Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap Nordiska Hälsovårdshögskolan står inte under Högskoleverket utan har sina befogenheter från Nordiska ministerrådet. Skolan har ingen grundutbildning, istället tar man in personer från alla de nordiska länderna som har en kandidatexamen eller motsvarande och som är yrkesverksamma inom hälsoområdet. Sedan 1978 har Nordiska hälsovårdshögskolan, NHV, rätt att utfärda magisterexamen och sedan 1987 doktorsexamen. År 1953 startade i blygsam skala det som skulle bli NHV. När lokalerna på Medicinarberget ovanför Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg blivit för trånga flyttade skolan 1987 till kulturreservatet Nya varvet.
Allmän anmärkning
Arkivbeskrivning upprättad 2008-08-29. Tillägg till arkivbeskrivningen upprättat 2016-11-02, se nedan.
Inledande historik
1953 startades i Göteborg en provisorisk organisation för utbildning av hälsovetenskap som gick under benämningen "De nordiska ländernas kursverksamhet för högre hälsovårdsutbildning". Initiativtagarna var de nordiska medicinaldirektörerna men även världshälsoorganisationer WHO var en pådrivande aktör. Under 1950-talet gavs årligen en två månaders kurs för ämbetsläkare och kursutbudet utökades därefter, om än i begränsad omfattning. 1956 tillkom bl.a. en ingenjörskurs för tekniker inom den allmänna sjukvården. 1955 tillsattes på initiativ av Nordiska rådet en kommitté som hade till uppgift att utreda grunderna för en gemensam nordisk hälsovårdsutbildning. Kommittén utarbetade ett betänkande (SOU 1958:8) som föreslog att en hälsovårdshögskola borde inrättas och förläggas till Göteborg. 1962 slöt regeringarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige ett avtal om en nordisk hälsovårdshögskola i Göteborg (NHV). Utbildningsplatser skulle enligt avtalet ställas till Islands förfogande. Den tidigare provisoriska utbildningsverksamheten med kurser i hälsovård för läkare, i vilka även veterinärer och sjuksköterskor liksom ingenjörer och hälsovårdsinspektörer hade deltagit i, skulle enligt avtalet fortsätta och utökas. Efter NHV:s inrättande 1962 har skolans kursutbud breddats och utvecklats. 1978 startade det första masterprogrammet vid NHV och 1987 fick skolan mer resurser samtidigt som den första forskarutbildningen påbörjades. 1995 infördes en ny organisation för att uppnå en bättre tvärfacklig samverkan. 1997 reviderades utbildningsprogrammet med en uppdelning mellan ordinarie utbildning och forskarutbildning. Från att ursprungligen ha haft cirka 20 studenter per år utbildas idag (2008) vid NHV årligen 700 personer. Personalstyrkan som på 1950-talet utgjordes av en föreståndare/professor, en assistent och en kontorist, utgörs idag av omkring 65 personer. Dessutom tillkommer ett stort antal externa lärare från samtliga nordiska länder. Utbildningsverksamheten bedrevs under 1950-talet på ett flertal olika platser i Göteborg och först 1962 fick man tillgång till en egen fast lokal vid Medicinareberget.1970 uppfördes på samma plats en ny byggnad som NHV delade med hygieninstitutionen vid Göteborgs universitet. Trots detta räckte inte lokalerna vid Medicinareberget till för skolans behov så när möjligheten gavs 1987 flyttade NHV till de nuvarande lokalerna vid Nya Varvet.
Organisation
Nordiska hälsovårdshögskolans huvudman är de nordiska länderna genom Nordiska ministerrådet. 1975 och dessförinnan omfattade NHV:s organisation styrelsen och skolans personal. Styrelsen består av två medlemmar från varje nordiskt land. Personalen utgjordes av en föreståndare/rektor, en studierektor, tre kontorister, en expeditionsvakt samt eventuell övrig personal och kontrakterade lärare. 1987 var NHV organiserat (liksom tidigare) med en styrelse om två delegater från respektive nordiskt land. Därutöver fanns också ett kursråd vid sidan om styrelsen. Ansvarig för skolans verksamhet var rektor och under honom var kursverksamheten indelad i åtta olika ämnesfack som administrerades av kursadministrationen. Därutöver fanns olika delar som forskarutbildning, bibliotek samt administration med dataregister, registrering och arkiv, vaktmästeri, ekonomi, personal och elevservicepentry. 1995 infördes en ny organisation vid NHV. Ämnesindelningen avskaffades för att uppnå en bättre tvärfacklig samverkan. Liksom tidigare var Nordiska ministerrådet skolans huvudman genom styrelsen. Rektor leder själva verksamheten. Nivån under finns områdeschefer för administration och utbildning. I ledningsgruppen ingår också forskningsledare. Dessutom finns bibliotek och IT-avdelning (dessa två avdelningar står direkt under rektorn). Under administrativa chefen finns administrationen samt service, och under utbildningschefen lyder utbildningssekreterarna och kurssekreterarna. Dessutom finns det ett antal professorer, lektorer och lärarpersonal på Nordiska hälsovårdshögskolan. Därutöver finns också i organisationen ett utbildningsråd och vetenskapliga rådgivare, men den senare har aldrig aktiverats i praktiken.
