Torsdagen den 22 maj, klockan 16.30–19.00, kommer beställningsfunktionen till läsesal att vara avstängd på grund av underhållsarbete.

VARBERGS SEGELSÄLLSKAP  (1909 – )

Organisation

KategoriFörening. Ospecificerad (Idrottsförening)
Historik
H I S T O R I K
Folkrörelsernas arkiv i norra Halland
191 VARBERGS SEGELSÄLLSKAP
# Aktiv
"Segelsporten introducerades officiellt i Varberg då Varbergs Segelsällskap bildades 1909. Precis som i fallet med de andra idrottsföreningarna från tiden var det inte alla förunnat att gå med i föreningen, speciellt med tanke på vad en båt kunde kosta. Nu var VSS i alla fall redan från början inställda på att utveckla seglingssporten, vilket framgår av 1909 års stadgar. Trots det demokratiska synsättet var det främst Varbergs "näringselit" som anslöt sig till föreningen och i den första styrelsen ingick följande personer: hamnkapten W Geelmuyden ordförande, apotekare C H Lindahl vice ordförande, fabrikör L Olsson sekreterare, grosshandlare D Jobson skattmästare, och bokbindare C Orup hamnkapten. Till suppleant valdes ingenjör H Lundberg.
I likhet med både rodd- och kanotklubben var man till en början inte främst inriktad på någon tävlingsverksamhet, utan man nöjde sig ofta med att göra utflykter till närliggande öar exempelvis Getterön (som var en "riktig” ö till mitten av 30-talet), Skrivarklippan, Norra och Södra Horta, samt Sadeln. Även på tävlingsfronten var man snabbt ute och redan någon vecka efter bildandet anordnar man en första kappsegling utanför Varbergs Fästning. Tävlingen "mellan mindre segelbåtar i olika afdelningar" kunde bevittnas från hamnpiren, strandpromenaden och fästningen som då fungerade som åskådarläktare för de som löst inträdesmärke för 25 öre. det första utbytet med andra föreningar var kappsegling som anordnas tillsammans med Aelos Göteborg och kördes mellan Varberg och Långedrag. Tillställningen avslutades på midsommardagen med en kappsegling utanför Varbergs fästning.
Något som också förenade de båda seglare och motorbåtsägare var behovet av en hamn. Enligt utsago byggde klubben en hamn som skulle ha kostat 675 kronor, något som finansiellt ko att knäcka klubben. Om detta inte var elände nog så satte 1:a världskriget stopp för vidare verksamhet, då hamnen i princip stängdes av för civil trafik (såvida man inte kunde uppbringa ett passerkort).
Varbergs Segelsällskap återbildas inte förrän den 7:e april 1932, men nu under namnet Varbergs Båtsällskap (för att inte "väcka" gamla fordringsägare). Någon riktig hamn finns ännu inte i sikte och alla planer bordläggs av "militära skäl" inför det stundande världskriget och klubben går snart in i en ny dvala.
1944 tillträder Gunnar Förstberg som ordförande och klubben börjar återigen bygga båtar (trots materialbrist) och arrangerar tävlingar. 1947 inrättas vandringspriset "Varbergs fästningssköldar" som är tre till antalet, en för Kosterbåtar, en för jullar, samt en för snipor. den första regattan hålls utanför Varbergs fästning den 17 augusti med deltagare från Halmstad Segelsällskap, Segelsällskapet Fram och Varbergs Båtsällskap. Fr o m 1948 anordnas tävlingarna under midsommarhelgen, men då man detta år även anslutet sig till Svenska Kosterbåtsförbundet arrangerade man även "kosterbåtspokalen" samma helg.
Samarbetet mellan seglarna och motorbåtsägarna blir med tiden alltmer ansträngt och delas 1957 upp i Varbergs Båtsällskap respektive Segelsällskap (VBS/VSS). Trots att man vid tiden för uppdelningen hade haft 153 medlemmar var det hela 144 st som valde att ansluta sig till VSS. Att klubben sedan anordnade EM för Starbåtar 1966 ökade definitivt intresset för segling i staden.
Ett stort steg mot att sprida segelsporten nedåt i åldrarna tas 1967 när man inför seglingsskola med optimistjolle. En av instruktörerna är Martin Corin som kommer att bli landslagstränare för "Optimisterna" Även OK-jollen är samtida med Optimistjollen. Båttypen introducerades i VSS av Martin Corin och Kent Astorsson.
1967 fattar Varbergs kommun (i samförstånd med VSS) beslut om att den kommande småbåtshamnen skulle placeras på Klöven, men det skulle dröja fram till 1970 innan kommunen anlägger en provisorisk pontonbrygga. I samma veva köper VSS 1973 "Klövahuset" som kom att göras om till klubbhus. Några år senare, 1976, påbörjas så äntligen byggandet av hamnen som stod klar i slutet av året." Ur tidningen "Skrivarn" nr 4 dec 2009.
Hänvisningar till orter
Ospecificerad topografiuppgift (Sätesort)
WebbsidaExtern länk
ReferenskodSE/FANN/FANNA_191
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/agent/l968668zl2BRLUcWy1YIAA
SpråkSvenska
ExtraIDFANNA_191

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter