bild
Arkiv

Östfora behandlingshem med föregångare


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/1962
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/ewy1d9yrLH0jO8umHos8nB
ExtraID1962
Omfång
45,4 Hyllmeter 
VillkorDelvis
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Kungsklippan)

Innehåll och historik

Innehåll
Inledning

Arkivbildaren
Östfora är ett behandlingshem för alkoholmissbrukare i Järlåsa utanför Uppsala. Verksamheten startades 1917 av Svenska Diakonsällskapet och har sedan dess haft ett flertal olika namn och huvudmän. Sedan 1994 drivs behandlingshemmet av Statens institutionsstyrelse (SiS) och det var i och med förstatligandet som Östfora behandlingshems arkiv levererades till Stockholms stadsarkiv.

Svenska Diakonsällskapet: 1917-1965
Behandlingshemmet första huvudman var Svenska Diakonsällskapet. 1917 flyttade de den behandlingsverksamhet för alkoholister som sedan 1912 bedrivits i Stora Sköndal till gården Björknäs i Järlåsa utanför Uppsala. Behandlingshemmet fick namnet Erkända alkoholistanstalten arbetshemmet Björknäs. Alkoholistanstalter kunde vara allmänna eller enskilda. Allmänna anstalter hade befogenhet att tvångsinta patienter medan enskilda endast hade frivillig in- och utskrivning. De allmänna alkoholistanstalterna drevs antingen i statlig regi eller av kommuner, föreningar eller stiftelser på uppdrag av Kungl. Socialstyrelsen.
De senare kallades för erkända anstalter och Björknäs var ett exempel på en sådan.
På Björknäs vårdades patienter intagna i enlighet med Lagen om behandling av alkoholister. Vården syftade till att de intagna patienterna skulle ”genom arbete och moralisk påverkan sättas i stånd att återgå till ett nyktert och ordentligt liv”.

1932 köpte diakonsällskapet den till Björknäs angränsande gården Östfora säteri för 160 000 kronor. Östfora-avdelningen invigdes 1935 och blev anstaltens huvudavdelning 1937. Som en följd av ekonomiska problem såldes Björknäs-avdelningen 1951. Försäljningen ska ha skett utan styrelsens vetskap och uppmärksammades i lokalpressen. 1952 bytte anstalten namn till Erkända alkoholistanstalten Östfora.

Under tiden då Svenska Diakonsällskapet ägde Björknäs/Östfora utsågs styrelseordförande av Kungl. Maj:t och övriga styrelsen av Diakonsällskapet. Styrelsen fanns i Uppsala medan anstalten drevs av en föreståndare på plats. Verksamheten finansierades dels genom statsbidrag från Kungl. Socialstyrelsen, dels genom bidrag från nykterhetsnämnderna i patienternas hemkommuner. Utöver den statliga och kommunala finansieringen erhöll även Björknäs/Östfora medel ur den så kallade Sans Souci-fonden som hade inrättats 1918 i och med avvecklingen av kuranstalten Sans Souci. Fonden stod under Kungl. Maj:ts tillsyn.
Köpet av Östfora säteri finansierades delvis med 78 207 kronor ur Sans Souci-fonden vilket då motsvarade ca hälften av fondens medel. Fonden delade även ut mindre summor till utskrivna patienter för att underlätta återanpassningen till livet utanför anstalten.




Stockholms stad: 1965-1994
1965 planerade Svenska Diakonsällskapet att sälja Östfora för att kunna koncentrera sina resurser på vårdhem för epilepsisjuka. Anstalten var då med sina 105 vårdplatser den tredje största av 26 erkända alkoholistanstalter i Sverige. En stor del av de intagna patienterna på Östfora kom från Stockholm. För att förhindra att den viktiga verksamheten skulle kunna komma att avvecklas köpte Stockholms stad Östfora-anstalten för fem miljoner kronor.
I och med köpet ökades antalet alkoholistvårdplatser i Stockholm från 240 till 345.

Huvudman för anstalten blev inledningsvis Stockholms stads nykterhetsnämnd. 1974 uppgick nykterhetsnämnden tillsammans med socialnämnden, barnavårdsnämnden och hemhjälpsnämnden i sociala centralnämnden som blev ny huvudman för Östfora. 1982 upphörde sociala centralnämnden i och med socialtjänstlagen SoL (SFS 180:620).
Istället bildades den så kallade ”nya” socialnämnden som övertog huvudmannaskapet för Östfora.

