bild
Arkiv

Verket för högskoleservice (VHS)


Grunddata

ReferenskodSE/RA/420644
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/9WylmeP1QuZ0xe1eMvy08B
ExtraID420644
Omfång
133 Hyllmeter  (-)
Datering
1992 – 2012  (Tidsomfång)
VillkorJa
VillkorsanmOSL 23 kap. 5§ (antagning) B2A, F4B, F4C
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Arninge)
Arkivbildare/upphov
Verket för högskoleservice, 1992 – 1995 (Arkivbildare)
Alternativa namn: VHS

Innehåll och historik

Allmän anmärkningArkivbeskrivning för perioden 1 juli 1992 - 31 december 1995

Verket för högskoleservice tillkom den 1 juli 1992 som en helt ny organisation med uppgift att ge service till universitet och högskolor (instruktion SFS 1992:397, ändrad 1993:169 och 1993:887 och 1993:943). Delar av personalen från de nerlagda myndigheterna Universitets- och högskoleämbetet (UHÄ) och Utrustningsnämnden för universitet och högskolor (UUH) blev anställda. Likaså blev vissa verksamheter vid dessa båda myndigheter överförda till VHS.
Den 1 juli 1995 delades VHS verksamhet: Högskoleverket övertog myndighetsuppgifterna och Verket för högskoleservice behölls som uppdragsmyndighet med enbart serviceuppgifter.
En förstudie om förändrade styrformer m.m. gjordes på uppdrag av regeringen i september 1994, vilket resulterade i förslag om att inrätta ett högskoleverk och ett servicebolag för högskolan. Högskoleverket tillkom den 1 juli 1995. I regeringsbeslut 95-12-21 beslöt regeringen att inte inrätta ett servicebolag för högskolan. I stället gavs VHS en delvis ändrad roll. Verkets instruktion kommer efter anmälan till riksdagen att ändras.

Myndigehetens organisation och arbetsuppgifter 1 juli 1992 - 30 juni 1995

Verket för högskoleservice arbetade under ovan angiven period med samordnad antagning av studenter, uppföljning på nationell nivå och information om verksamheten vid univeristet och högskolor. VHS svarade dessutom för EG:s utbildningsprogram, värderade utländsk högskoleutbildning och gav information om utlandsstudier. VHS erbjöd högskolorna specialistkompetens inom bland annat juridik, upphandling och AU/ADB. Verksamheten finansierades dels genom anslag från riksdag och regering, dels genom uppdrag från universietet och högskolor.
VHS organisation leddes av en generaldirektör. Vid VHS fanns också ett råd som var rådgivande och bestod av generaldirektören och externa ledamöter. Inom verket fanns fyra avdelningar;
- antagningsavdelningen
- internationella avdelningen
- uppföljningsavdelningen
- upphandlingsavdelningen
Varje avdelning leddes av en avdelningschef.

Antagningsavdelningen
Avdelningen biträdde på uppdrag av universitet och högskolor vid antagning till grundläggande högskoleutbildning, svarade för bedömning av behörighet för högskolestudier, ledning och utveckling av högskoleprovet, uppföljning av antagningsverksamheten samt utredningar inom avdelningens verksamhetsområde.
De viktigaste typerna av handlingar kopplade till verksamheten var listor över antagna och reserver, antagningsstatistik, behörighetsbedömningar (gallringsfrist 3 år) och tryck (se särskild lista).

Internationella avdelningen
Avdelningen svarade för EG:s utbildningsprogram, ERASMUS (bl.a. studentutbyte mellan EG-länderna), TEMPUS (utbildningssamarbete med Östeuropa) och COMETT (yrkesutbildningsprogram), värderade utländska högskoleutbildningar, ansvarade för information om vissa EG-direktiv, samt gav information om utlandsstudier.
De viktigaste typerna av handlingar kopplade till verksamheten var EG-program, ekvivalering av utländska högskoleutbildningar och tryck (se särsklid lista).

Uppföljningsavdelningen
Avdelningen svarade för insamling, bearbetning och sammanställning av data om universitet och högskolor, var ansvariga för högskolestatistiken fr.o.m. 94-07-01 och för utvecklingen av ett nationellt uppföljningssystem för högskolan.
De viktigaste typerna av handlingar kopplade till verksamheten var högskolestatistik och tryck (se särskild lista).

Upphandlingsavdelningen
Avdelningen svarade, mot betalning, för upphandling av kvalificerad utrustning, anläggningar, inredning och tjänster samt avrops- och ramavtal för utrustning m.m. till universitet och högskolor i första hand.
De viktigaste typerna av handlingar kopplade till verksamheten var upphandlingsakter med 10 års gallringsfrist. Akterna innehöll upphandlingsbegäran, kravspecifikation, anbudsfodran, offerter, utvärdering, upphandlingsprotokoll (beslutshandling), beställning och ordererkännande.
Dessutom fanns en juridisk enhet, AU/ADB-enhet, informationsenhet samt en administrativ enhet.
Den juridiska enheten biträdde universitet och högskolor med juridisk rådgivning och service mot betalning. Enheten handlade också verkets juridiska frågor.

AU/ADB-enheten svarade för administrativ utveckling med universitet och högskolor som uppdragsgivare samt ADB-service inom verket. Enheten lades ner i början av 1995.

Informationsenheten svarade för att sammanställa och producera information till studerande, allmänhet och olika organisationer om högskolestudier och om högskolans verksamhet.
De viktigaste handlingarna kopplade till verksamheten var tryck (se särskild lista).

Den administrativa enheten var ansvarig för VHS interna drift och utveckling. Till enheten hörde ekonomi- och personaladministration, registratur och arkiv, bibliotek, telefonväxel, reception, vaktmästeri samt lokalfrågor.

Verksamheterna vid Administrativa enheten, Internationella avdelningen samt Uppföljningsavdelningen överfördes den 1 juli 1995 till Högskoleverket. Likaså verksamheten vid Informationsenheten samt högskoleprovet vid Antagningsavdelningen.

Myndighetens organisation och arbetsuppgifter 1 juli - 31 december 1995

I en ny instruktion den 8 juni 1995 (SFS 1995:943) föreskriver regeringen att Verket för högskoleservice skall, på uppdrag av universitet och högskolor, biträda vid antagning av studenter, med juridisk rådgivning och service, med rådgivning och service ifråga om administrativ utveckling och ADB, samt med upphandling av i första hand utrustning.

Verket led av en styrelse, under styrelsen finns en direktör. Inom verket finns 3 avdelningar;
- antagningsavdelningen
- juridiska avdelningen
- upphandlingsavdelningen

Under perioden 1 juli - 31 december 1995 har Högskoleverket svarat för kansliresurser för administration och arkiv. Viktigaste typer av handlingar kopplade till verksamheten, se Antagningsavdelningen och Upphandlingsavdelningen ovan.

Sökningångar till verkets arkiv:
Arkivförteckning,
Diarium med dossierplan och register,
Tjänstematriklar,
Lista över publikationer och tryck,
Lista över upphandlingsakter med gallringsfrist 10 år

Gallringsregler:
RA 1986:43 Generella gallringsbeslut SLÖR
RA 1986:5 Generella gallringsbeslut Sjukförsäkringsblanketter och läkarintyg hos statliga myndigheter med A-inträde
RA-FS 1991:6 Gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse
RA-FS 1991:11 Återlämnande och gallring av vissa ansökningshandlingar
RA-FS 1993:4 Generella gallringsbeslut Cosmos
RA beslut 601/1977 Gallringsbeslut (anmälningsdatabas)
RA-MS 1992:56 Riksarkivets föreskrifter om gallring hos VHS (A1 anmälningsdatabas)
RA-MS 1992:75 Riksarkivets föreskrifter om gallring hos VHS (A2 databas)
RA-MS 1993:10 Riksarkivets föreskrifter om gallring hos VHS (A1 anmälningsdatabas)
RA-MS 1995:21 Riksarkivets föreskrifter om gallring hos VHS (databas gäststuderande)
RA-MS 1996:12 Riksarkivets föreskrifter om gallring av uppgifter i Diabas II

Personuppgifter registrerade i databaserna Anmälningsdatabas A1 och Antagning av utomnordisk gäststuderande gallras enligt Datainspektionens beslut den 17 nov 1992 och den 27 okt 1993.

Leverans av A1-systemet (magnetband med meriter, resultat m.m.) till Riksarkivet enligt Riksarkivets beslut RA-MS 1995:59.

Övrigt:
Arkivhandlingar avseende högskoleprovet, se Pedagogiska institutionen, Umeå universitet, Riksarkivets beslut om gallring 1991:63.
Arkivhandlingar avseende högskolestatistik, se avtal med Statistiska Centralbyrån, Örebro, reg.nr 63-2036-94.

ADB-baserade peronregister övertagna av Högskoleverket den 1 juli 1995:
- SUNET elektronisk postadresskatalog
- Datorrättat högskoleprov (se Pedagogiska institutionen, Umeå universitet)
- ADB-register över boklån.

Tillgänglighet

SekretessJa

Kontroll

KällaArkivförteckning
Om postens upprättandeDnr. RA 231-2003/215
Även leverans den 4 juli 2003
Restleverans den 27 februari 2024
Efterträdare Högskoleverket
Skapad2003-05-09 00:00:00
Senast ändrad2024-03-06 14:28:22