Uppgift
NHV har en samnordisk prägel med målet att inkludera en europeisk dimension i utbildningen. Detta ska förverkligas genom att: - bedriva flervetenskaplig och mångprofessionell utbildning och forskning av hög kvalitet, baserad på nordisk social- och hälsopolitik. - erbjuda en inlärningsmiljö som inspirerar dagens och morgondagens ledare inom hälso-, sjuk- och socialvård till kreativitet. - stimulera till nordiskt samarbete för internationell folkhälsovetenskap.
NHV var från början bara en kursinstitution men bedriver sedan 1987 också forskning. Idag (2008) finns forskningsutbildning upp till doktorsnivå (Doctor of Public Health) men även lägre examensnivåer kan tas som Master of Public Health. Nordiska hälsovårdshögskolan ger också många kortare utbildningar, främst då till olika offentlighetsanställda inom sjuk- och hälsovård. En viktig del av verksamheten utgörs också av samverkan med andra Public Health skolor, bland annat genom ASPHER (Association of School of Public Health in the European Region). NHV driver också några europeiska och internationella projekt.
Viktiga typer av handlingar
Skolans styre framgår enligt protokoll och bilagor. Dylika handlingar upprättas, eller har upprättats, av styrelsen, ledningsgruppen, strategigruppen, kollegiet, utbildningsrådet, MPH-gruppen, forskarutbildningsgruppen, arbetsmiljökommittén och jämställdhetskommittén. Skolans publikationer utgör intressanta historiska tidsdokument som tar upp aktuella ämnen inom forskningen vid NHV. MPH-uppsatser finns i original i diariet och som tryck i biblioteket. NHV-rapporter finns bara som tryck i biblioteket. FU-nytt (Forskningsutbildningsnytt) finns bevarade både på papper och digitalt; Nordisk Hälsa endast digitalt. Inkomna handlingar utgörs i huvudsak av ansökningshandlingar till kurser och konferenser. Dessa finns både som blanketter och digitala handlingar. De viktigaste av de ämnesordnade handlingarna utgörs av diariehandlingarna. Här finns samtliga diarieförda handlingar sparade i nummerordning. Dessa finns för perioden 1949 fram till dags datum. Utbildningen vid NHV ges i huvudsak som avancerade kurser, uppdragskurser och forskarkurser. Dessa har tidigare gått under olika benämningar. Vid skolan ges även kortare konferenser om aktuella ämnen. Kursverksamheten framgår enligt de kursplaner som sparas i diariet, liksom det kursmaterial som bildar en egen serie. Häri ingår artiklar, scheman och tentor. Deltagarlistorna finns i det digitala kurssystemet. Efter kurserna upprättas kursredogörelser som bildar en egen serie och dessa finns också att tillgå på skolans intranät VEBUR. Kursmaterialet är särskilt värdefullt för framtiden då det ger en bild av den hälsovetenskapliga utvecklingen vid skolan och i Norden. För kurser utfärdas utbildningsbevis, kopior av dessa arkiveras samlade för respektive student. Examensbevis utfärdas för Diploma of Public Health, Diplom i Smittevern, Master of Public Health samt Doctor of Public Health. Även kopior av dessa bevaras i arkivet. Det bedrivs vid skolan också ett flertal forskningsprojekt och dessa ingår i serien med samma namn. I projekthandlingarna ingår viktigare handlingar som belyser projektet i sig liksom de resultat som framkommer. Häri ingår även enkäter som kan vara av intresse för framtiden. I systemdokumentationen behandlas de digitala system som finns vid skolan. De digitala system som finns är DIABAS (diariet), AGRESSO (ekonomisystem) och PALASSO (lönesystem), KURSSYSTEMET och MICROMARC 2 (bibliotekssystem). Såväl diariet som bibliotekssystemet har fritextsökningsmöjligheter. Personalhandlingarna utgörs främst av personaldossierer. Personalhandlingar av ekonomikaraktär är bland annat lönelistor, arvoden och reseräkningar samt lönekostnadsspecifikationer. De viktigaste räkenskapshandlingarna utgörs av bokslut och bilagor till dessa. Därutöver förekommer också verifikationer/huvudbok, leverantörsfakturor, återredovisning, kontoavstämning, budgetunderlag och bilagor till rektors resor.
Sökingångar
Den viktigaste sökingången till NHV:s arkiv är diariet. Detta fördes fram till 1995 manuellt och är sedan dess digitalt. Skolan brukar diarieföringssystemet DIABAS som tagits fram av företaget Frontec. Till det äldre manuella diariet hör även tre olika register som man kan söka i diariet med. 1985-996 finns ett register med sökmöjligheter som till/från samt ärende och sökord. 1990-1998 finns ett register som ordnats efter ärendenas ankomstdatum. 1979-1996 finns ett register där ärendena ordnats efter kategori. Eleverna vid skolan framgår enligt ett äldre manuellt elevregister som utgörs av hängmappar och pärmar som innehåller betyg och andra intyg. Sedan början av 1990-talet finns också ett digitalt KURSSYSTEM och i detta är det möjligt att söka efter uppgifter om både elever och lärare. Häri framgår vilka som gått en kurs, reserver, ej antagna, med mera. Systemet används också till att boka rum samt för noteringar om betalda kursavgifter.
Vanligt förekommande och viktiga förkortningar
AIRESSPE = Association of Institutions Responsible for Advanced Teaching in Public Health in Europe (bytte senare namn till ASPHER) ASPHER = Association of Schools of Public Health in the European Region BRIMHEALTH = Baltic International School of Public Health EAPHSS = European Association of Programmes in Health Services Studies ESSOP = European Society for Social Pediatrics NOAB = Nordiska föreningen för sjuka barns behov MPH = Master of Public Health NHV = Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap SIDA = Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete WHO = World Health Organisation
Arkivbildning och gallring
NHV följer i princip Riksarkivets instruktioner gällande bevarande och gallring, så som föreskrivs i Riksarkivets författningssamling. För mer information om vilka författningar som tillämpas för gallring av NHV:s handlingar, se dokumenthanteringsplan. I samband med föreberedelser för leverans till Landsarkivet 2008 gallrades visst arkivmaterial, främst ansökningshandlingar samt grupp- och projektarbeten. Kursmaterialet har plockgallrats. Inför leveransen har arkivet ordnats och packats om samt till viss del förtecknats om. Därmed upprättades denna arkivförteckning.
Sekretess
Sekretess gäller för personalhandlingar enligt Sekretesslagen 7:11. Forskningsmaterial enligt SekrL 7:13 rörande psykologiska undersökningar och SekrL 9:4 för framställning av statistik rörande enskilds personliga förhållanden. Generellt gäller sekretess om en utlämnad handling kan skada enskilds personliga integritet.
Namnbyte
Den 22 augusti 2003 tillkännagavs för första gången officiellt att NHV bytt namn. Det formella beslutet om namnbytet togs vid ett möte den 18-19 augusti i Karlskrona när socialministrarna hade sammanträde, Nordiska ministerrådet, MR-S. I januari 2004 kom beslut från SCB och den svenska skattemyndigheten att namnbytet officiellt var registrerat enl. svenska regler.
Arkivansvarig
Administrativ chef. Från hösten 2003 fick denna tjänst benämningen kanslichef.
------------------
Tillägg till arkivbeskrivning från den 29 augusti 2008
I tillägg till detta dokument ska följande framhållas.
NHV fortsatte sin verksamhet till och med utgången av 2014. Nordiska ministerrådet hade dessförinnan fattat beslut om att NHV skulle läggas ned och att verksamheten skulle avvecklas för att NHV skulle vara helt upplöst efter utgången av 2015. Under 2015 har NHV enbart arbetat med avveckling av sig självt. Avvecklingen har slutförts under 2015 och NHV är upplöst vid utgången av detta år. NHV flyttade ur lokalerna på Nya Varvet definitivt i slutet av maj 2015. Någon anställd personal har efter denna tidpunkt inte heller arbetat i NHV. Arbetet har letts av undertecknad som varit förordnad som (extern) chef för institutionen under avvecklingen. NHV har också haft kvar sin styrelse under avvecklingen. Lönehanteringen har från maj 2015 skett med hjälp av Statens Servicecenter och bokföring samt redovisning med hjälp av Nordens Välfärdscenter.