Den jord- och skogsbruksverksamhet som hade bedrivits på Björknäs/Östfora som en del av behandlingsarbetet avvecklades successivt under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

Efter 1965 hade Östfora fortsatt befogenhet att tvångsinta alkoholmissbrukare, inledningsvis enligt nykterhetslagen och senare enligt SoL och lagen om vård av missbrukare LVM (SFS 1988:870). Under 1980-talet tvångsintogs även ett antal narkotikamissbrukare.
Östfora inriktade sig även särskilt på vård av finsktalande alkohol- och narkotikamissbrukare.


Statens institutionsstyrelse (SiS): 1994-
1994 förstatligades LVM-vården i Sverige och så även Östfora som fick namnet Östfora LVM-hem. Huvudman är sedan dess Statens institutionsstyrelse (SiS). Östfora är ett av 13 LVM-hem i Sverige och det enda utan låsta avdelningar. Handlingar från tiden efter förstatligandet finns på behandlingshemmet samt på depå hos Riksarkivet i Arninge.













Översikt: Östforas namn och huvudmän
År Namn Huvudman
1917-1938 Erkända alkoholistanstalten arbetshemmet Björknäs Svenska Diakonsällskapet
1938-1952 Erkända alkoholistanstalten Björknäs Svenska Diakonsällskapet
1952-1972 Erkända alkoholistanstalten Östfora 1953-1965: Svenska Diakonsällskapet 1965-1972: Stockholms stads nykterhetsnämnd
1973-1982 Allmänna vårdanstalten Östfora Stockholms stads sociala centralnämnd
1982-1994 Östfora behandlingshem Stockholms stads socialnämnd
1994- Östfora LVM-hem Statens institutionsstyrelse (SiS)



Arkivhandlingar
Arkivhandlingarna förvaras i boxar där inget annat anges.
Arkivet utgörs av handlingar upprättade 1912-1994(-1997) och till största delen av handlingar rörande patienter intagna på Östfora.

Styrelseprotokoll finns bevarade från 1965-1971 och 1978-1987. Protokollen är kopior inkomna till anstalten. Originalen ingår i de respektive huvudmännens arkiv. Hänvisningar till dessa arkiv finns i arkivförteckningen. Protokoll från Svenska Diakonsällskapets anstaltsstyrelse har ej påträffats i arkivet. De finns heller inte med i arkivförteckningen från 1975. Dock finns spår av dessa protokoll i korrespondensen.

I arkivet finns diarieförda handlingar från 1933-1953 samt 1991-1993. Dock finns endast bevarade diarier för 1947-1953 samt 1992-1993. Noterbart är att diariet för 1992-1993 och de diarieförda handlingarna från samma år inte korresponderar helt då handlingar i


patientärenden inte finns bland de diarieförda handlingarna. Dessa finns dock i diariet.
I förteckningen finns hänvisningar från diarium till de diarieförda handlingarna.
Enligt arkivförteckningen från 1975 har det funnits ett diarium med start 1971 men detta har ej påträffats i arkivet.

Den bevarade korrespondensen utgörs till största delen av handlingar från tiden då
Gunnar Paulsson var anstaltens föreståndare, 1933-1954. Korrespondensen rör framför allt patientärenden och bland dessa dominerar tre relaterade handlingstyper:
1. Inkomna skrivelser från intagna patienters hemorts polismyndigheter med krav på påföljd för brott begångna av patienterna.
2. Kopior av anstaltens svar på dessa krav med förslag på påföljd skickade till anstaltsstyrelsen för godkännande.
3. Originalen som svar till anstalten inkomna från styrelsen med anteckning om godkännande.
Korrespondens i patientärenden ingår i de ämnesordnade handlingarna under F tillsammans med patientakter och andra patienthandlingar. Korrespondens i administrativa ärenden bildar skilda serier under E. Det främsta skälet till uppdelningen är att underlätta sekretessprövning.

Patientakter för intagna från 1912-1994 finns bevarade. De har levererats till Stockholms stadsarkiv i tre omgångar och bildar därför tre serier: F 1A, F 1B och F 1C. Serierna överlappar delvis varandra. Patientakterna korresponderar mot register. Noterbart är dock att serie F 1B har urvalsgallrat enligt SoL. Detta gäller däremot inte registret. Vissa registerkort korresponderar därmed inte mot bevarade patientakter.























