Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet när bildvisaren används i mobiltelefon. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Kriminalvårdsanstalten i Västerås


Grunddata

ReferenskodSE/ULA/10604
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/Txr6bDX9rH6cxG02H087k3
ExtraID10604
Omfång
66,1 Hyllmeter 
Datering
1822 – 1998  (Tidsomfång)
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar kan omfattas av sekretess.
En sekretessprövning ska göras innan handlingar kan lämnas ut.
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): Arkivförteckning
ArkivinstitutionRiksarkivet i Uppsala (depå: Borgen)
Arkivbildare/upphov
Kriminalvårdsanstalten i Västerås (Arkivbildare)
Alternativa namn: Länsfängelset i Västerås
Alternativa namn: Fångvårdsanstalten i Västerås
Kategori: Statlig myndighet. Kriminalvårdsanstalter

Innehåll och historik

Innehåll
KRIMINALVÅRDSANSTALTEN VÄSTERÅS

HISTORIK

Föregångaren till fängelset Västerås var länshäktet inrymt i Västerås slott. Den 16 april 1847 gör fångvårdsstyrelsen en framställan om att i Västerås få uppföra ett cellfängelse på av kronan tillhörig mark vid Mälarens strand kallad Stallhagen. Denna mark var på Landshövdingens lön anslagen. För att kompensera denna minskning av Landshövdingens löneförmåner som blev följden av detta beslut, skulle en ersättning av 23,5 skålpund smör per år utgå. År 1854 lades grunden till fängelset på Stallbacken. Fängelset togs i bruk den 28 maj 1857. Byggkostnaden slutade på 117 427 kronor och 50 öre.
Fängelset var uppfört av sten i tre våningar. Cellernas antal var 66 ljusa och 5 mörka samt 3 vaktceller. Vid öppnandet fick fängelset utrustning för personalens säkerhet och för bestraffning av fångar. Denna utrustning bestod av 12 pistoler, 3 huggare och 4 sablar samt för bestraffning remmar att binda fångar vid och 7 tvångströjor. Utöver detta fanns 50 fotbojor, 9 par handklovar, 7 träblackor samt ett antal halsjärn med kedja.

De intagna vid den moderna kriminalvårdsanstalten Västerås erbjöds följande sysselsättningar: mekanisk verkstad, enklare syarbeten, arbetsterapi, samt social färdighetsträning. Därutöver grund- och vuxenutbildning, div kortare kurser samt möjlighet att deltaga i påverkansprogram med syfte att få dem att upphöra med narkotikamissbruk.

I arkivhandlingarna avspeglas arbetsuppgifterna för anstalten. I arkivet finns bl a kollegieprotokoll, förhörsprotokoll, verksamhetsplaner, in/utgående skrivelser, löneuppgifter mm. Klientdossiéerna följde med den intagne vid förflyttning till en ny anstalt. Om den intagne vid frigivning hade övervakning översändes dossiéerna till frivården. I övrigt sändes dossiéerna till Kriminalvårdsstyrelsen för arkivering. Personaldossiéer förvarades vid Kriminalvårdens servicekansli i Västerås.

Sökingångar till arkivet är arkivförteckningen, innehållsförteckning samt diarier.

Ang sekretessbestämmelser gäller offentlighetsprincipen med de inskränkningar som sekretesslagen föreskriver. Gallringsregler enligt lokalt gallringsbeslut.

Kriminalvårdsanstalten Västerås har upphört att gälla som egen myndighet fr.o.m 1998-01-01 och kommer att ingå i Kriminalvårdsmyndigheten Västerås. Detta innebär att en gemensam arkivförteckning kommer att upprättas under 1998.
Charlott Brammeby
arkivhandläggare
Arkivansvarig: Anita Svanberg
Ordning & strukturULA/10604











Förteckning

över

Kriminalvårdsanstalten Västerås
Allmän anmärkningGallringsbara handlingar förvaras på Tillbergaanstalten.

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad1989-03-01 00:00:00
Senast ändrad2022-03-21 10:39:47