Förteckning över Engelholms Mejeriförenings u.p.a. arkiv
1895? - 1976
Andelsmejeriet i Ängelholm var anlagt 1895 medan verksamheten påbörjades under 1896. Vid mejeriet framställdes främst smör, troligen för export, men avsättning skedde även lokalt. För år 1912 omtalas att ”smörtillverkningen uppgick till 7-8 drittlar om dagen. En gick åt till försäljningen”. Också omkring 1/10 av den invägda sötmjölken samt en betydande kvantitet grädde såldes på hemmamarknaden (uppgifter 1911-1916). En anläggning för långtidspasteurisering installerades 1928. Mejerivaror salufördes från vagn i Ängelholm (uppgift 1933) förutom i egna butiker - ett tiotal förekommer från 1960 i Inventarieboken. Här nämns också bland föreningens större kunder och återförsäljare ett stort antal speceriaffärer, serveringar, kaféer, konditorier och livsmedelskedjor, samt skolor, hotell, ålderdomshem, lasarettet och flygflottiljen F10. Försäljning av mejeriprodukter i stor omfattning skedde även till Torrmjölksfabriken (Bjuv), Helsingborgs Mjölkcentral och SMR. Under rubriken ”Glasskunder” (se nedan) upptas dessutom kiosker samt mejerierna i Bjuv, Kullen och Starby. Föreningen köpte varor bl.a. från en ostgrossist i Malmö, Källna Mejeriförening, Riksost, Nordvästra Skånes Mejeriförbund, margarinfabriker och Skånes Äggcentral. Som ett led i Nordvästra Skånes Mejeriförbunds centraliseringsarbete inköpte Engelholms Mejeriförening 1937 det privatägda Skäldervikens Mejeri. Mjölkomsättningen ökade 10 % och en ”stabilisering av Engelholmsmejeriets naturliga tillförselområde” förväntades. Under de följande åren övertog föreningen mjölkförsäljningsrörelser i Ängelholm som drevs av kungsgårdarna och Bjerbolunds Gård. Medlemsantalet och mjölktillförseln ökade 1946 då mejeriet i Munka Ljungby nedlades, liksom 1963 då Starby Mejeriförening genom fusion uppgick i Ängelholmsföreningen. År 1970 överfördes en del av mjölkleveranserna till de nedlagda mejerierna i Bjäre och Hjärnarp till föreningen som då också övertog distributionen av konsumtionsvaror i Hjärnarpsområdet. Vid mejeriet hade senast 1940 startats glasstillverkning som snart nådde stor omfattning. Föreningen upptog 1973 ett ”intimare samarbete beträffande inköp av råvaror, produktionsutbyte och marknadssamarbete” med Stjärnglass AB Skåneglass. Föreningen avtalade 1966 om leverans av hela sitt behov av förpackade mejeriprodukter från Hälsingborgs Mjölkcentral och V. Karups Mejeriförening. Den egna smörtillverkningen upphörde 1974 då grädden överfördes till smörcentralen i Kattarp. Verksamheten bestod därefter, förutom invägning och behandling av mjölk, endast av tillverkning och försäljning av glass. Efter beslut under 1976 uppgick Engelholms Mejeriförening u.p.a. genom fusion i Helsingborgs Mjölkcentral, ek. för., med tillträdesdag den 1/1 1977. Glassrörelsen vid mejeriet övertogs samma dag av föreningens förutvarande disponent.
Förteckning över Engelholms Mejeriförenings u.p.a. arkiv
1895? - 1976
Andelsmejeriet i Ängelholm var anlagt 1895 medan verksamheten påbörjades under 1896. Vid mejeriet framställdes främst smör, troligen för export, men avsättning skedde även lokalt. För år 1912 omtalas att ”smörtillverkningen uppgick till 7-8 drittlar om dagen. En gick åt till försäljningen”. Också omkring 1/10 av den invägda sötmjölken samt en betydande kvantitet grädde såldes på hemmamarknaden (uppgifter 1911-1916). En anläggning för långtidspasteurisering installerades 1928. Mejerivaror salufördes från vagn i Ängelholm (uppgift 1933) förutom i egna butiker - ett tiotal förekommer från 1960 i Inventarieboken. Här nämns också bland föreningens större kunder och återförsäljare ett stort antal speceriaffärer, serveringar, kaféer, konditorier och livsmedelskedjor, samt skolor, hotell, ålderdomshem, lasarettet och flygflottiljen F10. Försäljning av mejeriprodukter i stor omfattning skedde även till Torrmjölksfabriken (Bjuv), Helsingborgs Mjölkcentral och SMR. Under rubriken ”Glasskunder” (se nedan) upptas dessutom kiosker samt mejerierna i Bjuv, Kullen och Starby. Föreningen köpte varor bl.a. från en ostgrossist i Malmö, Källna Mejeriförening, Riksost, Nordvästra Skånes Mejeriförbund, margarinfabriker och Skånes Äggcentral. Som ett led i Nordvästra Skånes Mejeriförbunds centraliseringsarbete inköpte Engelholms Mejeriförening 1937 det privatägda Skäldervikens Mejeri. Mjölkomsättningen ökade 10 % och en ”stabilisering av Engelholmsmejeriets naturliga tillförselområde” förväntades. Under de följande åren övertog föreningen mjölkförsäljningsrörelser i Ängelholm som drevs av kungsgårdarna och Bjerbolunds Gård. Medlemsantalet och mjölktillförseln ökade 1946 då mejeriet i Munka Ljungby nedlades, liksom 1963 då Starby Mejeriförening genom fusion uppgick i Ängelholmsföreningen. År 1970 överfördes en del av mjölkleveranserna till de nedlagda mejerierna i Bjäre och Hjärnarp till föreningen som då också övertog distributionen av konsumtionsvaror i Hjärnarpsområdet. Vid mejeriet hade senast 1940 startats glasstillverkning som snart nådde stor omfattning. Föreningen upptog 1973 ett ”intimare samarbete beträffande inköp av råvaror, produktionsutbyte och marknadssamarbete” med Stjärnglass AB Skåneglass. Föreningen avtalade 1966 om leverans av hela sitt behov av förpackade mejeriprodukter från Hälsingborgs Mjölkcentral och V. Karups Mejeriförening. Den egna smörtillverkningen upphörde 1974 då grädden överfördes till smörcentralen i Kattarp. Verksamheten bestod därefter, förutom invägning och behandling av mjölk, endast av tillverkning och försäljning av glass. Efter beslut under 1976 uppgick Engelholms Mejeriförening u.p.a. genom fusion i Helsingborgs Mjölkcentral, ek. för., med tillträdesdag den 1/1 1977. Glassrörelsen vid mejeriet övertogs samma dag av föreningens förutvarande disponent.