Den nya myndigheten Häktet Malmö inrättades genom ett regeringsbeslut 1993-05-13. Verksamheten startade 1993-09-01 och kom då att utgöras av tre avdelningar: Häkte 1, Häkte 2 och Häkte 3. Häktena 1 och 2 kom att inrymmas gemensamt med Polismyndigheten i Malmö i det då nybyggda s.k. "Polishuset" på Porslinsgatan i Malmö. Häktena 1 och 2 kom även i vissa sammanhang att benämnas "Gasklockan" efter det kvarter i staden där Polishuset hade uppförts. Häkte 3 var däremot förlagt till Storgatan nära Davidshallstorg. Häkte 3 hade tidigare utgjort en häktesenhet, Häktet Centrum (eller häktet Davidshall), och kom att införlivas i den nystartade myndigheten Häktet Malmö.
Initialt kom verksamheten att drivas med starkt reducerad kapacitet då endast Häkte 3 var i drift - personalutbildning bedrevs på de andra avdelningarna - men 1993-10-01 kom Häktet Malmö att öppna med full kapacitet. I siffror utgjordes denna kapacitet av 155 ordinarie platser. Fördelningen var sådan att Häkte 1 förfogade över 58 platser, Häkte 2 55 platser och Häkte 3 42 platser. Utöver detta fanns 4 observations- rum (varav 2 med spännbädd) och 4 transportceller på Häktena 1 och 2. Häkte 3 blev formellt nedlagt 1995-06-30, men den operativa verk- samheten avslutades redan 1995-05-31. De andra två avdelningarna drevs vidare som en egen myndighet t.o.m. 1997-12-31. Därefter kom verksamheten att drivas vidare av Kriminalvårsmyndigheten Malmö Norr.
ORGANISATION OCH ARBETSUPPGIFTER
Häktet Malmö organiserades under Kriminalvårdens regionkansli i Malmö som båda lydde under Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping. På det lokala planet organiserades verksamheten som tidigare nämnts i tre avdelningar. Myndighetens administration var förlagd i anslutning till Häktena 1 och 2 i det nya Polishuset och bestod av myndighetschef, personalchef, ekonomichef samt funktionen "Intagnas medel" som hand- hade de intagnas finanser. Ute på avdelningarna fanns respektive inspektör, övertillsyningsman och kanslist. På häktet fanns också sjukvårdspersonal, förrådsansvariga, transportansvariga samt, naturligtvis också en kår av häktesvårdare.
Häkte 1 var förlagt till plan 4 och Häkte 2 till plan 5 i det nya Polis- huset. Denna lokalisering var upprinnelse till benämningarna av de åtta underavdelningarna på avdelningarna. På Häkte 1 fanns underavdelningarna 4:1, 4:2, 4:3 och 4:4 och på Häkte 2, följaktligen 5:1, 5:2, 5:3 samt 5:4. Från myndighetens öppnande t.o.m. våren 1997 stod underavdelning 4:1 till Polisens förfogande med sina 11 platser för s.k. polisärenden. Dessa bestod främst av anhållna personer, även om andra kategorier t.ex. LVM (lagen om vård av missbrukare; 1988:870), LPT (lagen om rättspsykiatrisk vård; 1991:1129, LVU (lagen om vård av unga; 1990:52), UTL (utlänningslagen; 1989:529) också kom i fråga. På Häkte 2 utgjorde underavdelning 5:1 med sina 8 platser sjukavdelning. Från våren 1997 och framåt kom verksamheten främst att koncentreras på s.k. kriminalvårdsärenden. Denna omstän- dighet kan sättas i samband med dels att Polismyndigheten i Malmö tagit nedlagda Häke 3:s lokaler i besittning och efter en ombyggnad öppnat upp en avdelning för sina egna ärenden (anhållna, LVM m.fl.) och dels att en Förvarsenhet öppnat i Malmö för UTL-ärenden.
I mer generella termer var häktets arbetsuppgifter sådana att de skulle bevaka, vårda och stödja sina intagna klienter. Den operativa verksamheten har bedrivits under lagen om behandlingen av häktade och anhållna m.fl. (1976:371).
