VÅRD- OCH OMSORGSHISTORISK DATABAS |
|||
Serierubrik: Årsberättelser från länslasarett m.m. 1878-1914 |
Filnamn: E89803BP |
||
År: 1898 |
Ort: Uppsala |
Författare: Teodor Nerander[/Georg Schuldheis] |
Dokumentets namn: Hospital Uppsala 1898 |
Arkivnummer: Ra/420177.04 |
Beståndsnamn: Medicinalstyrelsen |
Signum: E5E |
|
Rapport: 79 (169) |
Diarienummer: 470HD/1899 |
Ankomstdatum: 1899-05-11 |
Volym: 28 |
[Årsberättelse Uppsala Hospital 1898]
Efter tagen del af den utaf Öfverläkaren afgifna årsberättelse för Upsala hospital år 1898 jemte bilagor får Direktionen härjemte öfverlemna densamma samt dervid för sin del föroda Öfverläkarens i berättelsen gjorda framställning angående dels åtgärdens vidtagande till inrättande af en för läkarekrafternas ökande behöflig amanuensbefattning vid hospitalet, dels ock tidsenliga förbättringar i afseende å qvinnoafdelningens inredning. Upsala den 29 April 1899.
På Hospitals Direktionens vägnar:
Bråkenhielm
/R. v. Schultz
Årsberättelse för Upsala hospital för 1898.
1:o Byggnader.
Under den tid, som berättelseåret omfattar, har ingen nybyggnad uppförts vid Upsala hospital. Bland betydligare reparationer må nämnas följande:
1) Anordnade af en 2:a öfvervakningsafdelning för (orolige och osnygge) män å Afd. öfre 14.
2) Borttagande af klosetterna i ett stort antal celler och isoleringsrum.
3) Isolering af ångrören å afd:ne 16, 17 och 18.
4) Anordnande af spjälväggar och ställningar för uppläggning af smutsigt linne å vindarne till afd:ne 10, 11, 17 och 18.
5) Upptagning af större fönster med lutande plattor i 2 af stormcellerna å afd. 6.
6) Ändring af klosetterna å afd:ne 1, 3 och 4 å kvinnoafdelningen, hvarigenom dessa försetts med hissbrunnar.
7) Komplettering af staketet mot parken Åsen.
8) Slutligen har ett opåräknadt ganska kostsamt reparationsarbete förra sommaren vållats därigenom, att hufvudafloppsledningen från nya hospitalet tilltäpptes. Vid gräfning och undersökning visade det sig, att den murade sänkbrunnen, som i sig upptog 3:ne hufvudledningar, rasat. Efter det hofintendenten Kumliens yttrande inhämtas, erhöll förman Sjögren och C:o i uppdrag att låta i den raserade brunnens ställe anordna en cementerad brunn, som behörigen anknöts med hufvudledningarna. Efter den genomgångna reparationen, hvars kostnad uppgick till Kr. 523,50, har ledningen fungerat på ett tillfredställande sätt.
2:o Uppvärmning, upplysning, luftväxling
I sättet för uppvärmningens och ventilationens anordnade har ingen förändring ägt rum.
Innom vissa delar af mansafdelningen (1:a klass, afd:ne 12, 17 och 18) sker uppvärmningen genom i kakelkaminer direkt påsläppt och verkande ånga. Wissa med detta uppvärmningssätt förenade stora olägenheter anser jag mig ånyo böra påpeka, och särskildt den olägenhet, som vållas däraf, att, då ångan tidigt på morgnarne påsläppes och en del däraf undergår kondensation, den äger rum under afgifvande af ganska intensiva skott-liknade ljud. Gifvetvis är förkomsten af dylikt oväsen städse störande för de sjuke men blifver det understundom i än högre grad nämligen då det är fråga om ömtåliga nyinsjuknade individer, hvilka merändels åtnjuta endast ringa och först mot morgnarne sig inställande sömn, hvarur de sålunda väckas av nyssnämnda störande ljud, som på detta sätt bidragit till att ytterligare upphetsa ett redan förut ur jämvikt bragt nervsystem. Ochså klaga ofta dylika sjuke öfver för de störande smällarne, hvilka ofta gifva anledning till illusionära omtydningar af för den sjuke pinsam karaktär. Kunde olägenheterna i fråga utan alltför afsevärda kostnader afhjälpas, skulle åtgärden lända till stort gagn.
Hvad beträffar lokalerna för kvinnoafdelningen, hvilka i sitt nuvarande skick långt ifrån motsvara ens låga anspråk från sjukvårdssynpunkt, lärer man kunna hoppas på en reorganisation af desamma i samband med tilltänkt införande af elektrisk belysning för anstalten i dess helhet. De viktigaste önskemålen för afdelningen i fråga äro: Centraluppvärmning; anordnade af 2:ne öfvervakningsafdelningar, en för lugna och snygga och en för oroliga och osnygga; anordnade af en mindre afdelning för kvinnor i 1:a klassen; cellafdelningens förseende med ett mindre dagrum för afskiljande af de oroligaste patienterna, så mycket mera af behofvet påkalladt som cellafdelningen har en så hög numerär som 36 patienter.
Tillgodoseendet af de föreslagna 2 öfvervakningsafdelningarna synes böra ske så att den ena afdelningen förlägges 1 trappa upp i södra delen af den nuvarande kvinnoafdelningen och för den andra öfvervakningsafdelningen uppföres en mindre paviljong förslagsvis för 15 sjuka sydost om cellpaviljongen och i anslutning till denna. I skrifvelse till Medicinalstyrelsen har Direktionen framhållit lämpligheten af att åtminstone vissa af dessa omfattande arbeten utföras omdelbart efter asylens öppnande och sedan en del af hospitalets kvinnor provisoriskt öfverförts till asylen. Härigenom kunde reparationsarbetena ske i större omfattning och med den snabbhet som vore önskvärd med hänsyn till den förefintliga stora platsefterfrågan.
3:o Dagordning, snygghet, snyggningsrum, afträden.
Den af Direktionen för hospitalet fastälda dagordningen har ej underkastats någon förändring.
Under rubrik 1:o har redan omnämnts, hurusom några af klosetterna å kvinnoafdelningen gjorts ändamålsenligare. Äfven mansafdelningens klosetter och pissoarer hafva i fortsatt utsträckning förbättrats, så att ruttna och stinkande tjärbestrukna bräder ersatts med väggyta af finslipad cement försedd med vattenrör och strilhål.
4:o Bad- och tvätt-anstalter.
Under denna rubrik äro inga förändringar eller vidtagna förbättringar att omförmäla.
5:o Utrymme.
Antalet sjuke, som på en gång kunna vårdas, har under det år berättelsen omfattar varit detsamma som under det närmast föregående året.
Vid Upsala hospital kunna alltså platserna beräknas sålunda: |
|
För män af första betalningsklassen |
30 |
För män af allmänna klassen |
240 |
För kvinnor af allmänna klassen |
176 |
Summa |
446 |
Å första klass har en eller annan plats under kort tid kunnat stå ledig. I fråga om sjuke af allmänna klassen har såväl å mans- som kvinnoafdelningen antalet platser långt ifrån motsvarat efterfrågan, hvadan de sjuke först längre eller kortare tid efter det ansökningarna beviljats kunnat till vård mottagas.
Såsom under rubriken 1:o är omnämndt har en andra öfvervakningsafdelning för män anordnats å afdelningen öfre 14. Denna afdelning, tagen i bruk den 10 nov. 1898, är afsedd företrädesvis för oroliga och osnygga och omfattar följande lokaler: 1 större rum för 9 sängar jämte vidliggande adnex för 4 sängar, 9 enkelrum. Härtill höra matsal, diskkök, förråd, skölj- och torkrum för osnygge, ett badrum. Korridoren är använd till dagrum för dem som under dagen äro klädda och hvilkas antal plägar uppgå till 6 à 8. Antalet af dem, som äfven om dagarne intaga sängen plägar hålla sig omkring 16.
En af de viktigare faktorerna för framgångsrik behandling av de nyinsjuknade sinnessjuka är att möjligheter finnas att från hvarandra behörigen avsöndra å ena sidan de stillsamma och snygga och å andra sidan oroliga, irriterade och osnygga, utan att den så nödvändiga öfverskådligheten och noggranna tillsynen därigenom i någon mån äfventyras. Genom tillkomsten af den nya öfvervakningsafdelningen har detta syfte i väsendtlig mån förverkligats, på samma gång som mansafdelningen i sin helhet erhållit en tidsenligare prägel. Då mansafdelningen sålunda förfogar öfver tvänne öfvervakningsafdelningar, så placeras nu de stillsamma och snygga akuta sjuke å den år 1896 inrättade öfvervakningsafdelningen, där sedan oktober månad detta år kvinlig betjäning är i verksamhet; och å den nya öfvervakningsafdelningen mottagas oroliga och äfven osnygga. Härigenom har sänglägesbehandlingen kommit till användning i den omfattning, som motsvarar den inom psykiatriska kretsar gängse uppfattningen, på samma gång som siffran af isoleringar nedbragts högst väsentligt. Sålunda har det visat sig, att man å denna afdelning för oroliga kan å stora rummet hysa sådana orolige, störande och osnygge sjuke, hvilka förut måst dväljas i cell, ett resultat som måste hälsas såsom ytterst glädjande, på samma gång som man ej får förglömma, att det ställer alldeles särskilda och ökade anspråk på betjäningspersonalen. Enär de båda öfvervakningsafdelningarna gränsa intill hvarandra, så kunna förflyttningar af sjuke från den ena till den andra afdelningen bekvämt äga rum, en omständighet som ock har sin betydelse. Såsom strax ofvan är nämndt har kvinlig betjäning tagits i anspråk på den lugna öfvervakningsafdelningen för män, nämligen en i vanlig sjukvård skolad öfversköterska, som haft ansvaret, och 3:e från kvinnoafdelningen öfverflyttade sköterskor. Erfarenheten från den korta tid - från oktober 1898 - som denna anordning varit pröfvad, har varit odeladt gynnsam; afdelningen har fått prägel af ökad hemtrevnad på samma gång som den verkliga sjukvården synes hafva kommit mera till heders. En svårighet har emellertid redan visat sig, den nämligen, att någon längre tid få behålla öfversköterskan, hufvudsakligen emedan endast allmänna klassens kost hittills kunnat bjudas henne. Och dock är det af stor vikt dels att kontinuiteten ej för ofta brytes, dels ock att öfversköterskan genom sin utbildning står öfver de andra sköterskorna; ty endast under sådana förhållanden är hon vuxen att uppehålla den nödvändiga disciplinen, en omständighet så mycket viktigare att beakta, som den lugna öfvervakningsafdelningen ej ligger för sig själft utan är inrymd i den stora komplexen för män.
