bild
Serie

INSKRIVNINGSÄRENDEN

Inskrivningsmyndighetens i Härnösand arkiv

Inskrivningsmyndigheten (IM) handlägger inskrivningsärenden. Vilka ärenden som kan anses som inskrivningsärenden anges i 19 kap. 2 § jordabalken och preciseras i inskrivningsförordningen (2000:309). Det är ärenden om t.ex. lagfart eller inteckning och inskrivning av tomträtt eller annan nyttjanderätt till fast egendom.

Inskrivningsmyndigheten registrerar också ändringar som rör indelningen i fastigheter och som medför ny registerbeteckning enligt 75 § förordningen (2000:308) om fastighetsregister. Ett ärende som inte omedelbart leder till inskrivning i fastighetsregistrets inskrivningsdel kallas c-ärende. C-ärenden regleras i inskrivningsförordningen (2000:309) samt i Domstolsverkets (DV) författningssamling (DVFS).

REGISTRERING
Inkomna handlingar inkomststämplas. Handlingarna sorteras därefter ärendevis i numrerade mappar. Handlingar inkomna senast klockan 12.00 på ankomstdagen hänförs till inskrivningsdagen för samma dag medan handlingar inkomna efter klockan 12.00 hänförs till nästa inskrivningsdag. Inskrivningsmyndigheten diarieför inskrivningsärenden som en extra åtgärd för att i förekommande fall lättare kunna avgöra vilken dag ett inskrivningsärende inkommit. Förfarandet har en tillfällig funktion och återsökning av inskrivningsärenden sker alltid via fastighetsbeteckning.

Ärendena handläggs länsvis. Varje län har en egen aktnummerserie. Länsindelning är följande:

Grupp 1
Gävleborgs län

Grupp 2
Västernorrlands län

Grupp 3
Jämtlands län

BEREDNING
Beredningsprocessen syftar till att göra inskrivningsärendet klart för ett beslut och en uppdatering av fastighetsregistrets inskrivningsdel (FR/IR). Med hjälp av handläggningsprogrammen som finns i FR/IR handläggs inskrivningsärendena. Förutom att handläggaren kontrollerar att åberopade grundhandlingar innehåller föreskrivna uppgifter registreras också uppgifter om vilken åtgärd ansökan avser, överlåtares och förvärvares person- eller organisationsnummer, dagboksnummer för den uppgift i FR/IR som ska förändras och vilka fastigheter som berörs etc.

När inskrivningsärendet beretts för registrering i FR/IR lämnar systemet ett beslutsförslag. Beslutet kan innebära att inskrivningsansökningen beviljas eller att ett motbeslut tas. Vid motbeslut rör det sig t.ex. om vilandeförklaring, så kallade vilandeförklarade ärenden, uppskov eller avslag. I vissa ärenden föreligger det ett krav från ingivaren att om ansökan inte kan beviljas på ingivna handlingar ska ärendet återgå utan vidare åtgärd.

Då ett ärende är berett skrivs ett slutmeddelande ut på skärmbilden med uppgift om det dagboksnummer som reserverats för ärendet vilka handläggaren antecknar på de ingivna handlingarna i ärendet. Ärendets dagboksblad skrivs ut per automatik från systemet och signeras av handläggaren eller annan beslutsfattare då ärendet granskats och godkänts (dagböcker i inskrivningsärenden).

Handlingarna till de inskrivningsärenden som godkänts sammanförs till akter, vissa originalhandlingar återsändes till ingivaren. Akten får samma nummer som reserve-rats i dagboken (akter i inskrivningsärenden).

Ärenden som inte omedelbart leder till inskrivning i fastighetsregistrets inskriv-ningsdel betecknas med bokstaven C, dessa får en egen nummerserie. Över ärendena förs en dagbok (dagböcker över c-ärenden), handlingarna i ärendet förs samman till en akt (akter i c-ärenden). I de fall ett c-ärende senare leder till inskrivning i fastighetsregistret förs handlingarna över till akter i inskrivningsärenden. En anteckning om införlivandet görs i dagboken. Ett register med fastighetsbeteckningen som sökord ska föras över c-ärenden (register till c-ärenden).