ARKIVBESTÅNDETS UPPBYGGNAD
Ovannämnda omständigheter har lämnat spår i arkivbildningen. När Häktena 1 och 2 öppnade var de försedda med de nyaste administrativa hjälpmedlen. De förfogade över det nya KLAS-HÄK datasystemet som kom att följa som en röd tråd genom de olika klientärendena. Många av de äldre manuella arbetsmetoderna med papper och penna eller skirvmaskin hade avlägsnats. För Häkte 3 gällde dock andra premisser. Man införlivades i den nya myndigheten i s.a.s. "befintligt skick". Det innebar att man inte hade tillgång till de hjälpmedel som de andra två avdelningarna hade i form av administrativ-tekniska hjälpmedel. Nästan samtliga handlingar som upprättats på Häkte 3 har gjorts efter manuella rutiner. Om vi betraktar det arkivbestånd avseende Häktena 1 och 2 som tagits om hand för slutlig arkivering, finner vi dock att en stor del producerats genom manuella metoder. Det är egentligen bara serierna Placeringsbeslut och Avgångna klienter som har sitt ursprung i KLAS-HÄK datasystem. Det förhåller sig dock så att lejonparten av den dokumentation som KLAS-HÄK datasystem producerat, inte varit aktuell för slutlig arkivering.
Det arkivbestånd som tagits om hand för slutlig arkivering omfattar dels de handlingar som enligt KVS Arkivhandbok (Arkivbildnings- plan häktesenhet samt Arkivbildningsplan KLAS-HÄK) skall bevaras, men även vissa handlingar som bedöms kunna få intresse i framtida forskning har bevarats. Föresatsen har varit att skapa ett diversifierat bestånd där alla delar av häktesverksamheten flätats in. Det har inte helt lyckats, då väldigt litet material har slutarkiverats gällande myndig- hetsledningen, kamerala avdelningen, transportavdelningen och besöks- avdelningen. En djupare inblick i dessa avdelningars verksamhet kan nås genom att studera det arkivbestånd som Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping, Kriminalvårdens transporttjänst i Göteborg och Region- myndigheten i Malmö tagit om hand för slutlig arkivering.
För övrigt kan sägas att arkivhandlingarna hålls ordnade efter samma principer som de ordnats av myndigheten själv. I före- kommande fall förekommer alfabetisk, kronologisk eller dossier- styrd ordningsföljd av handlingarna. Om vi sedan betraktar de enskilda arkivhandlingarna utifrån dess informationsinnehåll finner vi en relativt god bild över verksamheten vid Häktet Malmö. Den burna informationen för de större serierna har sammanställts enligt förteckning nedan.
PLACERINGSBESLUT; ett formellt beslut att placera den dömde på specificerad kriminalvårdsanstalt. Här återfinns information om den dömdes intagningsnummer, personnummer, namn, kön. rumsplacering samt klientkategori. Det finns vidare uppgift om dömande domstol, datum för dom samt datum för verkställbarhet. Slutligen finns också uppgift om påföjdens längd, brottsrubricering, anstaltsplacering, vem som fattat beslutet om anstaltsplaceringen när så skedde samt motivering för beslutet. Ofta nämns också någon som beslutet fattats i samråd med samt en tidpunkt då den aktuella kriminalvårdsanstalten sagt sig tidigast kunna ta emot den dömde. DAGBÖCKER; löpande anteckningar om vad som ägt rum i de intagnas ärenden. Vi finner här kronologiskt förda anteckningar om domstolsförhandlingar, nykomna förflyttningar, häktningar, lösgivanden, nöjdförklaringar m.m. DIARIEFÖRDA HANDLINGAR; inkommande och upprättade handlingar med ärendeanknytning (enligt diarium). En mångfacetterad infor- mation kan återfinnas här, då de olika ärendena uppvisar stor skillnad i karaktär. En grov uppdelning av handlingarnas natur har skett genom D/D-planen. AVGÅNGNA KLIENTER; en arkivutskrift från datasystemet KLAS-HÄK då detta gallrats. Först återges en exakt tidpunkt då gallringen skett, vilket därmed inneburit att klienten avlägsnats ur datasys- temet. Inga skäl för gallringen återges, emedan det är uppen- bart att så skett eftersom klienten inte längre är intagen på häktet. Sedan följer personuppgifter med namn, personnummer och post- adress. Vidare följer intagningsnummer, kön, rumsplacering samt exakta tidpunkter för gripande (av polis) och ankomst till häktet. Ytterligare återges vilken anledning som ligger bakom placeringen på häktet (vanligen en brottsrubricering), när den intagne (i förekommandde fall) blivit anhållen samt (i före- kommande fall) när denne blivit häktad. En namnuppgift på försvarare i målet med telefonnummer finns också. Till sist noteras en exakt tidpunkt när den intagne avgått från häktet, varför så har skett, eventuellt vartill avgången skett, vem som fattat detta beslut samt vem som verkställt detta beslut (ofta i signaturform). ÖVRIGT; informationsinnehållet i övriga arkivhandlingar kan förstås, om än summariskt, genom en studie av arkivförteckningen.