Följande anmärkningar angående arkivet kan göras. Lönehandlingar från tiden före 1986 samt huvudbok/dagbok från tiden före 1993 saknas i arkivet. Detta beror såvitt kunnat utredas på missförstånd angående arkivering hos tidigare personal på NHV. När det gäller forskningsmaterial har forskare som lämnat NHV i allmänhet tillåtits ta med sig materialet till sin nya anställning. Rektor för NHV har under 2014 fattat ett särskilt gallringsbeslut angående studenthandlingar genom vilket en extra gallring har företagits (beslut bifogas i kopia). För NHV har funnits ett digitalt diariesystem. Detta har tidvis inte varit använt och därför har ett parallellt, manuellt, diarium förts i lösblad. Den lösningen har också använts under avslutet av verksamheten efter det att åtkomst till diariesystemet inte längre varit möjlig. Handlingar som rör ekonomi och redovisning och som hör till 2015 har hanterats a Nordens Välfärdscenter i Stockholm som är en annan nordisk institution. Tillhörande handlingar arkiveras av den myndigheten. NHV har haft en databas med ett studiesystem, STUDIA, med vilket uppgifter om studenter och deras genomgångna utbildningar dokumenterats. Ansvaret för databasen har övertagits av Nordens Välfärdscenter.
Serien innehåller förutom i vol. 1, kopior av styrelseprotokoll, föredragningslistor m.fl. protokollshandlingar. Serien bör ej gallras då den kan innehålla vissa handlingar som ej förekommer i serie A 2 a.
Volym 23 är placerad på Nordiska Högskolan för hälsovetenskap.Handlingar omfattar underlag till beslut, kallelser, dagordningar, korrespondens med mera.
Volym 2 är placerad på Nordiska Högskolan för hälsovetenskap.Ledningsgruppen bildades 1989 med uppgift att samordna och fördela ärenden, samt fördelning av styrelseärenden.
Nyare material finns i det digitala föreläsar- och elevregistret på NHV som bevaras löpande på server. Kortlåda 1954-1974, spridda år, märkt D 1 a:1, saknas.
Förteckning över MPH-uppsatser 1981-2014. Förteckning över MScPH avhandlingar 2000-2010. Förteckning över NHV-rapporter 1983-2014. Förteckning över ISBN-nummer 2010-2014.
Några skrivna dossieplaner har ej påträffats för de aktuella åren. Dock kan det alfabetiska sakordsregistret med dossieplansnumrering vol C 1 a:1, fungera som en god ingång till serien fram till 1968. Tidsanmärkningar till de enskilda volymerna är ungefärliga. Beträffande ansökningshandlingar rörande professorstjänster, se även serie F 2 b.
Avser kursredogörelser, schema, deltagar- och föreläsarförteckning, litteraturlista, kursutvärdering, betyg samt av NHV upprättade kompendier och dylikt. Materialet har dock stora luckor. Materialet kan i somliga fall återfinnas i F 9. Observera att många kurser bytt namn, beteckning och/eller slagits samman genom åren. För mer information kring kursernas utveckling jämför äldre arkivförteckningar D 1 a.
Tidigare benämnd som Internationell hälsa. Tidigare benämnd som alternativ huvudkurs. Från och med 2002 delas kursen upp i två gånger två veckors kurs. Både en svensk och engelsk kurs ges, den engelska kursen benämns International health.
1986-1993 benämnd som specialkurs, från 1994 som alternativ huvudkurs. Har gått under benämningen MPH-studenter och Metodkurs för blivande MPH-studenter.
1952-1953, 1967 återfinns i F 3 a:1. 1967 Repetitionskurs i omgivningshygien och socialmedicin för ämbetsläkare återfinns i F 6 b:1. 1954-1959, 1961-1966, 1968-1978 saknas. Kursen ges inte efter 1981.
Tidigare benämnd som huvudkurs. kursen benämndes Socialmedicin fram till 1979 och perioden 1979-1987 som Socialmedicin och preventiv medicin. 1952-1953 återfinns i F 3 a:1. 1954-1956, 1959-1963, 1978 saknas.
