bild
Arkiv

Servicenämnden i Malmö


Grunddata

ReferenskodSE/MSA/00401
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/YXz7CHmEHIRVgodRd4APN6
ExtraIDKMN
Datering
1960 – 2015  (Tidsomfång)
ArkivinstitutionMalmö stadsarkiv (depå: Bergsgatan)
Arkivbildare/upphov
Servicenämnden. Arbetscentrum (Arkivbildare)
Kategori: Kommunal myndighet. Kommunala myndigheter

Innehåll och historik

ArkivhistorikJobbMalmö bildades 2011-03-01 av sammanslagning av de fem stadsdelsförlagda Arbets-och Integrationscentra (AIC) och Arbetscentrum, då Arbetscentrum i sin tur bildades 1987 under namn Jobbcentrum.

Jobbcentrum var tidigare organiserad under fastighetsnämnden och 1992 tillhörde Jobbcentrum personalnämnden och från 1996 servicenämnden.
2006 Jobbcentrum och Arbetsbyrån, som tidigare varit organiserad under dåvarande SDF Rosengård, övergick till en gemensam organisation under namn Arbetscentrum.

Förändringar i verksamheter

År 2011

JobbMalmö bestod av åtta enheter: Ekonomi, Administration, Aktivitetscenter, Resursenheten, Företagsenheten, Jobbcenter, AIC – Hindby och AIC –Pildammen.

Den 1 mars 2011 sex befintliga projekt hade förts över till JobbMalmö:
Exigo – ett samverkanprojekt mellan Malmö Stad, Arbetsförmedlingen och Region Skåne, som riktade sig till arbetssökande malmöbor (18-45 år) med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) orsakat av krigsupplevelse.
Jobb i Hyllie – det ingick två arbetsgrupper:
Rekryteringsteamet och Jobbstart.
Rekryteringsteamet besökte företag som hade rekryteringsbehov och förmedlade lediga jobb till inskrivna deltagare samt hällde processen åt företagen.
Jobbstart arbetade med motivationshöjande och vägledande insatser för deltagarna genom en rad aktiviteter.
Kompetens i Hyllie – fler företagsprojekt, där Malmö Stad var projektägare och samverkanspartners var Malmö Arena, Support Syd AB och G4S Malmö Arena.
Unga Kvinnor – finsamfinansierad projekt som vände sig mot arbetslösa kvinnor i ålder 18-30 år och hade någon form av stressrelaterade besvär eller psykisk ohälsa.
Hälsoskolan – ett finsamfinansierat projekt vars syfte var att i ett tidigt skede av migrationsprocessen medverka till att flyktingar i väntan på studier i svenska skulle erbjudas professionell information om samhällets hälso-och sjukvårdsinsatser samt få kunskap för att själva kunna hantera sin stressituation.
Hiv/STI prevention med migrationsperspektiv – finansierad av statliga medel från Smittskyddsinstitutet via folkhälsoenheterna i Malmö stad samt Region Skåne.

Nya uppdrag som startades:

Till Arbete - syfte var att erbjuda 100 personer inskrivna i Jobb-och utvecklingsgarantin FAS 3 extra stöd för att kunna ta arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
Servicepatruller startades i samarbete med SDF Rosengård, hade möjlighet till en 12 månaders projektanställning i Malmö stad.
Nationell Matchning - 2011-11-01- ESF projekt, ägd av Arbetsförmedlingen för arbetslösa akademiker med utlands bakgrund. Syfte var att utveckla och anpassa AF och kommunernas metoder och insatser för att bättre matcha den kompetens som finns hos utlandsfödda.