SEKRETESS
I Häktets Malmö arkivbestånd finns handlingar som omfattas av sekretess enligt 7 kap. 21 paragrafen sekretesslagen (1980:100). Arkivmyndigheten sekretessprövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av allmänna handlingar.
GALLRING
Häktets Malmö arkiv har gallrats enligt bifogade gallringsprotokoll.
ARKIVANSVAR
Arkivansvarig under myndighetens verksamhetstid var häkteschefen. Den praktiska arkivhanteringen har skötts av kanslipersonal.
MYNDIGHETENS UPPHÖRANDE m.m.
Häktet Malmö upphörde formellt 1997-12-31 och därmed avslutades arkivet. Från och med 1998-01-01 kom verksamheten att drivas vidare i Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Norr regi. Denna myndig- het bildades 1998-01-01. som en sammanslagning av dels Häktet Malmö, men också av Kriminalvårdsanstalten Rostorp samt Frivårdsmyndigheten Malmö Norr. Vissa handlingar i Häktets Malmö arkiv har i enlighet med RA-MS 1997:75 överlämnats till Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr. Dessa är nämligen: - handlingar i diarieförda ärenden som ej avslutats innan 1997-12-31. - personaldossierer gällande personal som överförts till Kriminalvårds- myndigheten Malmö Norr. - vissa fortlöpande förda liggare.
Härmed revideras tidigare gjorda arkivförteckningar.
Arkivet ordnades och förtecknades i Malmö under september 2000 av
Paul Bergström Arkivarie Vellinge
genom samråd med
Ewa Holmström Verksarkivarie KVS Norrköping
efter uppdrag av
Ingemar Herdenberg Personalinspektör KVM Malmö Norr.
Allmän anmärkning
Leverans i november 2000. I dossen på kansliet ligger förteckningar över personaldossierer.
Tillgänglighet
Sekretess
Delvis
Kontroll
Skapad
2001-02-20 00:00:00
Senast ändrad
2013-06-05 15:19:39
Historik över Häktet Malmö 1993-1997
Den nya myndigheten Häktet Malmö inrättades genom ett regeringsbeslut 1993-05-13. Verksamheten startade 1993-09-01 och kom då att utgöras av tre avdelningar: Häkte 1, Häkte 2 och Häkte 3. Häktena 1 och 2 kom att inrymmas gemensamt med Polismyndigheten i Malmö i det då nybyggda s.k. "Polishuset" på Porslinsgatan i Malmö. Häktena 1 och 2 kom även i vissa sammanhang att benämnas "Gasklockan" efter det kvarter i staden där Polishuset hade uppförts. Häkte 3 var däremot förlagt till Storgatan nära Davidshallstorg. Häkte 3 hade tidigare utgjort en häktesenhet, Häktet Centrum (eller häktet Davidshall), och kom att införlivas i den nystartade myndigheten Häktet Malmö.
Initialt kom verksamheten att drivas med starkt reducerad kapacitet då endast Häkte 3 var i drift - personalutbildning bedrevs på de andra avdelningarna - men 1993-10-01 kom Häktet Malmö att öppna med full kapacitet. I siffror utgjordes denna kapacitet av 155 ordinarie platser. Fördelningen var sådan att Häkte 1 förfogade över 58 platser, Häkte 2 55 platser och Häkte 3 42 platser. Utöver detta fanns 4 observations- rum (varav 2 med spännbädd) och 4 transportceller på Häktena 1 och 2. Häkte 3 blev formellt nedlagt 1995-06-30, men den operativa verk- samheten avslutades redan 1995-05-31. De andra två avdelningarna drevs vidare som en egen myndighet t.o.m. 1997-12-31. Därefter kom verksamheten att drivas vidare av Kriminalvårsmyndigheten Malmö Norr.
ORGANISATION OCH ARBETSUPPGIFTER
Häktet Malmö organiserades under Kriminalvårdens regionkansli i Malmö som båda lydde under Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping. På det lokala planet organiserades verksamheten som tidigare nämnts i tre avdelningar. Myndighetens administration var förlagd i anslutning till Häktena 1 och 2 i det nya Polishuset och bestod av myndighetschef, personalchef, ekonomichef samt funktionen "Intagnas medel" som hand- hade de intagnas finanser. Ute på avdelningarna fanns respektive inspektör, övertillsyningsman och kanslist. På häktet fanns också sjukvårdspersonal, förrådsansvariga, transportansvariga samt, naturligtvis också en kår av häktesvårdare.