Konvalescentafdelningen - den öppna afdelningen för 18 män - fungerar fortfarande tillfreställande; den fortsatta erfarenheten angående densamma är odeladt gynnsam, och för de konvalescerande utgör vistelsen där med den ökade friheten en synnerligen lämplig öfvergång till utskrifning.
6:o Mathållning, matlagning, utspisning.
Mathållningen är ordnad efter samma grundsatser som under föregående år, och matlagningen har drifvits på ett tillfredsställande sätt.
Emot leverantörerna hafva anmärkningar endast i ett fåtal fall behöft göras, hvarvid i de kasserade artiklarnes ställe genast fullgod vara lämnats.
Mjölken, såväl den oskummade som den skummade har 2:ne gånger månatligen underkastats prof och i allmänhet befunnits hålla det minimum af procenttal som kontraktet bestämmer. Allt bröd för anstaltens räkning har tillverkats å hospitalets bageri, och den vinst som härigenom beräknas hafva uppstått belöper sig till kr. 6 052,18.
Antalet utspisade portioner för 1898. |
|||
a) enligt 1:a klassens stat |
|||
för patienter |
9 003 |
11 604 |
195 841 |
för tjänstemän |
2 601 |
||
b) enligt 2:a och 3:e klassens stat |
|||
för patienter |
151 816 |
184 237 |
|
för betjäning |
32 421 |
Utspisningskostnaden |
|||
a) för patienter |
|||
9 003 portioner enligt 1:a kl. stat. kr. |
8 903,97 |
63 210, 48 |
|
151 816 portioner enligt 2:a och 3:e kl. stat. kr. |
54 306,51 |
||
b) för tjänstepersonal |
|||
2 601 portioner åt tjänstemän kr |
2 572,39 |
20 533,62 |
|
32 421 portioner åt betjäning kr |
17 961,23 |
||
Portionsersättningar |
2 725,84 |
||
Hela utspisningskostnaden |
Kronor |
86 469,94 |
Under föregående berättelseår utspisades 195 007 portioner däraf till patienter 160 323 portioner (9 404 1:a kl och 150 919 2:a och 3:e kl. port.) med en sammanlagd utspisningskostnad af Kr. 59 070,70.
Utspisningskostnaden för tjänstepersonalen uppgick till Kr. 18 897,21 och
portionsersättningarne Kr. 2 685,72 hvadan
Hela utspisningskostnaden Kr. 80 653,63
Portionspriset under 1898
för 1:a klassens portion 98,9 öre
för 2:a och 3:e klassens portion 35,78 öre
för betjäningsportion 55,4 öre
Under närmast föregående berättelseår utgjorde dessa priser resp. 93,7 öre 33,2 öre och 51,7 öre.
7:o Inventarier och möbler.
Under denna rubrik må framhållas, att en del gamla bristfälliga träsängar och tvättbord ersatts med nya.
8:o Beklädnad och sängkläder.
Kostnaden för linne, gång- och sängkläder har under året uppgått till Kr. 16 430,36.
Liksom förut förfärdigas å hospitalets verkstäder och arbetssalar alla gångkläder äfvensom skodon och {linn..}. Å kvinnoafdelningens väfsal hafva en stor del tyger (alla klädningstyger m.m.) för kvinnornas beklädnad blifvit väfda.
9:o Tjänstemän och betjäning.
Bland anstaltens läkare hafva följande ändringar ägt rum: biträdande läkaren A. Pettersson har utnämnts till läkare vid Nyköpings hospital, och den efter honom uppkomna ledigheten har på förordnande uppehållits af Medicine licentiaten K. Magnusson. Wid årets slut hade tjänsten ej ännu blifvet med ordinarie innehafvare besatt.
Biträdande läkaren G. Schuldheis, som under april månad utgifvit och försvarat en afhandling för vinnande af medicine doktorsgrad, har kort därefter förordnats till docent i psykiatri vid Upsala universitet. På därom hos Kungl. Medicinalstyrelsen gjord anskökan har biträdande läkaren Schuldheis erhållit medgifvande att utbyta sin verksamhet såsom biträdande läkare å mansafdelningen mot samma befattning å kvinnoafdelningen, med hvilken senare tjänst förmånen af en mindre familjevåning är förenad.
Antalet läkare vid Upsala hospital är 3:ne nämligen en öfverläkare och tvänne biträdande läkare. Att dessa läkares krafter med hänsyn till det stora antalet patienter - 446 äro otillräckliga, har länge varit tydligt för hvar och en som objektivt bedömer förhållandena. Redan en ytlig jämförelse med liknande utländska anstalter ådagalägger att en tillökning af dem är ej blott berättigad utan äfven verkligen af behofvet påkallad. Så som förhållandena nu gestalta sig, lägga en del rent administrativa bestyr allt för mycket beslag på läkarnes tid. Till dylika bestyr räknar jag bland andra den omfattande korrespondens med de sjukes anhöriga angående de förras tillstånd, hvilken särskildt i betraktande af den stora afdelningen för 1:a klass, understundom blifver alltför betungande. Härtill kommer ock den omständigheten, att öfverläkaren i egenskap af professor är skyldig att deltaga i de ofta förekommande och understundom mycket tidsödande fakultetssammanträdena. Under sådana förhållanden trängas med nödvändighet de rent vetenskapliga spörsmålen i bakgrunden. Man måste anse som en brist om anstaltens läkare, just emedan de äro för få, ej kunna blifva i tillfälle göra sig förtrogna med de nyare forskningsresultaten å det psykopatologiska området; i detta afseende erinrar jag om de mäktiga framsteg under senare åren som vunnits i metoderna för undersökningen af det centrala nervsystemet och om de uppslag, som utgått från representanter för den psykofysika forskningen, från en Kraepelin och en Sommer m.fl. Läkarne få ej stanna vid att vara endast och allenast journalskrifvare; de hafva ock skyldighet och böra hafva intresse af att tillvarataga och bearbeta det till förfogande stälda kliniska materialet och på så vis bidraga till lösning af en och annan vetenskaplig fråga. Men en ändring härutinnan kan ske endast om ökadt antal arbetskrafter tillföras anstalten. Af detta skäl framhåller jag det verkliga behofvet av en amanuens, och jag hemställer vördsamt, att Kungl. Medicinalstyrelsen ville tillmötesgå denna min billiga framställning, och att åtgärder vidtagande härutinnan äro att emotse.
I kontorspersonalens sammansättning har under året rätt stora växlingar ägt rum. Så har Sysslomannen m.m. S. Lundeberg under större delen af året tjänstgjort i Medicinalstyrelsen såsom biträde vid handläggning af ekonomiska frågor rörande hospitalsväsendet. Sysslomanstjänsten har under tiden uppehållits af bokhållaren vid Wadstena hospital F. Ronell. Hospitalsbokhållaren E. Troselius har på egen begäran entledigats från sitt innehafda förordnande och till hans efterträdare är antagen H. Röding.
Uppsyningsmannen C. Wall och förestånderskan S. Freding innehar fortfarande sina respektive befattningar.
Antalet sjukbetjäning å mansfdelningen har förut varit 37 däri ej inräknade uppsyningsmannen och den biträdande uppsyningsmannen. Under året hafva tillkommit 4 sjukskötare för öfvervakningsafdelningen för oroliga, hvadan hela antalet sjukskötare uppgår till 41.
Antalet sköterskor har varit 28. Härtill har för en eller annan af de sjuke bekostats enskild vård.
Förhållandet: betjäning till sjuke ställer sig på följande vis å allmänna klassens mansafdelning 1: 7; å kvinnoafdelningen 1: 6,3
Hospitalets betjäning har i allmänhet fullgjort sitt ansvarsfulla och maktpåliggande värf på ett tillfredsställande sätt.
Afflyttning har i ganska stort antal skett under våren och sommaren och det har ej varit möjligt att hålla betjäningssiffran fulltalig, ehuru lönerna de båda sista åren varit något gynnsammare än förut för de nyantagne. Understundom hafva 9 vakanser samtidigt förekommit å mansafdelningen, ett sakförhållande, som vållat synnerligen stora olägenheter. Skulle dessa svårigheter komma att upprepas, böra särskilda åtgärder vidtagas, hvartill jag torde få återkomma, för den händelse förhållandena så skulle påkalla.
