bild
Arkiv

Svenska EU-programkontoret för utbildningsområdet för utbildning och kompetensutveckling


Grunddata

ReferenskodSE/RA/420689
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/OVSZmRyfL27Vw01bwlpcU6
ExtraID420689
Omfång
54,7 Hyllmeter  (-)
Datering
1995 – 1999  (Tidsomfång)
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Arninge)
Arkivbildare/upphov
Svenska EU-programkontoret för utbildningsområdet för utbildning och kompetensutveckling (Arkivbildare)

Innehåll och historik

Innehåll
Svenska EU-programkontoret för utbildning och kompetensutveckling startades den 1 juli 1995 genom ett beslut av regeringen, förordning (1995:963). Myndigheten var ett resultat av att Sverige gått med i Europeiska Unionen (EU) den 1 januari 1995. Därmed fick Sverige ta del av EUs utbildnings- och utvecklingsprogram.

I många EU-länder valde man att bygga upp olika kontor för varje enskilt program. I Sverige tillsattes en utredning, Organisationskommittén för ett EU-programkontor (U 1995:08). Utredningen föreslog en lösning med en sammanhållen organisation för de olika programmen. När verksamheten startade var kontoret stationerat på Utbildningsdepartementet.

Programkontorets verksamhet styrs av ett regleringsbrev och instruktioner från regeringen. Finansieringen kommer från regeringen och EU. Programkontoret har i princip två olika uppgifter:
- Att informera om de aktuella programmen samt att hjälpa de sökande med deras ansökningar.
- Att administrera de olika programmen, vilket rymmer allt från att ta emot ansökningar till myndighetsbetonade uppgifter som att fördela medel och att besluta om inkomna ansökningar.

Under 1995 ingick följande program i verksamheten: Adapt, Artikel 6, Cederfop, Employment, Leonardo da Vinci, Mål 4, Sokrates samt Resurscentrum för vägledning. Programmen administreras på uppdrag av Utbildningsdepartementet, Näringslivsdepartementet samt Europeiska Kommissionen.

Ansökningarna till de olika programmen har ökat under åren och nya program har införlivats i verksamheten som t ex Ettårsprogrammen, Internpraktik, Nordplus Junior och IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). Det är program som ligger utanför EUs intresse, men där man hoppas nå synergieffekter genom att placera dem på programkontoret.

Regeringens förordning (1995:963) för programkontoret löpte fram till och med den 31 december 1999. Den 24 juni 1999 tillsattes Kommittén för utredningen av Svenska EU-programkontorets ansvarsområde (U 1999:03).

Från och med den 1 januari 2000 organiserades programkontoret om och bytte namn till Internationella Programkontoret för utbildningsområdet. Program för att stimulera sysselsättningen fördes över till den nya myndigheten Svenska ESF-Rådet (Europeiska socialfonden). Från Högskoleverket övertog programkontoret programmen Erasmus och Tempus. Den verksamhet som blev kvar renodlade således med en inriktning mot utbildning. Handlingarna från Erasmus och Tempus är förtecknade för sig och förvaras åtskilda från programkontorets handlingar.

Kontroll

Skapad2006-11-22 00:00:00
Senast ändrad2017-04-07 13:41:00

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter