bild
Arkiv

Psykotekniska institutet, PTI


Grunddata

ReferenskodSE/RA/420228
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/5q2NeBUQrH6d0002H087k3
Omfång
125,02 Hyllmeter 
Datering
1943 – 1980  (Tidsomfång)
VillkorJa
TillståndsgivareChef för förvarande arkivinstitution
VillkorsanmOSL 24:1 Sekretess till skydd för enskild inom forskning och statistik psykologisk undersökning
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd)
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Arninge)
Arkivbildare/upphov
Psykotekniska institutet, 1944 – 1980 (Arkivbildare)
Alternativa namn: Stockholms högskolas institut för praktisk psykologi
Alternativa namn: PTI
Kategori: Statlig myndighet. Centrala civila myndigheter

Innehåll och historik

Innehåll
PSYKOTEKNISKA INSTITUTET, PTI, 1944-1979

Psykotekniska institutet (PTI) tillkom officiellt 1944 som ett i organisatoriskt och förvaltningsmässigt fristående högskoleinstitut. Ändamålet var att överta och vidare utveckla den praktiskt psykologiska verksamhet på yrkesrådgivningens, personalanställningens och arbetshygienens områden som under de tidigare fem åren vuxit fram vid institutet för Psykologi och pedagogik. Institutet beredde även studerande vid högskolan tillfälle att som praktikanter förbereda sig för psykologisk yrkesverksamhet.
Till institutets föreståndare utsågs Valdemar Fellenius. Befattningen innehade han till sin död 1964. Till institutets praktiska konsultationsverksamhet hörde även vissa mer eller mindre tillfälliga uppdrag utanför ovan nämnda områden. Föreståndaren specialiserade sig bl.a. på trafikforskning och s.k. trovärdighetsundersökningar av speciellt minderåriga vittnen i rättsfall och konsulterades av åklagarmyndigheter och domstolar i ett antal fall per år.
Psykotekniska institutets ledning bestod av en av högskolans styrelse utsedd direktion vilken var sammansatt av företrädare för psykologisk, psykiatrisk, fysiologisk, teknisk, statistisk och juridisk forskning samt representanter för skolväsen, yrkesutbildning, arbetsförmedling, yrkesinspektion och försäkringsväsende, Överståthållareämbetet, Landsorganisationen samt Svenska Arbetsgivareföreningen. Ordförande i organisationen var högskolans rektor. När Stockholms Högskola ombildades den 1 juli 1960 till statligt lärosäte med benämningen Stockholms universitet överfördes Psykotekniska institutet till denna och underställdes därmed universitetets konsistorium.

ARKIVET
Arkivet består av 125.02 hyllmeter. Huvuddelen är material som rör anlags- och urvalsundersökningar. Detta material är belagt med personsekretess. Sekretessbelagt material förekommer även i övrigt material vilket måste sekretessprövas innan det lämnas ut ( SL 7:6, 7:10, 9:17). Helt öppet för forskare är serierna A 1-5, B 1-4, C 1-2, D 5, E 2, F 1, F 2a-2e, F 3a-3e, F 17-18, G 1-3, Ö 1.
Ett stort antal registerkort och dossierer över testade personer saknas.

Anlagsundersökningar
Gjordes med enskilda individer eller grupper i syfte att ge underlag för individuell rådgivning i samband med studie- och yrkesval. Undersökningen utmynnade i ett utlåtande över den undersöktes utrustning vad gällde främst skilda begåvnings-, praktiskt-manuella- och personlighetsfaktorer samt synpunkter på lämplig utbildnings- och/eller yrkesinriktning. I undersökningen ingick även en intervju med psykolog.

Urvalsundersökningar
Gjordes i syfte att ge underlag för lämpligt urval i samband med anställnings- och antagningsärenden.Undersökningen utmynnade i bedömande av vilken eller vilka ur en grupp som borde antas till en utbildning eller ifrågakomma för en befattning. Undersökningsförfarandet var i stort sett detsamma som vid anlagsundersökningarna.

Journalistprövningen
I samband med journalisthögskolornas inrättande 1967, blev psykotekniska prov det enda urvalsinstrumentet bland behöriga sökande. Material rörande journalistprövningen finns för åren 1968-1979. Ansökningar till journalisthögskolorna för samma tid finns i Samarbetsnämnden för journalisthögskolornas arkiv.

ÅTERSÖKNING
Materialet är till största delen lagt på kategoribeteckning. Återsökning sker därför genom profilkorten vilka är lagda alfabetiskt. På profilkorten finns påfört individens löpnummer vilket används som sökingång till anlags- och urvalsundersökningar samt utlåtanden. Profilkorten utgör en sammanställning av varje prövads prestationsdata vid prövning.



EXEMPEL PÅ ANDRA ARKIVBILDARE, BÅDE STATLIGA OCH PRIVATA, SOM BEDRIVIT LIKNANDE VERKSAMHET:
Ekonomisk företagsledning AB, Institutet för praktisk psykologi, Institutet för psykologisk-pedagogisk konsultverksamhet i Uppsala, Institutet för tillämpad psykologi i Saltsjöbaden, Militärpsykologiska institutet. Personaladministrativa rådet ( PA-rådet), upprättade arbetspsykologiska institutioner i Malmö, Västerås, Umeå och Stockholm. Med dessa samarbetade Arbetsmarknadsstyrelsen. Psykotekniska institutet i Göteborg. (Handlingar från Psykotekniska institutet i Göteborg har inte återfunnits hos Riksarkivet Arninge eller på Göteborgs Universitets arkiv.)
Arkivbildarhistorik
Psykotekniska institutet



Vid Stockholms högskola inrättades från 1937 Institutet för psykologi och pedagogik. Inom detta utvecklades i anslutning till forskning och utbildning en praktiskt inriktad konsultverksamhet. Institutet utförde anlagsprövningar för personalrekrytering och yrkesvalsrådgivning, vittnespsykologiska utredningar m.m. 1944 blev institutet formellt fristående från högskoleinstitutionen med namnet Stockholms högskolas institut för praktisk psykologi, i dagligt tal Psykotekniska institutet (PTI). Institutet upplöstes 1980. Forskning och utbildning fördes då över till Stockholms universitets institution för psykologi och konsultverksamheten övertogs i huvudsak av arbetsmarknadsinstituten.


Ämnesord

Ämnesord, sak
PTI (Lokalt ämnesord)

Tillgänglighet

SekretessJa

Kontroll

Skapad1993-09-30 00:00:00
Senast ändrad2025-01-31 08:15:34