bild
Arkiv

Jakobsbergs tingsrätt


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/2315
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/hybITIEdTALFIYUe1xSWu3
ExtraID2315
Omfång
171,9 Hyllmeter 
Datering
19772000(Tidsomfång)
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Kungsklippan)
Arkivbildare/upphov
Jakobsbergs tingsrätt (1977 – 2001)
Kategori: . Domstolar

Innehåll

ArkivhistorikJakobsbergs tingsrätt

Arkivbeskrivning för Jakobsbergs tingsrätt
Reviderad den 30 januari 1998

Tingsrättens organisation och arbetsuppgifter

Tingsrätten bildades den 1 januari 1977 i samband med en genomgripande omläggning av tingsrätternas domkretsar i norra Stockholmsregionen. Domsagan omfattar sedan dess Järfälla och Upplands-Bro kommuner, vilka dessförinnan tillhörde Sollentuna och Färentuna domsaga, som upplöstes vid utgången av 1976.

Till tingsrätten är knuten en inskrivningsmyndighet, vilken bildar eget arkiv.

Tingsrättens huvuduppgift är rättsskipning, vartill knutits vissa uppgifter av rent rättsvårdande karaktär. För rättsskipning och den del av rättsvården som handläggs som domstolsärenden är tingsrätten indelad i ett antal rotlar, var och en med en domare som ytterst ansvarig.

Rättsskipningen är inriktad på brottmål och tvistemål. Verksamheten regleras främst av rättegångsbalken jämte processuella bestämmelser i äktenskaps- och föräldrabalkarna. Till utgången av 1991 förekom härjämte en särskild summarisk process (lagsökning, betalningsföreläggande och handräckning).

Rättsvården avser ett stort antal ärenden av skiftande karaktär, nämligen
- domstolsärenden, se närmare lagen (1996:242) om domstolsärenden t.ex. adoption, dödande av förkomna handlingar, vissa namnärenden, skuldsaneringsärenden.
- Bouppteckningsärenden m.m. enligt närmare bestämmelser i ärvdabalken;
se även 33 § och 34 § förordningen (1996:271) om mål och ärenden i allmän domstol,
- Konkursärenden samt
- Ärenden rörande borgerlig vigsel.

Till utgången av juni 1995 förekom härtill förmynderskapsärenden enligt närmare bestämmelser i föräldrabalken. Ärendetypen utgick den 1 juli 1995, då huvuddelen av funktionerna överfördes till överförmyndarna och länsstyrelsen: tingsrättens kvarvarande befattning med förmynderskapsfrågor handläggs därefter som domstolsärenden.

Ackordsärenden upphörde den 1 september 1996

Vid tingsrätten finns vidare en administrativ enhet.
Den administrativa verksamheten regleras närmare i förordningen (1996:381) med tingsrättsinstruktion.

Den till tingsrätten knutna inskrivningsmyndigheten bildar eget arkiv, vilket dock förvaltas av tingsrätten, se ovan.

Sambandet mellan tingsrätten arbetsuppgifter och viktigare handlingar och ärendenslag.

Handlingar i den rättsskipande verksamheten registreras som brottmål eller tvistemål, B-mål, T-mål eller FT-mål, sedan den 21 oktober 1996 i ett målhanteringssystem (MÅHS). Alla handlingar i ett mål förs samman till en akt. En akt innehåller dels handlingar som kommit in till tingsrätten dels handlingar som upprättats vid tingsrätten. Inkomna handlingar är t.ex. stämningsansökningar och andra skrifter från parterna. Även handlingar från andra myndigheter förekommer, t.ex. i brottmålen förundersökningsprotokoll och utdrag ur kriminalregistret. Upprättade handlingar är t.ex. protokoll, kallelser och förelägganden av olika slag samt dom eller beslut.

För tvistemål och brottmål samt flertalet typer av ärenden finns kronologiska dagböcker och förteckningar respektive dagböcker och förteckningar, framställda i MÅHS. Även namnregister förekommer i viss omfattning. Förmynderskapen registrerades härutöver i en särskild förmynderskapsbok till utgången av juni 1995, då den avslutades. Domar och särskilt uppsatta beslut (jämte utslag i lagsöknings- och handräckningsmål) inbinds årligen i särskilda domböcker (motsvarande).

Inkomna bouppteckningar sammanförs i en särskild serie i kronologisk ordning med utgångspunkt från dag för inregistrering.

