Anstalten är en öppen anstalt med 91 klientplatser. Av dessa är 81 för män och 10 för kvinnor.
Anstalten har säkerhetsklass 4.
Anstalten Rostorp ingår sedan den 1 januari 1998 i Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr, tillsammans med frivården Malmö Norra och häktet Malmö.
Kriminalvårdsmyndigheten finns inom Regionmyndighetens i Malmö distrikt.
Kriminalvårdsstyrelsen är central förvaltnings- och chefsmyndighet.
MATRIS ÖVER KRIMINALVÅRDSVERKETS ORGANISATION.
KVS
Regionkansli
Kriminalvårdsmyndighet
Anstalt
ANSTALTENS ARBETSUPPGIFTER
Anstalten Rostorp inrättades den 1 januari 1998.
Förordning med instruktion för Kriminalvårdsverket (1990:1018, omtryckt 1994:1490, senast ändrad 1997:396).
Verksamheten reglerades främst av lagen om kriminalvård i anstalt (1974:302). Anstaltens huvudsakliga arbetsuppgifter består av att bevaka, och stödja de personer som dömts till anstaltsvistelse.
Under perioden 1998-01-01- -1998-10-11 tog anstalten främst in rattfylleridömda. Verksamheten förändrades from 1998-10-12 till att omfatta förutom rattfylleridömda klienter från f. d. anstalten Stångby .Dessutom skall Rostorp ha platser för frigångare. Anstalten hade både kvinliga och manliga interner.
Vid Kriminalvårdsmyndighetens kansli finns myndighetens chef och funktioner som personal och ekonomi. Andra enheter som ingår i Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr är frivården Malmö Norra och häktet Malmö.
Verksamhetsansvarig vid anstalten är kriminalvårdschefen. Vid anstalten finns vårdpersonal och administrativ personal.
MATRIS ÖVER INRE ORGANISATION
Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr
Anstalten Rostorp Frivården Malmö Norra
Häktet Malmö
VIKTIGARE TYPER AV HANDLINGAR SOM DOKUMENTERAR VERKSAMHETEN
Verksamheten dokumenteras främst genom personakter som förs över klienter inom kriminalvårdsverket. En personakt upprättas så snart en klient är föremål för någon form av kriminalvårdande verksamhet, dvs är häktad, är intagen i anstalt, står under övervakning eller intensivövervakning med elektronisk kontroll. Samma personakt ambulerar mellan Kriminalvårdens enheter och förvaras hos enhet som för tillfället har ansvaret för klienten. Akterna slutarkiveras hos Kriminalvårdsstyrelsen och om en klient ej varit föremål för kriminalvården åtgärden under fem år, ställs akten av som inaktuell. Man aktualiserar ej akter vi eventuell ny åtgärd om fem år förflutit sedan föregående påföljd verkställts. Om det däremot ej förflutit fem år sedan senaste åtgärd fortsätter man att föra samma personakt. Som sökmedel till akterna finns det datoriserade sökregistret (SÖK) vid Kriminalvårdsstyrelsen för de akter där fem år ej förflutet. sökmedel för de avställda akterna finns hos Kriminalvårdsstyrelsen, det datoriserade gallrings- och avställningsregistret (GAL).
Som hjälpmedel vid sökning efter klienter som varit intagna på anstalten Rostorp finns ett sökregister. De flesta beslut och händelser rörande klientakter dokumenteras och/eller arkiveras i klientakter. Där finns bland annat uppgifter om prövningar enligt KVaL. Permissioner och strafftidsbeslut. Hos anstalten arkiveras förhörsprotokoll och behandlingskollegiets protokoll via ADB-system Mistral ur vilket pappersuttag görs.
Enhetens datoriserade diarium förs gemensamt med övriga enheter i Kriminalvårds-myndigheten Malmö Norr.Vilka ärenden som handlagts av enheten framgår av enhetens kod i myndighetens diarium. Kriminalvårdsstyrelsen Malmö Norr kansli förvarar myndighetens diarium.
Anstaltens klientadministrativa ADB-system (KLAS) finns som hjälp för enhetens klientadministration och arkivutskrifter bevaras hos enheten medan övriga pappersuttag från KLAS bevaras eller dokumenteras i klientakter. Enheten har även tillgång till KLAS-platsplaneringsregister. För närmare information om personregister förda med hjälp av ADB hänvisas till KVS.
Personal-, löne- och ekonomiadministration ombesörjes av Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Norr kansli. Dessa handlingar förvaras hos kansliet.
Anstalten Rostorp förvarar arkiv från sin föregångare kriminalvårdsanstalten Rostorp för tiden december 1994 -1997.
SEKRETESS
Enhetens arkiv innehåller uppgifter som är hemliga enligt 7 kap., 21 § sekretesslagen. Enheten prövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av uppgifter.
GALLRINGSREGLER
RA-MS 1997:76 gällande gallring av handlingar i kriminalvårdsverkets organisation. RA-FS 1991:6 om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse tillämpas med stöd av KVS beslut.
För SLÖR tillämpas Riksarkivets gallringsbeslut 1986:43 och för Cosmos RA-FS 1993:4. Gällande personaladministration och löneredovisning tillämpas RA-FS 1996:4. Gällande gallring av personregister som förs med hjälp av ADB hänvisas till datainspektionens beslut rörande KLAS-KVA och KLAS-platsplanering.
Arkivansvarig vid Kriminalvårdsmyndigheten är kriminalvårdschef Karin Persson.
Arkivreredogörare vid enheten är kansliassistent Annette Henriksson
………………………………. Ulla Normann kriminalvårdsinspektör
BILAGA TILL ARKIVARKIVBESKRIVNING: ANSTALTEN ROSTORP.
Upprättad 2004-02-17
Anstalten Rostorp har 1998-2003 tillhört kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr. Den 1 januari 2004 förändrades organisationen. Förändringen innebar att kriminalvårdsmyndigheterna (KVM) Malmö Kirseberg, Malmö Norr och Malmö Söder sammanlades till två myndigheter Malmö Norr och Malmö Söder. Anstalten Kirseberg, som är en så kallad solitär införlivades med myndigheten Malmö Norr och anstalten Rostorp överflyttades till Malmö Söder. Arkivbildningen på anstalten Rostorp från 1998 överflyttas i sin helhet från KVM Malmö Norr till Malmö Söder.
Anstalten Rostorp var från början en rattfyllerianstalt men slogs sedermera ihop med verksamhet/personal från anstalten Stångby. Anstalten består av tre avdelningar med sammanlagt 83 platser. En avdelning har 10 kvinnoplatser och är helt skild från övriga anstalten. De har egen uteplats samt har bostadsavdelning och verksamhetslokaler tillsammans. Avdelningen har självförvaltning till viss del. En avdelning har 24 dömda för alkoholrelaterade brott med 12-stegsbehandling och ett kognitivt motivationsprogram. Den tredje avdelningen har dömda som placeras öppet samt en frigångsavdelning. De sistnämnda - förutom frigångarna - har monteringsarbete och några deltar i påverkansprogrammet, Brottsbrytet.
ANSTALTENS ARBETSUPPGIFTER
Verksamheten regleras främst av lagen om kriminalvård i anstalt (1974:203). Anstaltens huvudsakliga arbetsuppgifter består av att bevaka, vårda och stödja de personer som dömts till anstaltsvistelse. Verksamhetsansvarig vid anstalten är kriminalvårdschefen, som tillsammans med funktioner inom personal och ekonomi är placerad på kriminalvårdsmyndighetens kansli. Vid anstaltsenheten finns kriminalvårdsinspektörer, vårdpersonal och administrativ personal.
VIKTIGARE HANDLINGAR SOM DOKUMENTERAR VERKSAMHETEN.
Verksamheten dokumenteras främst genom de personakter som förs över klienter inom kriminalvården. En personakt upprättas så snart en klient är föremål för någon form av kriminalvårdande verksamhet, dvs är häktad, är intagen eller står under övervakning eller intensivövervakning med elektronisk kontroll. Samma personakt ambulerar mellan de kriminalvårdande enheterna och förvaras hos den enhet som för tillfället har ansvaret för klienten. Akterna slutarkiveras hos kriminalvårdsstyrelsen och om en klient ej varit föremål för kriminalvårdande åtgärder under fem år ställs akterna av som inaktuell. Man aktualiserar ej akten vid eventuell ny åtgärd om fem år förflutet sedan förgående påföljd verkställts. Om det däremot ej har förflutit fem år sedan senaste åtgärd fortsätter man föra samma personakt. Som sökmedel till akterna finns datoriserade kriminalvårdsregistret (KVR) vid Kriminalvårdsstyrelsen för de akter där fem år ej förflutit. Till de avställda akterna finns hos Kriminalvårdstyrelsen ett avställningsregister.
De flesta beslut och händelser om klienter dokumenteras och/eller arkiveras i klientakter. Där finns bland annat uppgifter om prövning enligt KVaL, permission och strafftidsbeslut.