I de fall en inskrivningsansökan inte beviljas eller i de fall felaktiga uppgifter registrerats makuleras ärendet. En sammanställning över makulerade ärenden tas fram i samband med slutjusteringen av inskrivningsdagen som en förklaring till de dagboknummer som till följd av makulering saknas i den löpande dagboksnummerserien för inskrivningsärenden (förteckning över makulerade ärenden).

UPPDATERING AV FASTIGHETSREGISTRETS INSKRIVNINGSDEL
Handläggningssystemet bygger på huvudprincipen att ingen ändring i registret ska kunna utföras direkt. Istället mellanlagras nya uppgifter i en särskild databas tills handläggningen är beslutad. När samtliga ärenden som hör till inskrivningsdagen granskats och godkänts ska dessa anmälas för slutlig registrering i FR/IR. Uppdateringen verkställs därefter av Lantmäteriverket (LMV) på en särskild klarsignal från IM (Dagsgodkännanden). Distributionen av bevis och underrättelser i registrerade ärenden sker från LMV till ingivarna.

 Serier (8 st)

ReferenskodTitelAnmärkning 
1.1Fastighetsregistrets inskrivningsdel (FR/IR)Fastighetsregistret, som innehåller fastighetsanknuten information, regleras särskilt i lagen (2000:224) om fastighetsregister. Innehållet i registret anges närmare i förordningen (2000:308) om fastighetsregister. DV har haft viss föreskriftsrätt genom DV:s författningssamling (DVFS). LMV föreskriver sedan den 1 september 2006 genom LMV:s författningssamling (LMVFS).

Fastighetsregistret är uppbyggt i flera delar. Uppgifter om ägare och olika rättigheter i fastigheter registreras i fastighetsregistrets inskrivningsdel (FR/IR). Information om fastigheter söks fram via fastighetsbeteckning.

I FR/IR registreras uppgifter som tidigare registrerades i de manuellt förda jord- och stadsregisten samt fastighets- och tomträttsböckerna, d.v.s. uppgifter om lagfart, tomträttsupplåtelse, tomträttsinnehav och inteckningar m.m.

I FR/IR redovisas i princip endast aktuella uppgifter. Bortsett från informationen om tidigare ägare av en fastighet, lagras uppgifter om äldre förhållanden i form av hänvisningar till ärendenummer (akthänvisningar). När fastighetsregistret infördes kopierades aktuella inskrivningsförhållanden från de manuellt förda fastighetsböckerna, alltså beror det på när en domsaga anslöts till registret hur långt tillbaka man kan söka information om tidigare ägare etc. LMV ansvarar för driften och förvaltningen av FR/IR. LMV är personuppgiftsansvarig för FR/IR.
 
1.2Dagböcker över inskrivningsärendenDagboksföring regleras i inskrivningsförordningen (2000:309). DV har haft viss föreskriftsrätt genom DV:s författningssamling (DVFS). LMV föreskriver sedan den 1 september 2006 genom LMV:s författningssamling (LMVFS).

Dagböckerna bildas av de dagboksblad som automatiskt skrivs ut från FR/IR när ett inskrivningsärende är färdigberett. Dagböckerna arkiveras utifrån det län som handlagt ärendet. Varje län har en egen nummerserie. Dagboksbladen ordnas kronologiskt i löpande nummerordning.

Till dagböckerna fogas även förteckningen över makulerade ärenden (IDAG-lista) genom att dessa häftas samman.

Till dagboksblad i avvisat ärende kan bilaga angående komplettering förekomma.

Dagböcker från åren 2001-2008 som omfattas av sekretessbelagda uppgifter har särskiljts och förvaras tillsammans med akten i "akter i inskrivningsärenden" i den sista volymen för år 2008 för respektive län.

