VÅRD- OCH OMSORGSHISTORISK DATABAS

Serierubrik: Årsberättelser från länslasarett m.m. 1878-1914

Filnamn: E89225HQ

År:1892

Ort: Haparanda

Författare: J. Aug Hedlund

Dokumentets namn: Länslasarett och kurhus Haparanda 1892

Arkivnummer: Ra/420177.04

Beståndsnamn: Medicinalstyrelsen

Signum:E5E

Rapport: 15(73)

Diarienummer: 1745/1893

Ankomstdatum: 1893-04-07

Volym: 15

Årsberättelse för Haparanda länslasarett och kurhus år 1892

I. Byggnader m.m.
Under det att under 1891 genom anordnande af operations- och badrum de första stegen togos för att, så vidt görligt är, sätta lasarettsbyggnaden i ett ändamålsenligt skick, har under år 1892 detta mål fullföljts genom utförandet af de reparationer inom lasarettet, hvilka i förra årsberättelsen angåfvos såsom påtänkta, och till hvilka Landstinget år 1891 beviljat medel. Likaledes har ett ventilationssystem jemte uppvärmning af korridorerna åstadkommits.

Hvad lasarettsrummens användning och anordning beträffar, så har, genom att i stället för gift lasarettsvaktmästare en lasarettsdräng antagits och derigenom att egen hushållning införts, lasarettsvaktmästarebostaden, ett mindre rum jemte kök å nedra botten, blifvit ledig och anordnats till expeditions- och väntrum, under det att öfversköterskan inflyttat i ett af f.d. mathållerskans tvenne rum, och lasarettsdrängen erhållit såsom bostad vindsrummet, öfversköterskans f.d. rum.
I södra flygelbyggnaden, som i öfrigt utgöres af magasin, vedskjul och afträdes hus, har inredts ett obduktions- och likrum försedt med kamin.
Genom de reparationer, som i öfrigt utförts inom lasarettet, hafva i korridorerna samt i alla sjukrummen i hufvudbyggnaden och i det ena kurrummet i norra flygelbyggnaden väggarne boaserats till 1,80 meters höjd med helspåntade 8 cm breda bräder; väggytan ofvanför boaseringen liksom taket har öfverspänts med prima papp; den sålunda pappbetäckta vägg- och takytan liksom golfvet har oljemålats, under det att den boaserade väggytan har oljefernissats. I det andra kurrummet, som genom en mellanvägg delats i 2 delar af hvilka den inre delen vid behof är att anordna till cellrum för sinnessjuka, hafva väggarne boaserats ända från golf till tak med 8 cm breda bräder. I båda kurrummen hafva golfven omlagts. I de båda trappuppgångarne i hufvudbyggnaden hafva väggarne boaserats till 1,20 meters höjd, under det att väggytan ofvanför öfverspänts med papp och oljemålats. De i sjukrummen förut befintliga högst bristfälligt anordnade klosettrummen med klosetter af {Marinos} typ hafva bortskaffats och i stället hafva ändamålsenliga klosettrum anbragts i öfre och nedre norra trappuppgångsrummen. De i dessa två klosettrum anbragta klosetterna äro försedda med tät lufttrumma af Zinkplåt, hvilken lufttrumma leder från sjelfva klosetterna till rörledningen från lasarettsköket.
Uppvärmning af nedre och öfre korridorerna å hufvudbyggnaden har åstadkommits genom anbringandet af ventilationskaminer, levererade af Viman och komp. i Stockholm. I nedra korridoren, der sedan förra året en varmvattenkamin är placerad, har insats en kamin No:3 af Viman och komp, under det att i öfre korridoren 2 kaminer N:o 4 af samma konstruktion anbringats. Dessa ventilationskaminer äro försedda med utifrån till kaminen förande lufttrummor af 400 qvctm genomskärningsyta. Dessa lufttrummor äro förfärdigade af Zinkplåt och i öfrigt öfverklädda med bräder. Förutom genom dessa till kaminerna gående lufttrummor kunna korridorerna tillföras frisk luft utifrån förmedelst en i hvardera ändan af korridorerna anbragt friskluftlucka af Vimans konstruktion; dessa friskluftluckor äro 30 ctm i fyrkant. Förmedelst runda, 37 ctm i diameter mätande, ventiler, anbragta i mellanväggarne mellan korridorerna och sjukrummen, 40 ctm från taket, kan den till omkr. 12 á 15 grader i korridorerna uppvärmda friska luften införas i sjukrummen för att der ytterligare genom kakelugnarne uppvärmas till rumstemperatur. Den förbrukade luften bortföres från sjukrummen genom kakelugnarnes rörledningar (dels genom att efter öppnandet af spjellen öppna kakelugnsluckorna, dels genom runda 15 – ctm – ventiler anbragta i öfredelen af kakelugnen.) Då anordnandet af ett tidsenligt centraluppvärmningssystem dels hade varit för dyrbart i och för den nuvarande lasarettsbyggnaden dels gerna ej låtit verkställa sig på sådant sätt, att en jemn och tillräcklig uppvärmning och nöjaktig ventilation kunnat åstadkommas, torde, under förhanden varande förhållanden, den angifna, genomförda uppvärmnings- och ventilationsanordningen vara den på samma gång billigaste och mest ändamålsenliga. För att underlätta uppvärmningen och motverka drag i nedra korridoren, från hvars båda ändar dörrar leda utåt, hafva, i dessa båda ändar, ¾ meter innanför ytterdörrarne anbringats utåt och in åtgående sig förmedelst fjädrar sjelfstängande dubbeldörrar, hvarigenom s.k. vindfång bildats.

Den påtänkta vattenledningen från Torneå elf har ännu ej kommit till stånd och för dess ändamålsenliga anläggande möta så stora svårigheter, att det säkerligen ännu länge kommer att fördröjas om det ens någonsin, vid lasarettets nuvarande läge, kan blifva utfördt.
Allt vatten för lasarettets behof måste derför fortfarande uppköras från Torneå elf i tunnor för att sedermera vid lasarettet uppumpas dess kallvattencistern. På grund af lasarettets läge råder stor svårighet att på lämpligt sätt blifva af med förbrukadt orent vatten.
I det södra i södra flygelbyggnaden befintliga afträdet uppsamlas orenligheter i tunnor.

