FRÖTUNA KYRKOARKIV Historik: Frötuna församling bildade under medeltiden pastorat med Malsta. I slutet av 1500-talet utbröt det som kom att bli kapellförsamlingen Rådmansö. En tid var Frötuna enförsamlingspastorat, fram till 1622 ingick dock även Rådmansö. Samma år utbröts det som kom att bilda Norrtälje. 1622-1643 ingick i pastoratet även Norrtälje, därefter endast Frötuna och Rådmansö fram till 1873-05-01 (beslut 1856-06-27). I och med relationsförändringen mellan Svenska kyrkan och staten 1999-12-31 ingår församlingen sedan 2000-01-01 i Samfundet Svenska Kyrkan.
Organisation: Frötuna församling (Sjuhundra kontrakt i Ärkestiftet) i Stockholms län var t.o.m. 1991-12-13 en lokal myndighet som en del i svenska statskyrkan. Församlingen leddes av ett kyrkoråd som ansvarade för den kommunala förvaltningen. Beslutanderätten utövades av kyrkofullmäktige och kyrkorådet (Församlingslagen §10). Närmast under fullmäktige lydde pastor och kyrkorådet. Pastor var chef på pastorsexpeditionen, arkivansvarig och ansvarig för kyrkobokföringen. Pastor var även självskriven ledamot av kyrkorådet. Kyrkorådet var församlingens styrelse och svarade för den kyrkokommunala verksamheten.
Arbetsuppgifter och arkivhandlingar: Inom myndigheten har frågor handlagts rörande: -Folkbokföring t.o.m. 1991-06-30. -Kyrkobokföringen fr.o.m. 1991-07-01. -Kyrkorådets verksamhet. -Kyrkokommunal ekonomi. -Begravningsverksamhet.
Vidare har upprättats: -Inventarieförteckningar. -Ritningar rörande församlingens byggnader och kyrkogården. -Ämbetshandlingar (inspektionsprotokoll m.m.).
Andra viktiga handlingar inom verksamheten: -Ministerialböcker på papper (dop-, vigsel-, begravnings- och konfirmationsböcker) med tillhörande ej gallringsbara handlingar. -In- och utflyttningsböcker. -Gravböcker. -Protokoll (kyrkofullmäktige, kyrkoråd och nämnder m.m.). -Kartor och ritningar. -Minneslundsböcker.
Gallring: Gallring har skett enligt Riksarkivets direktiv. Verifikationer, lönespecifikationer och övriga handlingar där gallringsfristen inte har gått ut är kvar i församlingen. Inga gallringsbara handlingar har levererats med undantag för H-serien, bilagorna till ministerialböckerna. Denna serie är endast inventerad och kommer att ordnas och slutförtecknas senare.
Sökingångar till arkivet: -Arkivförteckning. -Diarium.
Sekretess: Folk- och kyrkobokföringshandlingar omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 22:1-2. Vilket innebär att handlingar som är yngre än 70 år inte lämnas ut utan sekretessbedömning. I de fall övriga serier omfattas av sekretess anges detta i anmärkningskolumnen för serien eller den volym det gäller.
1999-12-31 skildes Svenska kyrkan från Staten och detta innebar att hela arkivet måste avslutas och nybildas fr.o.m. 2000-01-01.
Omarbetad och kompletterad av arkivarie Antoinette Ekberg, Stockholms stadsarkiv 2022-02-01
Serien består av personakter lagda i bokstavsordning efter fastighetsnamn och inom varje fastighet efter huvudmännens efternamn och utgör den 1991-06-30 aktuella församlingsliggaren.