Länsskolenämnderna inrättades genom beslut den 12 december 1956 (kungliga maj:ts kungörelse SFS 1956 nr 611) och började sin verksamhet den 1 juli 1958.
För den regionala ledningen av skolväsendet behövdes en planerande och samordnande skolmyndighet. I varje län skulle det finnas särskilda statliga skolmyndigheter, länsskolnämnder. Undantag gjordes för Stockholm stad där länskolnämndens uppgifter skulle handhas av skolöverstyrelsen för yrkesutbildning.
Den 1 juli 1964 inrättades en för Stockholms stad och län gemensam skolnämnd. Därmed upphörde den dittillsvarande länsskolnämnden i Stockholms län. När Stockholm stad och län slogs samman till ett län den 1 januari 1968 återtogs namnet länsskolenämnden i Stockholms län.
Länsskolenämndens verksamhet omfattade det allmänna skolväsendet, de kommunala yrkesskolorna och de centrala verkstadsskolorna. den skulle också ha inseende över undervisningen av skolpliktiga barn i enskilda skolor.
Man skulle bl.a. se till att arbetet vid skolorna bedrevs ändamålsenligt gällande föreskrifter, handlägga skolplaneringsfrågor av allmän och principiell natur samt fastställa organisationsplaner, ordningsstadgor, instruktioner och reglementen. Vidare skulle man verka för fortsatt utbildning av lärarna och i mån av medel anordna kurser. Länsskolnämnden tillsatte också ordinarie lärartjänster och bestämde om disciplinära åtgärder mot skolledare, lärare m.fl. Inspektionsverksamheten var en viktig del av verksamheten.
Genom en omorganisation av skolväsendet (prop. 1990/1991:18) från en hårt reglerad och detaljstyrd verksamhet till en mer mål- och resultatorienterad skola, försvann en stor del av de arbetsuppgifter som länsskolnämnderna haft. I och med utgången av år 1991 upphörde länsskolnämnden med sin verksamhet och arkivet levererades till Stockholms stadsarkiv i slutet av december 1991.
Gallringsbeslut: 10 år Lokalt gallringsbeslut 1981.04.23 Efter 1976 kallas handlingarna för regeringsbeslut. Orginalen ingår i serie F 1 A, resp. dossie. Kopior gallras