Kriminalvårdsanstalten Smälteryd Kriminalvårdsanstalten Smälteryd är ett fängelse i Sätila mellan Borås och Göteborg. Anstalten öppnade 1946. De intagna kan bland annat arbeta i jordbruk eller i industrin.
Arkivhistorik
Kriminalvårdsanstalten Smälteryd ligger i Sätila mellan Borås och Göteborg. Anstalten öppnade den 1 juli 1946 under det dåvarande namnet fångkolonien Smälteryd. Gården i vilken fångkolonien kom att inrymmas hade fram till 1885 varit officersboställe. Den kom sedan fram till 1893 att arrenderas ut för att därefter fungera som fattiggård. Mellan åren 1933 - 1946 var gården åter ett arrendejordbruk. Sedan kriminalvården tog över gården har en mängd om- och tillbyggnader gjorts, en ny ladugård, matsalsbyggnad, förläggningar, snickeriverkstad och gymnastiksal.
Arbetsdriften bestod till en början av sågverks-, jord- och skogsbruksarbete. Senare tillkom även snickeri- och ekonomiarbeten. Även halvtidsstudier förmedels Komvux bedrevs fr.o.m. 1994.
Anstalten hade från början plats för 50 intagna vilket 1997 hade utökats till 64 platser. De intagna har varit dömda för brott som misshandel , rån, ekonomiska brott militärtjänstvägran och framför allt rattfylleri. Under åren 1987 - 1993 drevs projektet Rattfällan som sedan flyttades till anstalten Östragård - Vänersborg. Under senare år har specialisering på behandling av sexualbrotts- och relationsbrottsdömda drivits i samarbete med psykologer och frivårdsmyndigheter i Borås och Göteborg. Den 31 december 1997 upphörde Kriminalvårdsanstalten Smälteryd som egen myndighet och uppgick därefter i Kriminalvårdsmyndigheten Borås tillsamman med Kriminalvårdsanstalten Borås, Häktet Borås och Frivårdsmyndigheten Borås.
Mot slutet av 1970 - talet upptäcktes fuktskador i arkivet vilket efter inspektion av Landsarkivet i Göteborg bland annat ledde fram till förbättringar i ventilationssystemet. Arkivhandlingar har dock utsatts för rost och mögelangrepp. Arkivet har ordnats och förtecknats av arkivarie Katarina Ek.
SERIEN I ARKIVBOXAR. Handlingarna ordnade efter diarie/dossié plan om inget annat anges. År 1991 ändrades diarie/dossié planen från numerisk till alfabetisk notation.