Projekt som avslutades:

Projekt i Hyllie
Exigo
Unga kvinnor
Hälsoskolan
Hiv/STI prevention

År 2012

JobbMalmö genomförde en omorganisation som innebär att fem enheter bildades
1. Aktivitetscenter med Arenan, Kompassen Porten och Stegen.
– Arenan erbjöd arbetsträning, aktivering och motivationshöjande insatser i form av individuella samtal.
– Kompassen vände sig till personer i behov av utredning och bedömning av arbetsförmågan.
– Porten vände sig till personer som behövde stämma av hur deras förutsättningar såg ut för att påbörja en arbetsinriktad rehabilitering.
– Stegen vände sig till personer som hade behov av en bredare kartläggning, social träning, arbetsprövning och/eller arbetsträning.
2. Resursenheten med Fenix, Portalen, Kramiverksamheterna (Krami för Kvinnor och Krami för män), PTSD – center – sammanslagning av Intro Rehab och Exigo (PTSD = posttraumatisk stressyndrom).
– Fenix vände sig till unga vuxna i åldern 18-24 år i behov av extra stöd. Det fanns möjlighet psykoterapi, aktiviteter och praktik med stöd.
– Portalen utförde arbetsrehabilitering för långtidsarbetslösa över 24 år i behov av nära coachning och samtalskontakt på väg mot arbete eller studier.
– PTSD- center - verksamhet för invandrare 18-55 år gamla med posttraumatiskt stressyndrom orsakat av krigsrelaterade upplevelser. Erbjöd hjälp med kombinerad rehabilitering, arbetsförberedande insatser och anpassad SFI med målsättningen arbete/studier och förbättrad hälsa.
– Krami (Krami för män och Krami för kvinnor)- samverkan mellan Malmö stad, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården. Verksamheterna vände sig till män och kvinnor som är aktuella inom alla tre myndigheter.
3. Företagsenheten - en nybildad enhet, som arbetade med direkta arbetsgivaravgifter.
4. Jobbcenter - sammanslagning av Produktionsenheten och Rehabteamet. Erbjöd praktikplatser, arbestränningsplatser, OSA- och andra åtgärdanställningar i skyddad miljö.
5. Arbets och utbildningsenheten – sammanslagning av AIC Hindby och AIC Pildammen men nystartat JobbMalmö direkt, där kunde man få stöd, tips och vägledning.

Projekt som avslutades:

Jobb i Hyllie
Arbetsrehab Kompassen
Aktivitetsarenan
Jobb Nu.

År 2013

Kommunstyrelsen beslutade om ny förvaltningstillhörighet för JobbMalmö.
JobbMalmö har bedrivit olika insatser i samverkan med lokala myndigheter, olika förvaltningar inom Malmö stad, civila sektorn och det lokala näringslivet.

Projekt som tillkom:

Myllan – var ett samarbetsprojekt mellan Malmö stad, Arbetsförmedlingen, organisationer och företag, finansierat av Europeiska Socialfonder. Projekt erbjöd arbetssökande som ville starta egen företag hjälp och stöd via utbildning och vägledning.
Ung Resurs - sammanslagning av SEF Unga och Ung i Kraft. Projekt kunde erbjuda ungdomar 18-29 år visstidsanställning i sex månader.

Projekt som avslutades:

Job og unddanesle i öresundregion”- JobbMalmö har varit medlem i projektets styrgrupp och representerad Malmö stad. Syftet var att öka rörlighete i regionen.

År 2014

Kommunstyrelsen beslutade att överflytta JobbMalmö från servicenämnden till gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden från och med 1 maj 2014.
2014-09-01 bildades JobbMalmö en ny organisation med 4 enheter:
Kartläggnings-och vägledningsenheten
Insatsenheten
Anställnings-och Praktikenheten
Kvalitets-och Supportenheten

Projekt som avslutades:

Nationell Matchning
Myllan
Servicepatruller

I ”Malmö möts vi” flyttades till sociala resursförvaltningen.

År 2015

Anställnings-och Praktikenheten byte namn till Anställningsenheten.

2014-05-01 flyttades stora delar av JobbMalmö från Servicenämnden till dåvarande Gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden, numera
Arbetsmarknads-,gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden

Arbetsbyråns personakter ordnades och förtecknades sommaren 2013 av arkivarie Suzanne Sandberg. Av akterna framkom att arbetsbyrån arbetat med att hjälpa personer som haft det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Arbetsbyrån kallas senare för Arbetscentrum.
Suzanne Sandberg 2013

Kontroll

Skapad2008-12-15 08:10:41
Senast ändrad2019-05-28 14:34:03