bild
Arkiv

Malmös Sagostunder.


Grunddata

ReferenskodSE/MSA/AA00052
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/4JdH5140yYRKvKEnwe1Jo3
ExtraIDAA00052
Omfång
0,1 Hyllmeter  (Text)
Datering
19061945(Tidsomfång)
VillkorNej
ArkivinstitutionMalmö stadsarkiv (depå: Arbetarrörelsens arkiv)
Arkivbildare/upphov
Malmö Sagostunder (1906 – 1945)
Kategori: Förening

Innehåll

Allmän anmärkningFörvaras på Arbetarrörelsens Arkiv i Skåne.

Leverans den 5 augusti 2015.
Material från Malmö Sagostunder och består av 114 st. 13x18 cm påsiktsbilder av barngrupper, 50 st. påsiktsbilder från tidigare Sagostunders historia och två 16-mm spelfilmer från "Malmö Sagostunders Sommarhem i Kämpinge"
Finns i fotoarkivet på M2.

Består av 16 volymer. (Som tillhör Malmö Sagostunder) 1 volym som tillhör Malmö Sagostunder Lokalförening, 3 volymer som tillhör Malmö Sagostunders äldre avdelning och 8 volymer som tillhör Malmö Sagostunders Musikkårer. Samtliga av dessa material verkar vara hoplagt här som jag förstår det. Men bör kanske kontrolleras så att det stämmer.


Står på hyllorna 32:1:2-32:1:4.
Inledning (äldre form)Malmö Sagostunder

Malmö Sagostunder började hösten år 1903, när författaren K.G.Ossiannilsson genom en annons i tidningen Arbetet bjöd in arbetarbarn till en sagostund i Folkets Hus. Tanken var att arbetarbarnen skulle få ett alternativ till leken på bakgårdarna och kyrkobesök. Över tusen barn kom till den första sagostunden och mötet med féer, troll och prinsessor. Den första sagostunden följdes av flera och andra frivilliga hjälpte till med sagoberättandet. Sommaren 1904 ville man fortsätta sysselsätta barnen och började då med morgonturer till Folkets Park med ringlekar, sång och andra aktiviteter.

Den följande vintern blev det hela mer organiserat, då barnen skrevs in i grupper om 30 och medlemmar i SSU, bl a Per Albin Hansson, och unga föräldrar hjälptes åt att berätta sagor och leda lekar. De första åren omfattade alltså sagostunder på vintern och utflykter och fotvandringar på sommaren. En av de första utfärderna gick till Ystad år 1906.
Stadgarna från år 1919 var godkända av Malmö Socialdemokratiska förening och Malmö Arbetarkommun.
När verksamheten blev mer organiserad blev även målet mer uttalat. I jubileumsskriften vid 25-års jubileet heter det att målet var att "bibringa ungdomar upp till 14 år kunskaper i allmännyttiga såväl som nöjsamma ämnen". Tanken var att föreningen skulle fungera som arbetarklassens alternativ till söndagsskolan, en sorts socialistiska söndagsskolor, och ge barnen "ett sunt begrepp om människovärde, plikter mot andra, lära dem älska naturen" och göra det klart för barnen betydelsen av samhörighetskänsla, samarbete och solidaritet. Man arbetade för "arbetarbarnens höjande moraliskt och intellektuellt". Malmö Sagostunders fana bar mottot "Framtiden är vår".
Den ekonomiska basen var bidrag från fackföreningar och eventuella överskott från basarer och liknande.

Verksamheter: regelbundna sagostunder med sång och sagoläsning, morgonturer till Folkets Park, utfärder under sommaren, julfester, musikskola, sångkör, musikkårer, lekstugor, vaktparad, camping, fotvandring, gymnastik, idrott, sycirklar, sommarhem, barnteater. Egen tidning: Solglimten
"Söndagsutflykter ut i naturen, med sång och lek, upptäcktsfärder i skogen. Om sommaren fotboll, långboll, handboll, orientering, löpning, hopp, längd och höjd. Om vintern gymnastik, folkdans, talövningar, föredrag, uppläsningar, sång och musik."(Flygblad från år 1933)

Stora problem med var man skulle hålla sina sagostunder ledde till att Lokalföreningen bildades år 1917. Det uttalade målet var att i första hand försöka ordna en egen lokal, men man blev i stor utsträckning tvungna att hyra olika lokaler istället, främst p g a de begränsade ekonomiska tillgångarna. Man sysslade även med inventarierna till dessa lokaler. Från år 1920 hyrde man Almbacken av Malmö Stad och fick då en mer fast hemvist där alla sagostundsrörelsens aktiviteter fick plats. För att finansiera inredning och ombyggnad hölls offentliga danser på helgerna., fram till år 1927.

