bild
Arkiv

Länsrättens i Blekinge län arkiv


Basic data

Reference codeSE/LLA/11805
Link to archive recordhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/YJlPPy9MBIH0eszBbBgcC8
Extra ID11805
Extent
111 Hyllmeter  (-)
1.2 Hyllmeter  (-, Ny leverans 2013 gallringsbart.)
0.1 Hyllmeter  (Volym F I A:14 kom med tingsrättsleveransen 2015.)
Date
1979 – 2010  (Tidsomfång)
Terms and conditionsDelvis
Notes on terms and conditionsVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingarna kan lämnas ut.
Finding aid
Arkivförteckning (godkänd)
Archive institutionRiksarkivet i Lund (depå: Arkivcentrum Syd, Riksarkivets digitala arkiv)
Record creator / Origination
Länsrätten i Blekinge län, 1979 – 2010 (Arkivbildare)
Kategori: Statlig myndighet. Länsrätter 1979-

Content and Biographical History

Scope and Content
Med stöd 6§2. arkivlagen (1990:782) och 2§ Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om arkiv hos samtliga myndigheter ( RA-FS 1991:1) fastställer länsrätten följande.


ARKIVBESKRIVNING


För tiden 1 juli 1979 - den 14 februari 2010.
Ersätter tidigare arkivbeskrivning med dnr LR 2005-0088.


LÄNSRÄTTENS ORGANISATION OCH ARBETSUPPGIFTER


Länsrätten bildades 1 juli 1979, då den allmänna förvaltningsdomstolsorganisationen fick sin nuvarande utformning. Domkretsen omfattar Blekinge län.

Vid länsrätten finns en målenhet och en stab. Lagmannen och staben är gemensam för Länsrätten i Blekinge län och Blekinge tingsrätt sedan oktober 1998.

Landets 23 länsrätter ombildas den 15 februari 2010 till tolv förvaltningsrätter.
Verksamheten vid Länsrätten i Blekinge län kommer då att övertas av Förvaltningsrätten i Växjö.


LÄNSRÄTTENS HUVUDUPPGIFT


Länsrättens huvuduppgift är rättsskipning. Vid länsrätten handläggs överklaganden av statliga och kommunala myndigheters beslut samt vissa ansökningar om tvångsingripanden mot enskilda.

Länsrättens organisation framgår i bifogande organisationsplan, bilaga 1.

Länsrättens dömande verksamhet regleras främst av lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar och förvaltningsprocesslagen (1971:291). Den administrativa verksamheten regleras bl.a. i förordningen (1996:382) med
länsrättsinstruktioner.


ARKIVERING OCH REGISTRERING AV HANDLINGAR


Handlingar som hör till den dömande verksamheten registreras som mål och sammanförs till särskilda akter för varje mål. Akterna utgörs av överklaganden och ansökningar varigenom målen anhängiggörs och den ytterligare skriftväxling som påkallas samt i förekommande fall olika handläggningsbeslut och handläggningsprotokoll (t.ex. över muntlig förhandling och syn).

I varje mål förs ett dagboksblad, som innehåller uppgifter om vilka handlingar som inkommit eller upprättats med angivande av när de kommit in eller upprättats, från vem handlingen inkommit och handlingens art. I akten finns vidare det överklagade myndighetsbeslutet samt de handlingar som legat till grund för detta. Sistnämnda handlingar - i regel sammanförda till en akt - återgår i vissa mål till myndigheten sedan länsrätten avgjort målet. Detta gäller i skattemål, körkortsmål och socialförsäkringsmål, se Riksarkivets föreskrifter RA-MS 1994:64 samt 1995:67 ändrad i RA-MS 2008:82.

Domar och särskilt uppsatta slutliga beslut, varigenom rätten skiljer sig från målet, sammanförs och binds i årliga volymer (domböcker) i kronologisk ordning efter avgörandedag. Från och med år 2000 binds även beslut som inte har satts upp särskilt in i speciella beslutsböcker.

