E. Bertil Damm

Född:1887-06-28 – Tierps församling, Uppsala län (i Stynsberg)
Död:1942 – Ljusdals församling, Gävleborgs län

Målare


Band 10 (1931), sida 128.

Meriter

Damm, Er i k Bertil, f. 28 juni 1887 å Stynsberg, Tierps socken. Föräldrar: inspektören Karl Johan Damm och Kristina Karolina Nilsdotter. Elev vid Katarina l. allmänna läroverk ht. 1897—vt. 1902; anställd å ritkontor 1902; elev vid tekniska skolans aftonskola 16 sept. 1903—vt. 1905 och vid dess byggnadsyrkesskola 4 nov. 1905—30 apr. 1907 samt vid Konstakademien 30 aug. 1907—vt. 1909. Verksam som målare i Stockholm från hösten 1909; har företagit upprepade studieresor till utlandet. Erhöll av Konstakademien Ribbingska stipendiet 1915.

Efter att tidigare ha arbetat i en mera akademisk stil framträdde D. på ea separatutställning i Svensk-franska konstgalleriet 1919 med en serie närmast av Cézanne och neoimpressionisterna påverkade spanska landskap, löst skisserade i akvarellaktigt ljusa toner. Senare har han mest ägnat sig åt dekorativa arbeten. Början gjordes med S: t Erik, målning al fresco på Stadshusets fasad (1920). På en separatutställning i Konstnärshuset 1921 visade han skisser och kartonger till en stor monumentalkomposition, Apoteos till svensk bildning, framställande i ett stiliserat landskap ett antal svenska kulturrepresentanter från olika tider (tre kartonger deponerade och placerade som fonddekoration i A-salen i Stockholms högskolas nybyggnad vid Norrtullsgatan). Stilen är i dessa och andra av D: s senare arbeten, bl. a. målade och tecknade porträtt, exponerade på Optimisternas utställning i Liljevalchs konsthall 1926, en något om Karl Larssons påminnande linjestil med en sval och dämpad kolorit. Bland D: s. övriga arbeten märkas dekorativa målningar i kommunala mellanskolan på Kungsholmen i Stockholm (1927), kartongen till en stor gobeläng för motorfartyget Kungsholm (1929), dekorativa arbeten i biograf- och restauranglokaler i Stockholm, färgvalet för Karlstads utställningen i dess helhet samt huvudrestaurangens dekorativa utsmyckning (1929). För Dramatiska teatern har D. utfört skisser till flera teaterdekorationer, bland vilka den stiliserade uppsättningen till Othello (1924) och den mera realistiskt betonade till Ferdinand Bruckners Elisabet av England (1931) höra till de mest bemärkta.

Biografi

 

Författare

G. Johansson.



Sök i Nationella Arkivdatabasen

Arkivuppgifter

 

Tryckta arbeten

 

Källor och litteratur

 

Hänvisa till den här artikeln

Bäst är förstås om man kan göra en hänvisning till den tryckta versionen. Om man vill hänvisa till webbversionen måste man göra en länk till aktuell sida så att det är tydligt att det är webbversionen man hänvisar till. Ett exempel på en hänvisning till denna artikeln är:
E. Bertil Damm, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/17236, Svenskt biografiskt lexikon (art av G. Johansson.), hämtad 2024-04-23.

Du kan också hänvisa till den här artikeln med hjälp av dess unika URN-nummer som är: urn:sbl:17236
URN står för Uniform Resource Name och är en logisk identifierare för denna artikel, till skillnad från dess länk, som är en fysisk identifierare. Det betyder att en hänvisning till artikelns URN alltid kommer att vara giltig, oavsett framtida förändringar av denna webbsida.
En sådan hänvisning kan se ut på följande sätt:
E. Bertil Damm, urn:sbl:17236, Svenskt biografiskt lexikon (art av G. Johansson.), hämtad 2024-04-23.

Rättelser

Skicka gärna in en rättelse på denna artikel om du hittar något fel. Observera dock att endast regelrätta faktafel samt inläsningsfel korrigeras. Några strykningar/tillägg eller andra ändringar i databasen kan inte göras, då den endast är en kopia av originalet (den tryckta utgåvan) och därför måste spegla detta.

Din e-postadress (frivillig uppgift): 
Vad heter Sveriges huvudstad? (förhindrar spam): 
Riksarkivet Utgivare: Svenskt biografiskt lexikon E-post: sbl[snabel-a]riksarkivet.se