AB CYKELFABRIKEN FRAM; UPPSALA  (1905 – )

Organisation

KategoriFöretag. Ospecificerad (Kulturhistoriskt material)
KategoriFöretag. Ospecificerad (Person/Släkt)
Alternativa namn
AB JOSEF ERIKSSON
HistorikH I S T O R I K
Länsmuseet Varberg Arkiv
11508 AB CYKELFABRIKEN FRAM
Arkivet levererades till Museet i Varberg ( Länsmuseet Varberg) år 1988 av Jan Johansson, Monark AB.
Historik:
1905 köpte Josef Eriksson i Uppsala företaget AB Bernh Öberg & Co Velocipedfabrik beläget i samma stad, som sedan 1897 hade tillverkat cykeln Fram. Företaget fick i samband med affären AB Josef Eriksson men man behöll varunamnet Fram.
På 1920-talet kom företaget i ekonomiska svårigheter och år 1928 övertog Upplandsbanken det i syftet att sälja det vidare till någon kunnig intressent. 1932 försåldes det till Industrikompaniet King i Helsingborg. AB Josef Eriksson blev genom denna affär ett dotterbolag men bibehöll sitt namn. Moderbolaget var närmast att karakterisera som ett handelsbolag, som satte ihop olika komponenter till cyklar med märket King, medan AB Josef Eriksson var ett tillverkningsföretag.
Drivande företagsledare på AB Josef Eriksson var Ernst Nissback, som på 1940-talet gjorde inköpet av företaget AB Hjamar Stendahl i Norrköping, vilket i sin tur alltså kom att bli ett dotterbolag till AB Josef Eriksson. AB Hjalmar Stendahl sålde som grossist en cykel kallad Bricent i Östergötland och angränsande landskap.
Moderbolaget AB Industrikompaniet King i Helsingborg, ombildat till aktiebolag 1943, köpte 1952 stockholmsföretaget AB O Kræpelien, som marknadsförde cykeln med varunamnet OK. Senare införlivades även ett smidesföretag, AB Hejarsmide i Enköping, med moderbolaget.
1955 i maj ändrades namnet AB Josef Eriksson till AB Cykelfabriken Fram. I och med detta kom såväl moder- som dotterbolag att kallas Fram-King-bolagen.
Åt Kooperativa Förbundet (KF) tillverkade AB Cykelfabriken Fram cykeln Fram men den såldes under varunamnet Trim, vars logotype var mycket närbesläktad. Under senare delen av 1960-talet växte Domus-varukedjorna och av de 35.000 cyklar per år som AB Cykelfabriken Fram tillverkade köpte KF ungefär hälften och man satte i utsikt att en volymökning skulle ske. Därför investerade AB Cykelfabriken Fram i ett stort nybygge i Uppsala, planerad för en minimiproduktion om 50.000 cyklar per år, för att bättre kunna svara gentemot KF:s förväntade ökade inköp. Fabriksbyggnaden, som byggdes av Skånska Cement, var stor och modern och blev en dyr investering; bl a fick man sämre betalt än väntat för den gamla industribyggnaden. Strax efter började KF rationalisera och landets olika konsumtionsföreningar minskade i sin köptrohet gentemot KF, dvs man köpte cyklar även från andra grossister och startade även egen import. Detta ledde till att fabriken i Uppsala fick stora problem och man tvingades avveckla den. Byggnaden såldes till AMS. Man fortsatte dock i mindre skala tillverkningen av ramar och gafflar, vilka sedan forslades till Helsingborg för att lackeras och monteras. Cykeln fick nu varumärket Fram-King.
1986 köpte Monark-Crescent Fram-King-bolagen - man var främst intresserad av fabriken i Helsingborg. Därifrån hoppades man nämligen kunna slå sig in på den danska marknaden. Vid köpet deklarerade man att fabriken i Uppsala med ram- och gaffeltillverkningen skulle läggas ned och överföras till Monark i Varberg. Däremot skulle man satsa helhjärtat på Helsingborg - där skulle bli den modernaste monteringsfabriken i Skandinavien. 1987 inköpte Monark-Crescent det danska cykelföretaget Børge Kildemoes utanför Odense. Därigenom fick man fotfäste på den danska marknaden men samtidigt togs förutsättningarna bort för satsningar på fabriken i Helsingborg, vilken alltså kom att läggas ned 1988.
Fram-King AB finns kvar (år 1992) inom Monark-gruppen, cyklarna av märket King tillverkas i Varberg och marknadsförs numera av ett annat företag inom koncernen, nämligen H Fröler Försäljnings AB, Stockholm. Cyklar av märket Fram marknadsförs inte för närvarande (år 1992).
Ovanstående uppgifter härrör sig från telefon- och brevkontakt med dir Nils H Jonsson, Helsingborg i februari/mars1992.
Eva Berntsson Melin
.
.
Hänvisningar till orter
Ospecificerad topografiuppgift (Sätesort)
WebbsidaExtern länk
ReferenskodSE/N009/VMA_11508
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/agent/otL9ZHvfOKE4oDGQPH6HQ1
SpråkSvenska
ExtraIDVMA_11508

Nyheter

den 10 april 2024
Genväg till namnen bakom pseudonymerna i svensk dagspress
Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till hist...


den 7 mars 2024
1930 års folkräkning uppdaterad
Folkräkningsdatabasen har uppdaterats med 143 647...


Tidigare nyheter