bild
Arkiv

Stockholm Energi AB, Hässelby kraftvärmeverk (KVV) och Akalla värmeverk (VV)


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/3967
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/0MQK45ziYw5RS0dBzCYQT7
ExtraID3967
Omfång
32,4 Hyllmeter 
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)

Innehåll och historik

Innehåll
Stockholm Energi AB, Hässelby kraftvärmeverk och Akalla värmeverk (1959-1998)


Historik och verksamhet

År 1953 beslöts att de nya bostadsområdena Vällingby och Hässelby Gård skulle försörjas med värme från ett nytt kraftvärmeverk, vilket skulle ersätta en stor del av Stockholms mindre oljeeldade panncentraler. I Hässelbytrakten fanns exempelvis vad som kallades "femmans central" som var bestyckad med två pannor; dessa pannor flyttades senare till bergutrymmet på Hässelbyverket för att till sist skrotas.

Hässelbyverket togs i drift 1959 som Stockholms första anläggning byggd för kombinerad elkraft och fjärrvärmeproduktion.

Anläggningen omfattade tre kraftverksblock, vart och ett bestående av en ångpanna och en turbin. Eldning med både kol och olja var möjlig. För att klara av ökad elbelastning byggdes kondenskraftverket P4/G4 vilket togs i drift 1968 (bränsle: olja). Kondenskraftverket var sedan i drift hela kommunala eran ut (togs ur drift 1999 på obestämd tid).

Värmeförsörjningen kom senare att utsträckas även till den nya bebyggelsen på södra Järvafältet: Tensta och Rinkeby. När det blev fråga om att också försörja norra Järvafältet var ytterligare produktion nödvändig. Ett oljeeldat värmeverk i Akalla togs i drift 1973 genom ett omfattande samarbete mellan Stockholm och dess grannkommuner. Detta genom Norra Storstockholms Energiaktie­bolag (NOSEB) som 1979 uppgick i Storstockholms Energi­aktiebolag (STOSEB).

År 1992 bildades Akallaverket AB, som ett dotterbolag till Stockholm Energi AB, som förvärvade Akallaverket från STOSEB. Bolagets verksamhet bestod i att äga och driva värmeverket. Det obemannade Akallaverket styrdes sedan starten från Hässelbyverkets kontrollrum och dessa två anläggningar bildade tillsammans Stockholms västra fjärrvärmenät.

Bränsleråvaran bestod under Hässelbyverkets första år i huvudsak av olja. Under 1970-talet steg oljepriserna kraftigt och råvaran övergick till i huvudsak kol. 1993 övergick bränsleråvaran till biobränsle (träpellet) och olja för att bättre kunna uppfylla miljökraven. Akallaverket har dock behållit olja som enda råvara.

Hässelbyverket omfattade ett kraftvärmeverk som producerade elkraft och fjärrvärme och ett kondenskraftverk som producerade elkraft för Stockholms kommunala energiproduktion. Akallaverket var ett värmeverk, en spetslast- och reservanläggning, som var det första exemplet på samordnad värmeförsörjning i Storstockholmsområdet.


Arkivets innehåll

Inom den tekniska verksamheten arbetade man ofta i projektform varför en viktig del av arkivet omfattar projektdokumentation. I projektdokumentationen ingår utrednings-, projekterings- och entreprenadhandlingar. Dokumentationen ger en bra inblick i anläggningens utvecklingsarbete.

En annan omfattande serie i arkivet är klassificerade handlingar (ämnesordnade handlingar). Handlingar har sorterats in enligt ett objekts-/ämnesorienterat klassificeringssystem och samlats i dossierer efter klassificeringsnummer. Det finns flera serier av klassificerade handlingar, där vissa tar över där föregående serie slutar, men det finns också två serier som till stor del tidsmässigt överlappar varandra. Varför dessa två serier har förts parallellt har inte gått att utröna.

Teknisk dokumentation (ritningar m.m.) från produktionsanläggningarna som arkitektritningar och situationsplaner ingår i ett skanningsprojekt och kommer att levereras 2008 i digital form.

Dessutom finns driftrapporter, fotografier och handlingar rörande miljö.

Bokslut, årsrapporter och verksamhetsprogram ger en översiktlig information om verksamheten.


Hänvisning till andra arkivbildare

Den administrativa och mer övergripande verksamhetens handlingar som skötts centralt finns i moderbolagens, Stockholm Energi med föregångare och Stockholm Energi AB, arkiv. I Stockholm Energi AB:s arkiv finns Akallaverket AB:s handlingar.

Personalhandlingar och personalakter finns i Stockholm Energi AB:s arkiv och handlingar rörande rekrytering/anställning av kvalificerad teknisk och annan personal i Vegakonsult AB:s arkiv.

Mellan åren 1971-1989 ansvarade AB Svarthålsforsen och Stockholm Energi Produktion AB för samtliga produktionsanläggningar varför en hel del handlingar om Hässelby och Akalla finns i dessa arkiv.

I Värtaverkets arkiv kan det också finnas handlingar av mer teknisk och av driftkaraktär som rör Hässelbyverket.

Handlingar om Hässelby och Akalla kan också finnas i NOSEB:s och STOSEB:s arkiv.


Sökingångar till arkivmaterialet

Arkivförteckningen med register m.m.


Gallring

Gallring av handlingar har skett i enlighet med nedanstående tre gallringsbeslut:
· Stadsarkivets gallringsbeslut 2006:2 avseende verksamhetsstyrande och administrativ dokumentation,
· Stadsarkivets gallringsbeslut 2006:31 gallring av teknisk dokumentation avseende produktion och distribution av energi och
· Stadsarkivets gallringsbeslut 2006:32 gallring av information i IT-system.

Dessutom omfattas dokumentationen av Stadsarkivets generella gallringsbeslut omfattande handlingar inom löne- och personaladministration, Stadsarkivets beslut 1999:5, och hand­lingar i upphandlingsärenden Stadsarkivets beslut 2003:13 med ändringar.


Sekretess

Större delen av arkivmaterialet omfattas inte av sekretess, däremot bör alltid sekretessprövning ske vid frågor om utlämnande av den tekniska dokumentationen samt avtal.

Kontroll

Skapad2006-07-04 00:00:00
Senast ändrad2010-09-09 12:23:37