bild
Arkiv

Socialstyrelsen


Grunddata

ReferenskodSE/RA/420267
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/na2NeBUQrH6d0002H087k3
Omfång
2227,3 Hyllmeter 
Datering
1912 – 2005  (Tidsomfång)
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): F band, F-exp/band
Arkivförteckning (godkänd): F häfte, F-exp/pärm
Arkivförteckning (godkänd): F häfte, F-exp/pärm
Arkivförteckning (koncept): F koncept, Tjänsterum
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby
Arkivbildare/upphov
Socialstyrelsen, 1913 – (Arkivbildare)
Alternativa namn: Kungl. Socialstyrelsen
Alternativa namn: SoS
Kategori: Statlig myndighet. Centrala civila myndigheter

Innehåll och historik

Innehåll
De omvälvande samhällsförändringarna under senare delen av 1800-talet och 1900-talets början genom industrialisering, urbanisering, inre och yttre migration och arbetarnas framträdande som en självständig politisk kraft förde med sig, att de sociala frågorna fick allt större utrymme inom de politiska organens och myndigheternas verksamhet. Ett utslag av detta är beslutet att inrätta en central förvaltningsmyndighet för sociala frågor. Socialstyrelsen (SoS) skulle enligt sin första instruktion (SFS 1912:268) ha hand om frågor gällande arbetsmarknaden, arbetarskydd, sjukkassor och andra socialförsäkringar, nykterhet, bostäder, levnadskostnader och utvandring. Den skulle vara chefsmyndighet för yrkesinspektionen och tillsynsmyndighet för sjukkassor, alkoholistvård, arbetsförmedlingar och statens förlikningsmän i arbetstvister. Kärnan i den första organisationen var Kommerskollegiums tidigare avdelning för arbetsstatistik.

Vid sidan av den egentliga myndighetsorganisationen stod det partssammansatta sociala rådet.

Fr.o.m. flyktingvågen under första världskriget kom Socialstyrelsen också att ägna sig åt invandringsfrågor. 1920 övertog SoS uppgiften att yttra sig om inrese- och uppehållstillstånd från tredje polisintendenten i Stockholm och 1926 tillkom ärenden om arbetstillstånd. Nya tillsynsuppgifter tillkom 1934 genom lagen om offentlig arbetsförmedling och erkända arbetslöshetskassor.

1938 genomfördes en större omorganisation av de centrala statliga myndigheterna på det sociala området. Arbetarskyddsfrågorna fördes över till Riksförsäkringsanstalten, sjukkasseärendena till Pensionsstyrelsen. Socialstyrelsen övertog i sin tur tillsynen över fattigvård och barnavård, som tidigare legat hos Socialdepartementet, och från SCB ansvaret för den därmed sammanhängande statistiken. Till SoS sammanfördes också alla ärenden om invandring och utlänningskontroll (utom besluten om inresevisering, som låg kvar hos Utrikesdepartementet), där styrelsen övertog funktioner från länsstyrelserna och polisen.

Tillsynen över arbetsförmedlingarna överfördes 1940 till Statens arbetsmarknadskommission. När denna 1948 omvandlades till Arbetsmarknadsstyrelsen överflyttades även frågorna om arbetslöshetsförsäkring dit från SoS. De under andra världskriget starkt expanderande utlänningsärendena fick 1944 en egen myndighet, Statens utlänningskommission.

Fattigvårdsbyrån bytte 1944 namn till socialvårdsbyrån och delades successivt upp i flera enheter: nykterhetsvårdsbyrån 1944, skolbyrån 1946 och barnavårdsbyrån 1947.

Sedan statistikproduktionen 1962/63 övertagits av SCB var Socialstyrelsens verksamhet koncentrerad till socialvårdsfrågorna. Denna renodlingsprocess vändes i motsatt riktning 1968 då SoS sammanslogs med Medicinalstyrelsen till en ny myndighet med namnet Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen var en central tillsynsmyndighet, besvärs- och beslutsinstans. Den hade administrativa ledningsfunktioner för regionala och lokala myndigheter med ansvar för övergripande planering, budget- och personalfrågor. Den hade vidare ett generellt sektorsansvar att följa och redovisa utvecklingen på det sociala området och fungera som remissinstans, svara för utvecklings- och utredningsarbete och informationsspridning. Denna del av verksamheten var särskilt framträdande under perioder med omfattande reformverksamhet på det sociala området.

Arkivet har i huvudsak levererats till Riksarkivet för perioden t.o.m. 1967. Vissa handlingar har överförts till myndigheter som övertagit verksamhet från SoS, som i sin tur övertagit handlingar som haft samband med verksamhet som överflyttats dit. Bland mer omfattande överföringar märks Socialstyrelsens arbetarskyddsbyrå och sjukkassebyrå, som införlivats med Riksförsäkringsanstaltens arbetarskyddsbyrås respektive sjukförsäkringsbyråers arkiv.
Allmän anmärkningSocialstyrelsens författningssamling har haft olika titel:
Fram till 1971: "Samling av författningar och cirkulär m.m."
1972-1975: "Medicinalväsendets författningssamling"
1976 och framåt: "SOSFS"

Kontroll

Skapad1997-09-26 00:00:00
Senast ändrad2025-01-10 16:00:29