Avser kurser och konferenser på uppdragsbasis samt kurser utöver det ordinarie kursprogrammet. Avser kursredogörelser, schema, deltagar- och föreläsarförteckning, litteraturlista, kursutvärdering, betyg samt av NHV upprättade kompendier och dylikt. Materialet har dock stora luckor. Materialet kan i somliga fall återfinnas i F 9. Observera att många kurser bytt namn, beteckning och/eller slagits samman genom åren. För mer information kring kursernas utveckling jämför äldre arkivförteckningar D 1 a.
Serierna är avslutade. Avser kursredogörelser, schema, deltagar- och föreläsarförteckning, litteraturlista, kursutvärdering, betyg samt av NHV upprättade kompendier och dylikt. Materialet har dock stora luckor. Materialet kan i somliga fall återfinnas i F 9. Observera att många kurser bytt namn, beteckning och/eller slagits samman genom åren. För mer information kring kursernas utveckling jämför äldre arkivförteckningar D 1 a.
Serierna är avslutade. Observera att många kurser bytt namn, beteckning och/eller slagits samman genom åren. För mer information kring kursernas utveckling jämför äldre arkivförteckningar D 1 a.
Serien är avslutad. Volym 1-4 avser äldre kurser. Volym 5-7 avser huvudkurser, Volym 7 även alternativ huvudkurser. Volym 8-10 avser alternativ huvudkurser. Volym 11 avser övriga alternativa huvudkurser samt specialkurser och forskarkurser . Volym 12 avser kursplaner.
Avser originalmanuskript till föreläsningar, företrädesvis daterade från 1968 och framåt. Materialet sorterat efter namn på föreläsare i bokstavsordning.
OBS, serien är placerad på Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap. Avser kursredogörelser, schema, deltagarförteckning, fastställd tentamen, litteraturförteckning, betyglista, sammanställning av kursutvärdering, samt av NHV upprättade kompendier. Kurserna sorteras årsvis i bokstavsordning. Kurskod anges inom parantes.
Serien avslutad, samtliga kurser 2005-2015 är sorterade i bokstavsordning årsvis under F 7.
Avser kursredogörelser, schema, deltagarförteckning, fastställd tentamen, litteraturförteckning, betyglista, sammanställning av kursutvärdering, samt av NHV upprättade kompendier. Kurserna sorteras årsvis i bokstavsordning. Kurskod anges inom parantes.
Examensbevis sorteras efter typ av examen, år för utfärdande och där inom i bokstavsordning. Utbildningsbevis och intyg sorteras samlat på år för den senast lästa kursen samt där inom i bokstavsordning. Utbildningsbevis och intyg avställs och arkiveras 10 år efter senast lästa kurs, yngre material förvaras i pärmar i närarkivet.
Avser utbildningsbevis för kurser. Varje students utbildningsbevis för samtliga lästa kurser bevaras samlade, sorterade årsvis efter kursen för det senast erhållna utbildningsbeviset och därinom i alfabetisk ordning på studentens namn.
Avser även Magister i Folkhälsovetenskap (för Master of Science in Public Health 120 ETCS se F 11 d). Examensbevisen sorterade årsvis och därinom i bokstavsordning på studentens namn.
Utvärderingar av NHVs verksamhet. För utvärdering 1950-1959 se F 12 a:6. För utvärdering 1970 se F 12 a:10. För dataregister från utvärderingen 1984 se D 4 b.
Projekt under ledning av professor Lennart Köhler vid NHV. Undersökning av barns hälsa i de nordiska länderna 1984 och 1996. Samtligt enkätmaterial till undersökningen gallrat 2002, se diarienummer A29-02:234.
Forskningsprojekt i anslutning till sammanslagningarna av sjukvårdsdistrikten norra Bohuslän och norra Älvsborg (NU-sjukvården) samt av Ystad och Österlen. Enkätstudie bland personal inom sjukvården samt medborgare i sjukvårdsdistrikten.
Forskningsmaterial upprättat av forskare Ulla Marklund. Undersökningen består av enkätundersökning av skolelever i tre åldersgrupper, elever födda 1970, 1972 samt 1974. Enkätundersökningen utfördes 1987.
En studie om livskvalitet och psykologiska förhållanden för barn 7-10 år med astma. Undersökningen består av intervjuer med barn och föräldrar. Projektansvarig var Kjell Reichenberg. Serien är enligt Sekreteslagens 7:e kapitel belagd med sekretess i 70 år. Handlingen blir offentliga 2073.