Inskrivningshandlingar återsöks på fastighetsbeteckning i inskrivningsregistret som är en del av Lantmäteriets fastighetsregister. I vissa fall är det möjligt att söka på adress.

 
1.3Akter i inskrivningsärendenAktbildning regleras i inskrivningsförordningen (2000:309). DV har haft viss föreskriftsrätt genom DV:s författningssamling (DVFS). LMV föreskriver sedan den 1 september 2006 genom LMV:s författningssamling (LMVFS).

Akterna arkiveras utifrån det län som handlagt ärendet. Varje län har en egen aktnummerserie. Akten får samma nummer som dagboksbladet och ordnas kronologiskt i nummerordning. Förutom de handlingar som inskrivningen i fastighetsregistret grundar sig på tas protokoll, förelägganden och andra beslut in i akten.

Ärenden från åren 2001-2008 som omfattas av sekretessbelagda uppgifter har särskiljts och samlats i den sista volymen för år 2008 för respektive län. Här förvaras även dagbok. Dagbok och akt är ordnade efter år och aktnummer i kronologisk ordning.

Inskrivningshandlingar återsöks på fastighetsbeteckning i inskrivningsregistret som är en del av Lantmäteriets fastighetsregister. I vissa fall är det möjligt att söka på adress.

 
1.4Dagböcker över C-ärendenDagboksföring regleras i inskrivningsförordningen (2000:309). DV har haft viss föreskriftsrätt genom DV:s författningssamling (DVFS). LMV föreskriver sedan den 1 september 2006 genom LMV:s författningssamling (LMVFS).

Dagböckerna arkiveras gemensamt för samtliga arbetsgrupper (se 1.4.1). En ny nummerserie påbörjas varje kalenderår. Dagboksbladen ordnas kronologiskt i löpande nummerordning.

Beslut i C-ärenden består vanligen av en anteckning på dagboksbladet men ibland består ett beslut i ärendet av ett särskilt protokoll. I sistnämnda fall förvaras beslutet i akten.

C-ärenden som ej var avslutade 2008-05-31 har förts över till Lantmäteriverket. Vilka ärenden som förts över framgår av register till C-ärenden (1.6.1).


 
1.5Akter i C-ärendenAktbildning regleras i inskrivningsförordningen (2000:309). DV har haft viss föreskriftsrätt genom DV:s författningssamling (DVFS). LMV föreskriver sedan den 1 september 2006 genom LMV:s författningssamling (LMVFS).

Akterna arkiveras gemensamt för samtliga arbetsgrupper (se 1.5.1). En ny nummerserie påbörjas varje kalenderår. Akten får samma nummer som dagboksbladet och ordnas kronologiskt i nummerordning.

C-ärenden som ej var avslutade 2008-05-31 har förts över till Lantmäteriverket. Vilka ärenden som förts över framgår av register till C-ärenden (1.6.1).

 
1.6Register till C-ärendenDomstolsverket har föreskrivit (DVFS) att ett register över c-ärenden ska föras. Registret ska använda fastighetsbeteckningen som sökord.

Registret förs länsvis i bokstavsordning och kronologisk ordning (C-nummerordning). Registret arkiveras gemensamt för samtliga arbetsgrupper i volym 1.6.1 / 1.

C-ärenden som ej var avslutade 2008-05-31 har förts över till Lantmäteriverket. Vilka ärenden som förts över framgår av registret.
 
1.7Förteckning över makulerade ärendenÄrenden som makulerats framgår av den så kallade IDAG-listan. Listan arkiveras tillsammans med dagböcker över inskrivningsärenden genom att dessa häftas samman.

Någon särskild förteckning över makulerade ärenden utöver IDAG-listan finns ej.
 
1.8DagsgodkännandenDagsgodkännande är en särskild anmälan från IM till Lantmäteriverket där inskrivningsdagen godkänns för uppdatering. Utskriften anger också det senaste förbrukade dagboksnumret på inskrivningsdagen.

Dagsgodkännanden arkiveras kronologiskt utifrån de län som handlagt ärendet.
 

 Volymer (1 st)

Referenskod