Just nu går det inte att beställa arkivmaterial till läsesal, felsökning pågår.

Gadolin, Johan (kemist)  (1760 – 1852)

Person

KategoriStatlig myndighet
HistorikJohan Gadolin har kallats Finlands mest betydande kemist. Som son till professor Jakob Gadolin och Elisabet Browallia (dotter till Johan Browallius) hade han det väl förspänt för en framgångsrik akademisk karriär. Han studerade i Åbo för Pehr Adrian Gadd och i Uppsala för Torbern Bergman. Som 25-åring blev han extra ordinarie professor i kemi vid Åbo Akademi och var ordinarie professor i ämnet från 1797 till 1822.
Under en tvåårig studieresa till Tyskland och England knöt Johan Gadolin viktiga kontakter med tidens ledande kemister såsom Lorenz von Crell, Johan Gmelin, Adair Crawford och Richard Kirwan. Tack vare sitt kontaktnät fick han flera av sina vetenskapliga arbeten publicerade även i Tyskland och Frankrike.
Sina mest betydande vetenskapliga insatser gjorde Gadolin under 1700-talets sista årtionden.
Under sina senare år blev han alltmer intresserad av praktiska tillämpningar inom lantbruket och industrin. Han avgick från sin professur 1822, men var fortsättningsvis verksam som handledare. Så sent som 1825 utgav han i Berlin ett digert arbete om klassificering av mineralier. Efter sin pensionering drog han sig tillabaka till sin gård Sunila i Virmo norr om Åbo och dog där som 92-åring 1852.
http://bibbild.abo.fi/hereditas/gadolin/innehallhist.htm
ReferenskodSE/RA/101011288
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/agent/aypZMYMKNYF4jRJgQV3VQ0
HuvudkällaAnnan källa
ExtraID101011288
Om postens upprättandehttp://bibbild.abo.fi/hereditas/gadolin/innehallhist.htm

Hereditas culturalis - Digitaliserat material i Åbo Akademins bibliotek