10:o De sjukes sysselsättning.
I likhet med föregående år hafva en stor del af hospitalets patienter varit sysselsatta med hvarjehanda arbeten. Sjuke af allmänna klassens mansafdelning hafva övervägande sysselsatts med arbete i det fria såsom i trädgården, i bageriet, vid jordbruket, i ko- och svin-stallen, med transporter af ved, kol, jord, sand m.m. andra hafva inomhus lämnat handräckning vid städning, renhållning m.m. En del manspatienter hafva dessutom varit sysselsatta med arbeten å skräddare- skomakare- och snickare-verkstäderna, med drefplockning. Några hafva biträdt vid målningsarbetena.
Kvinnorna hafva huvudsakligast arbetat med väfning, spinning, strumpstickning och sömnad, biträdt med skurning o.d. samt i tvättinrättningen med hopläggning af kläder, strykning .m.m. Några hafva varit behjälpliga med ränsning i trädgårdslanden eller växthusen.
Arbetsdagarnes antal har för männen uppgått |
|
till |
30 104 |
och för kvinnorna till |
12 524 |
Summa |
42 628 |
Till uppmuntran åt arbetande sjuke hafva flitpänningar utgått, i regel med 8 öre pr dag; endast undantagsvis hafva till mycket dugliga och flitiga utbetalts 15 à 20 öre, detta i öfverensstämmelse med hospitalsdirektionens i ärendet fattade beslut i december 1893. En del första klassens patienter hafva såsom tillförne sysslat med slöjd i den därtill afsedda synnerligen förmånliga slöjdverkstaden.
Beträffande de sjukes förströelser hafva dessa, i likhet med hvad som varit händelsen under det närmast föregående året, bestått i boklån från det välförsedda biblioteket, tidningsläsande, sällskapsspel, kägelbanans användande, mottagande af besök, promenader i det fria såväl inom som utom hospitalsområdet, åt hvilka senare gifvits så stor omfattning som möjligt. Särskildt har detta senare varit händelsen med patienterna i den öppna afdelningen, hvarvid man kunnat konstatera deras tillfredställelse häröfver.
Vid de större hälgerna hafva de sjuke erhållit en rikligare bespisning, och särskildt vid julen hafva å de lugna afdelningarna funnits anordnade enkelt dekorerade julträd, hvarjämte smärre julgåfvor tilldelats dem, som däraf kunnat beredas någon glädje. Härigenom hafva för de sjuke vunnit välkomna afbrott i hvardagslifvets vanliga enformighet.
En gång hvarje månad, om sommaren oftare, hafva samkväm varit anordnade i den gemensamma fästsalen, vid hvilket det dansats efter musik af hospitalets mässingssextett, hvarjämte enklare förfriskningar serverats. Sommartid hafva samkvämen i fråga ägt rum i det fria. Åt dessa samkväm, vid hvilka en eller flere af anstaltens läkare varit närvarande, har gifvits så stor omfattning som möjligt; i regeln hafva deltagit 80 – 90 män och 30 kvinnor utom betjäning. En och annan gång har kvartettsång af de kända O. D.isterna förekommit vid samkvämen i fråga.
11:o Religionsöfningar och undervisning
Hvarje Sön- och hälg-dag har predikanten förrättat gudstjänst kl. 11 - 12 i hospitalets kyrksal.
Skolundervisning efter af hospitalsdierktionen faststäld plan har meddelats såväl under vår- som höst-terminen både inom mans- och kvinnoafdelningen åt de patienter, som ansetts däraf kunna hafva någon nytta. Öfver såväl religionsöfningarna och skolundervisningen som hvad i öfrigt i tjänsten tillkommit predikanten, har denne afgifvit särskild berättelse, som bifogas.
12:o Underhållsdagar.
Antalet underhållsdagar för år 1898 uppgick enligt räkenskaperna till 106 819
Medeltalet vårdade pr dag har uppgått till 440,6. Under föregående berättelseår voro motsvrande siffror 160, 761 och 440,2.
13:0 Utgifter Under år 1898 stego utgifterna vid Upsala hospital till följande summor: |
||
Aflöning |
kr. |
52 274,29 |
Utspisning |
" |
86 469,94 |
Linne samt gång- och sängkläder |
" |
16 430,36 |
Eldning och lyshållning |
" |
30 606,97 |
Medikamenter |
" |
2 271,31 |
Tvätt och renhållning |
" |
4 372,48 |
Inventarier |
" |
5 179,07 |
Underhåll och förbättring af |
||
byggnader och gårdar |
kr |
10 956,89 |
Skrifmaterialer |
" |
770,12 |
Utskylder |
" |
267,52 |
Diverse utgifter |
" |
6 034,21 |
Trädgård och Jordbruk |
" |
13 854,94 |
Indragningsstat |
" |
100,00 |
S:ma Kronor 229 588,10 |
Afgå |
|||
Reparationer |
Kr. |
10 956,89 |
25 264,85 |
Utskylder |
" |
267,52 |
|
Trädgård och Jordbruk |
" |
13 854,94 |
|
Indragningsstat |
" |
100,00 |
|
Begrafningskostnader |
" |
85,50 |
|
Werkliga underhållskostnaden |
Kr. 204 323,25 |
Underhållskostnaden för varje patient har varit |
||
pr dag |
pr år |
|
för 1:a Klass Kr. |
1,937 |
707,00 |
för allmän Klass Kr. |
1,239 |
452,24 |
Totalkostnaden för hvarje pat. Kr. |
1,27 |
463,55 |
Motsvarande summor för 1897. |
|||
Underhållningskostnad för hvaje patient |
pr dag |
pr år |
|
för 1:a klass |
Kr. |
1,84 |
671,60 |
för allmän klass |
" |
1,08 |
394,20 |
Totalkostnaden för hvarje patient |
" |
1,14 |
416,10 |
Läkemedelskostnaden för 1897 uppgick till Kr. 2 213,59 eller för hvarje sjuk pr. dag Kr. 0,0141 och Kr. 5,15 i medelkostnad för hvarje sjuk pr. år.
Sjukvården.
Omsättning af sjuke Tab 1.
Vid 1897 års utgång kvarlågo 441 sjuka; af dessa voro 269 män och 172 kvinnor, motsvarande de förre 60,9% och de senare 39,1% af samtliga kvarliggande. Under loppet af 1898 intogos 70 män och 47 kvinnor eller tillsammans 117, så att hela antalet under året vårdade uppgick till 558, däraf 339 män och 219 kvinnor, motsvarande de förre 60,7%, de senare 39,3% af samtliga vårdade.
Under året 1898 hafva afförts 112, nämligen 69 män och 43 kvinnor, motsvarande de förre 61,6% och de senare 38,4% av samtliga afförde.
Bland de afförde afgingo 29 män och 19 kvinnor såsom tillfrisknade; såsom förbättrade 13 män och 17 kvinnor såsom oförbättrade 8 män och 5 kvinnor, hvarjämte 19 män och 2 kvinnor aflidit.
Intagna Tab. 2.
Med afseende å de olika sjukdomsformerna hos de under året intagna utvisar denna tabell följande:
Tungsinne förekom hos 45 däraf 25 män och 20 kvinnor motsvarande resp. 55,5% och 44,5%. De för tungsinne intagne männen utgjorde 35,7% af alla under året intagna män; de för tungsinne intagne kvinnorna 42,5% af alla under året intagna kvinnor.
Ursinne förekom hos 37 däraf 22 män och 15 kvinnor, motsvarande resp. 59,5% och 40,5%. De för ursinne intagne männen utgjorde 31,4% af alla under året intagna män; de för ursinne intagne kvinnorna 31,9% af alla under året intagna kvinnor.
Förryckthet förkom hos 11 däraf 7 män och 4 kvinnor, motsvarande resp. 63,6% och 36,4%.
Af alla intagne män utgjorde de förryckte 10%
Af alla intagne Kvinnor utgjorde de förryckte 8,5%
Svagsinthet förekom hos 13 däraf 8 män och 5 kvinnor, motsvarande resp. 61,5% och 38,5%. Af alla intagne utgjorde de svagsinte 11,4%
Af alla intagne kvinnor utgjorde de svagsinte 10,6%
Sinnessjukdom med förlamning förekom hos 10, däraf 7 män och 3 kvinnor, motsvarande resp. 70% och 30%. Af alla intagna män voro 10% behäftade med progressiv paralys. Af alla intagne kvinnor voro 6,4% behäftade med progressiv paralys.
Sinnessjukdom med fallandesot förekom ej hos någon af de under året intagne.
Fånighet förekom hos 1 man, utgörande 1,4% af alla under året intagne män.
Af alla intagna ledo |
38,6% |
af tungsinne |
" |
31,6% |
af ursinne |
" |
9,4% |
af förryckthet |
" |
11,1% |
af svagsinthet |
" |
8,5% |
af progressiv paralys |
" |
0,8% |
af fånighet |
Enkel sinnessjukdom är den sjukdomsform, som mest förekommer bland de intagne nämligen i 90,6% Förhållandet mellan de intagne och vårdade uttryckes med 20,9%.
