Serien omfattar fastighetsböcker som fr.o.m. år 1933 fördes enligt lösbladssystem i enlighet med SFS 1932:169 (om uppläggande av nya fastighetsböcker för landet) och SFS 1932:519 (om hur nya fastighetsböcker för landet ska inrättas och föras).
Fastighetsböckerna i denna serie har överlämnats till efterkommande arkivbildare och återfinns numera i Inskrivningsmyndighetens i Kalmar domsaga (1982-2001) arkiv.
Fastighetsupplägg som har avställts t.o.m. år 1968 återfinns i Inskrivningsdomarens i Möre och Ölands domsaga arkiv (avställda blad, serie D I).
Bestämmelser om inteckning i jordbruksinventarier återfinns i lagen (1932:171) om inteckning i jordbruksinventarier. Ansökan om inteckning i jordbruksinventarier ingavs fr.o.m. den 1 juli 1932 till inskrivningsdomaren i den domsaga eller stad där rörelsen hade sin verksamhet.
I inskrivningsboken skulle särskilt upplägg finnas för varje jordbruk som upptogs däri. Upplägg inrättades då ansökan om inteckning i de för jordbruket avsedda inventarierna för första gången förekom.
Ärenden om inteckning i jordbruksinventarier ersattes fr.o.m. den 1 juli 1967 av ärenden om företagsinteckning (SFS 1966:454).
I samband med att ärenden om inteckning i jordbruksinventarier ersattes av ärenden om företagsinteckning överlämnades i regel inskrivningsböcker för ärenden om inteckning i jordbruksinventarier till inskrivningsdomaren i den stad som var länets residensstad. Inskrivningsböckerna i denna serie bör således ha överlämnats till inskrivningsdomaren vid Kalmar rådhusrätt (se Kalmar rådhusrätts och magistrats arkiv, serie D VIII).
Förteckningarna har förts årvis i ärendenummerordning.
Stämpelskatteförordningen (1964:308) trädde i kraft den 1 januari 1965 och innehöll bl.a. bestämmelser om att stämpelskatt skulle erläggas vid förvärv av fast egendom och tomträtt. Skatt utgick med en krona för varje fullt hundratal kronor av egendomens värde med utgångspunkt från taxeringsvärdet året närmast före det år då lagfart söktes.