bild
Arkiv

Filadelfiakyrkan i Stockholm

Pingst - fria församlingar i samverkan

Grunddata

ReferenskodSE/RA/730822/10
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/k5Ida3Rnxq261moJhlHMx3
Omfång
29 Hyllmeter 
Datering
1910 – 2016  (Tidsomfång)
VillkorJa
TillståndsgivareDeponenten
VillkorsanmVillkor gäller i 70 år efter handlingens färdigställande eller sista anteckning. Tillståndsgivare är ansvarig för arkiv och forskning hos Pingst - fria församlingar i samverkan.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): Konkordans (pdf)
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Arninge)
Arkivbildare/upphov
Pingst - fria församlingar i samverkan, 1919 – (Ingående arkivbildare)
Alternativa namn: Pingst
Alternativa namn: Pingstkyrkan
Kategori: Förening

Innehåll och historik

Innehåll
Filadelfiakyrkan i Stockholm grundades 1910. Lewi Pethrus var dess föreståndare 1911-1958 och var pingströrelsens informella ledare till och med sin död 1974. Från början var Filadelfiakyrkan i Stockholm en av stadens baptistförsamlingar men uteslöts 1913. Församlingens första lokal låg på Uppsalagatan, 1926 köptes Rörstrands slott och 1931 invigdes Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan. Filadelfiakyrkan byggdes om 2019 om och flera verksamheter flyttade in i kyrkan

På initiativ av Lewi Pethrus var Filadelfiaförsamlingen drivande i startandet av Förlaget Filadelfia, Normans Förlag, Tidskriften Evangelii Härold, skivbolaget Hemmets Härold, inköpet av Kaggeholms slott och folkhögskoleverksamheten, tidningen Dagen, IBRA radio, Pingstbanken och Predikantdagarna. Församlingen drev också en omfattande social verksamhet under krisåren genom sin räddningsmission som bland annat svarade för utspisning av arbetslösa/hemlösa, värmestugor och gästhem.

Församlingen i Stockholm har varit en central punkt för hela pingströrelsen på nationell nivå och arkivet innehåller handlingar från både nationell och lokal verksamhet.

2001 bildades samfundet, Pingst – fria församlingar i samverkan och Filadelfiaförsamlingen ingår numer som en del däri.

Rörstrands historia del 1-4 (F1F) av Olle Eriksson skildrar historien från medeltid till nutid. Den utförliga historiken handlar om Rörstrands fabriker, Filadelfiakyrkans framväxt och utveckling samt innehåller bilder, ritningar, kartor och foton på kakelugnar m.m. Till historiken finns en källförteckning.

Äldre arkivförteckning (upprättad 2005) har ändrats vid leverans till Riksarkivet, se konkordans i länk.
Allmän anmärkningFör Filadelfiakyrkans i Stockholm arkiv - Missionsarkivet, se delarkiv 12

Tillgänglighet

DepositionJa

Kontroll

Skapad2019-11-05 14:18:42
Senast ändrad2022-11-11 16:04:09