Beträffande åldern hos de intagne (tab.3) har det visat sig, att förhållandet varit följande: |
||||||||||
Under 15 år |
16-20 år |
21-25 år |
26-30 år |
31-35 år |
36-40 år |
41-45 år |
46-50 år |
51-60 år |
61-70 år |
öfver 70 år |
0,9% |
10,3% |
17,1% |
14,6% |
8,5% |
11,1% |
8,5% |
6,8% |
13,7% |
6,8% |
1,7% |
Sjukdomens bestånd före intagningen. |
||||||
Under 3 mån |
3-12 mån |
1-2 år |
2-3 år |
3-4 år |
4-5 år |
öfver 5 år |
35,9% |
40,1% |
8,6% |
4,2% |
2,6% |
0,9% |
7,7% |
Antalet förutgångna anfall: De för första gången insjuknade och de recidiverande fallen förhålla sig sålunda: |
||||
Intet förutgånget anfall |
Ett förutgånget anfall |
Två |
Tre |
Fyra o.s.v. |
64,1% |
17,9% |
6,8% |
2,6% |
8,6% |
I 64,1% har intet anfall föregått; i 35,9% hafva förutgångna anfall observerats.
De talrikaste fallen, då sinnessjukdom första gången uppträtt bland under året intagne (tab.4), hafva inträffat så väl för män som för kvinnor i åldern 16-20 år.
Med afseende å de under året intagnes civilstånd har det visat sig, att 62,4% varit ogifta, 31,6% gifta, samt 6% änklingar eller änkor.
Af de med progressiv paralys behäftade 7 männen voro 2 gifta och en af dessa hade barn. Af de under året intagna 3 kvinnorna lidande af samma sjukdom voro 2 gifta och 1 hade barn.
Inom de intagnes släkt har sinnessjukdom (tab.5) kunnat antecknas om 43 män och 29 kvinnor.
Bland antagliga orsaker (tab.6.), som kunnat framkalla sinnessjukdom, uppgifvas följande: hufvudskador, inflamation af hjärnan och dess hinnor, slaganfall, febrar (tyfoid, influenza) syfilis, hafvandeskap, missfall, barnsäng, förlängd digifning, spritmissbruk, oordentligt lefnadssätt, öfveransträngning, religiös inflytelse, olyckor och motgångar, panperism, häftig sinnserörelse.
I 51 fall anses ärftliga anlag föreligga. Under rubriken: utan känd orsak förekomma 27 fall.
Angående de intagnas stånd och yrke (tab.7.) hafva 33 tillhört klassen tjänare och daglönare af jordbruksklass, 21 enskild betjäning och daglönare icke tillhörande jordbruksklass, 19 bönder och jordtorpare, 9 handtverkare och näringsidkare; därjämte förekommo militärer, handlande, fabriksarbetare, fabriksidkare, sjöfartsidkare, läkare, civile ämbets- och enskilde tjänstemän, lärare, studerande o.s.v.
Angående de intagnas hemort (tab.8) upplyses, att 91 tillhört landsbygden och 26 varit bosatta i stad, motsvarande resp. 77,8% och 22,2%.
Tillfrisknade (tab.9.) Under året hafva afförts 48 tillfrisknade nämligen 29 män och 19 kvinnor, hvilka samtliga vårdats för enkel sinnessjukdom; Enär antalet för enkel sinnessjukdom vårdade uppgått till 520, utgöra de från enkel sinnessjukdom tillfrisknade 9,2%. Bland de tillfrisknade kunde 43 (89,5%) lämna anstalten inom 1:a året efter intagandet, 4 hade vårdats 1-2 år samt 1 öfver 5 år.
Sjukdomens bestånd efter dess uppkomst har hos de under året tillfrisknade varit mindre än 3 månader hos 1, 3-12 månader hos 36, 1-2 år hos 7, 2-3 år hos 3, öfver 5 år hos 1.
Under 10 senaste åren hafva för enkel sinnessjukdom intagits 1 182 (tab.10). Af dessa hafva 476 utskrifvits såsom tillfrisknade, motsvarande 40,3%. 971 hafva intagits, innan 2:ne år förflutit från sjukdomens uppkomst, och af dessa tillfrisknade 455, motsvarande 46,9%. Hos 211 hade sjukdomen före intagningen redan varat öfver 2 år, och bland dessa hafva 21 kunnat utskrifvas såsom tillfrisknade motsvarande 9,9%.
Aflidna (tab.11)
Under året hafva aflidit 19 män och 2 kvinnor, sålunda inalles 21. Då medeltalet vårdade sjuke per dag varit 440,6 blir dödsprocenten 4,77.
Af de aflidne hade 61,9% vårdats för enkel sinnessjukdom, 33,3% för progressiv paralys, och 4,8% för sinnessjukdom med fallandesot. Bland de aflidne hade 6 vistats å hospitalet under 1 år, 8 från 1-5 år, 6 från 6-10 år, 1 öfver 16 år. Af dödsorsakerna intaga progressiv paralys samt lungsjukdomar ett framstående rum.
Intet fall af själfmord har förekommit under berättelseåret.
Tillfälliga sjukdomar (tab.12)
Hälsotillståndet inom hospitalet i fråga om tillfälliga sjukdomar kan sägas hafva varit ganska tillfredställande något som ock framgår af tab.12.
Sjukdomens bestånd från dess uppkomst hos de vid årets slut närvarande 446 patienterna framgår af tab.13.
De kvarvarande sjukes fördelning vid slutet af 1898 jämte uppgift öfver Kriminalpatienterna framgår af tab.14. Sålunda erlade 30 afgift i första betalningsklassen, 44 i 2:a klassen och 348 i 3:e klassen; 24 vårdades utan afgift. Af de enligt 3:e klass betalande erlades 15 kr. pr år för en manlig patient. De 20 manliga patienterna utan afgift voro samtliga utom en, som vårdades på grund af bestämmelserna i Werelii donation, kriminalpatienter. Af de 4 utan afgift vårdade kvinnorna voro 3 kriminalpatienter och 1 vårdades på grund af bestämmelserna i Werelii donation.
Vid 1897 års utgång kvarlågo 16 kriminalpatienter nämligen 15 män och 1 kvinna. Under 1898 intogos 2 män och 2 kvinnor, hvilka icke kunnat i följd af sinnessjukdom fällas till ansvar för brottsliga handlingar, 1 sinnessjuk manlig straffånge och 1 genom Medicinalstyrelsen för observation hitsänd manlig ransakningsfånge. Vid 1898 års utgång kvarlågo sålunda 22 kriminalpatienter, nämligen 19 män och 3 kvinnor. 16 af dessa, nämligen 13 män och 3 kvinnor, tillhörde dem, som icke kunnat till föjd af sinnessjukdom för brottslig handling till ansvar fällas, 2 voro ransakningsfångar och 4 voro straffångar.
Af männen hade 3 begått mord, 3 dråp, 3 misshandel, 2 mordbrand, 1 hemfridsbrott, 1 inbrottsstöld, 1 mened, 1 stöld; af kvinnorna hade 1 begått mord å fader och 2 mordbrand. Af staffångarna hade 1 begått mordbrand , 1 rån, 1 våldtägt och 1 stöld.
Såsom bilagor följa:
Statistiska tabeller, (1-14),
Dagsverkslistor och
Predikantens berättelse.
Upsala hospital i april 1899.
Teodor Nerander
Till Kongl. Medicinalstyrelsen
Jämlikt föreskrift i gällande instruktion för hospitalspredikanten § 5 får jag härmed afgifva berättelse angående min verksamhet vid Uppsala Hospital för år 1898.
I anstaltens kyrka har högmässogudstjänst i vanlig ordning hållits hvarje sön. och helgdag. Gudstjänsterna hafva i regel varit flitigt besökta af patienterna, som därvid hafva iakttagit stillhet och ordning. Nattvardsgång har hållits fyra gånger under året. Hvarje söknedag har gemensam morgonbön af mig förrättats i kyrkan utom under kortare mellantider, då jag hållit sådana andaktsstunder å kvinnoafdelningens bönsal. Dessutom har juldagen firats med julotta och nyårsaftonen med nyårsaftonbön.
Den föreskrifna undervisningen har under året pågått som vanligt under Februari, Mars och April samt Oktober, November och halfva December enligt af Kongl. Hospitalsdirektionen fastställd plan 4 timmar i veckan. De från mansafdelningen i undervisning deltagande hafva sysselsatts dels med läsning i "Läsebok för folkskolan" och Berlins "Läsebok i naturläran" dels med skrifning. Å kvinnoafdelningen har undervisningen omfattat bibelläsning och skrifning.
I enlighet med Herr Öfverläkarens anvisning har jag äfven gjort enskilda besök hos sådana patienter som det önskat, dels äfven sökt att genom personligt umgänge bereda dem förströelse och sällskap.
Anstaltens väl försedda och värdefulla lånebibliotek har flitigt anlitats under det gångna året. Omkring 70 à 80 boklån i månaden hafva utlämnats till patienter.
För bibliotekets räkning hafva följande arbeten under året inköpts: |
|
Martin C. R: |
Tro och lif En saml. predikningar |
Funcke O: |
Guds fotspår på min lefnadsväg |
Bering-Liisberg: |
Franska Revolutionen. Fortsättn fr. 1897 |
Johansen Hj.: |
Med Nansen på 86o14’ |
Hedin Sv. |
En färd genom Asien |
Elliot, Fr. M.: |
Från Bonaparte till Leo XIII |
Schück H: |
Ur gamla papper |
Frommel E: |
Skiftande blad. |
Nyblom H.: |
Det var en gång. Sagor. |
Holmgren F.: |
Dikter och tal. |
Heidenstam V. von: |
Karolinerna II |
Angered - Strandberg: |
Den nya Wärlden |
Geijerstam G. af: |
Samlade Allmogeberättelser |
Svenska Akademiens Ordbok öfver Svenska språket h. 8 och 9. |
|
Ny Illustrerad tidning |
|
Ord och bild. |
|
Varia |
|
Vintergatan |
|
Läsning för folket |
|
Läsning för hemmet |
|
Heimdals folkskrifter |
|
Julkalendrar |
|
Jultidningar |
Såsom gåfvor har dessutom biblioteket mottagit af Svenska kyrkans Missionsstyrelse: Svenska Kyrkans Missionstidning år 1898. samt af hospitalssysslomannen S. Lundeberg:
Grandville: Lustiga taflor ur djurens lif.
Hammerling R: Aspasia.
Tvänne bilderböcker
Undervisningsmaterial: Sandbergs Skriföfningar.
Enligt af Kongl. Hospitalsdirektionen fattadt beslut skola följande gamla och för biblioteket såsom värdelösa ansedda böcker afyttras och varda således från hospitalsbiblioteket afförda: |
|
Anjou L. A: |
Försök till den rätta tydningen af 4:e bönen i Fader vår |
Bunyan: |
Kristens resa (Öfverflödigt exemplar) |
Bonar: |
Vägen till frid |
Hagerup: |
Martyrhistorien |
Hamilton J.: |
Allvar i lifvet |
Delitsch F: |
Handtverkarlif på Jesu tid. |
Huhn: |
Predikningar 3 delar |
Parker: |
En afhandling om religionen |
Makay: |
Nåd och sanning |
Nicholls: |
Hjälpreda till bibelns läsning |
Nitsch. G.: |
Öfning i helgelsen |
Retzius: |
Kristliga predikningar |
Reinhard: |
Skriftetal |
Runsten: |
Den 4:e bönens utläggning |
Schmied J. W.: |
Christliche Moral |
Sanningens väg, framställd i samtal mellan lärjunge och mästare. |
|
Thym: |
Kristna kyrkans öden. 3 delar. |
Thomaeus J.J.: |
Läsebok i allmänna Kyrkohistorien |
Ödman S.: |
Geografiskt lexikon öfver Nya testamentet |
Glafer: |
Berättelse ur Guds rike. |
Berättelser ur gamla historien |
|
Coulanges: |
Staten i forntiden |
Cronholm: |
Wäringarna. Histor. undersökning |
Damm: |
Grekernas och Romarnes mytologi. |
Eichorn: |
Den nya allmänna historien |
Herder |
Ideen zur Geschichte der Menschheit 2. b. |
d:o |
Blumenlese aus Morgenländ. Dichtern |
von Müller |
Allgemeine Geschichte 3.b. |
Stålberg. V. |
Nordiskt Mytol. lexikon |
Thomas L: |
Upptäckternas bok (Duppl.) |
Wendt: |
Grunddragen till Filosofiens historia |
Tiedeman: |
Griechenlands erste Philosophie |
Lenström: |
Teologiska praenotioner |
Ödman S.: |
Jakob Bruns resa genom Abyssinien |
Hettner H.: |
Grieschiche Reiseskizzen |
Huc: |
Resa i Kina |
Kalm: |
En resa till N. Amerika 3 band |
d:o: |
Vestgöta- och Bohuslänska resa |
Kastman-Brunius: |
Geografiska bilder |
Kjellgren: |
Sammandrag af Gamla geografinen |
Mungo Parks resa i det inre af Afrika 1795-1797 |
|
Palmblad: |
Handbok i geografien |
d:o: |
Lärobok i geografien 2 ex. |
W.W: |
Ett besök i London hösten 1841 |
Tuneld: |
Geografi öfver Sverige |
Warner: |
Resa i England |
Winge: |
Lärobok i geografi och historie 3 ex. |
Fredmans Handskrifter |
|
Landtprästens i Wakefield lefverne. |
|
Malmström: |
Dikter |
Rolland: |
Äktenskapsmarknaden |
Winge: |
Idun. Svenska Skaldeprof. |
Santillon: |
The Adventures Gil Blas. |
Tidskrift för litteratur, konst, Luxe och moder. |
|
Nytt Lördagsmagasin. |
|
Magasin för konst, nyheter och moder. |
|
Tidskrift för Sveriges läroverk 59-61. |
|
Den nyaste journalisten |
|
Tidskrift för jägare 1832-34. |
|
Svenska jägarförbundets nya tidskrift |
|
Tidskrift för hemmet 62. 63. |
|
Om Abnorma skolans 2:dra nordiska läraremöte |
|
Sengelman: |
Aphorismen |
Miss Mulock: |
En kvinnas tankar om kvinnan. |
Eklund: |
Allmänna historien |
Öfver land och haf 1880. |
|
Luther i Worms samt Luther och Melanchton. |
|
1862 års kommunalförfattningar |
|
Skarin: |
Sveriges rikes lag (gammal upplaga) |
Arrhenius: |
Om hvitmossarna. |
d:o |
Elementarkurs i botanik. |
Eneroth: |
Trädgårsbok för allmogen. |
Hartman: |
Handbok i Skandinaviens flora 26 (gammal upplaga) |
Forssell: |
Lärobok i plana Trigonometrien |
Hartman: |
Utkast till populär naturkunnighet |
Indebetou: |
Om odling af kärr och mossar. |
Johnston: |
Första grunderna till åkerbrukskemien |
d:o |
Hvardagslifvets kemi 2 b. |
d:o |
Landtbrukets naturvetenskapliga grunder 3 b. |
Lange: |
Handbog i den danske Flora. |
Love: |
Handbok i den prakt. landthushållningen 2 b. |
Nathorst: |
Det skottska plöjningssättet. |
Naturalhistoria för ungdom. |
|
Pharmacopoea Svecica |
|
Nonnen: |
Om rofodling |
Poppe: |
Den unge teknologen. |
Större samandrag af alla vetenskaper. |
|
Sundevall: |
Lärobok i Zoologien |
Ström: |
Handbok för skogshushållare |
d:o: |
Vägledning i skogshushållning |
Thaer: |
Grundsatser i den rationella landthushållningen |
Thomée: |
Första begreppen i populär naturkunnighet. |
Törne: |
Landthushållningen |
Wahlberg: |
Svenska foderväxter |
Weckherlin: |
Om djurförädling och boskapsskötsel. |
d:o: |
Om nötboskapens förädling och skötsel. |
Nathorst: |
Handbok i ullkännedom och fårskötsel. |
Arosenius: |
Gramatica Ebraea. |
Böklin: |
Grekiska språkets grammatik. |
Streling: |
Grammatica latina. |
Lindfors: |
Handbok i romerska antikviteter. |
Sjöbring: |
Hebreisk Språklära. |
Gosenius: |
Hebraische Grammatik. |
Gedikes fransyska läsebok. |
|
Fryxell: |
Svenska språklära. |
Kraft: |
Manuale Novi testamenti. |
Dictionary English - Latin and Latin – English |
|
Franskt – Svenskt handlexikon. |
|
Heinrich: |
Tyskt - Svenskt handlexikon |
d:o |
Svenskt – Tyskt d:o |
Anfelt: |
Sånger. (Öfverflödiga exemplar) |
Upsala Hospital den 17 Mars 1899.
Ch. Wahrenberg
Hospitalspredikant.