Rutinerna för registrering av mål ändrades i samband med att ett nytt databaserat målhanteringssystem, MÅHS, infördes vid länsrätten den 4 december 1995. Ändringen innebar i huvudsak att de olika målgrupperna fastighetstaxeringsmål, skattemål, körkortsmål, och övriga mål registreras i en löpande nummerserie. Fr.o.m. den 18 mars 2004 registreras målen i målhanteringssystemet VERA.

Öppna mål den 14 februari 2010 överflyttas till Förvaltningsrätten i Växjö.

Handlingar som inte är att hänföra till den rättskipande verksamheten registreras och läggs upp som administrativa ärenden. Ärenden som tidigare registrerades manuellt, diarieförs sedan den 1 januari 2000 med stöd av dataprogrammet. ACTA. Domstolarna diarieför de administrativa ärendena i separata diarier.

Administrativa ärenden som inte är avslutade den 14 februari 2010 ska överflyttas till Förvaltningsrätten i Växjö.

Förteckning över ADB-register enligt sekretesslagens 15 kap. 11§ redovisas som bilaga 2 till arkivförteckningen. Förteckningen är gemensam för Blekinge tingsrätt och Länsrätten.

Länsrättens personalredovisning (gäller även nämndemän) sker genom verksamhetsstödet Palasso, som är Sveriges Domstolars löne- och personaladministrativa system. För att administrera reseräkningar inom Sveriges domstolar används resehanteringssystemet Tur & Retur.

Domstolsverket ansvarar för länsrätternas ekonomiredovisning och upprättar årsredovisning för Sveriges domstolar använder ekonomisystemet Agresso.

Domstolsverket är systemägare för Vera, Palasso, Agresso samt Tur & Retur och ansvarar för att systemdokumentation bevaras i den omfattning som krävs. Allt underhåll i systemet utförs av Domstolsverket.

AV LÄNSRÄTTEN FÖRVARADE ARKIV

Länsrätten förvarar sitt arkiv i domstolarnas gemensamma arkivutrymme.


SÖKINGÅNGAR I ARKIVET


Arkivhandlingar ordnas systematiskt i en arkivförteckning. Denna kompletteras med en innehållsförteckning över förekommande typer av handlingar.

Register och dagboksblad skrivs ut från VERA vid gallring i databaserna. Detta görs efter nio alternativa fem år från avgörandet beroende på målgrupp och måltyp. Tidigare gallring utfördes efter sex alternativt två år /SFS 20012:640).

Såvitt avser akterna kan uppgifter om målnummer eller avgöranden erhållas genom register över parter, ordnade efter personnummer, organisationsnummer eller namn.

Krossreferenslista som hänvisar mellan de öppna målen i länsrätten och målen som överförförs till Förvaltningsrätten i Växjö arkiveras.

Akter till administrativa ärenden återsöks genom det administrativa diariet.

INSKRÄNKNINGAR I TILLGÄNGLIGHETEN GENOM SEKRETESS

Sekretess gäller för en betydande del av länsrättens mål, bl.a. skattemålen och de sociala målen. Domar och beslut är dock nästan alltid offentliga liksom dagboksbladen.


GALLRINGSREGLER


Gallring av akter i arkivet sker med stöd av Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring RA 722 och 952 samt RA-MS 1999:52 och RA-MS 2008:82.

Gallring av administrativa handlingar tillämpas enligt ett gemensamt gallringsbeslut för Blekinge tingsrätt och Länsrätten i Blekinge län daterat 2008-05-30, bilaga 3 och gallringsbeslut för antecknade för varje arkivserie för sig i respektive förtecknings ingress.

ANSVAR


Lagmannen är arkivansvarig för domstolen.

För den praktiska skötsel av arkivet svarar domstolssekreterarna.

För bilagor se arkivredovisningen på papper i volym D 1:1.
DisposableJa
Growth18 hm gallringsbart vid leveransen 2010. 1,2 hm gallringsbart vid leverans 2013.

Accessibility

SecrecyDelvis

Control

Created28/05/2010 08:48:06
Amended11/06/2025 15:53:41