Kungl. Maj:t lämnade 28 december 1821 tillstånd att anlägga en stångjärnssmedja vid Glasån i Husby socken. Vid denna å, som förbinder sjöarna Ålängen och Edsken, anlades alltså Ängelsfors (Engelsfors) bruk, som 1871 liksom de övriga järnbruken i socknen kom att ingå i det detta år bildade Klosters aktiebolag.
I Ängelsfors användes ömsom tyskhärdar, ömsom lancashirehärdar. Vid bruket tillverkades plåtämnen och sedermera också lancashiresmältstycken för vidareförädling i Kloster, Långshyttan och Stjärnsund. Efter att tillverkningen av smältstycken i slutet av 1800-talet upphört fortsattes driften med spiksmide, vilket fortlevde till omkring 1903.
Ängelsfors var utgångspunkt för järnvägen till det norr om Ängelsfors belägna Born vid Gävle - Dala Järnväg och sålunda en viktig punkt vid transportleden Långshyttan - Born, som på stycket söder om Ängelsfors bestod i pråmtransport över Edsken och Fullen till slussen i Silvhytteå. Arkivet innehåller också handlingar kring byggandet av banan till Born.
Ordning & struktur
Arkivet har förtecknats efter allmänna arkivschemat.
Arkivhistorik
Arkivet inkom till ULA från Fagersta bruks AB, Klosterverken i Långshyttan, 1976 (accessionsnummer 63/76, omfattande också Edske bruk) och förtecknades 2008. Ytterligare handlingar från Ängelsfors bruk förvaras i Hedemora kommuns arkiv i Långshyttans gamla kommunalhus.
Innehåller i regel järn- och kolräkningar med smeder och andra arbetare, tackjärns-, smidesjärns- och kolkonton (med uppgifter om ankomst och användning), ankomst- och avsändningsuppgifter för råvaror, tillverkat gods och andra varor mm.