Tab. N:o 1. | |||||||||||||||||||
Vårdade å Upsala Hospital under år 1898. | |||||||||||||||||||
Sjukdom | Qvarliggande från år 1897. | Intagne under år 1898. | Summa vårdade. | Afförde under år 1898 | Qvarliggande till år 1899. | Anmärkningar. | |||||||||||||
Tillfrisknande. | Förbättrade. | Oförbättrade. | Döde. | Summa afförde. | |||||||||||||||
m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | ||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex | 246 | 168 | 62 | 44 | 308 | 212 | 29 | 19 | 12 | 17 | 8 | 5 | 11 | 2 | 60 | 43 | 248 | 169 | |
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | 15 | 1 | 7 | 3 | 22 | 4 | 7 | 7 | 15 | 4 | |||||||||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | 5 | 3 | 5 | 3 | 1 | 1 | 2 | 3 | 3 | ||||||||||
Fånighet, Idiotia | 3 | 1 | 4 | 4 | |||||||||||||||
Okänd sjukdom | |||||||||||||||||||
Summa | 269 | 172 | 70 | 47 | 339 | 219 | 29 | 19 | 13 | 17 | 8 | 5 | 19 | 2 | 69 | 43 | 270 | 176 | |
441 | 117 | 558 | 112 | 446 |
Tab. N:o 2. | |||||
Intagne å Upsala Hospital under år 1898 jemte uppgift öfver sjukdomsformerna. | |||||
Sjukdomar och sjukdomsform. | Män. | Qvinnor. | Summa. | Anmärkningar. | |
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex. | Tungsinne, Melancholia | 25 | 20 | 45 | |
Ursinne, Mania | 22 | 15 | 37 | ||
Förryckthet, Paranoia | 7 | 4 | 11 | ||
Svagsinthet, Dementia | 8 | 5 | 13 | ||
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | 7 | 3 | 10 | ||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | |||||
Fånighet, Idiotia | 1 | 1 | |||
Okänd sjukdom | |||||
Summa | 70 | 47 | 117 |
Tab. N:o 3. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Intagne å Upsala Hospital under år 1898 jemte uppgift öfver de intagnes ålder, sjukdomens bestånd före intagningen samt antal förutgångne anfall. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sjukdom. | Män. | Qvinnor. | Summa. | Ålder vid intagningen. | Sjukdomsbestånd före intagningen. | Antal förutgångne anfall. | Anmärkningar. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Under fyllda 15 år. | 16-20. | 21-25. | 26-30. | 31-35. | 36-40. | 41-45. | 46-50. | 51-60. | 61-70. | Öfver 70 år. | Under 3 månader. | 3-12 månader. | 1-2 år. | 2-3. | 3-4. | 4-5. | Öfver 5 år. | Okändt. | Intet. | Ett. | Två. | Tre. | Fyra o.s.v. | Okändt. | ||||||||||||||||||||||||||||||
m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | |||||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex | 62 | 44 | 106 | 1 | 4 | 7 | 14 | 5 | 10 | 7 | 7 | 2 | 8 | 5 | 3 | 4 | 2 | 3 | 9 | 5 | 4 | 4 | 1 | 1 | 21 | 20 | 22 | 21 | 8 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 6 | 37 | 28 | 12 | 8 | 4 | 4 | 2 | 1 | 7 | 3 | |||||||||
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | 7 | 3 | 10 | 1 | 1 | 3 | 3 | 2 | 1 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 6 | 3 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fånighet, Idiotia | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Summa | 70 | 47 | 117 | 1 | 5 | 7 | 15 | 5 | 10 | 7 | 7 | 3 | 8 | 5 | 6 | 4 | 5 | 3 | 9 | 7 | 4 | 4 | 1 | 1 | 22 | 20 | 25 | 22 | 10 | 2 | 3 | 2 | 1 | 1 | 8 | 1 | 44 | 31 | 13 | 8 | 4 | 4 | 2 | 1 | 7 | 3 |
Tab. N:o 4. | ||||||||||||||||||||
Ålder då sinnessjukdom första gången uppträdt bland de under år 1898 å Upsala Hospital intagne jemte deras civilstånd. | ||||||||||||||||||||
Ålder vid första insjuknandet. | Summa. | S j u k d o m | C i v i l s t å n d. | Anmärkningar ("huruvida paralytici äro gifta och hafva barn"). | ||||||||||||||||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex. | Sinnessjukdom med förlamning. Dementia paralytica. | Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica. | Fånighet, Idiotia. | Ogifte. | Gifte. | Enklingar. | Enkor. | Frånskiljde. | ||||||||||||
m. | qv. | S:a. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | ||||
Under 15 år | 4 | 1 | 5 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | x) En af dessa har barn | ||||||||||
16-20 | 14 | 11 | 25 | 14 | 11 | 13 | 9 | 1 | 2 | xx) Har barn | ||||||||||
21-25 | 13 | 10 | 23 | 12 | 10 | 1 | 11 | 7 | 2 | 1 | 2 | |||||||||
26-30 | 11 | 5 | 16 | 11 | 4 | xx) 1 | 10 | 2 | 1 | 3 | ||||||||||
31-35 | 6 | 2 | 8 | 5 | 2 | 1 | 6 | 2 | ||||||||||||
36-40 | 4 | 2 | 6 | 4 | 2 | 1 | 3 | 2 | ||||||||||||
41-45 | 5 | 4 | 9 | 2 | 4 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | ||||||||||
46-50 | 3 | 2 | 5 | 1 | 2 | x) 2 | 1 | 2 | 2 | |||||||||||
51-60 | 7 | 7 | 14 | 7 | 5 | 2 | 1 | 2 | 5 | 2 | 1 | 3 | ||||||||
61-70 | 3 | 3 | 6 | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | ||||||||||||
Öfver 70 år | ||||||||||||||||||||
Summa | 70 | 47 | 117 | 62 | 44 | 7 | 3 | 1 | 48 | 25 | 21 | 16 | 1 | 6 |
Tab. N:o 5. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Uppgift öfver sinnes- och nervsjukdom, som förekommit inom de intagnes slägt. Upsala hospital 1898. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sjukdom. | S i n n e s s j u k d o m | N e r v s j u k d o m. | Anmärkningar. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
hos fader. | hos moder. | hos båda föräldrarne. | hos fadrens föräldrar eller syskon. | hos modrens föräldrar eller syskon. | hos båda föräldrarnes föräldrar eller syskon. | hos den sjukes syskon. | Summa. | Epilepsi | Chorea | Hypochondri eller hysteri | Summa. | ||||||||||||||||||||||||||||
hos fader. | hos moder. | hos båda föräldrarne. | hos fader. | hos moder. | hos båda föräldrarne. | hos fader. | hos moder. | hos båda föräldrarne. | |||||||||||||||||||||||||||||||
m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | s:a. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | s:a. | ||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex | 5 | 2 | 8 | 9 | 2 | 7 | 4 | 6 | 5 | 11 | 8 | *25 | *17 | *42 | |||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | 2 | 1 | 2 | *4 | *4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | *Obs! Individer | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fånighet, Idiotia | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Summa | 5 | 2 | 8 | 9 | 2 | 9 | 5 | 6 | 5 | 13 | 8 | 43 | 29 | 72 |
Tab. N:o 6. | ||||||||||||
Uppgift på antagliga orsaker, under hvilkas inflytelser sinnessjukdomar kunna anses hafva uppkommit bland de å Upsala Hospital under år 1898 intagne. | ||||||||||||
Antagliga orsaker*) | Summa. | Intagen | Anmärkningar. | |||||||||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex. | Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica. | Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | Fånighet, Idiotia. | |||||||||
m. | qv. | s:a. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | ||
Skador å hufvudet | 4 | 4 | 4 | |||||||||
Inflammation af hjernan och dess hinnor | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Slaganfall | 3 | 3 | 1 | 2 | ||||||||
Organiska hjernlidanden | ||||||||||||
Missbildning af hufvudskål och hjerna | ||||||||||||
Ryggmärgssjukdomar | ||||||||||||
Choraea | ||||||||||||
Hysteri | ||||||||||||
Febrar (typhus, typhoid; exanthematisk m.m.) | 11 | 6 | 17 | 10 | 6 | 1 | ||||||
Bleksot och blodbrist | ||||||||||||
Syfilis | 7 | 7 | 7 | |||||||||
Menstruationsrubbningar (pubertets och cessationsperioderna) | ||||||||||||
Sjukdomar i qvinliga sexualorganen | ||||||||||||
Hafvandeskap | ||||||||||||
Barnsäng | 2 | 2 | 2 | |||||||||
Digifning | 5 | 5 | 5 | |||||||||
Sjelfbefläckelse | ||||||||||||
Missbruk af spritdrycker | 7 | 7 | 7 | |||||||||
Oordentligt lefnadssätt | 3 | 3 | 2 | 1 | ||||||||
Missbruk af läkemedel (opiat, chloralhydrat m.fl.) | ||||||||||||
Öfveransträngning, psykisk, kroppslig | 13 | 2 | 15 | 11 | 2 | 2 | ||||||
Religös inflytelse | 2 | 2 | 2 | |||||||||
Kärlek | ||||||||||||
Husliga bekymmer | ||||||||||||
Olyckor och motgångar | 9 | 5 | 14 | 8 | 4 | 1 | 1 | |||||
Fattigdom, elände, (pauperism) | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Häftig sinnesrörelse | 5 | 3 | 8 | 4 | 2 | 1 | 1 | |||||
Hemlängtan | ||||||||||||
Vanvårdad uppfostran | ||||||||||||
