Torsdagen den 22 maj, klockan 16.30–19.00, kommer beställningsfunktionen till läsesal att vara avstängd på grund av underhållsarbete.
bild
Arkiv

Familjeföreningen för internationell adoption (FFIA)


Grunddata

ReferenskodSE/GLA/19245
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/VtpBSZFSa4EDOJP4BybnN2
Omfång
56 Hyllmeter 
Datering
1980 – 2014  (Tidsomfång)
VillkorJa
VillkorsanmOSL 26:13 samt OSL 21:1.
ArkivinstitutionRiksarkivet i Göteborg (depå: Polstjärnegatan, Riksarkivets digitala arkiv)

Innehåll och historik

Innehåll

Arkivbeskrivning för Familjeföreningen för internationell adoption (FFIA)

FFIA:s verksamhet och organisation:

Kamratföreningen för adoptivbarn (KFA) fick auktorisation för start av adoptionsförmedling från 1 januari 1980. Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor (NIA) slutade då själva förmedla adoptioner och KFA, liksom övriga adoptionsorganisationer i landet, fick ta över en del av NIA:s sökanderegister.
Mellan KFA och Svenska föreningen för adoptivfamiljer (SFA) upprättades 1980 ett samarbetsavtal där dessa organisationer skulle fungera som familjeföreningar för svenska familjer som adopterat barn från Thailand respektive Indien, medan adoptionsförmedlingen avskiljdes och knöts till den gemensamt nybildade föreningen Familjeföreningen för internationell adoption (FFIA).
Från 1980 till och med 2014 har FFIA förmedlat 3459 adoptioner från 14 länder. Under de första åren var Indien huvudlandet för FFIA:s adoptionsförmedling men från 1993 och fram till slutet var Kina det viktigaste landet.

FFIA:s syfte var, enligt föreningens stadgar antagna 2011, att lämna internationell adoptionshjälp utan vinstintresse genom att:
• bedriva upplysningsverksamhet om möjligheten till och villkoren för adoption av utländskt barn
• verka för adoption av barn som av olika skäl inte kan tas om hand av sina biologiska föräldrar
• behålla och utveckla kontakten mellan adoptivfamiljer
• skapa förutsättningar för ett nätverk mellan föräldrar och mellan barn
• främja barnens kulturella arv
• motverka fördomar mot människor på grund av etnisk eller nationell härkomst
• genom bistånd främja barns utveckling i deras ursprungsländer
• bedriva utbildning om adoption

2014-12-31 slutade FFIA förmedla adoptioner.
Föreningen finns dock fortfarande kvar som medlems- och biståndsorganisation, nu under namnet Familjeföreningen för internationellt adopterade (FFIA) och drivs huvudsakligen ideellt.
De adoptionsärenden som var oavslutade vid nedläggningen av förmedlingsverksamheten har överförts till någon av följande adoptionsföreningar: Adoptionscentrum, Barnen framför allt – Adoptioner (BFA) eller Barnens vänner – internationell adoptionsförening (BV).
De 12 akter som överfördes till BFA har under 2024 inlämnats till MFoF vilka har levererat dessa till Riksarkivet, vartefter de har inordnats i FFIA:s arkiv.

Då FFIA slutade förmedla adoptioner överlämnades adoptionsdokumentationen till Myndigheten för internationella adoptionsfrågor (MIA, tidigare NIA) i enlighet med 8 b § Lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling.
Handlingarna blev därmed allmänna handlingar vilka i enlighet med Arkivlagen (1990:782) överlämnades från MIA till Riksarkivet, Landsarkivet i Göteborg.

All dokumentation rörande FFIA:s adoptionsförmedling ingår således i arkivet som förvaras av Riksarkivet, Landsarkivet i Göteborg. Handlingar som rör familje- och biståndsverksamheten fr.o.m. 2015 (samt i viss utsträckning även från tidigare år) finns dock kvar hos FFIA.

Handlingar och sökmedel:

Adoptionsdokumentationen finns i akter för varje adoptivbarn, förtecknade i serierna F 1 och F 2. Akterna innehåller adoptionssökandes handlingar och barnets dokumentation, utskrift på samtalskommunikation under processtiden, adressuppgifter, m.m.
Akterna är sorterade efter födelsedatum. På aktomslagen står, i ordning: födelsedatum, barnets svenska namn, adoptivföräldrarnas medlemsnummer i FFIA, barnets ursprungsland samt barnets ursprungsnamn.

Sökingång till akterna är arkivförteckningen samt FFIA:s elektroniska register till adoptionsakterna (kallat ”Barnregistret”), vilket finns förtecknat under serie C 1.
Pappersutskrifter av registret finns i serie C 2 och en sökapplikation finns tillgänglig internt i Riksarkivets system Arkis.

Sekretess och gallring:

Under den tid handlingarna förvarades hos FFIA har dessa inte utgjort allmänna handlingar och FFIA har därmed inte heller förhållit sig till Riksarkivets föreskrifter.
Tillsynen av adoptionsförmedlingen och dokumentationen av denna har skett av NIA respektive MIA (idag Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF).
Vid leverans till Riksarkivet, Landsarkivet i Göteborg, 2015 levererades all dokumentation av adoptionsverksamheten (adoptionsakterna och barnregistret) samt föreningens protokoll för hela perioden.
Räkenskapshandlingar hade gallrats kontinuerligt i enlighet med Bokföringslagen (1999:1078) och endast de räkenskaps- och personalhandlingar, som fanns kvar vid leveranstillfället och som inte längre behövdes i verksamheten levererades till Riksarkivet.

I och med adoptionsförmedlingens upphörande och handlingarnas överlämnande till MIA blev handlingarna allmänna och utlämnande av dessa ska därmed ske i enlighet med Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

För adoptionsregistret (serie C 1) gäller OSL 26:13.
För adoptionsakterna (serie F 1 och F 2) gäller OSL 26:13 samt OSL 21:1.
För personalhandlingar (serie F 3) gäller OSL 21:1.
ArkivhistorikDelar av Familjeföreningens för internationell adoption arkiv deponerades på Landsarkivet i Göteborg 2013-06-22.
2015 har arkivet i sin helhet levererats till Landsarkivet i Göteborg.

Arkivet har ordnats och förtecknats på Riksarkivet, Landsarkivet i Göteborg under 2015-2016 av Anders Nordberg.

Arkivbeskrivning upprättad 2016-06-13 av Anders Nordberg, kompletterad 2024-11-15 avseende överförda adoptionsakter.

Tillgänglighet

SekretessJa

Kontroll

Skapad2013-12-02 12:46:52
Senast ändrad2024-11-15 16:06:58

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter