bild
Arkiv

Anna-Lisa Kälvesten


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/0227
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/BeKptWOsA4AkfmFogD2xy7
Omfång
3,5 Hyllmeter 
Datering
19252001(Tidsomfång)
TillståndsgivareÖvrig tillståndsgivare
VillkorsanmÖppet för seriös forskning med anknytning till högskola. Svarta anteckningsböcker samt Rorschachtester får ej lämnas ut för forskning förrän 2026 enligt accession nr 58/01.
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Kungsklippan)

Innehåll

Inledning (äldre form)ANNA-LISA KÄLVESTEN 1925-2001

Anna-Lisa Kälvestens arkiv har lämnats till stadsarkivet som gåva. Anna-Lisa Kälvesten (1908-2001) föddes i Östergötland och tog studenten i Motala år 1927. Under 1930-talet var hon verksam som journalist och lärare på folkhögskolor, och efter en fil.lic. examen i psykologi år 1952, som psykolog vid barnbyn Skå innan psykologiyrket som profession i behandlingsarbete existerade i vanlig mening. Som sakkunnig sekreterare i den så kallade Ungdomsvårdskommittén utarbetade hon flera betänkanden.

Kälvestens forskningsarbete består bland annat vid verksamheterna kring barnbyn Skå där hon också medverkade till en rad skrifter. Bland annat till studien kring 222 Stockholmspojkar tillsammans med "Skå" Gustav Johnsson (1964) och 40 fosterfamiljer med Skå-barn (1973) och om barnfamiljer. Syftet var även att utarbeta en kommunikativ metod och få bättre kunskap om en familj som ska ta emot ett främmande barn i sitt hem. På barnbyn blev Kälvesten snabbt en av förespråkana för vad som senare i tiden skulle kallas barnperspektiv. Perspektivet för barns hälsa innebar ett engagemang för att finna utvägar ur barnets utsatta situation, samtidigt som att försöka tolka barnets upplevelse och inre värld.

Kälvestensmetoden

År 1982 skrev Anna-Lisa Kälvesten boken Familjepsykologi. Boken presenterar den metod som särskilt skulle komma att kallas Kälvestens metod. Samtidgt hade socialtjänsten börjat använda sig av en helhetssyn på de ärenden som nu utreddes genom den nya socialtjänstlagen från 1 januari 1982. Tidigare kunde fokus endast ligga på den individ som ansågs vara ett ”problem”. Det var nu istället av stor vikt att genom samtal gå till botten med familjers inre liv samt hur familjen, betraktad som en inte oberoende helhet fungerade, då det även fanns ett behov från socialtjänsten att minimera antalet omplaceringar av barn och ungdomar.

Mot bakgrund av detta utvecklade Kälvesten den praktiska tillämpningen, de frågeformulär som innehöll systematiska frågor och med fokus på bland annat de tre närmast tidigare generationerna och föräldrarnas uppväxt. Kälvestensmetoden blev speciellt anpassad för bedömning av blivande foster- och adoptivföräldrar och var därmed den första systematiska metoden som användes vid utredning av familjehem i Sverige.

Tolkningsmetodik

Anna-Lisa Kälvestens arkiv består också av handlingar rörande Machovers bildanalys, ”rita en människa”, samt ett material (med begränsad åtkomst fram till år 2026) bestående av underlag och utvärderingar utifrån en analysmetod utarbetat av Herman Rorschack. Kälvesten var en ofta anlitad konsult och föreläsare som återspeglas i arkivet i form brev och anteckningar; ett livslångt engagemang kring ett flertal av tidens sociala frågor i Sverige och utomlands, vid sidan som konsult inom socialtjänsten barn- och familjeomsorg som sträckte sig långt fram i livet.

Fotografier

Ett stort antal foton i svartvitt och färg, omkring 1200 fotografier samlades och organiserades efter årtionden och/eller/ grupperades efter motiv och med hänsyn till barnbyns Skå behandlingsverksamhet. I vissa fall fanns stora brister i fotografiernas kvalitet och utan hänvisning till händelse eller plats varit en orsak till det urval som då gjorts.

Kontroll

Skapad2017-06-22 13:09:15
Senast ändrad2020-01-27 17:14:56

Nyheter

den 10 april 2024
Genväg till namnen bakom pseudonymerna i svensk dagspress
Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till hist...


den 7 mars 2024
1930 års folkräkning uppdaterad
Folkräkningsdatabasen har uppdaterats med 143 647...


Tidigare nyheter