II. Utrymme.
På lasarettet och kurhuset tillsammans lemnas utrymme för 25, eventuelt 28 sjuke; deraf 4, eventuelt 6 på kurhusafdelningen.
Af dessa sängplatser hafva under året på lasaretts- och kurhusafdelningen tillsammans i medeltal 11,7 varit belagda (högsta patientantalet på en gång har varit 18).
Under år 1891 voro i medeltal på hela året 7,28 sängplatser belagda, och ehuru lasarettet under de två sista åren betydligt mera anlitats än förut, är det dock ett sorgligt faktum, att ännu blott ett jemförelsevis litet fåtal lasarettsvård behöfvande sjuke komma in på lasarettet, hvilket missförhållande måste tillskrifvas den stora liknöjdhet och egensinnighet, som i det stora hela här utmärker befolkningen, särskildt är härvidlag att framhålla att så få söka sig in på lasarettet tidigt nog för att deras sjukdom med någon större framgång kan behandlas; dock skönjer härutinnan en ljusning till ett bättre förhållande.

III Mathållningen.
Från årets början till och med den 15:de Oktober var mathållningen, såsom förut, stäld på entreprenad, men från och med den 16:de Oktober 1892 har, på af lasarettsläkaren framstäldt förslag, mathållningen öfvertagits af lasarettet sjelft, för hvilket ändamål i lasarettets tjenst anstälts en kokerska.
Utspisningen är fördelad i hel- half- eller normalportion, sjukportion, nollportion och extra portioner enligt i särskildt bilaga bifogade spisordning, hvilken är gällande sedan Oktober 1891. I och för personalens utspisning gäller en spisordning, som, antagen i september 1892, sedermera undergått några mindre af Direktionen beslutade förändringar; äfven denna spisordning, sådan den nu är gällande, bifogas.
Då mathållningen var stäld på entreprenad betalades mathållerskan med 60 öre pr dag för hvarje sjuk, vare sig han hade hel- half- eller annan portion. För öfversköterskan och undersköterskan betaltes kosthållet med 1 krona pr dag för hvar och en och för drängen med 70 öre pr dag.
Under de 2½ månaderna af året, som lasarettet haft egen mathållning, har, i jemförelse härmed, mathållningskostnaden för personalen och sjuke tillsammans i medeltal uppgått till 45,53 öre pr dag och pr person.

IV. Beklädnad, sängar och sängkläder, och öfriga inventarier:
Nya inventarier hafva inköpts för en summa af 469 kronor 32 öre; de vigtigaste af dessa inköpta inventarier äro: En jernspis till lasarettsköket, en jernkamin till det nyinredda obduktionsrummet, en litotriptor med tillhörande evakuator och 3 katetrar (dessa instrumenter inköpta gemensamt för Haparanda och Luleå lasaretter) samt en tracheal dubbelkanyl. Medel ha dessutom äskats och beviljats till inköp af: 5 jernsängar med resorbottnar och madrasser, ett badkar samt en sterilisationsapparat, hvilken senare, af Lautenschlägerstyp, under nu ingångna år redan anskaffats.
På hela lasarettets inventarievärde har afskrifvits en summa af 918 kronor 61 öre. Att denna afskrifning på inventarievärdet blifvit så sto, beror i första hand derpå, att i och för reparationerna i sjukrummen och förändringarna, som nödvändiggjordes för ventilationens ordnande, 6 stycken i sjukrummen afskiftade små klosettrum eller klosettskåp med tillhörande klosetter måst undanskaffas; dessa klosettskåp med klosetter representerade ett värde af 329 kronor och 50 öre; dessutom har lasarettskökets gamla jernspis, värderad till 169 kronor 70 öre, kasserats såsom oduglig.

V. Betjening, ordningsstadgar, andakts-öfningar, gudstjenst.
Lasarettets tjenstepersonal utgöres af en öfversköterska, från Sophiahemmet i Stockholm, en undersköterska, kunnig i både svenska och finska språket, en kokerska, antagen f.o.m. det egen hushållning infördes, samt en lasarettsdräng. Sommaren 1891 hade i lasarettets tjenst antagits en s.k. lasarettsvaktmästare under sådana vilkor, att han under endast en del af dagen skulle stå till förfogande för lasarettets räkning, men då denna anordning naturligtvis var högst otillfredsställande antogs under år 1892 en lasarettsdräng, uteslutande till lasarettets tjenst, hvilket utom i andra afseenden fördelaktigare, ställer sig t.o.m. billigare och i alla händelser ej dyrare än hafva en vaktmästare på förutvarande, angifna vilkor, då man nödgades lega för en del arbeten, som nu lasarettsdrängen utför.

Lönen för öfversköterskan är 400 kronor; för undersköterskan, sedan den 1 juli 1892, 150 kronor; för kokerskan 250 kronor samt för drängen 225 kronor per år; dessutom hafva samtliga fritt vivre.

Bestämmelser för sköterskornas och lasarettsdrängens åligganden äro upprättade. I sjukrummen äro anslagna ordningsstadgar för patienterna

Af den tillförordnade lasarettspredikanten (ombyte på lasarettspredikant skedde i Maj 1892) hafva andaktsöfningar hållits på lasarettet endast på få undantag när hvarje söndag och understundon äfven på hvardagarne.

VI Intagning.
Den afgift som patient eller hans borgesman har att erlägga till lasarettet var under år 1892: 75 öre för patient från lasarettsdistriktet (Torneå och Kalix elfvars floddalar), 95 öre för sjuka från annat distrikt af Norrbottens län, 1,35 för sjuk från annat län inom Sverige samt 1,85 för patient från utrikes ort, allt räknadt pr dygn; från och med början af året har patient för den angifna kostnaden så väl mat, behandling som medicin etc.
Ett af undertecknad till senaste Landsting framstäldt och af Direktionen gilladt förslag att sätta en billigare afgift för meddellösa sjuka och en något högre för mera bemedlade vann ej Landstingets gillande.
Genom Asplundska donationen, vid 1892 års början utgörande 9 110 kronor och 55 öre, underhålles en frisäng.

Under år 1892 vårdades å lasarettet och kurhuset tillsammans 113 sjuka, deraf på lasarettsafdelningen:

Kvarliggande från år 1891 = 12

= 110

Intagna under år 1892 = 98

på kurhusafdelningen kvarliggande från 1891 = 2

= 3

Intagne år 1892 = 1

Summa

113

De vårdade voro ifrån:

lasarettsdistriktet

104 lasarettspatienter

= 106

2 kurhuspatienter

Luleå lasarettsdistrikt 2 lasarettspatienter

= 2

från annat län i Sverige 1 lasarettspatienter

= 1

från utlandet, Finland

3 lasarettspatienter

= 4

1 kurhuspatient

Summa

113

Under första årsqvartalet intogos 21 på lasarettet

1

på kurhuset

Under andra årsqvartalet intogos 24 på lasarettet

 

Under tredje årsqvartalet intogos 24 på lasarettet

Under fjerde årsqvartalet intogos 29 på lasarettet

Summa 98 på lasarettet

1

på kurhuset

Af de vårdade utskrefvos:

friske eller förbättrade

88

obotade

4

döde

11

Af de vårdade qvarlågo till år 1893

10

Summa

113

Af de aflidne dogo:

af kirurgiska, "utvärtes", sjukdomar

6

af invärtes sjukdomar

5

Summa döde =

11

Dödsprocenten:

Af kirurgiska, "utvärtes", sjuke

7,31

Af invärtes sjuke

17,86

Af kurhuspatienter

0

På lasarettet och kurhuset tillsammans var dödsprocenten 9,73.

VII Underhållsdagar:

på lasarettsafdelningen

4 165

på kurhusafdelningen

117

Summa

4 282

Under år 1891 var underhållsdagarnes summa på lasaretts- och kurhusafdelningen = 2 657, sålunda en ökning under år 1892 af 61,16%.

Underhållsdagar för personalen:

a) före införandet af egen hushållning under det mathållningen var stäld på entreprenad

671

(deraf 578 för sköterskorna och 93 för drängen).

 

b) efter införandet af egen hushållning

296

Summa

967

De 4 165 underhållsdagarne på lasarettsafdelningen fördela sig på:

1:o a) Underhållsdagar för betalande patienter från lasarettsdistriktet

=

3 639

b) Underhållsdagar för patienter från lasarettsdistriktet på frisängsplats, gäldad af Asplundska fonden

=

363

2:o Underhållsdagar för patienter från annat distrikt af Norrbottens län

=

87

3:o Underhållsdagar för patient från annat län inom Sverige

=

15

4:o Underhållsdagar för patienter från utrikes ort: Finland

=

61

Summa

4 165

De 117 underhållsdagarne på kurhusafdelningen fördela sig på:

1:o Underhållsdagar för patienter från lasarettsdistriktet

=

76

2:o Underhållsdagar för patient från annan (utrikes) ort

=

41

Summa

117

För lasaretts- och kurhusafdelningen tillsammans blir medeltalet underhållsdagar för hvarje vårdad

=

37,90

Medeltalet underhållsdagar för hvarje å lasarettsafdelningen vårdad patient

=

37,86

Medeltalet underhållsdagar för hvarje vårdad å kurhusafdelningen

=

39,00

Medeltalet underhållsdagar för hvarje patient som erlagt legosängsafgift och tillhört lasarettsdistriktet

=

35,67

Medeltalet fria underhållsdagar för hvarje patient, för hvilken gäldets af Asplundska frisängsfonden

=

60,50

Medeltalet underhållsdagar för hvarje patient, som tillhört annat lasarettsdistrikt af Norrbottens län

=

43,50

Medeltal underhållsdagar för patient tillhörande annat län af Sverige än Norrbottens

=

15,00

Medeltalet underhållsdagar för hvarje patient, som tillhört utlandet (Finland)

=

25,50

VIII. Inkomster och utgifter.
Sammandrag af Haparanda lasaretts räkenskaper för år 1892 se följande öppning!
Debet:       Kredit:      
Balans från år 1891:       Balans från år 1891:      
Lasarettets fastigheter   32 000,00   Skuld till Sysslomannen   966,84  
Inventarier   7 813,12   Skuld till Westerbottens Enskilda Bank   2 000,00 2 966,84
Asplundska fonden   9 110,55   Utgifter:      
Utestående legosängsafgifter   507,21   Aflöning till tjenstemän   1 760,68  
Innestående räntemedel i Westerbottens E. Bank   4,40 49 435,28 Aflöning till betjening   1 183,32  
Inkomster:       Mathållning tom 15/10 för betalande patient. 1 894,80    
Från Ränteriet uppburna sjukvårdsmedel   4 600,00   Mathållning tom 15/10 för icke betalande patient. 70,20 1 965,00  
Legosängsafgifter   3 255,45   Mathållning tom 15/10 för sköterskor och dräng   643,10  
Ränta å medel, insatta i Westerbottens E. Bank   8,25   Mathållning fom 16/10 tom 31/12 854,84    
Ränta å Asplundska fonden kr. 488,12     hvarifrån afgår för och behåll till 1893 varande matvaror 261,53 593,31  
hvarifrån afgå årets omkostnader kr. 272,25 215,87   Medikamenter, vin och art för antisept. förband: pl. docka gaz.   1 055,88  
Under året influtna medel i lasarettets sparbössa 11,97     Tvätt   213,60  
Från Luleå lasarett: ½ kostnaden för en stenkross m.m. 55,60 8 147,14   Ved och ljus   904,17  
Förhöjda värden       Skrifmaterialier   26,70  
å inventarier   469,32   Förbrukningsartiklar   42,13  
Balans till år 1893:       Inventarier   469,32  
Skuld till Haparanda Sparbank 6 000,00     Reparationer å inventarier   119,09  
Skuld till Westerbottens Enskilda Bank 2 300,00     Reparationer å byggnader samt brandförsäkringar   4 285,33  
Skuld till diverse personer 740,82 9 040,82   Räntor å upptagna lån   294,42  
        Diverse (vattenkörning, skurning, annonser, frakter m.m.)   550,38 14 106,43
Summa kronor 67 092,56   Afskrivning å inventarier     918,61
  Balans till år 1893:      
Lasarettets fastigheter   32 000,00  
Inventarier   7 363,83  
Asplundska fonden   9 326,42  
Utestående legosängsafgifter   136,25  
Innestående räntemedel i Westerbottens E. Bank   12,65  
Enl. inventering d 31/12 1892 och behåll varande matvaror till 1893 för ett belopp af   261,53 49 100,68
Summa kronor 67 092,56

1) Under det lasarettet hade mathållningen på entreprenad var mathållningskostnaden pr dag och pr patient, såsom ofvan uppgifvits, 60 öre pr dag, och sedan egen hushållning införts den 16:de Oktober var den dagliga mathållningskostnaden, i medeltal pr person af sjuke och personal, 45,53 öre pr dag. Uträknadt, så nära lämpligen kunnat ske, för hela året blir den dagliga mathållningskostnaden för hvarje sjuk 56,59 öre.

2) Från utgiftssumman 1 055,88 kronor för medikamenter, mineralvatten, vin, artiklar för antiseptiska förband, oljeduk o.d. bör utgå 297,88 kr. utgörande värdet af de förbandsartiklar, som inköpta hösten 1892 voro qvar i behåll vid ingången af år 1893. Istället bör till ifrågavarande utgiftssumma tillkomma 322 kronor d.v.s. värdet på de förbandsartiklar, som vid 1892 års ingång funnos i behåll från år 1891. Kostnaden för medikamenter, mineralvatten, vin, artiklar för antiseptiska förband oljeduk o.d. för år 1892 blir sålunda 1 080,02 kronor, deraf 575,83 kronor för medikamenter i egentlig mening.
Den dagliga kostnaden pr patient för artiklar tillhörande i frågavarande utgiftspost var 25,2 öre, deraf för medikamenter i egentlig mening 13,6 öre.

3) Från och med 1892 års början utgår enligt Landstingets beslut, läkarens kontanta lön med 1 200 kronor pr år. 1892 års Landsting har beslutat, att från och med 1893 läkaren dessutom skall hafva en ersättning af 300 kronor, beräknadt pr år, i och för en vikarie, om han för företagandet af utrikes studieresor beviljas tjenstledighet.
Sysslomannens aflöning utgår med 500 kronor, lasarettspredikantens med 75 kronor pr år.

4) I kostnadssumman för nyinköpta inventarier, 469,32 kronor, ingår äfven kostnaden för en nyinköpt jernspis, 110 kronor, och för en jernkamin ( till obduktionsrummet), 22 kronor; om denna kostnad, såsom egentligen tillhörande byggnadsreparationer, afdrages, blir kostnaden för nyinköpta egentliga inventarier 337,32 kronor.

5) Kostnaden för uppkörning från Torneå elf af för lasarettet behöfligt vatten har för året uppgått till 201,30 kronor, och ingår denna kostnad i den under "Diverse" upptagna utgiftssumman af 550,38 kronor.
Efter vederbörliga afdrag blir kostnaden för sjukvården 9 418,82 kronor eller om kostnaden för de nyanskaffade inventarierna (337,32 kronor) ej medräknas 9 081,50 kronor. Fördelas sistnämnda utgiftssumma på antalet underhållsdagar för vårdade sjuke (4 282), så blir i medeltal dagkostnaden för hvarje sjuk 2,12 kronor.

IX. Anmärkningar.
Sjukvårdsafgiften inom lasarettsdistriktet är 50 öre för hvarje mantalsskrifven man och 25 öre för mantalsskrifven qvinna.
Haparanda den 30/3 1893 J. Aug. Hedlund Lasaretts- och Kurhusläkare

Som bilagor följer:
A. Rapport öfver de vid Haparanda Lasarett vårdade sjuke och sjukdomar år 1892

B. Rapport öfver de med venerisk sjukdom behäftade sjuke, hvilka blifvit vårdade på Haparanda Kurhus år 1892

C. Rapport öfver operationer utförda å Haparanda lasaretts-patienter år 1892

D. Rapport öfver operationer polikliniskt utförda å Haparanda lasarett 1892

E. Förteckning öfver genom våld och olyckshändelse uppkomna skador vårdade å Haparanda lasarett år 1892

F. Spisordning, såväl den för patienter som den för personal, vid länslasarettet och Kurhuset i Haparanda.

Att användas af läkare vid civila sjukvårdsinrättningar.
Bilaga A. Rapport öfver de vid Haparanda Lasaretts vårdade sjuke och sjukdomar år 1892.
Sjuke personer: Qvarliggande från år1891 Inkomne under år 1892 Summa vårdade Afförde Qvarliggande till år 1893
friske förbättrade oförbättrade döde
m. qv. m. qv. m. qv. m. qv. m. qv. m. qv. m. qv. m. qv.
a) invärtes 4   9 15 13 15 3 6 5 2 2   2 3 1 4
b) utvärtes 4 4 38 36 42 40 25 18 11 15   2 3 3 3 2
Summa personer: 110 110 110
Sjukdomar:                                
I. Bildningsfel och medfödda sjukdomar                                
Atresia ani-vagin.       1   1               1    
II Ålderdomssjukdomar.                                
2 Gangraena senilis     2   2   1           1      
III Akuta infektionssjukdomar                                
20 Erysipelas       1   1   1                
IV. Kroniska infektionssjukdomar                                
32 a Tuberculos pulm.       3   3               2   1
32 a Pleuritis tuberculos.       1   1                   1
32 c Coxitis c abscess. fem. sin.       1   1       1            
Spondylit lumbal c fistul.       2   2       2            
Osteitis tuberc oss cost. V et VI sin 1       1       1              
Transport 1   2 9 3 9 1 1 1 3     1 3   2
32 c Osteitis tuberc. oss metacarp. IV man. dextr. et {humeid}   1 1   1 1 1 1                
Osteitis tuberc. oss tars. ped. dext     1   1   1                  
Osteomyelit. tuberc. tib.       1   1           1        
32 d Tuberculos. cutan.     1   1   1                  
32 e Lupus vulgaris       1   1       1            
V Konstitutionella sjukdomar                                
41 Chloros.       1   1   1                
VII Sinnessjukdomar                                
54 Melancholia     1 1 1 1       1 1          
56 Paranoia       1   1                   1
VIII Nervsystemets sjukdomar                                
A. Hjernans sjukdomar                                
65 Meningitis cerebral. 1       1               1      
B. Förlängda märgens och Ryggmärgssjukdomar                                
69 Tabes dorsal.     1   1           1          
Transport 2 1 7 14 9 15 4 3 1 5 2 1 2 3   3
C. De perifera nervernas sjukdomar                                
75 b Ischiadicus-neuralgi 1     1 1 1   1 1              
D. Sjukdomar med obestämd lokalisition                                
79 Epilepsia       1   1       1            
84 Hysteria       2   2       1           1
86 Neurasthenia       1   1                   1
IX. Ögonsjukdomar.                                
B. Sjukdomar i ögongloben och dess muskler.                                
98 Kerato-conjunct. fascicul.   1   1   2   1   1            
98 Keratitis ulceros.     3 1 3 1 2 1 1              
101 Synechia ant et post + Leucoma     2 1 2 1     1 1         1  
105 Iritis     2   2   1   1              
110 Cataracta   1 1 3 1 4       4         1  
Transport 3 3 15 25 18 28 7 6 5 13 2 1 2 3 2 5
X Öronsjukdomar                                
136 Otitis extern.       1   1       1            
138 Otitis med c. perforat membr. lymp.     1 1 1 1     1 1            
XI Cirkulationsorganens sjukdomar                                
149 Aneurysma arteriovenos. spur traumat fem dext     1   1                   1  
154 Lymphadenitis       1   1   1                
XII Andningsorganens sjukdomar                                
160 b Empyemfistel med empyemhåla     1   1   1                  
162 a Bronchitis acut. 1   1   2           1   1      
166 a Pneumonia acut. 1     1 1 1   1 1              
171 Dyspne: qvarsittande trachealkanyl efter tracheotomi, stenos i larynx   1       1       1            
XIII Matsmältningsorganens sjukdomar                                
D. Magsäckens och tarmarnes sjukdomar                                
177 a. Gastritis acut.     1 1 1 1 1 1                
177 b. Catarrhus ventric. chr.     3 3 3 3 1 1 2 1            
Transport 5 4 23 33 28 37 10 10 9 17 3 1 3 3 3 6
181 a Catarrh intest subak 1   2   3   1   1   1          
181 b Catarrhus intest. chr. 1       1           1          
185 a Hernia skrotal mobil     1   1       1              
185 a Hernia iguinal c abscessus stereoral.     1   1   1                  
185 b Hernia inguinal incarc. c. gangraen. intest.     1   1               1      
192 Helminthiasis       1   1   1                
193 Periotonitis subakut.       1   1   1                
XIV Urinorganens och manliga könsorganens sjukdomar                                
199 b. Nephritis chr.       1   1               1    
203 b Cystitis chr.     2 1 2 1 1   1 1            
204 Lithiasis vesicalis     1   1   1                  
207 Hypertrophia prostatae     1   1       1              
216 Epididymitis     1   1   1                  
Transport 7 4 33 37 40 41 15 12 13 18 5 1 4 4 3 6
217 Hydrocele bilateral 1       1   1                  
219 Pyelo-nephritis + Cystitis     1   1                   1  
XV Kvinliga könsorganens sjukdomar                                
222 a Endometritis   1   7   8   6               2
224-225 Salpingo-oophoritis       2   2           2        
226 Parametritis (post part.)       1   1   1                
227 Perimetritis ( post abort.)       1   1                   1
238 Dysmenorrhoea       1   1       1            
XVI Rörelseorganens och bensystemets sjukdomar                                
239 b Myitis chr.     2 1 2 1     2 1            
240 Tendovaginitis supp. pollicis et digit V man dext.       1   1   1                
244 b. Arthritis reumat gen. amb. 1       1       1              
246 a Anchylos. vera artic. radio-carp. dext.     1   1       1              
249 Osteo-periostitis pollucis     1   1   1                  
249 Osteo-periostitis oss. metacarp. IV man d. et uln. dext. 1       1   1                  
XVII Hudsjukdomar och sjukdomar i bindväfven.                                
Summa 10 5 38 51 48 56 18 20 17 20 5 3 4 4 4 9
B. Sjukdomar i bindväfven.                                
268 Phlegmone anticrur     2   2   2                  
271 Ulcus anticrur sin. region. plant. ped.     2 2 2 2 1 2             1  
XVIII. Svulster:                                
276 Cancer pylori       1   1               1    
Cancer reg. thorac.     1   1               1      
Cancer lab. inferior.     1   1   1                  
XIX. Genom våld och olyckshändelse uppkomna skador samt akuta förgiftningar                                
A Skador                                
293 a. Fractura rad. sin       1   1   1                
293 a. Fractura tibiae et fibul. sin.     1   1   1                  
293 b. Fractura complicat. oss. metacarp. IV man dext. 1       1   1                  
Transport 11 5 45 55 56 60 24 23 17 20 5 3 5 5 5 9
295 Contusio reg. lumbal.     1   1   1                  
295 Contusio oculi dext cum iridolys.     1   1       1              
295 Contusio oculi dext. et sin. c. corp. peregrin (stenflingor) corneae ocul. sin.     1   1       1              
296 Vulnus ict. palpebr. inf. ocul. dext.       1   1   1                
296 Vulnus incis. ocul sin     1   1   1                  
296 Vulnus incis man d. (med genomskärning af senorna för musk extens. et abduktor pollic. long     1   1   1                  
296 Vulnus caes. ped sin.     1   1   1                  
297 Combustio grad. I et II. man. et antibrac-amp. 1     1 1 1 1 1                
297 Combustio grad II et III. reg. glut.- femor. et pubic.       1   1               1    
298 Congelatio digt. manus sive pedis.     2   2   2                  
Summa 12 5 53 58 65 63 31 25 19 20 5 3 5 6 5 9

