Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet i bildvisaren. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Kriminalvårdsmyndigheten i Kalmar. Anstalten Kalmars arkiv 1998-2005


Grunddata

ReferenskodSE/VaLA/03764
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/zcCqMRBaSoLIhdwR6yUJy3
ExtraID03764
Omfång
1,29 Hyllmeter  (-)
Datering
1998 – 2005  (Tidsomfång)
VillkorDelvis
VillkorsanmI Anstalten Kalmars arkiv 1998-2005 finns handlingar som omfattas av sekretess bl.a. enligt 7 kap. 21 § sekretesslagen (1980:100). Arkivmyndigheten sekretessprövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av allmänna handlingar.
ArkivinstitutionRiksarkivet i Vadstena (depå: Slottet)
Arkivbildare/upphov
Kriminalvårdsmyndigheten i Kalmar. Anstalten Kalma, 1998 – 2005 (Arkivbildare)
Kategori: Statlig myndighet

Innehåll och historik

Innehåll
Anstalten Kalmars arkiv 1998-2005

Anstalten Kalmar har gamla anor. Den äldsta föregångaren till dagens anstalt invigdes 1852. Dagens anstalt däremot införlivades 1998-01-01 i den då nystartade Kriminalvårdsmyndigheten Kalmar. Anstalten hade tidigare fram till 1997 varit en egen myndighet, senast under namnet Kriminalvårdsanstalten Kalmar. Anstaltens adress var Ravelinsgatan 2.

Anstalten Kalmar hade en verkstad med monterings- och förpackningsverksamhet. Det har även förekommit olika former av programverksamhet bl.a. en modell kallad "systemisk familjeterapi i reflekterande samtal". Anstalten tog också enbart emot s.k. "nollor" - klienter utan missbruksproblematik.

Dåvarande myndigheten KVM Kalmar fortlöpte t.o.m. 2005-12-31 då enmyndighetsprojektet sjösattes och samtliga underliggande myndigheter upphörde.


Organisation och arbetsuppgifter

Anstalten öppnade 1998 med nominellt 54 platser på fyra avdelningar. Fram till 2005 hade platsantalet ökat till 57 platser. De fyra avdelningarna var förbundna med varandra utan låsta dörrar mellan så man skulle egentligen kunna tala om den avdelning.

Personalstyrkan på anstalten Kalmar har varit omkring 40 anställda. Det fanns tre kriminalvårdsinspektörer (en program- och verkstadsinspektör samt två med ordinära uppgifter), en ekonomiassistent, en kansliassistent, en sjuksköterska samt fyra produktionsledare. Övriga har varit vårdare. Utöver detta har man haft ett kök med husmor och tre anställda som även skött bespisning till Häktet Kalmar. En omfattande skolverksamhet har också funnits, både på gymnasial och grundskolenivå. Man har haft 10 heltids- och 10 deltidsplatser.

Personaladministrationen, som formellt sett tillhörde KVM Kalmars kansli, har haft personalredogörare engagerade som varit förlagda på Anstalten Kalmar.

I mer generella termer var anstaltens arbetsuppgifter sådana att de skulle bevaka, vårda och stödja sina intagna klienter. Den operativa verksamheten har bedrivits bl.a. under lagen om kriminalvård i anstalt (1974:203).


Arkivbeståndets uppbyggnad

De flesta dokumenten har producerats i en datoriserad arbetsmiljö. Manuella arbetsmetoder som resulterat i handskrivna dokument har minskat drastiskt i relation till det arkivmaterial som äldre kriminalvårdsenheter lämnat efter sig.

Merparten av klientdokumentationen har skett i datasystemet KLAS-KVA. Merparten av denna dokumentation har arkiverats digitalt och centralt hos Kriminalvårdsstyrelsen (KVS) i Norrköping. Det är också i hög grad ett material som är utsatt för gallring och i den mån något bevaras, finns det hos KVS.

De handlingar som trots allt bevaras i Anstalten Kalmars arkiv 1998-2005 är främst protokoll för olika lokalt hållna möten eller lokalt fattade beslut, t.ex. förhörsprotokoll, behandlingskollegium, strafftidsbeslut, klientliggare, serien gallrade klienter samt intagnas lönelistor.

