Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet när bildvisaren används i mobiltelefon. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
Här söker du i alla arkiv och register i Nationell Arkivdatabas och Digitala forskarsalen.
Arkivbeskrivning för Lövsta sopförbränningsanläggning (1938-1985)
Inledning
Renhållningsverksamheten i Lövsta sträcker sig tillbaka till 1880-talet då avfallshanteringen blivit alltmer ohållbar i samband med stadens befolkningsökning. Mängden avfall ökade och krafttag krävdes för att komma tillrätta med situationen. De två centrala frågorna var hur man skulle transportera bort avfallet och var det skulle läggas - av hygieniska skäl borde platsen ligga avskilt med bra förbindelser. Valet föll på Riddersvik och Lövsta egendom vid Mälaren omfattande 280 hektar i Järfälla socken, ungefär två mil väster om staden. År 1885 beslöt stadsfullmäktige att köpa gården och ett område avgränsades för renhållningsverkets anläggningar. En gränsändring 197 5 mellan Järfälla och Stockholm innebar att Lövstaområdet kom att ingå i Stockholm.
Området kompletterades med en förbränningsanläggning som stod klar 1907 och som användes fram till 1938 då den nya förbränningsanläggningen togs i bruk (se arkiv Gatukontoret, Sopförbränningsanstalten Lövsta - SSA/0557). Samtidigt uppfördes en destruktionsanstalt för slakthusavfall, döda djur och beslagtaget kött av hälsovårdsnämnden (se arkiv Destruktionsanstalten vid Lövsta - SSA/0177). Trots förbränningsanläggningen fortsatte bekymret med överskottssopor och problemet löstes genom förbränning av sopor i det fria tillsammans med uppläggning av sopor i tipp.
Med volym avses här ritskåp. Ritningarna sorterade i nummerordning och ämnesvis enligt Gatukontoret (GK), Renhållnings- avdelningens och Stockholms Energiverk, Avfalls- behandlingsbyråns numrering. Samma ritning kan finnas i flera exemplar men då i regel i olika skalor och som kopia och original. För varje låda redogörs av utrymmesskäl endast ett urval av de ritningar som förekommer däri.