Cyrus T Granér

Född:1870-01-06 – Oskarshamns församling, Kalmar län
Död:1937-08-26 – Bromma församling (AB-län), Stockholms län

Folkskollärare, Barnboksförfattare


Band 17 (1967-1969), sida 228.

Meriter

Granér, Cyrus Teodor, f 6 jan 1870 i Oskarshamn, d 26 aug 1937 i Sthlm (Bromma). Föräldrar: folkskolläraren o organisten Sven August G o Engel Maria Nyström. Utex från folkskolesem i Uppsala 91, musiklärare-, kyrkosångare- o organistex vid Mu-sikkonservatoriet 95, lärare vid Oskarshamns folkskola 92—96, organist o folkskollärare i Brännkyrka 96[—33], överlärare 07, folkskoleinspektör i Södermanland 10—13, en av ledarna av Förb fysisk fostran 12—18, led av centralstyr för Sveriges allm organist- o kantorsfören 01—19 o 28—37 (utg av förena årsskr 01—10), generalsekr för de allm organistmötena 07—33.

G 14 sept 96 i Kviinge (Krist) m Emma Crabbe, f 22 aug 69 där, d 11 jan 54 i Sthlm (Matt), dtr till lantbrukare Nils Svenson o Inger Tufvesdtr.

Biografi

Vid sidan av en uppskattad läraregärning, som även omfattade pedagogiskt författarskap, gjorde Cyrus G tack vare sin starka personlighet, sin entusiasm och sina ledaregenskaper värdefulla insatser inom flera ideella organisationer. Framför allt verkade han ivrigt och framgångsrikt för den sv kyrkomusikens utveckling och var under många år den ledande kraften i Sveriges allmänna organist- och kantorsförening. Han utövade också en flitig föreläsarverksamhet.

Som barnboksförfattare blev G känd och uppskattad i vida kretsar — »alla svenska barns sagofarbror». Flera av sina sagor publicerade han i den av honom redigerade årliga publikationen Bland tomtar och troll. Deras värde höjdes ytterligare av John Bauers suggestiva och stämningsmättade illustrationer. Ämnena ansluter sig i allmänhet till den romantiska folksagans motivkretsar med troll och andra naturmytiska väsen som huvudfigurer och med storskogen och vildmarken som bakgrund (bl a sagorna om »lille Vill-Vallareman»).

Originellare i fråga om motiv och berättargrepp är böckerna om Burre Busses äventyr, som i stort format och med Louis Moes utmärkta teckningar utkom en följd av år och var den återkommande julgåvan i många barnfamiljer under seklets första decennier. Här är handlingen förlagd till modern tid. Ett pedagogiskt syfte röjer sig i de roliga skildringarna av pojken Burre Busses möten med exotiska miljöer och främmande länders djur i förmänskligad gestalt.

G:s sagor och barnberättelser utmärks av livfull stil, berättarglädje och en fyndig och fantasirik fabulering som fängslade unga sinnen. Språket är enkelt och »barnsligt», insprängt med humoristiska kommentarer och tonfall i H C Andersens stil. En samling lustiga barnvisor befäster intrycket av G:s förmåga att träffa den rätta naiva tonen och finna motiv lämpade för de smås föreställningsvärld.

Författare

Gösta Lundström



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Tryckta arbeten

Tryckta arbeten: Se Åhlén (1942), s 253.

Källor och litteratur

Källor o litt: dagspressens dödsrunor över G; Sv folkskolematr 1904—; E v Zweigbergk, Barnboken i Sverige 1750—1950 (1966): Väd 1937.

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
Cyrus T Granér, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/13145, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gösta Lundström), hämtad 2024-04-24.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:13145
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
Cyrus T Granér, urn:sbl:13145, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gösta Lundström), hämtad 2024-04-24.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se