GOODYEAR GUMMIFABRIKS AB

Organisation

KategoriEj fastställd. Ospecificerad
Alternativa namn
Goodyear Gummi fabriks AB
Historik
Arkivet ännu inte färdigförtecknat
Goodyear Gummi Fabriks Ab var ett helägt dotterbolag till det amerikanska storföretaget The Goodyear Tire Rubber Company i Akron och hade sin verksamhet i Norrköping 1939-1982. Styrelsen, som valdes vid bolagsstämman, hade sitt säte i Stockholm.
Fabriken fyllde främst det svenska behovet av de standardgummivaror av Goodyears fabrikat, som tidigare importerades, främst bildäck och slangar. Därjämte förekom vid Norrköpingsfabriken viss specialtillverkning, t ex flygplansdäck till Saab. Från 1950-talet blev produktionen av däck till traktorer och entreprenadmaskiner m m betydande. Utöver eget märke tillverkas vid Goodyearfabriken däck och slangar av det engelska märket Dunlop vilket medförde, att sistnämnda företag hade sitt svenska försäljningskontor förlagt till Norrköping.
Goodyear valde Norrköping till svensk fabriksort för stadens goda marknadsläge. Då fabriken tillkom var man inriktad på att förlägga detta slag av industrier till området söder om strömmen, bortom Sylten, där fabriken också sedan starten legat.
Utvecklingen vid Goodyearfabriken avbröts snart av andra världskriget med dess råvarubrist. Därefter, och sedan däck- och drivmedelsransoneringarna upphörde 1949 var expansionen stark, vilket bl. a. tog sig uttryck i utbyggnader av produktionskapaciteten. Den senaste genomfördes 1966-67, varvid drygt 20 milj. kronor investerades i nya byggnader och maskiner. Antalet sysselsatta ökade från ca 600 1950 till ca 1100 1972 - ca 8% av hela antalet sysselsatta i den svenska gummivaruindustrin.
Under slutet av 1970-talet började företaget gå med förlust och den 20 september 1979 togs diskussionen om produktionen i Norrköping upp på bolagsstyrelsens möte då man såg att fabriken i Norrköping stod för en stor del av förlusten. En kommitté tillsattes för att utreda läget samt för att utreda huruvida det var lönsamt att fortsätta driften i Norrköping eller inte. Den 10 mars 1980 lades förslaget om nedläggning av produktionen i norrköping fram inför Bolagsstyrelsen, eftersom de höjda råvarupriserna hade en förödande påverkan på produktionskostnaderna. Diskussionerna var många om och i så fall hur man skulle kunna rädda fabriken men den18 augusti 1980 fattades beslutet om att nedläggning och den 19 september samma år fastställdes beslutet efter omprövning.
(Upprättad 2015-03-03 utifrån Norrköpings historia samt bolagsstyrelsens protokoll 1979-1980 A:1)
ReferenskodSE/E010/NSA_6839
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/agent/3DhwOmGi8aoUwySwRlizy4
SpråkSvenska
ExtraIDNSA_6839

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter