Mårbackastiftelsen Mårbackastiftelsen är grundad av Selma Lagerlöf och har som uppgift att äga och förvalta Mårbacka som en släkt- och minnesgård.
Selmas sterbhus upphörde med verksamheten 1/1 1943 och Mårbacka gård övertogs vid samma tidpunkt av Mårbackastiftelsen (se verif. nr: 143 16/12 1943).
Arkivhistorik
MÅRBACKA GÅRD
Mårbacka försäkrades för första gången hos Brandförsäkringsverket i december 1820, då regementsskrivaren Daniel Lagerlöf ansöker om allframtidsförsäkring av kronoskattehemmandet Mårbacka i Fryksdals härad och Östra Ämterviks socken. Byggnaderna undersöktes noggrant och värderades till 5 907 skilling banco. Sammanlagt försäkrades tio byggnader, bland annat en mannbyggnad, brygg- och brännhus, loge, hus för får och svin, matbod, sädesbod och klensmedja. Den äldsta byggnaden är sädesboden som uppfördes 1779. Utifrån de arkiverade försäkringshandlingarna går det att utläsa hur egendomen byggts om och till, och hur den bytt ägare. Allframtidsförsäkringen följer fastigheten och inte ägaren. Drygt 60 år efter att försäkringen tecknats har egendomen kompletterats med bland annat en tröskloge, medan lagerbyggnaden och ladugårdsbyggnaden har flyttats. Egendomen ägs nu av disponenten Johan Lagerlöf i Lidköping. I början av 1900-talet ägs egendomen inte längre av släkten Lagerlöf, utan av Per Matsson och Sven Olsson. De har också uppfört en ny stor magasinsbyggnad. Tack vare sina litterära framgångar kan Selma Lagerlöf köpa tillbaka egendomen i början av 1900-talet. När den på nytt värderas 1917 omfattar försäkringen enbart ekonomibyggnader - till försäkringsbeloppet 26 440 kronor. Sex år senare sker en omfattande värdering av hela egendomen, och en försäkring tecknas för tolv byggnader till brandförsäkringsbeloppet 160 000. I början av 1940 talet överförs försäkringen till Mårbackastiftelsen. Men egendomen var, eftersom den var allframtidsförsäkrad, försäkrad hos Brandförsäkringsverket ända fram till avvecklingen 2008.
Källa: Svar databasen brandförsäkringar. Förteckningen är upprättad av Eva-Gullan Näsström, Värmlandsarkiv 2018-01-02.
Allmän anmärkning
Arkivet innehåller material som är mögelsanerat. Sanerade volymer tillgängliga för utlån i läsesal.