Brott | ||||||||||||
Fängelselif, enkelt | ||||||||||||
Fängelselif i cell | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Ärfliga anlag | 34 | 17 | 51 | 31 | 15 | 2 | 2 | 1 | ||||
"Förkylning" | 1 | 2 | 3 | 1 | 2 | |||||||
Abort | 1 | 1 | ||||||||||
Samvetskval | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Utan känd orsak | 15 | 12 | 27 | 15 | 12 | |||||||
*) Skulle i det särskilda sjukdomsfallet förekomma flera sjukdomsorsaker, böra de alla i tabellen upptagas. |
Tab. N:o 7. | ||||||||||||
Uppgift på de å Upsala Hospital under år 1898 intagnes stånd och yrke. | ||||||||||||
Stånd och yrke. | S j u k d o m. | Anmärkningar. | ||||||||||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex. | Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica. | Fånighet, Idiotia. | Summa. | ||||||||
m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | s:a. | ||
Presterskap | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Universitetslärare och vetenskapsmän | ||||||||||||
Lärare | 1 | 3 | 4 | 4 | ||||||||
Skolungdom och studerande | 2 | 1 | 3 | 3 | ||||||||
Civile embets- och enskilde tjenstemän | 3 | 1 | 3 | 1 | 4 | |||||||
Vaktbetjening | ||||||||||||
Jernvägsbetjening | ||||||||||||
Militärer | 5 | 1 | 1 | 5 | 2 | 7 | ||||||
Jurister utan tjenst, advokater | ||||||||||||
Läkare | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | |||||||
Farmaceuter | ||||||||||||
Barnmorskor | ||||||||||||
Ingeniörer och tekniker | ||||||||||||
Literatörer | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Konstnärer | ||||||||||||
Sjöfartsidkare (sjömän, fiskare) | 2 | 2 | 2 | |||||||||
Landtbrukare af ståndspersonsklass | ||||||||||||
Bönder och jordtorpare | 7 | 11 | 1 | 7 | 12 | 19 | ||||||
Fabriksidkare och bruksegare | 1 | 1 | 2 | 2 | ||||||||
Fabriksarbetare | 1 | 3 | 1 | 3 | 4 | |||||||
Kapitalister | ||||||||||||
Handtverkare, näringsidkare | 4 | 5 | 4 | 5 | 9 | |||||||
Handlande | 3 | 1 | 4 | 4 | ||||||||
Tjenare, daglönare af jordbruksklass | 22 | 10 | 1 | 23 | 10 | 33 | ||||||
Enskild betjening och daglönare icke tillhörande jordbruksklass | 9 | 11 | 1 | 9 | 12 | 21 | ||||||
Fattighjon | 1 | 1 | 1 | |||||||||
Okändt yrke | ||||||||||||
Summa | 62 | 44 | 7 | 3 | 1 | 70 | 47 | 117 |
Tab. N:o 8. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Uppgift på de å Upsala Hospital under år 1898 intagnes hemort. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sjukdom. | Summa. | H e m o r t. | Land. | Stad. | Anmärkningar. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
L ä n. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Stockholms stad. | Stockholms län. | Upsala län. | Södermanlands län. | Östergötlands län. | Jönköpings län. | Kronobergs län. | Kalmar län. | Gotlands län. | Blekinge län. | Kristianstads län. | Malmöhus län. | Hallands län. | Göteborgs o. Bohus län. | Elfsborgs län. | Skaraborgs län. | Vermlands län. | Örebro län. | Vestmanlands län. | Kopparbergs län. | Gefleborgs län. | Vesternorrlands län. | Jemtlands län. | Vesterbottens län. | Norrbottens län. | Utrikes ort. | Okändt. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
m. | qv. | s:a. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | ||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex | 62 | 44 | 106 | 2 | 3 | 11 | 10 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 | 12 | 12 | 17 | 12 | 5 | 6 | 1 | 1 | 48 | 39 | 14 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | 7 | 3 | 10 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 6 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fånighet, Idiotia | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Summa | 70 | 47 | 117 | 3 | 3 | 12 | 11 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 4 | 2 | 2 | 12 | 12 | 18 | 12 | 6 | 7 | 3 | 1 | 50 | 41 | 20 | 6 |
Tab. N:o 9. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tillfrisknade å Upsala Hospital under år 1898 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sjukdom. | Summa. | Ålder. | Vistelsetid inom hospitalet. | Sjukdomens bestånd efter dess uppkomst. | Anmärkningar. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Under 15 år. | 16-20. | 21-25. | 26-30. | 31-35. | 36-40. | 41-45. | 46-50. | 51-60. | 61-70. | Öfver 70 år. | Under 1 år. | 1-2. | 2-3. | 3-4. | 4-5. | Öfver 5 år. | Under 3 månader. | 3-12 månader. | 1-2 år. | 2-3 | 3-4 | 4-5 | Öfver 5 år. | Okändt. | |||||||||||||||||||||||||||||
m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | ||||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex | 48 | 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 7 | 4 | 3 | 2 | 2 | 7 | 3 | 27 | 16 | 2 | 2 | 1 | 1 | 22 | 14 | 4 | 3 | 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fånighet, Idiotia | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Summa | 48 | 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 7 | 4 | 3 | 2 | 2 | 7 | 3 | 27 | 16 | 2 | 2 | 1 | 1 | 22 | 14 | 4 | 3 | 2 | 1 | 1 |
Tab. N:o 10. | |||||||||||
Uppgift på tillfriskningsprocenten bland de under de 10 sista åren å Upsala Hospital intagne sjuke, som lidit af enkel sinnessjukdom. | |||||||||||
Intagningsår. | Sjukdomens bestånd före intagningen. | Intagne. | Tillfrisknade. | Procent tillfrisknade. | Anmärkningar*). | ||||||
m. | qv. | s:a. | m. | qv. | s:a. | m. | qv. | s:a. | |||
1889 | Under 2 år | 50 | 33 | 83 | 22 | 19 | 41 | 44 | 57,6 | 49,4 | x) En man äfven lidande af fallandesot, utskrifven som frisk |
Öfver 2 år | 15 | 5 | 20 | 2 | 2 | 13,3 | 10,0 | ||||
1890 | Under 2 år | 48 | 34 | 82 | 25 | 18 | 43 | 52,1 | 52,9 | 52,4 | xx) Dessutom en kvinna, lidande af sinnessjukdom med fallandesot tillfrisknad |
Öfver 2 år | 12 | 4 | 16 | 2 | 2 | 16,7 | 12,5 | ||||
1891 | Under 2 år | 52 | 50 | 102 | 30 | 28 | 58 | 57,7 | 56,0 | 56,9 | |
Öfver 2 år | 21 | 6 | 27 | 4 | 4 | 19,0 | 14,8 | ||||
1892 | Under 2 år | 65 | 41 | 106 | 33 | 12 | 45 | 50,8 | 29,3 | 42,5 | |
Öfver 2 år | 19 | 12 | 31 | 2 | 2 | 4 | 10,5 | 16,7 | 12,9 | ||
1893 x) | Under 2 år | 59 | 37 | 96 | 31 | 22 | 53 | 52,5 | 59,5 | 55,2 | |
Öfver 2 år | 18 | 9 | 27 | 1 | 1 | 11,1 | 3,7 | ||||
1894 xx) | Under 2 år | 58 | 58 | 116 | 32 | 26 | 58 | 55,2 | 44,8 | 50,0 | |
Öfver 2 år | 16 | 11 | 27 | 2 | 2 | 4 | 12,5 | 18,2 | 14,8 | ||
1895 | Under 2 år | 47 | 41 | 88 | 17 | 22 | 39 | 36,2 | 53,7 | 44,3 | |
Öfver 2 år | 12 | 8 | 20 | 1 | 1 | 8,3 | 5,0 | ||||
1896 | Under 2 år | 51 | 44 | 95 | 21 | 24 | 45 | 41,2 | 54,5 | 47,1 | |
Öfver 2 år | 10 | 4 | 14 | ||||||||
1897 | Under 2 år | 64 | 47 | 111 | 30 | 20 | 50 | 46,9 | 42,6 | 45,1 | |
Öfver 2 år | 11 | 4 | 15 | 1 | 1 | 2 | 9,1 | 25,0 | 13,3 | ||
1898 | Under 2 år | 51 | 41 | 92 | 14 | 9 | 23 | 27,5 | 21,9 | 25,0 | |
Öfver 2 år | 11 | 3 | 14 | 1 | 1 | 9,1 | 7,1 | ||||
Summa | Under 2 år | 545 | 426 | 971 | 255 | 200 | 455 | 46,8 | 46,9 | 46,9 | |
Öfver 2 år | 145 | 66 | 211 | 15 | 6 | 21 | 10,3 | 9,1 | 9,9 | ||
Summa Summarum | 690 | 492 | 1 182 | 270 | 206 | 476 | 39,1 | 41,9 | 40,3 | ||
*) Tillfrisknar sinnessjuk, som lidit af annan än här upptagen sinnessjukdom, anmärkes detta särskildt. |
Tab. N:o 11. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Döde å Upsala Hospital under år 1898 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sjukdom. | Män. | Qvinnor. | Summa. | Dödsprocent beräknad efter medeltalet vårdade sjuke för dag. | Å l d e r . | Vistelsetid inom hospitalet. | Sjukdomens bestånd från dess uppkomst. | D ö d s o r s a k. | Anmärkningar. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Under 15 år. | 16-20. | 21-25. | 26-30. | 31-35. | 36-40. | 41-45. | 46-50. | 51-60. | 61-70. | Öfver 70 år. | Under 1 år. | 1-5. | 6-10. | 11-15. | 16-20. | Öfver 20 år. | Under 3 månader. | 3-12 månader. | 1-2 år. | 2-3. | 3-4. | 4-5. | Öfver 5 år. | Okändt. | Lunginflammation | Lungsot | Kronisk njuriflammation | Sinnessjukdom med förlamning | Magkräfta | Hjärtförlamning | Lungoedem | Pyo-septichaemia | Ålderdomsaftyning | Klinisk (ej tuberkulös) lunginflammation. | Hjärnskakning | Hjärnblödning. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | ||||||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex | 11 | 2 | 13 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 5 | 3 | 1 | 5 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 4 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | x) En af dessa i förening med lungbrand | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | 7 | 7 | 1 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 4 | 1 | (x) 6 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fånighet, Idiotia | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Summa | 19 | 2 | 21 | 4,77 | 1 | 3 | 3 | 5 | 2 | 1 | 1 | 5 | 5 | 1 | 8 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 1 | 3 | 9 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 6 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(Medeltal 440,6) |