Bilaga C Rapport öfver operationer utförda å Haparanda lasaretts-patienter år 1892.
Operation. Antal. Sjukdom. Den sjukes ålder Operationens utgång. Anmärkningar.
under 15 år. 15-55 år. öfver 55 år. god. mindre god. dålig. dödlig. oviss.
I Operationer å ben                      
1 c. Amputation å venstra låret 1 Gangraena senil ped. sin     1       1  
1 d. Amputation å högra underbenet 1 Gangraena (senil.) ped dext   1   1         Utan resultat hade förut Malgaignes fotamputation först gjorts.
1 e. Amputation af 1:sta och 2:dra tån på på höger fot 1 Gangraena senil     1     1     Amputation å låret blef sedan nödvändig.
1 e Amputation å pek och långfingrarne å båda hander 1 Congelatio   1   1          
3 Uppmejsling af venstra tibia 1 Osteitis tuberculos tibiae sin 1         1     Pat afled i lungtuberculos
3 Aflägsnande af oss. navic. cuboid. och en del af os calcan ped d. 1 Osteitis tuberculos. oss calcan navicul. et cuboid ped. dext. 1     1          
3 Aflägsnande af oss. metacarp. III man d. 1 Osteitis tuberc. oss. metacarp. III man dext 1     1        
3 Aflägsnande af oss. metatars II et III ped dext. 1 Nekrosis oss. metatars II et III ped. dext.   1       1     Som sjukdomen var af gangränös natur måste sedan amputeras å underbenet.
4 Utskrapning af bakre delen af os. calcan ped dext 1 Osteitis tuberc oss calcan 1     1          
4 Sequestrotomi å v. öfverarmen 1 Osteitis tuberculos humeri sin 1     1        
II Operationer å ledgångar senor och senskidor.                    
10 f. Malgaignes fot amputation å höger fot 1 Gangraena pedis dext   1       1     Amputation å underbenet blef nödvändig
10 f. Pirogoffs fotamputation Modifikation 1 Ulcus gangraenos ped dext   1   1         Ett för 9 år sedan erhållet sticksår å högra låret hade förorsakat bildandet af ett falskt arteriovenöst aneurysm. Sticksåret hade till en början skötts af en qvacksalvare med det resultat att foten, med undantag af en del af hälen gangränerade och föll af (för hård anlagd förbindning å såret på låret) Efter det aneurysmet nu vid patientens inkomst på lasarettet i en föregående operation exstirperats, togs den i behåll varande yttre delen af calcaneus med derå sittande hud i en lambå som slogs inåt och fixerades öfver de längst nedtill afsågade tibias och fibulas ändar. God läkning Pat erhöll för att utjemna den till 5 ctm uppgående förkortningen af benet ett artificielt ben med rörlighet motsvarande knäleden.
11 g. Resektion å intraphalangialleden å hogra stortån 1 Arthroitis artic. intraphalangial hallucis pedis dext   1   1          
14 Sensöm å musk. abduktor pollic. long och extens. pollicis 1 Vulnus incis man sin   1   1          
18. Incision på bursan för flexormusklerna vid högra handleden 1 Tendovaginitis et bursitis suppur.   1   1          
18 Afmejsling af en fibrös utväxt på högra radii nedre ända 1 Anchylos incomplet artic. radio-carpal dext.   1   1         Illa behandlad gammal fraktur å högra radius
III Operationer å kärl- och nervsystemet.                      
20 Exstirpation af ett stort aneurysm. å högra låret 1 Aneurysma arterio-venos. spur. femor. dext   1   1         Gälde den pat. på hvilken en modificerad Pirogoffs fotamputation sedan gjordes Långt ifrån att, efter operationen, vid hvilken både arteria och vena femoral underbundos, cirkulationshinder i underbenet visade sig, erhöll snart den cyanotiskt färgade nedre delen af, och i öfrigt med ett gangränöst sår strax ofvan hälen försedda underbenet, en friskare färg och smärtan i benet upphörde.
IV. Plastiska operationer.                      
33. Operation för atresia anivaginal 1 Atresia anivaginal. 1           1   Nedre delen af rectum var i leml. stor utsträckning starkt förträngd och mynnade i nedre delen af vagina, rectalmynningen här tillät endast införandet af en vanlig knappsond. Omedelbart bakom denna mynning, förefans en rätt vid blindsäcksformig 7 ctm djup anusinstjelpning.
33 Thierschs hudtransplantation för bensår etc. 3 Ulcera anticruris vel pedis   3   3         I ena fallet fyldes i öfrigt ett sår å hälens plantaryta med en lambå tagen från hälens utsida
V Exstirpation af lymfkörtlar och tumörer                      
35 a. Exstirpation af carcinom i v. sida af bröstkorgen 1 Carcinoma lat sin thoracis.   1         1   Som tumören, särdeles stor, inträngde i lungsäcken och genomträngde diafragma måste afstås från fullständig exstirpation
35 a Operation för läppcancer 1 Cancer lab. inf.     1 1         Defekten i underläppen ersattes med en del af öfverläppen enligt Estlanders metod.
35 l Exstirpation af en stor lupushärd 1 Lupus vulg. framför och bakom venster öra   1   1         Defekten fyldes till största delen med en lambå tagen från halsen
35 l Exstirpation af hudtuberculos 3 Hudtuberculos å bröst och ben 3                
VI Operationer å hufvud och hals                    
46 Laryngotomi infra thyroidea + cricotomia 1 Stenos i larynx qvarsittande trachealkanyl efter tracheotomi 1         1    
VII Operationer å bröst och buk                    
55 Torakotomi med resektion å 3 refben 1 Pleuritis tuberculos dext   1       1     Pat. har sedermera aflidit i lungtubercul
56 Torakoplastik 1 Gammal empyemhåla med fistel   1   1         Insjuknade af en för 3 år sedan, torakotomi, sedan fistel bildats, 13 mån efter insjuknandet. Vid torakoplastiken lades öfver hålan en stor lambå, under hvilken stora stycken af 4-7 refbenen resekerades.
58 Laparotomi 1 Cancer pylori   1         1   Den hönseggsstora cancertumören var rörlig men som cancermetastas förefans i {oment...} afstods från pylorusresektion; för {gastro-enterostomi} ansågs ej tillräcklig indikation förefinnas. Afled i hastig kollaps på tredje dagen.
73 Tarmresektion med anläggande af anuspraeternaturalis 1 Hernia inguin dext incarcer. e gangraena intestin.   1         1   Före inkomsten på lasarettet hade patienten behandlats af provincialläkaren i Nederkalix hvilken uppgifves tillrådt pat. att om, på bråcket pålagd, isblåsa ej om ett par dagar häfde de svåra symptomerna, söka sig in på lasarettet Vid operationen måste ett 20 ctm långt gangräneradt tarmstycke aflägsnas. Derefter anlades en provisorisk anus praeternaturalis En gastro-intestinalkatarr tillstötte sedemera och förorsakade pat:s. död.
VIII Operationer å bäckenorganen och manliga genitalia                      
83 Litotripsi 3 Lithiasis vesicalis     3 3         Litotripsien gjordes 3 ggr (3 seancer) på samma pat. Efter sista seancen aflägsnades all sten och den åtföljande blåskatarren lät nu lätt behandla sig.
92 Operation för Hydrocele 2 Hydrocele bilateral.     2 2         Operationerna utfördes på samma patient.; utskalning af hydrocelesäcken.
IX Gynekologiska operationer.                      
98 Perineorafi 1 Gammal perinealruptur   1   1        
105 Abrasion af uterusslemhinna 7 Endometritis   7   7        
120 Incision å en parametritisk abscess 1 Parametritis supp. post part   1   1        
X Ögonoperationer                    
121 Kantoplastik 1 Ankyloblephar   1   1        
139 Iridektomi 7 Leucoma corn Synechia ant et post   7   1 6       Operationerna gjordes i optiskt syfte.
142 Starrextraktion 3 Cataracta   2 1 2 1        
143 Starrdiscision 2 Cataracta 2     1 1      
XI Öronoperationer:                    
153 Trepanation å cell. mast. 1 Osteo-cellulit     1 1        
I öfrigt hafva utförts följande mindre operativa ingrepp:
Incision för phlegmone 2 gånger
Incision å, kall, abscess 4 gånger
Utvidgning och utskrapning af spondylitiska fistelgångar 2 gånger
Hopsyning af svårare sår i hufvudet 2 gånger
Aflägsnande af främmande kroppar (stenskärfvor) ur ögats cornea 2 gånger
Samtliga med godt resultat.
Haparanda den 29/3 1893
J. Aug Hedlund Lasarettsläkare

Bilaga D. Rapport öfver operationer polikliniskt utförda å Haparanda lasarett 1892.
Operation. Antal. Sjukdom. Operationens utgång. Anmärkningar.
god. mindre god. dålig. dödlig. obekant.
I Operationer å ben                
2 d. Resektion å metacarpalben och metatarsalben 2 Osteitis tuberc. 2        
II Operationer å ledgångar senor och senskidor              
11 b Resektion å armbågsled 1 Arthroitis tuberc. artic cub sin.         1
15 Tenotomi å tendo achilles 1 Pes equin dext 1        
V Exstirpation af lymfkörtlar och tumörer              
34 Exstirpation af lymfkörtlar 2 Lymphadenitis reg. axill. 2        
35 de Exstirpation af papillom 1 Papilloma poll. man dext 1        
VI Operationer å hufvud och hals              
37 Tonsillotomi 2 Tonsilla hypertr. 2        
40 Operation för näspolyp 1 Polypus nasi 1        
42 Operation för adenoida vegetationer 2 Adenoida vegetationer i nasopharyngealkaviteten. 2        
VII Operationer å bröst och buk              
54 Torakocentes 1 Pleuritis exsudat. 1        
VIII Operationer å bäckenorganen och manliga genitalia              
94 Exstirpation af testis + Epididym. 1 Tuberculos epididym et testis 1        
IX Gynekologiska operationer              
105 Abrasion af uterusslemhinna 4 Endometritis 4        
X Ögonoperationer              
125 Bowmans operation 2 Dachryocystit 2        
144 Enukleation af ögonbulben 1 Panophtalmia 1        
XI Öronoperationer              
151 Paracentes af trumhinnan 3 Otitis med 1 2      
154 Aflägsnande af främmande kroppar ur hörselgången 2 Främmande kropp (ärta eller stekt lök) i yttre hörselgången 2        
XII Dessutom hafva 11 mindre operativa ingrepp utförts: Incision på abscesser utskrapning af tuberculösa sår etc. Haparanda den 30/3 1893 J. Aug Hedlund Lasarettsläkare

Bilaga E Förteckning öfver genom våld och olyckshändelse uppkomna skador vårdade å Haparanda lasarett år 1892
N:o enligt cirkuläret af 28/12 1891 Skadans art Patientens ålder och kön Skadans orsak Utgång
293 a Fractura rad sin. Qvinna 60 år Föll omkull på isen God läkning
293 å Fractura tibiae et fibulae sin Man 72 år Föll ned från en byggnads ställning och fick hvarvid benet mellan en sten och planka God läkning
293 b Fractura complicat oss metacarp IV man d. Man 30 år Hade blifvit af andra personer öfverfallen och slagen å händerna Som stark suppuration förefans blef exartikulation af 4:de fingret nödvändig, läkning
295 Contusio reg. lumbal Man 42 år Under öfverlastadt tillstånd föll han af åkdonet ned på den hårda vägen Utsk. fullt återstäld
295 Contusio oculi dext e. iridolys. Man 44 år Skadade vid stenarbete ett stycke af släggan lossade och slog mot ögat. Efter endast 2 dagars vistelse på lasarettet rymde patienten derifrån
295 Contusio ocul. dext. et sin. med i corn. insprängda stenskärfvor Man 44 år Hade skadat sig vid stensprängning. Högra ögat aldeles söndersprängt, i venstra ögats cornea fullt med insprängda små stenflingor. Erhöll rätt god syn på venster öga kunde läsa vanlig stil.
296 Vulnus ict. palber. infer. d. Flicka 4 år Föll och stötte sig mot en krok som genomträngde ögonlocket Sjelfva ögat ej skadadt Läkt.
296 Vulnus incis ocul sin. Gosse 6 år Blef stucken i ögat af en bland syskonen Som såret genomträngdt cornea och inträngdt i linsen utbildade sig en cataract.
296 Vulnus incis man d. Man 47 år Vid slagt skurit sig med en knif De afskurna senorna {för musc.} {abductor} {poll.} long och extensor {poll.} hopsyddes, god läkning.
296 Vulnus caesum. ped sin Man 21 år Vid skogsarbete högg han sig med en yxa 2:dra metatarsalbenet afhugget Läkt.
297 Combustio grad I et II man et antibrac. amb. Gosse 15 år Kvinna 28 år Brändt sig af varmt vatten Brände sig genom en fotogenlampa Läkt Läkt
297 Combustio grad II et III reg. glut. femor. et pub. Kvinna 45 år Kvinnan, som led af fallandesot , föll vid ett ett sadant anfall i en så med kokhett vatten Död
298 Congelatio digit man amb. vel pedis Man 53 år Gosse 15 år I öfverlastadt tillstånd hade han blifvit liggande ute och härvid förkylt fingrarne Förkylt venstra stortån Fingertopparne å pek- och långfingret å båda händer måste amputeras (gangraen) Läkt God läkning
Haparanda den 30/3 1893
J. Aug Hedlund Lasarettsläkare