Hos anstalten arkiveras förhörsprotokoll och behandlingskollegiets protokoll. Arbetsdriften vid anstalten dokumenteras fram t o m 31 december 2002 i ADB-systemet Mistral ur vilket pappersuttag gjordes. Den 1 januari 2003 övergick arbetsdriftens dokumentation till ekonomisystemet Agresso.
Enheten datoriserade diarium förs gemensamt med övriga verksamhetsställen på kriminalvårdsmyndighetens kansli där även diarium förvaras. Ingående verksamhetsställen har lästillgång till hela myndighetens diarium.
Anstaltens klientadministrativa ADB-system (KLAS) finns som hjälp för anstaltens klientadministration och pappersuttag från (KLAS) bevaras eller dokumenteras i klentakterna. Anstalten har även tillgång till KLAS platsplaneringsregister. För närmare information om personregister förda med hjälp av ADB hänvisas till KVS.
Personal- löne- och ekonomiadministration ombesörjs av kriminalvårdsmyndighetens Malmö Söder kansli där även handlingar rörande personal förvaras.
Anstaltens Rostorp arkiv före 1998 finns på Landsarkivet i Lund.
SEKRETESS
Anstaltens arkiv innehåller uppgifter som är hemliga enligt sekretesslagen. Enheten prövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av uppgifter.
GALLRINGSREGLER
RA-MS 1997-76 gällande gallring av handlingar i Kriminalvårdsverkets organisation. RA-FS 1991:6 om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse tillämpas med stöd av KVS beslut.
För SLÖR tillämpas Riksarkivets gallringsbeslut 1986:43 för räkenskaper RA-FS 1981:1. Gällande gallring av personregister som förs med hjälp av ADB hänvisas till lagen (2001:617) och förordningen (2001:682) om behandling av personuppgifter inom kriminalvården.
Arkivansvarig vid Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Söder är kriminalvårdschef Göran Wallén.
Arkivredogörare vid anstalten är assistenterna Annette Henriksson och Lisbeth Jönsson.
Tillgänglighet
Sekretess
Delvis
Kontroll
Skapad
2008-09-16 11:53:53
Senast ändrad
2013-06-05 15:22:14
ARKIVBESKRIVNING FÖR ANSTALTEN ROSTORP
Upprättad den 12 oktober 1998.
Anstalten är en öppen anstalt med 91 klientplatser. Av dessa är 81 för män och 10 för kvinnor.
Anstalten har säkerhetsklass 4.
Anstalten Rostorp ingår sedan den 1 januari 1998 i Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr, tillsammans med frivården Malmö Norra och häktet Malmö.
Kriminalvårdsmyndigheten finns inom Regionmyndighetens i Malmö distrikt.
Kriminalvårdsstyrelsen är central förvaltnings- och chefsmyndighet.
MATRIS ÖVER KRIMINALVÅRDSVERKETS ORGANISATION.
KVS
Regionkansli
Kriminalvårdsmyndighet
Anstalt
ANSTALTENS ARBETSUPPGIFTER
Anstalten Rostorp inrättades den 1 januari 1998.
Förordning med instruktion för Kriminalvårdsverket (1990:1018, omtryckt 1994:1490, senast ändrad 1997:396).
Verksamheten reglerades främst av lagen om kriminalvård i anstalt (1974:302). Anstaltens huvudsakliga arbetsuppgifter består av att bevaka, och stödja de personer som dömts till anstaltsvistelse.
Under perioden 1998-01-01- -1998-10-11 tog anstalten främst in rattfylleridömda. Verksamheten förändrades from 1998-10-12 till att omfatta förutom rattfylleridömda klienter från f. d. anstalten Stångby .Dessutom skall Rostorp ha platser för frigångare. Anstalten hade både kvinliga och manliga interner.
Vid Kriminalvårdsmyndighetens kansli finns myndighetens chef och funktioner som personal och ekonomi. Andra enheter som ingår i Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr är frivården Malmö Norra och häktet Malmö.
Verksamhetsansvarig vid anstalten är kriminalvårdschefen. Vid anstalten finns vårdpersonal och administrativ personal.
MATRIS ÖVER INRE ORGANISATION
Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr
Anstalten Rostorp Frivården Malmö Norra
Häktet Malmö
VIKTIGARE TYPER AV HANDLINGAR SOM DOKUMENTERAR VERKSAMHETEN
Verksamheten dokumenteras främst genom personakter som förs över klienter inom kriminalvårdsverket. En personakt upprättas så snart en klient är föremål för någon form av kriminalvårdande verksamhet, dvs är häktad, är intagen i anstalt, står under övervakning eller intensivövervakning med elektronisk kontroll. Samma personakt ambulerar mellan Kriminalvårdens enheter och förvaras hos enhet som för tillfället har ansvaret för klienten. Akterna slutarkiveras hos Kriminalvårdsstyrelsen och om en klient ej varit föremål för kriminalvården åtgärden under fem år, ställs akten av som inaktuell. Man aktualiserar ej akter vi eventuell ny åtgärd om fem år förflutit sedan föregående påföljd verkställts. Om det däremot ej förflutit fem år sedan senaste åtgärd fortsätter man att föra samma personakt. Som sökmedel till akterna finns det datoriserade sökregistret (SÖK) vid Kriminalvårdsstyrelsen för de akter där fem år ej förflutet. sökmedel för de avställda akterna finns hos Kriminalvårdsstyrelsen, det datoriserade gallrings- och avställningsregistret (GAL).
Som hjälpmedel vid sökning efter klienter som varit intagna på anstalten Rostorp finns ett sökregister. De flesta beslut och händelser rörande klientakter dokumenteras och/eller arkiveras i klientakter. Där finns bland annat uppgifter om prövningar enligt KVaL. Permissioner och strafftidsbeslut. Hos anstalten arkiveras förhörsprotokoll och behandlingskollegiets protokoll via ADB-system Mistral ur vilket pappersuttag görs.
Enhetens datoriserade diarium förs gemensamt med övriga enheter i Kriminalvårds-myndigheten Malmö Norr.Vilka ärenden som handlagts av enheten framgår av enhetens kod i myndighetens diarium. Kriminalvårdsstyrelsen Malmö Norr kansli förvarar myndighetens diarium.
Anstaltens klientadministrativa ADB-system (KLAS) finns som hjälp för enhetens klientadministration och arkivutskrifter bevaras hos enheten medan övriga pappersuttag från KLAS bevaras eller dokumenteras i klientakter. Enheten har även tillgång till KLAS-platsplaneringsregister. För närmare information om personregister förda med hjälp av ADB hänvisas till KVS.
Personal-, löne- och ekonomiadministration ombesörjes av Kriminalvårdsmyndighetens Malmö Norr kansli. Dessa handlingar förvaras hos kansliet.
Anstalten Rostorp förvarar arkiv från sin föregångare kriminalvårdsanstalten Rostorp för tiden december 1994 -1997.
SEKRETESS
Enhetens arkiv innehåller uppgifter som är hemliga enligt 7 kap., 21 § sekretesslagen. Enheten prövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av uppgifter.
GALLRINGSREGLER
RA-MS 1997:76 gällande gallring av handlingar i kriminalvårdsverkets organisation. RA-FS 1991:6 om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse tillämpas med stöd av KVS beslut.
För SLÖR tillämpas Riksarkivets gallringsbeslut 1986:43 och för Cosmos RA-FS 1993:4. Gällande personaladministration och löneredovisning tillämpas RA-FS 1996:4. Gällande gallring av personregister som förs med hjälp av ADB hänvisas till datainspektionens beslut rörande KLAS-KVA och KLAS-platsplanering.
Arkivansvarig vid Kriminalvårdsmyndigheten är kriminalvårdschef Karin Persson.
Arkivreredogörare vid enheten är kansliassistent Annette Henriksson
………………………………. Ulla Normann kriminalvårdsinspektör
BILAGA TILL ARKIVARKIVBESKRIVNING: ANSTALTEN ROSTORP.
Upprättad 2004-02-17
Anstalten Rostorp har 1998-2003 tillhört kriminalvårdsmyndigheten Malmö Norr. Den 1 januari 2004 förändrades organisationen. Förändringen innebar att kriminalvårdsmyndigheterna (KVM) Malmö Kirseberg, Malmö Norr och Malmö Söder sammanlades till två myndigheter Malmö Norr och Malmö Söder. Anstalten Kirseberg, som är en så kallad solitär införlivades med myndigheten Malmö Norr och anstalten Rostorp överflyttades till Malmö Söder. Arkivbildningen på anstalten Rostorp från 1998 överflyttas i sin helhet från KVM Malmö Norr till Malmö Söder.
Anstalten Rostorp var från början en rattfyllerianstalt men slogs sedermera ihop med verksamhet/personal från anstalten Stångby. Anstalten består av tre avdelningar med sammanlagt 83 platser. En avdelning har 10 kvinnoplatser och är helt skild från övriga anstalten. De har egen uteplats samt har bostadsavdelning och verksamhetslokaler tillsammans. Avdelningen har självförvaltning till viss del. En avdelning har 24 dömda för alkoholrelaterade brott med 12-stegsbehandling och ett kognitivt motivationsprogram. Den tredje avdelningen har dömda som placeras öppet samt en frigångsavdelning. De sistnämnda - förutom frigångarna - har monteringsarbete och några deltar i påverkansprogrammet, Brottsbrytet.