Översikt: Sökbarhet i patientakter
Sökuppgift Sökbarhet
Födelsedatum/personnummer Samtliga akter är sökbara på födelsedatum - Akterna är sorterade efter födelsedatum: F 1A, F 1B, F 1C, F 1D - Patienter födda 1959-1974 kan även sökas i kortregister: D 2C
Namn Delar av akterna är sökbara på namn - Patienter intagna ca 1954-1968 kan sökas på namn genom register med uppgiftskort: D 1B - Patienter intagna ca 1959-1994 kan sökas genom kortregister: D 1D
Patientnummer/intagningsår Delar av akterna är sökbara på patientnummer - Patientnummer 1-999, 554-6107: D 2A - Patientnummer 78-2739: D 1A I arkivförteckningen anges vilka intagningsår som motsvarar patientnumren.


Övriga ämnesordnade handlingar, exempelvis jordbruks-, skogs- och fastighetshandlingar, levererades i ämnesakter upprättade av arkivbildaren. Dessa har ej brutits upp. Det innebär att enstaka diarieförda handlingar och räkenskaper återfinns där istället för under sina respektive rubriker. I arkivförteckningen från 1975 fanns H-statistik och J-ritningar. Dessa handlingar ingår nu framför allt i de ämnesordnade handlingarna och i korrespondensserierna.


Sekretess
Observera att en stor del av handlingarna och handlingstyperna såsom patientakter, liggare, register, protokoll och korrespondens innehåller känsliga uppgifter om enskilda personer med hänvisning till Sekretesslagen (SekrL) kap 7 § 4. Sekretessen gäller i max 70 år. Patientjournaler är ordnade efter födelsedatum, inte intagningsår, vilket medför att handlingar som innehåller känsliga uppgifter kan återfinnas i samma volym som handlingar som inte längre omfattas av sekretess.

För att underlätta sekretessprövning har inkommande och utgående skrivelser delats upp i korrespondens i administrativa ärenden (serier E 1, E 2) respektive korrespondens i




patientärenden (serie F 2A). Noterbart är att då beslut om omhändertagande och vård utan samtycke enligt LVM inte omfattas av sekretess återfinns dessa handlingar under E 2.

Vid utlämning av handlingar bör likväl observeras att enstaka handlingar med känsliga uppgifter kan finnas bland handlingar som inte omfattas av sekretess.


Gallring
Ingen övergripande gallring har gjorts i samband med förteckningsarbetet. Endast främmande handlingar, så som reglementen från andra anstalter samt informations- och reklambroschyrer som inte hör till de ämnesordnade akterna, har föreslagits för gallring. Detsamma gäller blanketter och formulär som ej är ifyllda och som ej är upprättade av arkivbildaren.

Viss gallring hade gjorts inför leveransen till Stadsarkivet. Patientakterna i serie F 1B är gallrade enligt SoL med bevarande av akter för patienter födda den 5, 15 eller 25 i månaden. Noterbart är att gallringen genomförts retroaktivt, det vill säga även bland akter upprättade före 1 januari 1982 då lagen trädde i kraft. Däremot hade ingen gallring skett i patientakterna i serierna F 1A, F 1C och F 1D.

Handlingar från annan arkivbildare
Leveransen till Stockholms stadsarkiv innehöll handlingar från Östfora säteri som var det jordbruk som drevs på Östfora innan gården köptes av Svenska Diakonsällskapet och blev en del av anstalten. Dessa handlingar återfinns under Ö och består till största delen av räkenskaper.

Förteckningsarbetet
Arkivförteckningen har gjorts under den praktik som är en del av kursen Arkivvetenskap I på Stockholms universitet. Förteckningen följer det allmänna arkivschemat.


Stockholm 2008-12-12

Sara Packalén



SSA/1962

Östfora behandlingshem med föregångare




Tillägg


Arkivhandlingar från Östfora har inkommit till Stadsarkivet i omgångar. Följande leveranser finns accessionsförda from 1998 (tidigare leveranser förekommer också):

1998 09 17 (acc.nr 136/98)
2005 11 03 (acc.nr 2005:136)
2006 01 11 (acc.nr 2006:127)

Arkivet var tidigare oförtecknat men ett leveransreversal (med samma förteckningnummer som föreliggande arkiv) fanns istället för en reell arkivförteckning. Detta reversal har nu bevarats i depåexemplaret av föreliggande arkivförteckning liksom en sammanfattande förteckning över leveransen 2005 11 03.

Jag har justerat inledningstexten något, lagt till årtal i innehållsförteckningen samt något bearbetat själva arkivförteckningen som härmed föreligger i avslutad version.




Stockholm i Stadsarkivet Frihamnen 13 januari 2009







Lars Asklund
1:e arkivarie

Övergick 1995 till Statens institutionsstyrelse (SIS).
Allmän anmärkningVårdanstalten Östfora

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad2008-12-08 14:48:34
Senast ändrad2020-10-14 12:32:39