VÅRD- OCH OMSORGSHISTORISK DATABAS

Serierubrik: Överinspektören för sinnessjukvårdens berättelser 1899-1914

Filnamn: I90516JX

År: 1905

Ort: Johannesberg

Författare: Georg Schuldheis

Dokumentets namn: Asyl Johannesberg 1905

Arkivnummer: Ra/420177.04

Beståndsnamn: Medicinalstyrelsen

Signum: E16E

Rapport: 22(47)

Diarienummer: 1111 Hd/1905

Ankomstdatum: 1905-06-19

Volym: 6

//Föredr.12/7 05,// //12/7 Afskrift till Styrelsen för läkarens kännedom//

Berättelse till K. Medicinalstyrelsen öfver af undertecknad den 7 maj 1905 hemställd afsyning af Johannesbergs asyl

för obildbara sinnesslöa, hvilken genom nådigt bref den 10 mars 1905 blifvit godkänd för en tid af 3 år med vilken att där må vårdas högst åtta obildbara sinnesslöa på en gång samt att ett snyggningsrum blefve anordnadt i omedelbar anslutning till något af sofrummen och att de anvisningar rörande asylbyggnadens iståndsättande som vederbörande inspektör kan finna skäl meddela blefva noggrannt iakttagna.

Asylen, som tillhör Skaraborgs och Älfsborgs läns uppfostringsanstalt och arbetshem för sinnesslöa å Johannesberg vid Mariestad är inrymd i en särskild mindre byggnad af två, belägen ett par minuters väg från anstaltens hufvudkomplex. En mindre väg löper omedelbart intill asylbyggnaden och i dess närhet finnes ett par enskilda bostäder Något obehag för asylen har dock enligt uppgift ej häraf förmärkts; ej heller har klagomål försports öfver störande inflytande å omgifningen från asylens sida. Området närmast omkring byggnaden är i tämligen oordnadt skick. Inhägnaden för de sinnesslöa är alldeles för liten. Detta skulle dock under instundande sommar afhjälpas i samband med tillämnade planeringsarbeten. Själfva asylbyggnaden innehåller dels uthuslokaler hufvudsakligen en större tvättstuga samt för öfrigt några förut till bostadslägenhet använda rum, hvilkas anordning och storlek befanns öfverensstämmande med hos Kongl. Majestät företedd ritning, dock med det undantag att den stora pannmuren mellan rummen I, II och III nu ersatts med kakelugnar samt att klosetten blifvit förlagd i en passage som anordnats mellan förstugan och rummet n:o III. Klosetten får sekundär dager genom ett fönster mot förstugan; någon dålig lukt förmärktes ej vid mitt besök. Denna anordning synes mig visserligen provisoriskt kunna tolereras, men jag påpekade vid besöket att ett större klosettrum kombineradt med bad- och snyggningsrum borde anordnas i enlighet med föreskrifterna i det ofvannämnda nådiga brefvet.

Golfven i rummen voro fernissade. Väggarne i dagrummet voro panelerade och oljemålade; i öfriga rum nytapetserade. Någon nyanskaffning af sängar och sängutredning har icke skett, utan har äldre persedlar ur anstaltens förråd här kommit till användning; en del af dessa voro ganska slitna och eljes illa medfarna. Mot ordningen kunde ett par detaljanmärkningar göras. I allmännhet kan dock sägas att snygghet och god ordning var rådande. Luften var god i alla rummen. Föreståndarinnan för uppfostringsanstalten och arbetshemmet har öfverinseendet äfven öfver asylen som af henne besökes hvar eller hvarannan dag. Den närmaste tillsynen utöfvas af en öfversköterska, som genomgått högre flickskola samt erhållit utbildning i sinnesslöas vård å Johannesberg före asylens tillkomst, jämte en sköterska, som förut länge haft sinnesslöa under sin vård. Vid mitt besök vårdades i asylen 6 sinnesslöa, alla flickor i en ålder af 9-15 år. Två af dessa hade jämte sköterskan sin sofplats i rummet n:o II; två i n:o III och 2 i n:o IV. N:o I användes uteslutande som dagrum och n:o V till bostad för öfversköterskan.

En af de sinnesslöa är ytterligt besvärlig och svårskött. Under genomträngande skrik, som förefalla vara uttryck för svåra plågor rusar hon omkring, förstörande allt som kommer i vägen eller kastar sig på golfvet våldsamt slående med hufvudet i detsamma. Hon är därför iklädd bindtröja. Ibland kunna skriken och oron stundtals mildras genom att insvepa barnet i ett varmt täcke, men eljes synes intet hjälpa. En annan af de sinnesslöa hade händerna bakbundna på grund af intensiv drift att skada sig själf och andra. Jag gaf anvisning å medel att på mindre anstötligt sätt skydda detta barn och omgifningen. Alla barnen kunna i regeln hållas snygga om dagarne men om nätterna pläga 4 af dem väta i bädden. Jag gaf anvisning om förande af osnygghets och tvångsmedelslistor.
Georg Schuldheis

Planritning och förslag till disposition af rummen, som äro afsedda till asyl i Anstaltens Johannesberg, invid Mariestad.

Förslag till disposition af rummen i vidstående bostadslägenheter

 

Golfyta

Höjd

kubikinnehåll

Rum N:o I

28,1 kv.mtr

x 2,15 mtr

= 61,4 kbmtr, afsedt till dagrum

Rum N:o II

17,3 kv.mtr

x 2.15

= 37,2 kbmtr; afsedt för 3 barn.

Rum N:o III

16,1 kv.mtr

x 2,15

= 34,6 kbmtr, afsedt för 1 barn och 1 sköterska.

Rum N:o IV

11,6 kv.mtr

x 2,15

= 24,7 kbmtr, afsedt för 2 barn.

Rum N:o V

14,6 kv.mtr

x 2,15

= 31,5 kbmtr, afsedt för 2 barn och 1 sköterska

 

Summa 8 barn och 2 sköterskor.

Planritning å en provisorisk asyl vid Johannesberg
Skala 1:100

Mariestad den 20 dec 1904
A Melin
Byggmästare