bild
Arkiv

Kriminalvårdsmyndigheten i Linköping. Anstaltens Skänninge arkiv


Anstaltens Skänninge arkiv 1998-2005

Anstalten Skänninge slog upp dörrarna 1966. I samband med kriminalvårdsreformen 1974 övergick anstalten till att bli en öppen riksanstalt för män. Anstalten har alltid varit belägen på Östanågatan i södra delen av Skänninge. Anstalten Skänninge hade tidigare utgjort en egen myndighet, men i samband med att den nya myndighetsindelningen genomfördes 1998-01-01 övergick per detta datum till att bli en enhet inom då nystartade Kriminalvårdsmyndigheten Linköping. Anstalten Skänninge 1998-2005 påbörjade sin verksamhet 1998 med fyra former av arbetsdrift. Där fanns ett tryckeri, en pärmindustri samt en monteringsverkstad för diverse legoarbeten. Dessutom ansvarade Anstalten Skänninge för KVS Centralförråd. Under 2005, i samband med de stora förändringarna som ägt rum på anstalten, lades både pärmindustrin och centralförrådet ner.

Den nya myndigheten KVM Linköping fortlöpte t.o.m. 2005-12-31 då enmyndighetsprojektet sjösattes och samtliga underliggande myndigheter upphörde.

Organisation och arbetsuppgifter
Anstalten hade i början av sin verksamhetstid 123 platser för intagna. Fördelningen var sådan att man hade tre stycken 41-mannaavdelningar som lokalt kallades för "paviljonger". I slutet av 2003 påbörjades ett omfattande byggnations- och förändringsarbete syftande att förändra anstalten från en öppen till en sluten anstalt. På hösten 2004 togs 36 slutna anstaltsplatser i bruk och i samband med detta stängdes en av de öppna paviljongerna. Under 2005 fortsatte nedläggningarna av de båda andra öppna paviljongerna. Då KVM Linköping lades ner 2005-12-31 hade Anstalten Skänninge helt förvandlats till en sluten anstalt.
Personalstyrkan på Anstalten Skänninge har varierat omkring 65 anställda under verksamhetsperioden 1998-2005. En viss ökning av personaltätheten har skett efter hand, främst p.g.a. förändringen till en sluten anstalt. Det fanns en anstaltschef och antalet kriminalvårdsinspektörer (kvinsp) var 3 vid starten 1998. Det fanns en kvinsp för de tre paviljongerna, en för arbetsdriften samt en kombinerad säkerhets-/centralvakts-/nattpersonalkvinsp.
Man har engagerat 10 anställda inom arbetsdrifterna, förråd och utelag. Personalen i övrigt har bestått av 4 kanslister (3 ekonomi och 1 akthantering), en personalredogörare, två sjuksköterskor (deltid) samt fyra kökspersonal (deltid). Köksföreståndaren har delats med Anstalten Roxtuna. Givetvis har det stora flertalet anställda bestått av kriminalvårdare.
I mer generella termer var anstaltens arbetsuppgifter sådana att de skulle bevaka, vårda och stödja sina intagna klienter. Den operativa verksamheten har bedrivits bl.a. under lagen om kriminalvård i anstalt (1974:203).

Arkivbeståndets uppbyggnad
De flesta dokumenten har producerats i en datoriserad arbetsmiljö. Manuella arbetsmetoder som resulterat i handskrivna dokument har minskat drastiskt i relation till det arkivmaterial som enhetens föregångare, Kriminalvårdsanstalten Skänninge 1966-1997, lämnade efter sig. Merparten av klientdokumentationen har skett i datasystemet KLAS-KVA. Merparten av denna dokumentation har arkiverats digitalt och centralt hos Kriminalvårdsstyrelsen (KVS) i Norrköping. Det är också i hög grad ett material som är utsatt för gallring och i den mån något bevaras, finns det hos KVS.
De handlingar som trots allt bevaras i Anstalten Skänninge arkiv 1988-2005 är främst protokoll för olika lokalt hållna möten eller lokalt fattade beslut, t.ex. förhör, behandlingskollegium, strafftidsbeslut, serien gallrade klienter samt intagnas lönelistor. En särskild omständighet är förekomsten av serien ordererkännanden, vilket gör arkivet ur detta hänseende, helt unikt.
Alla handlingar anknutna till myndighetens diarium och rörande Anstaltens Skänninge återfinns i Kriminalvårdsmyndigheten i Linköping - Kansliets arkiv 1998-2005. Det gäller även samtliga personalhandlingar. De handlingar rörande diarium som funnits ute på Skänninge har tillförts KVM i Linköping - Kansliets arkiv 1998-2005.
För att exemplifiera något av det burna informationsinnehållet hos de olika dokumenttyperna kan följande tre exempel anföras:
Gallrade klienter: Från starten 1998-01-01 och framåt en arkivutskrift från datasystemet KLAS-KVA då detta gallrats. Först återges en exakt tidpunkt då gallringen skett, vilket därmed inneburit att klienten avlägnats ur datasystemet. Inga skäl för gallringen återges, emedan det är uppenbart att så skett eftersom klienten inte längre är intagen på anstalten. Den fastställda gallringsfristen har efterhand satts till 2 år efter avgång från anstalten. Sedan följer personuppgifter med namn, personnummer och postadress. Vidare följer intagningsnummer, kön, rumsplacering samt exakta uppgifter om dom och rubricering samt ankomst till anstalt. Till sist noteras en exakt tidpunkt när den intagne avgått från anstalten, varför så har skett, eventuell vartill avgången skett, vem som fattat detta beslut samt vem som verkställt detta beslut (ofta i signaturform).
"Zig-Zag": Handlingar från "Fångarnas förtroenderåd" av mycket allehanda karaktär som till viss del ger en hint om "livet bakom murarna" ur de intagnas perspektiv. År 2000 fanns inget förtroenderåd eftersom det lades ner årsskiftet 1999/2000 p.g.a. en schism med anstaltsledningen. Verksamheten startade igen i början av 2001.

Sekretess
I Anstaltens Skänninge arkiv 1998-2005 finns handlingar som omfattas av sekretess enligt 7 kap.; 21 §, sekretesslagen (1980:100). Arkivmyndigheten prövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av handlingar.

Gallring
Anstaltens Skänninge arkiv 1998-2005 har gallrats enligt de gallringsbeslut som dels Riksarkivet utfärdat, men även efter de allmänna gallringsråd som utgivits av KVS samt eventuella lokalt fattade gallringsbeslut. Nyare gallringsprotokoll bifogas, emedan tidigare genomförda gallringar skett utan att protokoll upprättats.

Arkivansvar
Arkivansvarig under enhetens verksamhet har formellt sett varit anstaltschefen. Den praktiska arkivhanteringen har skötts av kanslipersonal.

Enhetens upphörande m.m.
Enheten Anstalten Skänninge upphörde i realiteten inte utan bytte huvudman.
Kriminalvårdsmyndigheten Linköping lade ner 2005-12-31 och därmed startade den nationella myndigheten Kriminalvården, där Anstalten Skänninge blev och alltjämt är en enhet. Kriminalvården har dock organiserat sig både regionalt och lokalt där Anstalten Skänninge per 2006-01-01 övergick till VO Skänninge som lyder under Kriminalvårdens Region Öst i Linköping.

Vissa handlingar i Anstaltens Skänninge arkiv 1998-2005 har i enlighet med RA-MS 2005:69 överlämnats till Kriminalvården (eller dess underlydande enheter). Dessa kan vara:
- register över klienter
- handlingar i öppna ärenden
- fortlöpande förda liggare

Härmed revideras eventuellt tidigare gjorda arkivförteckningar.

Arkivet ordnades och förtecknades i Skänninge och Linköping under april 2007.

 Serier (9 st)

ReferenskodTitelAnmärkning 
AProtokoll och beslut 
A 1Protokoll och beslutAlla volymer förhörsprotokoll om inget annat anges. Förhörsprotokollen är alfabetiskt ordnade. 
DRegister 
D 1Mottagningsliggare 
GRäkenskaper 
G 1Intagnas lönelistorOrdnat veckovis. Datasystemet MISTRAL använt 1998-2002, därefter datasystemet AGRESSO 2003-2005. 
G 2OrdererkännandenSamtliga till KVS Centralförråd influtna beställningar. År 1998 saknas. Ordnat månadsvis. 
ÖÖvriga handlingar 
Ö 1Övriga handlingarVol. 1 samt 3-4 handlingar från fångarnas förtroenderåd kallat "Zig-Zag".