bild
Arkiv

Nederluleå tingslags häradsrätts arkiv


NEDERLULEÅ TINGSLAGS HÄRADSRÄTT (1831-1947)

Ett tingslag var benämningen på ett område, vanligtvis en socken, vars invånare hade ett gemensamt ting. I Norrland fanns fr.o.m. cirka 1670 en häradsrätt, som domstol i första instans, i varje tingslag. Under 1800-talet började små tingslags häradsrätter läggas samman till domsagor, som så småningom blev det normala distriktet för underdomstol på landsbygden. I 1942 års rättegångsbalk (1942:740) stadgas att domsaga utgör ett tingslag och att en domsaga endast i undantagsfall kan bestå av två eller flera tingslag.

Domsagorna utgjorde före 1971 vanligtvis endast domkretsindelningen på landet. Rådhusrätternas domkretsar var de städer där de låg, och de städer som lydde under rådhusrätt stod således utanför domsagoindelningen. Domsagorna utgjorde även valkretsar vid val av ledamöter till riksdagens andra kammare. I varje domsaga fanns ett kansli som var öppet för allmänheten. Domsaga är fortfarande namnet på distriktet för tingsrätterna, som infördes fr.o.m. 1971.

Luleå tingslag var ett av de tingslag som fr.o.m. 1680 ingick i Västerbottens norra kontrakts domsaga och fr.o.m. 1821 i Norrbottens domsaga. Tingslaget omfattade endast Nederluleå socken. Luleå stad hade jurisdiktion under Luleå rådhusrätt. Luleå tingslag delades fr.o.m. 1831 i två tingslag; Nederluleå och Överluleå tingslag som fr.o.m. 1877 tillsammans med Jokkmokks tingslag bildade Luleå domsaga. Nederluleå tingslag omfattade endast Nederluleå socken.

Denna tingslagsindelning kom att bestå t.o.m. 1947 då Luleå tingslag återigen inrättades genom en sammanläggning av Nederluleå och Överluleå tingslag. Luleå tingslag och Luleå domsaga upphörde 1969 då verksamheten för Nederluleå och Örnäsets församlingar överfördes till Luleå rådhusrätt och övriga församlingar (Edefors, Gunnarsbyn, Jokkmokk, Porjus, Vuollerim och Överluleå) överfördes till Bodens tingslag och domsaga.


Källor:
Svensk författningssamling, SFS 1942:740, 1947:679
J. E. Almqvist, Lagsagor och domsagor i Sverige med särskild hänsyn till den judiciella indelningen, Stockholm 1954
Nordisk familjebok

 Serier (36 st)

ReferenskodTitelAnmärkning 
ADOMBÖCKER OCH PROTOKOLL 
A I aDomböcker vid ordinarie tingVolymerna 1-55 är mikrofilmade och finns tillgängliga på mikrofiche.
 
A I bDomböcker och protokoll vid urtima ting 
A IISmåprotokollSerien omfattar serier av uppbuds- och lagfartsprotokoll, inteckningsprotokoll, äktenskapsförordsprotokoll, förmynderskapsprotokoll, bouppteckningsprotokoll, protokoll över morgongåvobrev samt avhandlingsprotokoll över lösöreköp.

Volymerna 1-30 är mikrofilmade och finns tillgängliga på mikrofiche.
Volymerna 1-74 är skannade och finns tillgängliga i elektronisk form.

 
A IIIProtokoll vid extra förrättningarSerien utgörs bl.a. av serier av syneprotokoll, värderingsprotokoll samt jordrannsaknings- och skattläggningsprotokoll. 
A IVFörvaltningsprotokoll m.fl. inför domhavanden 
A IV aProtokoll vid riksdagsmannaval 
A IV bKonkursprotokoll 
A IV cÖvriga protokoll inför domhavandenSe serie A I a. 
BKONCEPT 
B IRättsstatistik och arbetsredogörelser 
CLIGGARE OCH REGISTER FÖR TILLÄMPNINGEN AV VISSA BALKAR OCH LAGAR 
C IBoskillnads-, hemskillnads- och äktenskapsskillnadsrotlarSerien avser liggare och register för tillämpningen av giftermålsbalken. 
C IIFörmynderskapsböcker med registerSerien avser liggare och register för tillämpningen av ärvdabalken och föräldrabalken. 
C IIILiggare och register för tillämpningen av jordabalken 
C III aLagfartsböcker 
C III bInteckningsböcker 
C IVLiggare och register för tillämpningen av byggningabalkenLiggare och register för tillämpningen av byggningabalken, såsom förteckningar över ekonomiska besiktningar och syner, har inte förekommit. 
C VLiggare och register för tillämpningen av handelsbalken och konkurslagen 
C V aKonkursansökningsdiarier 
C V bDagböcker över konkursärenden 
C V cFörteckningar över ärenden om utmätningsed 
C VILiggare och register för tillämpningen av strafflagen och brottsbalkenLiggare och register för tillämpningen av strafflagen och brottsbalken, såsom böcker över vilkorligt dömda, har inte förekommit. 
C VIILiggare och register för tillämpningen av rättegångsbalken av år 1734 
C VII aStämningslistor och förteckningar över uppskjutna mål 
C VII bSaköreslängder 
C VII cBöcker över fri rättegång 
F IInneliggande handlingar 
F IIBouppteckningar och arvskiftenRegister till bouppteckningar omfattande tiden 1829-1911 återfinns i digital form i Riksarkivets söktjänst SVAR, Digitala forskarsalen.
 
F IIIKonkursakter 
F IVHandlingar rörande ackordsförhandlingar 
F VHandlingar rörande förmynderskapsärenden 
F VIUppgifter om dödsfall 
JFÖREMÅL 
J IFöremål inkomna i mål och ärendenSerien i föremålsarkivet (rum 216). 
Ö IUtdrag ur domböcker m.m.