Häkte 1 var förlagt till plan 4 och Häkte 2 till plan 5 i det nya Polis- huset. Denna lokalisering var upprinnelse till benämningarna av de åtta underavdelningarna på avdelningarna. På Häkte 1 fanns underavdelningarna 4:1, 4:2, 4:3 och 4:4 och på Häkte 2, följaktligen 5:1, 5:2, 5:3 samt 5:4. Från myndighetens öppnande t.o.m. våren 1997 stod underavdelning 4:1 till Polisens förfogande med sina 11 platser för s.k. polisärenden. Dessa bestod främst av anhållna personer, även om andra kategorier t.ex. LVM (lagen om vård av missbrukare; 1988:870), LPT (lagen om rättspsykiatrisk vård; 1991:1129, LVU (lagen om vård av unga; 1990:52), UTL (utlänningslagen; 1989:529) också kom i fråga. På Häkte 2 utgjorde underavdelning 5:1 med sina 8 platser sjukavdelning. Från våren 1997 och framåt kom verksamheten främst att koncentreras på s.k. kriminalvårdsärenden. Denna omstän- dighet kan sättas i samband med dels att Polismyndigheten i Malmö tagit nedlagda Häke 3:s lokaler i besittning och efter en ombyggnad öppnat upp en avdelning för sina egna ärenden (anhållna, LVM m.fl.) och dels att en Förvarsenhet öppnat i Malmö för UTL-ärenden.
I mer generella termer var häktets arbetsuppgifter sådana att de skulle bevaka, vårda och stödja sina intagna klienter. Den operativa verksamheten har bedrivits under lagen om behandlingen av häktade och anhållna m.fl. (1976:371).
ARKIVBESTÅNDETS UPPBYGGNAD
Ovannämnda omständigheter har lämnat spår i arkivbildningen. När Häktena 1 och 2 öppnade var de försedda med de nyaste administrativa hjälpmedlen. De förfogade över det nya KLAS-HÄK datasystemet som kom att följa som en röd tråd genom de olika klientärendena. Många av de äldre manuella arbetsmetoderna med papper och penna eller skirvmaskin hade avlägsnats. För Häkte 3 gällde dock andra premisser. Man införlivades i den nya myndigheten i s.a.s. "befintligt skick". Det innebar att man inte hade tillgång till de hjälpmedel som de andra två avdelningarna hade i form av administrativ-tekniska hjälpmedel. Nästan samtliga handlingar som upprättats på Häkte 3 har gjorts efter manuella rutiner. Om vi betraktar det arkivbestånd avseende Häktena 1 och 2 som tagits om hand för slutlig arkivering, finner vi dock att en stor del producerats genom manuella metoder. Det är egentligen bara serierna Placeringsbeslut och Avgångna klienter som har sitt ursprung i KLAS-HÄK datasystem. Det förhåller sig dock så att lejonparten av den dokumentation som KLAS-HÄK datasystem producerat, inte varit aktuell för slutlig arkivering.
Det arkivbestånd som tagits om hand för slutlig arkivering omfattar dels de handlingar som enligt KVS Arkivhandbok (Arkivbildnings- plan häktesenhet samt Arkivbildningsplan KLAS-HÄK) skall bevaras, men även vissa handlingar som bedöms kunna få intresse i framtida forskning har bevarats. Föresatsen har varit att skapa ett diversifierat bestånd där alla delar av häktesverksamheten flätats in. Det har inte helt lyckats, då väldigt litet material har slutarkiverats gällande myndig- hetsledningen, kamerala avdelningen, transportavdelningen och besöks- avdelningen. En djupare inblick i dessa avdelningars verksamhet kan nås genom att studera det arkivbestånd som Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping, Kriminalvårdens transporttjänst i Göteborg och Region- myndigheten i Malmö tagit om hand för slutlig arkivering.
För övrigt kan sägas att arkivhandlingarna hålls ordnade efter samma principer som de ordnats av myndigheten själv. I före- kommande fall förekommer alfabetisk, kronologisk eller dossier- styrd ordningsföljd av handlingarna. Om vi sedan betraktar de enskilda arkivhandlingarna utifrån dess informationsinnehåll finner vi en relativt god bild över verksamheten vid Häktet Malmö. Den burna informationen för de större serierna har sammanställts enligt förteckning nedan.