ANSTALTENS ARBETSUPPGIFTER
Verksamheten regleras främst av lagen om kriminalvård i anstalt (1974:203). Anstaltens huvudsakliga arbetsuppgifter består av att bevaka, vårda och stödja de personer som dömts till anstaltsvistelse. Verksamhetsansvarig vid anstalten är kriminalvårdschefen, som tillsammans med funktioner inom personal och ekonomi är placerad på kriminalvårdsmyndighetens kansli. Vid anstaltsenheten finns kriminalvårdsinspektörer, vårdpersonal och administrativ personal.
VIKTIGARE HANDLINGAR SOM DOKUMENTERAR VERKSAMHETEN.
Verksamheten dokumenteras främst genom de personakter som förs över klienter inom kriminalvården. En personakt upprättas så snart en klient är föremål för någon form av kriminalvårdande verksamhet, dvs är häktad, är intagen eller står under övervakning eller intensivövervakning med elektronisk kontroll. Samma personakt ambulerar mellan de kriminalvårdande enheterna och förvaras hos den enhet som för tillfället har ansvaret för klienten. Akterna slutarkiveras hos kriminalvårdsstyrelsen och om en klient ej varit föremål för kriminalvårdande åtgärder under fem år ställs akterna av som inaktuell. Man aktualiserar ej akten vid eventuell ny åtgärd om fem år förflutet sedan förgående påföljd verkställts. Om det däremot ej har förflutit fem år sedan senaste åtgärd fortsätter man föra samma personakt. Som sökmedel till akterna finns datoriserade kriminalvårdsregistret (KVR) vid Kriminalvårdsstyrelsen för de akter där fem år ej förflutit. Till de avställda akterna finns hos Kriminalvårdstyrelsen ett avställningsregister.
De flesta beslut och händelser om klienter dokumenteras och/eller arkiveras i klientakter. Där finns bland annat uppgifter om prövning enligt KVaL, permission och strafftidsbeslut.
Hos anstalten arkiveras förhörsprotokoll och behandlingskollegiets protokoll. Arbetsdriften vid anstalten dokumenteras fram t o m 31 december 2002 i ADB-systemet Mistral ur vilket pappersuttag gjordes. Den 1 januari 2003 övergick arbetsdriftens dokumentation till ekonomisystemet Agresso.
Enheten datoriserade diarium förs gemensamt med övriga verksamhetsställen på kriminalvårdsmyndighetens kansli där även diarium förvaras. Ingående verksamhetsställen har lästillgång till hela myndighetens diarium.
Anstaltens klientadministrativa ADB-system (KLAS) finns som hjälp för anstaltens klientadministration och pappersuttag från (KLAS) bevaras eller dokumenteras i klentakterna. Anstalten har även tillgång till KLAS platsplaneringsregister. För närmare information om personregister förda med hjälp av ADB hänvisas till KVS.
Personal- löne- och ekonomiadministration ombesörjs av kriminalvårdsmyndighetens Malmö Söder kansli där även handlingar rörande personal förvaras.
Anstaltens Rostorp arkiv före 1998 finns på Landsarkivet i Lund.
SEKRETESS
Anstaltens arkiv innehåller uppgifter som är hemliga enligt sekretesslagen. Enheten prövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av uppgifter.
GALLRINGSREGLER
RA-MS 1997-76 gällande gallring av handlingar i Kriminalvårdsverkets organisation. RA-FS 1991:6 om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse tillämpas med stöd av KVS beslut.
För SLÖR tillämpas Riksarkivets gallringsbeslut 1986:43 för räkenskaper RA-FS 1981:1. Gällande gallring av personregister som förs med hjälp av ADB hänvisas till lagen (2001:617) och förordningen (2001:682) om behandling av personuppgifter inom kriminalvården.
Arkivansvarig vid Kriminalvårdsmyndigheten Malmö Söder är kriminalvårdschef Göran Wallén.
Arkivredogörare vid anstalten är assistenterna Annette Henriksson och Lisbeth Jönsson.
Serien i arkivboxar. Serien i alfabetisk ordning. Serien innehåller även beslut om senareläggning av villkorlig frigivning från allmänna avdelningen och Rattfälleavdelningen.