bild
Arkiv

AMU-myndighetens i Örnsköldsvik arkiv


Grunddata

ReferenskodSE/HLA/1060130
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/0oyA5zJy9OZoyzr3xUVU550
Omfång
2,8 Hyllmeter  (-)
Datering
1986 – 1993  (Tidsomfång)
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): F I :7/1996
ArkivinstitutionRiksarkivet i Härnösand (depå: Kusthöjden 47)
Arkivbildare/upphov
AMU-myndigheten i Örnsköldsvik, 1986 – 1993 (Arkivbildare)
Kategori: Statlig myndighet. AMU-myndigheter i länen 1986-

Innehåll och historik

Innehåll
KORT HISTORIK OM ARBETSMARKNADSUTBILDNINGEN (AMU-MYNDIGHETEN) I ÖRNSKÖLDSVIK


AMU-myndigheten i Örnsköldsvik startade sin verksamhet år 1986 och dess verksamhet omfattade åren 1986-1994.

Den 1 januari 1986 övergick AMU från att vara en anslagsfinansierad verksamhet under ledning av Skolöverstyrelsen (SÖ) till att vara en intäktsfinansierad utbildning i egen regi. Detta innebar stora förändringar för personal och själva verksamheten i Örnsköldsvik. Det blev en hel del uppsägningar av personal, fast en stor del av den dåvarande personalen kunde fortsätta att arbeta i den nya AMU-myndigheten.

På grund av det dåvarande läget på arbetsmarknaden med stor arbetslöshet förändrades utbildningsverksamheten också på ett radikalt sätt. Eftersom det rådde lågkonjunktur i ekonomin och på arbetsmarknaden, så gick arbetsmarknadsutbildningen för högtryck under senare delen av 1980-talet. Kurser blev kortare, det blev olika sorts kortkurser med ändrade utbildningsinriktningar. Det infördes också nya intygs- och betygsblanketter t.ex. i form av kompetensbevis.

AMU-myndigheten leddes av en styrelse som bestod av åtta personer. Av ledamöterna utsågs två efter förslag av Landsorganisationen i Sverige, en efter förslag av Tjänstemännens centralorganisation, en efter förslag av Svenska arbetsgivareföreningen, en efter förslag av länsarbetsnämnden och en efter förslag av länsskolnämnden. Dessutom utsågs två ledamöter som hade erfarenhet av företagsledning. Styrelseledamöterna i den regionala AMU-myndigheten förordnades av AMU-styrelsen för högst tre år. AMU-myndigheten samverkade med länsskolnämnden, skolväsendet, högskolan och arbetsmarknadens parter.

AMU-myndigheten tillämpade de kursplaner som fastställdes av AMU-styrelsen. Den regionala AMU-styrelsen inrättade också kursnämnder och utsåg ledamöterna till dessa nämnder samt tog hand om olika ekonomiska åtaganden och den löpande verksamheten.

Kursnämndernas roll inom den nya AMU-myndigheten blev förändrad. De började arbeta aktivt genom målrelaterade projekt, vilka resul

Kontroll

Senast ändrad2007-03-14 00:00:00