PLACERINGSBESLUT; ett formellt beslut att placera den dömde på specificerad kriminalvårdsanstalt. Här återfinns information om den dömdes intagningsnummer, personnummer, namn, kön. rumsplacering samt klientkategori. Det finns vidare uppgift om dömande domstol, datum för dom samt datum för verkställbarhet. Slutligen finns också uppgift om påföjdens längd, brottsrubricering, anstaltsplacering, vem som fattat beslutet om anstaltsplaceringen när så skedde samt motivering för beslutet. Ofta nämns också någon som beslutet fattats i samråd med samt en tidpunkt då den aktuella kriminalvårdsanstalten sagt sig tidigast kunna ta emot den dömde. DAGBÖCKER; löpande anteckningar om vad som ägt rum i de intagnas ärenden. Vi finner här kronologiskt förda anteckningar om domstolsförhandlingar, nykomna förflyttningar, häktningar, lösgivanden, nöjdförklaringar m.m. DIARIEFÖRDA HANDLINGAR; inkommande och upprättade handlingar med ärendeanknytning (enligt diarium). En mångfacetterad infor- mation kan återfinnas här, då de olika ärendena uppvisar stor skillnad i karaktär. En grov uppdelning av handlingarnas natur har skett genom D/D-planen. AVGÅNGNA KLIENTER; en arkivutskrift från datasystemet KLAS-HÄK då detta gallrats. Först återges en exakt tidpunkt då gallringen skett, vilket därmed inneburit att klienten avlägsnats ur datasys- temet. Inga skäl för gallringen återges, emedan det är uppen- bart att så skett eftersom klienten inte längre är intagen på häktet. Sedan följer personuppgifter med namn, personnummer och post- adress. Vidare följer intagningsnummer, kön, rumsplacering samt exakta tidpunkter för gripande (av polis) och ankomst till häktet. Ytterligare återges vilken anledning som ligger bakom placeringen på häktet (vanligen en brottsrubricering), när den intagne (i förekommandde fall) blivit anhållen samt (i före- kommande fall) när denne blivit häktad. En namnuppgift på försvarare i målet med telefonnummer finns också. Till sist noteras en exakt tidpunkt när den intagne avgått från häktet, varför så har skett, eventuellt vartill avgången skett, vem som fattat detta beslut samt vem som verkställt detta beslut (ofta i signaturform). ÖVRIGT; informationsinnehållet i övriga arkivhandlingar kan förstås, om än summariskt, genom en studie av arkivförteckningen.
SEKRETESS
I Häktets Malmö arkivbestånd finns handlingar som omfattas av sekretess enligt 7 kap. 21 paragrafen sekretesslagen (1980:100). Arkivmyndigheten sekretessprövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av allmänna handlingar.
GALLRING
Häktets Malmö arkiv har gallrats enligt bifogade gallringsprotokoll.
ARKIVANSVAR
Arkivansvarig under myndighetens verksamhetstid var häkteschefen. Den praktiska arkivhanteringen har skötts av kanslipersonal.
MYNDIGHETENS UPPHÖRANDE m.m.
Häktet Malmö upphörde formellt 1997-12-31 och därmed avslutades arkivet. Från och med 1998-01-01 kom verksamheten att drivas vidare i Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Norr regi. Denna myndig- het bildades 1998-01-01. som en sammanslagning av dels Häktet Malmö, men också av Kriminalvårdsanstalten Rostorp samt Frivårdsmyndigheten Malmö Norr. Vissa handlingar i Häktets Malmö arkiv har i enlighet med RA-MS 1997:75 överlämnats till Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr. Dessa är nämligen: - handlingar i diarieförda ärenden som ej avslutats innan 1997-12-31. - personaldossierer gällande personal som överförts till Kriminalvårds- myndigheten Malmö Norr. - vissa fortlöpande förda liggare.
Härmed revideras tidigare gjorda arkivförteckningar.
Arkivet ordnades och förtecknades i Malmö under september 2000 av
Paul Bergström Arkivarie Vellinge
genom samråd med
Ewa Holmström Verksarkivarie KVS Norrköping
efter uppdrag av
Ingemar Herdenberg Personalinspektör KVM Malmö Norr.
Serien i arkivboxar. Placeringsbeslut volym 1-5. Serien hålls ordnad avdelningsvis och kronologiskt efter beslutsdatum om inte annat anges. Inga placeringsbeslut avseende Häkte 3 har påträffats.
Serien i arkivbox. Serien omfattar Häkte 1 och 2 samt är ordnad alfabetiskt och avdelningsvis. Serien är en arkivutskrift ur datasystemet KLAS-HÄK. Systemet var aldrig i bruk på Häkte 3 varvid mottagningskorten har tillförts serien såsom substitut. Även dessa hålls ordnade alfabetiskt.
Serien ej leverad till Landsarkivet. Serien i rullar. Byggnadsritningarna, som samtliga är från 1993, förvaras i Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Norr arkivdepå Häktet. Volymerna 2-21 omfattar kvarteret Gasklockan hus B. Volymerna 8-15 är färglagda.