Man bildade år 1914 en äldre avdelning för ungdomar 14-17 år, som hade en tydlig inriktning på förenings- och fackligt arbete, där man fick lära sig föra protokoll, leda ett möte och de enklare grunderna i att sköta en föreningskassa. Man hade även diskussionsklubbar, studiecirklar, i exempelvis teater och musik och ungdomarna fick lära sig hålla föredrag och uttrycka sig i tal och skrift. Som muntration hade man även fester med sång, musik, föredrag, lekar och dans.

Under verksamhetens gång bildades en mängd underavdelningar som musikkårer, folkdanslag, sångkörer, en gymnastik- och idrottsavdelning, en amatörteater. Flera lokala sagostundsrörelser bildades också, och även en Centralbyrå för sagostundsrörelsen, på initiativ av Malmö sagostundsrörelse, med placering i Malmö.

Sångkören bildades först år 1908 och medverkade vid soaréer, utfärder, möten, vid fackförenings- och klubbmöten. Den var vid olika tidpunkter engagerad vid Folkets Park och andra ställen, medverkar vid konserter både inomhus och vid friluftskonserter och varit bl a i Köpenhamn och uppträtt.

År 1907 bildades den första musikskolan med mandoliner och gitarrer, sedan formades en fiolorkester. År 1912 bildades den första hornorkestern, kår I. Den följdes av ett flertal andra. De olika musikkårerna var verksamma under en viss period, men upplöstes när medlemmarna blev för gamla eller av bristande intresse, eller ekonomiska problem. Musikkårerna spelade vid fester, utflykter, vid marscher och parader, demonstrationer, valmöten och deltog i tävlingar. De var även vaktparad i Folkets Park.

År 1908 bildades Malmö Sagostunders Lekstuga som tillkom för att visa upp folkdanser och i samband med det folkdräkter. Efter vissa initiala problem gjorde man även turnéer för att visa upp sina kunskaper. Man gjorde även en indelning i en yngre (8-12 år) och en äldre (13-17 år).

Malmö sagostunders gymnastik- och idrottsförening bildades år 1916 då endast pojkar deltog. Under höst och vinter tränade man i gymnastiksalen och hade även uppvisningar. Idrotten utövades under sommarmånaderna, och man deltog i tävlingar i både Malmö och Köpenhamn.

Redan från år 1907 hade Malmö Sagostunder samarbete med en barnrörelse i Köpenhamn, benämnd De Unges Idraet (D.U.I). Man gjorde resor över sundet och tog i sin tur emot besök av de danska barnen. Den första turen till Köpenhamn år 1907 med 200 Malmöbarn omfattade bl a ett besök på Zoologisk Have. Man höll friluftsmöten där de olika avdelningarna visade vad de kunde, man hade idrottstävlingar, musiktävlingar och odlande av kamratlivet.

Malmö Sagostunder hade ett sommarhem (senare kallat skollovskoloni) i Kämpinge. Föreningen Malmö Sagostunders Sommarhem bildades år 1918, efter fem års förberedande arbete. De första barnen kom till Kämpinge år 1919. Från år 1921 var verksamheten helt etablerad. Dess stora popularitet krävde omgående utbyggnad av både kök och boendeutrymmen. Kolonibarnen uttogs efter noggrann prövning, ofta av skolläkaren eller skolsköterskan. Kolonin upplöstes på 1970-talet, men de tre stugorna kallas fortfarande för Sagostunderna.

Senare engagerades även fackförenings- och Folkets Hus-rörelsen. År 1945 gick Sagostunderna upp i Unga Örnar.

Litteratur:
Minnesskrift Malmö Sagostunder 1903-1928
Skollovskolonierna på Ljungen

Kontroll

Skapad2009-11-13 13:33:46
Senast ändrad2021-03-11 15:04:22