Alla handlingar anknutna till myndighetens diarium och rörande Anstalten Kalmar återfinns i Kriminalvårdsmyndigheten Kalmars - Kansliet arkiv 1998-2005. Det gäller även samtliga personalhandlingar. De handlingar rörande diarium och personal som funnits ute på Anstalten Kalmar har tillförts KVM Kalmars - Kansliet arkiv 1998-2005.

För att exemplifiera något av det burna informationsinnehållet hos de olika dokumenttyperna kan följande tre exempel anföras:

Förhörsprotokoll: en serie av disciplinära ärenden som i regel tar sin början med att en rapport författas kring en händelse som oftast har inslag av misskötsamhet. Det kan handla om arbetsvägran, bruk av drog, skadegörelse, våld eller liknande. Den skrivna rapporten resulterar i ett förhör med den klient händelsen rör. Det hela avslutas med ett beslut - en varning eller senareläggning av VF.
Behandlingskollegium: kriminalvårdsinspektören, eller i förekommande fall dennes vikarie/ställföreträdare, är ordförande där de intagna, deras kontaktmän och eventuell sjuksköterska/psykolog närvarar för att föredra de intagnas VSP (verksamhetsplanering) - även tidigare kallad BP (behandlingsplan). Även annan personal ur styrkan kan närvara, främst i bevittnande syfte. Frågor som tas upp gäller bl.a. kvalificeringstider för permission, villkor för permission, intressen och möjligheter till utbildningar eller program, möjlighet till IÖV-utsluss, frigång eller § 34-placeringar m.m.
Intagnas lönelistor: är veckovis förda lönelistor som innehåller uppgifter om den intagnes namn och intagningsnummer. Vidare i vad mån ersättning utgått för ackordsarbete, tidlön, övertid och övrig ersättning. Det anges också ersättningens storlek i kronor och ören. Däremot preciseras inte närmare vilka arbetsuppgifter arbetet omfattar. Vanligtvis kan man därför inte för "övrig ersättning" urskilja i vad mån ersättning utgått för studier, programverksamhet eller sjukdom.


Sekretess

I Anstalten Kalmars arkiv 1998-2005 finns handlingar som omfattas av sekretess bl.a. enligt 7 kap. 21 § sekretesslagen (1980:100). Arkivmyndigheten sekretessprövar i varje enskilt fall begäran om att ta del av allmänna handlingar.


Gallring

Anstalten Kalmars arkiv 1998-2005 har gallrats enligt de gallringsbeslut som dels Riksarkivet utfärdat, men även efter de allmänna gallringsråd som utgivits av KVS samt eventuella lokalt fattade gallringsbeslut. Några gallringsprotokoll bifogas.


Arkivansvar

Arkivansvarig under enhetens verksamhetstid har formellt sett varit anstaltschefen (som bör i detta fall vara en kvinsp.). Den praktiska arkivhanteringen har skötts av kanslipersonal.


Enhetens upphörande m.m.

Enheten Anstalten Kalmar upphörde i realiteten inte utan bytte huvudman.
Kriminalvårdsmyndigheten Kalmar 1998-2005 lade ner 2005-12-31 och därmed startade den nationella myndigheten Kriminalvården, där Anstalten Kalmar blev och alltjämt är en enhet. Kriminalvården har dock organiserat sig både regionalt och lokalt där Anstalten Kalmar per 2006-01-01 övergick till VO Kalmar som lyder under Kriminalvårdens Region Öst i Linköping.
Vissa handlingar i Anstalten Kalmars arkiv 1998-2005 har i enlighet med RA-MS 2005:69 överlämnats till Kriminalvården (eller dess underlydande enheter). Dessa kan vara:

- register över klienter
- handlingar i öppna ärenden
- fortlöpande förda liggare

Arkivet ordnades och förtecknades i Kalmar under maj 2007.

Ämnesord

Ämnesord, sak
Kriminalvårdsanstalter (Svenska ämnesord)

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Skapad2008-08-14 14:01:13
Senast ändrad2020-02-17 08:18:00