Frågor och svar

Användarkonto

Övriga frågor


Användarkonto

Vilka tjänster får jag tillgång till genom mitt användarkonto?

Genom ett användarkonto får du tillgång till Riksarkivets digitaliserade arkiv i Digitala forskarsalen och beställningshistorik i Riksarkivets webbutik. Du får även möjlighet att göra digital beställning av arkivmaterial till Riksarkivets läsesalar. Det är kostnadsfritt att skapa ett användarkonto och att använda Riksarkivets tjänster.

Tjänsten för att göra digital beställning av arkivmaterial till läsesalar finns i Nationell Arkivdatabas (NAD). Mer information finns under Beställ till läsesal.

Måste jag skapa ett användarkonto för att ta del av de digitaliserade arkiven?

Det är fritt tillgängligt för alla att ta del av Riksarkivets digitaliserade arkiv med vissa begränsningar. Med anledning av dataskyddsförordningen som trädde i kraft den 25 maj 2018 har Riksarkivet vidtagit skyddsåtgärder för personuppgifter i Digitala forskarsalen. Följande gäller för publicering och visning av digitaliserade arkivhandlingar;

  • Material yngre än 70 år publiceras inte i enlighet med Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
  • För att se material som är mellan 70 och 110 år gammalt behövs ett användarkonto.
  • Material äldre än 110 år visas utan krav på inloggning.

Om en volym sträcker sig över sekretessgränsen eller innehåller senare påförda uppgifter som är sekretessbelagda publiceras inte volymen.

Har du sedan tidigare ett användarkonto till Digitala forskarsalen eller Riksarkivets webbutik loggar du in med det kontot, du behöver inte skapa ett nytt konto för att få tillgång till Riksarkivets digitaliserade arkiv. Det är kostnadsfritt att skapa ett användarkonto och att ta del av arkivhandlingarna i Digitala forskarsalen.

Hur skapar jag ett användarkonto?

Ett användarkonto skapar du själv via Logga in överst på sidan (hittas under Genvägar om du använder mobiltelefon), välj skapa användarkonto. Fyll i din e-postadress och välj ett lösenord, klicka på Skapa. Bekräfta registreringen av kontot via den aktiveringslänk som skickas till den angivna e-postadressen. 

Hur loggar jag in?

Välj logga in, ange användarnamn och lösenord för ditt användarkonto hos Riksarkivet.

Jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag?

Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord går du via Logga in överst på sidan (hittas under Genvägar om du använder mobiltelefon),  välj glömt användarnamn eller lösenord. Ange ditt användarnamn eller din e-postadress så skickas en återställningskod till den e-postadress som finns registrerad på kontot.

Hur byter jag lösenord och ändrar mina kontaktuppgifter?

När du är inloggad, klicka på Mina sidor  överst på sidan (hittas under Genvägar om du använder mobiltelefon). Där kan du byta lösenord och redigera dina kontaktuppgifter.


Övriga frågor

Hur hittar jag kyrkböckerna?

Gå till Digitala forskarsalen, välj fliken specialsök. Du hittar länken till kyrkoarkiv under Skannat. För att gå direkt till kyrkoarkiven anger du adressen sok.riksarkivet.se/kyrkoarkiv i din webbläsare.

Varför visas inte boken, den är äldre än 70 år?

70-årsgräns gäller för publicering av digitaliserade arkivhandlingar i enlighet med Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Om en volym sträcker sig över sekretessgränsen eller innehåller senare påförda uppgifter som är sekretessbelagda publiceras inte volymen.

Hur ser jag om en volym är skannad?

När du gjort en sökning och ser denna bild Symbol för digitaliserat material i träfflistan, betyder det att arkivet är helt eller delvis skannat. Du måste klicka dig ned till volymnivå för att kunna öppna och se den skannade bilden.

Varför finns det inga husförhörslängder eller församlingsböcker efter ca 1860 för Stockholms stad?

Dessa är inte skannade. Mantalslängder för Stockholms stad finns skannade från 1862–1915.