Tab. N:o 12. | |||||||||||||
Uppgift på tillfälliga sjukdomar bland de å Upsala Hospital vårdade under år 1898 | |||||||||||||
Tillfälliga sjukdomar*). | Summa. | Anmärkningar. | |||||||||||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex. | Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica. | Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica. | Fånighet, Idiotia. | ||||||||||
m. | qv. | s:a. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | |||
16 | Influenza | 4 | 4 | 4 | |||||||||
20 | Erysipelas | 1 | 1 | 1 | |||||||||
21 | Pyaemia | 1 | 1 | 1 | |||||||||
32 a | Tuberculosis pulmonum | 1 | 4 | 5 | 1 | 4 | |||||||
32 e | Tuberculosis oss.et.artic. | 1 | 1 | 1 | |||||||||
32 f | Tuberculosis gland. lymph. | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | |||||||
32 i | Tuberculosis miliaris acut. | 1 | 1 | 1 | |||||||||
41 | Chlorosis | 1 | 1 | 1 | |||||||||
62 | Haemorrhagia cerebri | 1 | 1 | 1 | |||||||||
66 | Hemiplegia | 1 | 1 | 1 | |||||||||
97 | Coniunctivitis catarrhalis | 1 | 3 | 4 | 1 | 3 | |||||||
98 | Keratitis | 2 | 2 | 2 | |||||||||
116 | Atrophia nerv. optici | 1 | 1 | 1 | |||||||||
146 | Vitium organ.cordis | 3 | 3 | 3 | |||||||||
153 | Lymphangitis | 1 | 1 | 1 | |||||||||
62 a | Bronchitis acuta | 1 | 3 | 4 | 3 | 1 | |||||||
62 b | Bronchitis cronica | 2 | 2 | 2 | |||||||||
66 a | Pneumonia acuta | 1 | 1 | 1 | |||||||||
168 | Gangraena pulmonum | 1 | 1 | 1 | |||||||||
169 | Emphysema pulmonum | 2 | 2 | 2 | |||||||||
172 | Stomatitis | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | |||||||
174 | Angina pharyngitis | 5 | 5 | 10 | 4 | 5 | 1 | ||||||
77 b | Gastritis chronica | 7 | 7 | 7 | |||||||||
81 a | Enteritis acuta | 2 | 4 | 6 | 2 | 3 | 1 | ||||||
81.b. | Enteritis chronica | 2 | 2 | 4 | 2 | 2 | |||||||
203 a | Cystitis acuta | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | |||||||
216 | Orchitis | 1 | 1 | 1 | |||||||||
244 | Rheumatism. art. cron. | 1 | 1 | 1 | |||||||||
253 | Urticaria (factitia) | 1 | 1 | 1 | |||||||||
255 | Psoriasis | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | |||||||
257 | Eczema | 3 | 3 | 2 | 1 | ||||||||
265 | Eczema marginatum | 1 | 1 | 1 | |||||||||
268 | Phlegmone | 2 | 3 | 5 | 2 | 3 | |||||||
270 | Carbunculus | 6 | 6 | 6 | |||||||||
293 a | Fractura simplex | 1 | 1 | 1 | |||||||||
294 | Luxatio, Distorsio | 2 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | ||||||
296 | Vulnera | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||||||
Summa | 50 | 46 | 96 | 44 | 42 | 5 | 2 | 2 | 1 | ||||
*) Vid sjukdomarnes nomenklatur och ordnande följes det formulär, som K. Sundhetskollegium uti cirkulär af 31 Aug. 1874 anbefalt skola följas vid afgifvande af sjukförslag och rapporter. |
Tab N:o 13. | ||||||||||||||||||
Sjukdomens bestånd från dess uppkomst*) hos de å Upsala Hospital den 31 Dec. år 1898 närvarande. | ||||||||||||||||||
Sjukdom. | Summa. | Under 1 år. | 1-2 år. | 2-3. | 3-5. | 5-10. | Öfver 10 år. | Okändt. | Anmärkningar. | |||||||||
m. | qv. | s:a. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | ||
Enkel sinnessjukdom, Insania simplex | 248 | 169 | 417 | 19 | 19 | 17 | 22 | 14 | 9 | 36 | 24 | 72 | 41 | 88 | 52 | 2 | 2 | |
Sinnessjukdom med förlamning, Dementia paralytica | 15 | 4 | 19 | 2 | 4 | 1 | 2 | 4 | 1 | 3 | 2 | |||||||
Sinnessjukdom med fallandesot, Insania epileptica | 3 | 3 | 6 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | ||||||||||
Fånighet, Idiotia | 4 | 4 | 4 | |||||||||||||||
Summa | 270 | 176 | 446 | 21 | 19 | 22 | 23 | 17 | 9 | 40 | 25 | 75 | 44 | 93 | 54 | 2 | 2 | |
85 | ||||||||||||||||||
361 = 80,9% | ||||||||||||||||||
*) I händelse af förutgånget anfall göres beräkningen från det, som senast föranledt den sjukes intagande på hospitalet. |
Tab N:o 14. | |||||||||||||||||
De qvarvarande sjukes fördelning inom Upsala Hospital vid slutet af år 1898 jemte uppgift öfver kriminalpatienter. | |||||||||||||||||
Summa. | Med hänsyn till afgift. | Kriminalpatienter. | Anmärkningar*). | ||||||||||||||
Betalande i 1:a klass. | Betalande i 2:dra klass. | Betalande i 3:dje klass. | Utan afgift. | De som icke kunnat till följd af sinnessjukdom för brottslig handling till ansvar fällas. | Ransakningsfångar. | Straffångar. | |||||||||||
m. | qv. | s:a. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | m. | qv. | |
270 | 176 | 446 | 1) 30 | 21 | 23 | 199 | 4) 149 | 2) 20 | 3) 4 | x) 13 | xx) 3 | xxx) 2 | xxxx) 4 | x) 3 mord, 3 dråp, 3 misshandel, 1 mordbrand, 1 hemfridsbrott, 1 inbrottsstöld, 1 mened. | |||
xx) 1 mord å fadern, 2 mordbrand. | |||||||||||||||||
xxx) 1 mordbrand, 1 stöld | |||||||||||||||||
xxxx) 1 mordbrand, 1 rån, 1 våldtägt, 1 stöld | |||||||||||||||||
*) Här specificeras de brottsliga handlingarne. | |||||||||||||||||
1) Af dessa betala 3 kr 1,70 pr dag | |||||||||||||||||
2) Af dessa är 19 kriminalpatienter och 1 på grund af bestämmelserna i Herelii donation | |||||||||||||||||
3) Af dessa är 3 kriminalpatienter och 1 på grund af bestämmelserna i Herelii donation | |||||||||||||||||
4) Af dessa betalar 1 kr. 15 pr år. |
Utgjorda dagsverken af Qvinnopatienterna vid Upsala Hospital under 1898. |
|||
Dagsverken |
Dagsverken medeltal per dag |
Summa |
|
Januari |
959 |
||
Februari |
1 036 |
||
Mars |
1 091 |
||
April |
1 030 |
||
Maj |
1 038 |
||
Juni |
998 |
||
Juli |
1 016 |
||
Augusti |
1 081 |
||
September |
1 148 |
||
Oktober |
1 130 |
||
November |
1 080 |
||
December |
917 |
||
Summa |
12 524 |
41,74 |
12 524 |
Rätt utdraget intygar Henrik Röding
Utgjorda dagsverken af manspatienterna vid Upsala hospital under år 1898 |
|||||||||||||||
Dagar |
Drefplockning |
Diverse inom Afdeln. |
Stallet |
Ladugården |
Köket |
Bageri |
Måleri |
Snickeri |
Skrädderi |
Skomakeri |
Trädgården |
Diverse yttre arbeten Befallningsmannen m.m. |
Summa |
medeltal per dag à 304 arbetsdagar |
|
Januari |
24 |
370 |
407 |
24 |
72 |
26 |
24 |
24 |
28 |
224 |
81 |
362 |
903 |
2 545 |
|
Februari |
24 |
418 |
279 |
24 |
72 |
24 |
24 |
21 |
24 |
234 |
80 |
339 |
885 |
2 424 |
|
Mars |
26 |
309 |
339 |
26 |
74 |
26 |
26 |
12 |
26 |
251 |
112 |
470 |
1 025 |
2 696 |
|
April |
24 |
427 |
192 |
24 |
72 |
24 |
24 |
24 |
24 |
222 |
108 |
466 |
896 |
2 503 |
|
Maj |
24 |
268 |
212 |
24 |
72 |
24 |
24 |
19 |
24 |
201 |
99 |
476 |
884 |
2 327 |
|
Juni |
25 |
405 |
254 |
25 |
75 |
25 |
25 |
24 |
25 |
200 |
117 |
418 |
964 |
2 557 |
|
Juli |
26 |
340 |
26 |
78 |
26 |
26 |
33 |
26 |
227 |
127 |
434 |
868 |
2 211 |
||
Augusti |
27 |
261 |
295 |
27 |
81 |
27 |
27 |
35 |
27 |
243 |
127 |
765 |
708 |
2 623 |
|
September |
26 |
356 |
306 |
26 |
78 |
26 |
26 |
46 |
26 |
260 |
101 |
413 |
873 |
2 537 |
|
Oktober |
26 |
334 |
339 |
26 |
78 |
26 |
26 |
52 |
26 |
277 |
104 |
438 |
813 |
2 539 |
|
November |
26 |
264 |
293 |
26 |
78 |
26 |
26 |
41 |
26 |
267 |
130 |
431 |
878 |
2 486 |
|
December |
26 |
630 |
208 |
26 |
78 |
26 |
26 |
23 |
26 |
248 |
111 |
405 |
849 |
2 656 |
|
Summa |
304 |
4 042 |
3 464 |
304 |
908 |
306 |
304 |
354 |
308 |
2 854 |
1 297 |
5 417 |
10 546 |
30 104 |
99,026 |
Upsala Hospital den 31 December 1898.
Carl J. Wall