Rapport öfver de med venerisk sjukdom behäftade sjuke, hvilka blifvit vårdade på Haparanda Kurhus år 1892. Lefnadsålder. Antal
under 15 år 15-40 öfver 40
m. q. m. q. m. q. m. q.
Qvarliggande från förledet år     1     1 1 1
Intagne under året:                
För dröppel och dess komplikationer                
För chancre och dess komplikationer samt konstitutionell syfilis       1       1
Summa     1 1   1 1 2
Af de under året intagne voro:    
Med venerisk sjukdom behäftade för första gången   1
Med venerisk sjukdom behäftade efter ånyo ådragen smitta    
Med recidiver af venerisk sjukdom behäftade    
Summa   1
Bland recidiverna förekom konstitutionell syfilis:*)    
efter behandling med qvicksilfver    
efter behandling med jod    
efter behandling med qvicksilfver och jod    
efter behandling utan qvicksilver eller jod    
Summa    
Bland de med konstitutionell syfilis*) smittade hafva varit behäftade:    
1. Med ärftlig syfilis:    
Späda barn ( under ett år )    
Äldre barn    
2. Med förvärfvad syfilis:    
A) Ådragen genom samlag    
B) Bibringad genom digifning:    
Från barn till ammor    
Från ammor till dibarn    
C) Bibringad på andra vägar    
Summa    
Utskrifne under året:    
Såsom botade från dröppel och dess komplikationer    
Såsom botade från chancre och dess komplikationer samt konstitutionell syfilis 1 2
Obotade    
Döde    
Qvarliggande till nästa år    
Summa 1 2
För konstitutionell syfilis**) behandlade utskrefvos under året:    
Såsom botade efter behandling med qvicksilfver   1
Såsom botade efter behandling med jod    
Såsom botade efter behandling med qvicksilfver och jod 1 1
Såsom botade efter behandling utan qvicksilfver eller jod    
Summa 1 2
Underhållsdagarne hafva uppgått till 117    
deraf för botade från dröppel och dess komplikationer    
deraf för botade från chancre och dess komplikationer samt konstitutionell syfilis 117    
deraf för obotade    
deraf för under året döde    
deraf för vid årets slut qvarliggande    
*) Afser endast de under året intagne sjuke och sådana sjukdomsfall, som förete symptomer af allmän infektion.
**) Hit hänföras endast sådana sjukdomsfall, som förete symptomer af allmän infektion.
  Antal
m. q.
Sjukdoms- symptomer hos de under året intagne:    
A) Symptomer af dröppel och dess komplikationer:    
Dröppel ( Urethritis, Vulvitis, Vaginitis, etc.)    
Testikel-inflammation ( Epididymitis )    
Inflammation af lymfkärl och körtlar ( Lymphangitis, Bubo )    
Purulent ögoninflammation ( Ophtalmoblenorrhoea purulenta )    
Dröppel-rheumatism ( Arthritis blenorrhagica )    
Vårtformiga utväxter ( Papillomata )    
B) Symptomer af chancre och dess komplikationer:    
Chancre, mjuk    
Chancre, hård    
Bubo:    
Enkel ( Adenitis simplex vel sympathica; strumosa )    
Virulent, absorptionsbubo ( Adenitis virulenta vel bubo absorptionis )    
Indolent eller indurerad ( Adenopathia syphilitica )    
C) Symptomer af konstitutionell syfilis:    
Hudutslag ( Syphilides ) :    
Fläckigt ( Roseola )   1
Papulöst ( Lichen lenticularis et miliaris )    
Kondylomatöst ( Papulae mucosae vel humidae genital., ani, angul. oris, digitor. pedum, umbilici, meatus audit. externi, etc.)   1
Blåsigt ( Rupia, Pemphigus )    
Pustulöst ( Impetigo, Acne, Ecthyma superficiale vel profundum )    
Fjälligt ( Psoriasis, Lepra )    
Tuberkulöst:    
a) egentliga hudtuberkler ( Tubercula cutanea )    
b) subcutana hudtuberkler ( Tubercula subcutanea )    
Sår i mun, svalg, näshålorna och luftstrupen:    
a) ytliga eller upphöjda ( Erythema, Papulae mucosae )   1
b) djupa eller perforerande ( Ulcera vel ulcera tuberculosa )    
Sår vid nagelrötterna ( Paronychia syphilitica)    
Syfilitisk ögoninflammation ( Iritis, Choroiditis, Retinitis syphilitica )    
Syfilitisk testikelsvulst ( Sarcocele syphiliticum )    
Benknölar och benvärk ( Periostitis, Osteitis )    
Benröta ( Caries et necrosis syphilitica )    
Lidanden i ledgångarne    
Lidanden i nerfsystemet    
Lidanden i öfrige organer    
Anmärkningar och vetenskapliga iakttagelser:  
Haparanda den 30/3 1893
J. Aug Hedlund
Lasaretts-Kurhusläkare

Till Kongl. Medicinalstyrelsen
Då i den mig nu tillhandakomna Kongl. Medicinalstyrelsens berättelse om helso- och sjukvården för år 1891 sjuksängarnes antal på lasarettet och kurhuset i Haparanda, säkerligen genom tryckfel, uppgifvits till respektive 12 och 8 får jag härmed vördsammast, i och för rättelse i närmast utkommande berättelse, omnämna att på lasarettsafdelningen finnas 21 sjuksängar och på kurhusafdelningen 6

Haparanda lasarett 28/10 1893
J Aug. Hedlund
Lasarettsläkare