Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet i bildvisaren. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Svenska Handikappidrottsförbundet


Grunddata

ReferenskodSE/RA/739012
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/ZsSx8I82s4kYy8mHk0Hu57
ExtraID739012
Omfång
76,4 Hyllmeter  (-)
Datering
1969 – 2002  (Tidsomfång)
VillkorNej
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd)
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Arninge)
Arkivbildare/upphov
Svenska Handikappidrottsförbundet (Arkivbildare)

Innehåll och historik

Innehåll
Hösten 1954 diskuterades inom Sveriges Riksidrottsförbund, Svenska Korporationsidrottsförbundet och Folksam hur man genom en aktiv medverkan skulle kunna bereda möjlighet till idrott för handikappade. Inspirationen hade de fått från efterkrigsårens handikappidrott i Tyskland och England. Den första åtgärden blev att en utredningskommitté tillsattes. Kommittén Idrott för handikappade. När uppdraget utökades till att också omfatta idrott för ålderspensionärer namnändrades den till Kommittén Idrott för handikappade och åldringar. Utredningskommittén avslutade sitt uppdrag den 30 juni 1962. Därefter och fram till den 30 juni 1969 svarade De Handikappades Riksförbund (DHR) för handikappidrottens huvudmannaskap och hade som närmast ansvarig en arbetsgrupp med namnet Svensk Handikappidrott/DHR.

Hösten 1968 tillkom på Handikapporganisationernas Centralkommittés (HCK) initiativ en idrottskommitté med representanter från Föräldraföreningen för Utvecklingsstörda Barn, De Handikappades Riksförbund, De Blindas Förening, Sveriges Dövas Idrottsförbund, Sveriges Riksidrottsförbund och med Svensk Handikappidrott/DHR som adjungerade. Idrottskommitténs inställning till bildandet av ett idrottsförbund var positiv och den utarbetade förslag till stadgar, som efter smärre justeringar antogs av det konstituerande riksmötet.

Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) bildades den 17 maj 1969. Beslutet fattades av en enhällig representation från 142 föreningar för handikappades idrottsverksamhet. I beslutet deltog dessutom åtta röstberättigade riksförbund för handikapporganisationer. Vid Sveriges Riksidrottsförbunds (RF) Riksidrottsmöte 29-30 november 1969 invaldes SHIF som specialförbund nummer 50.

Vid förbundsmötet 1977 beslöts om en större omorganisation. Under förbundsmötet (vartannat år) som är högsta beslutande organ är handikappidrotten organiserad i en förbundsstyrelse, 6 utskott, 3 handikappkommittéer för frågor rörande speciellt handikapp och 18 idrottskommittéer för frågor rörande speciell idrott. SHIF är indelat i 21 handikappidrottsdistriktsförbund med 360 handikappidrottsföreningar och ca 50.000 medlemmar som bedriver motions- och tävlingsidrotter, kurs- och lägerverksamhet m.m.

Utmärkande för förbundets arkivmaterial är att det får anses väl spegla verksamheten. Protokollserierna har genom ordningsarbetet sammanförts från att tidigare varit utspridda på flera serier. De är i stort kompletta även om vissa protokoll endast föreligger i kopieform.

Under många år - från slutet av 1940-talet - administrerades handikappidrotten av ett fåtal personer. Deras insatser och SHIF:s vittomfattande kommittéverksamhet är det som huvudsakligen satt sin prägel på arkivmaterialet.

Ovan nämnd föregångare till SHIF finns representerade tidsmässigt i vissa serier. Även det internationella förbundet, ISOD har handlingar i serie Ö3.

Svenka Handikappidrottsförbundets arkiv ordnades och förtecknades första gången 1984 i samarbete med universitetets 40-poängkurs i arkivkunskap. Under vintern 1989 har en större accession tillkommit och förteckningen reviderats.

Handlingarna förvaras i arkivkartong där inget annat anges.

Farsta i april 1989
Hans Gustafsson
arkivarie

Serie Ö 3, International Sports Organisation for the Disabled, har lämnats till Handikappförbundet för vidarebefordran till nytt kansli. 6/6 1989 (B Jarekrans)
Allmän anmärkningArkivet innehåller 35,5 hm oförtecknade handlingar.

Kontroll

Skapad2003-11-10 00:00:00
Senast ändrad2011-05-23 15:51:32