Tillbaka

Olof

Start

Olof

Kung

Olof, sveakonung i Birka åtminstone omkring 850.

O har förmodats (Munch; Nerman 1918 o 1920; jfr Boken om Ansgar, s 103) vara son till den Björn (bd 4) som var konung vid Ansgars (bd 2) första besök i Birka omkr 830. Han är endast känd genom ärkebiskop Rimberts (d 888) i Bremen skildring av sin 865 avlidne företrädare Ansgars liv. Enligt denna källa skall O ha varit sveakonung, då Ansgar gjorde sin andra resa till Birka efter att i slutet av 840-talet ha blivit ärkebiskop. Dit hade då sändebud kommit med rekommendation för Ansgar från den danske konungen Hårik, som enligt en annaluppgift stupade 854 (Ausgewählte Quellen; Albrectsen). Rimbert uppger, att en person kort före Ansgars ankomst till Birka agiterat där mot kristendomen och uppmanat folket att i stället dyrka en avliden konung Erik (bd 14, s 244). Ansgar inbjöd därför O till sitt härbärge. Vid deras samtal där skall O ha förklarat, att han inte utan vidare vågade stödja Ansgar, eftersom präster bortdrivits genom ett folkupplopp. Om sändebud från Ansgar åtföljde O på nästa ting, lovade han emellertid att där tala till folket för Ansgars mission.

Vid O:s förhandlingar med sina hövdingar beslöts, att man genom lottkastning skulle söka utröna gudarnas vilja i denna sak. Denna lottkastning resulterade i att dyrkan av de kristnas Gud skulle tillåtas. När frågan var uppe på tinget i Birka beslöts, att präster skulle få vistas hos svearna, och att de kristna sakramenten skulle tillåtas, och så beslöts även på ett ting i en annan del av O:s rike. Därefter förordnade O, att kyrkor skulle få byggas, att präster skulle få vistas hos svearna och att de som ville bli kristna ej skulle hindras därifrån. O skänkte till Erimbert en tomt i Birka, där denne skulle kunna uppföra en bönesal; Erimbert hade rekommenderats av Ansgar och var systerson till den tidigare från Birka förjagade biskopen Gautbert.

Rimbert uppger också, att O, sedan danskarna misslyckats med att erövra Kurland, som fordom lytt under svearna, företog ett krigståg dit, brände en stad "Seeburg" där och fick skatt av en stad "Apulia". Uppgifterna om O:s tåg till Kurland har kombinerats med att arkeologiska utgrävningar där resulterat i fynd, som anses vittna om kontakter med Svealand (jfr bd 26, s 530).

Hans Gillingstam


Svenskt biografiskt lexikon