Sökingångar i arkiven

Arkivhandlingarna ordnas systematiskt i en arkivförteckning. Denna kompletteras med ett sakregister över förekommande typer av handlingar. Vidare finns före den 21 oktober 1996 kronologiska dagböcker och namnregister över samtliga mål och flertalet ärendetyper samt efter den 21 oktober 1996 dagböcker framställda i MÅHS; såvitt avser brottmål inkomna före den 21 oktober 1996 omfattar namnregistret inte mål som avgjorts tidigare än två år före det löpande kalenderåret och såvitt inte avser brottmål, tvistemål och ärenden i MÅHS gallras uppgifterna ur registret efter viss tid.

Inskränkningar i tillgängligheten genom sekretess

Tingsrättens arkivhandlingar är, med ett fåtal undantag, offentliga. Vissa akter med sekretessbelagt material sammanförs i särskild serie. Uppgifter om förekommande sekretess framgår av resp. dagboksblad. Domar och diarier är med ett fåtal undantag, offentliga.

Gallringsregler

Gallring i arkivet sker med stöd av Riksarkivets beslut samt beslut av tingsrätten med stöd av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse (RA-FS 1991:6). Förekommande beslut finns antecknade för varje arkivserie för sig i resp. förteckning. Gallringsfristen är i normalfallet 10 år. Även kortare frister förekommer dock. I övriga fall omfattar utgallringen främst delar av aktbestånden jämte vissa administrativa handlingar.

Kortfattad översikt av nybildandet av Sollentuna tingsrätt och Jakobsbergs tingsrätt.

Sollentuna och Färentuna domsaga bestod vid utgången av år 1976 av Sollentuna, Ekerö, Järfälla och Upplands-Bro kommuner.

Stockholms läns västra domsaga bestod vid utgången av år 1976 av Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna kommuner.

I samband med omfattande ändringar i den judiciella indelningen av Stockholmsregionen (SFS 1975:1284), bilaga 1, upplöstes Sollentuna och Färentuna domsaga vid årsskiftet 1976/1977. Järfälla och Upplands-Bro kommuner överfördes till den nybildade Jakobsbergs tingsrätt, med undantag av vissa delar av Upplands-Bro kommun vilka överfördes till Uppsala läns södra tingsrätt. Ekerö kommun överfördes till Solna tingsrätt.

Stockholms läns västra domsaga upphörde i och med utgången av år 1976. Sigtuna och Upplands Väsby överfördes till Sollentuna tingsrätt medan Vallentuna kommun överfördes till Södra Roslags tingsrätt.

Den nybildade Sollentuna tingsrätt bestod av Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby kommuner.

I samband med att Sigtuna och Upplands Väsby kommuner överfördes till Sollentuna tingsrätt från och med den 1 januari 1977 registrerades samtliga pågående mål och ärenden m.m. rörande dessa kommuner som nya mål och ärenden vid Sollentuna tingsrätt,
se exempel bilaga 2.

Stockholms läns Västra domsagas arkiv förvarades tills vidare i de gamla arkivlokalerna i Stockholm. I samband med att Sollentuna tingsrätt år 1981 flyttade till nuvarande lokaler i Sollentuna flyttades även Stockholms läns Västra domsagas arkiv hit.

Sollentuna 1999-07-06

Maj-Lis Rapp Lillemor Elgemar
Allmän anmärkningACTA: Digital diarieföringssystem för administrativa ärenden/handlingar.
Domstolspecifik version för registrering som utarbetas av
domstolsverket.
DV: Domstolsverket
DVFS: Domstolsverkets föreskrifter
KRFS: Statens kulturråds författningssamling
MÅHS: Målhanteringssystem, alla handlingar i ett mål förs samman till en
akt. En akt innehåller dels handlingar som kommit in till tingsrätten,
dels handlingar som upprättas vid tingsrätten.
MÄF: Förordning (1996:271) om mål i ärenden i allmän domstol.
RA_FS: Riksarkivets författningssamling
SLÖR: Statligt löneuträkningssystem
TR: Tingrätten

Ämnesord

Ämnesord, ort
Stockholms län

Kontroll

Skapad2012-01-03 13:25:06
Senast ändrad2023-03-01 12:38:41

Nyheter

den 10 april 2024
Genväg till namnen bakom pseudonymerna i svensk dagspress
Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till hist...


den 7 mars 2024
1930 års folkräkning uppdaterad
Folkräkningsdatabasen har uppdaterats med 143 647...


Tidigare nyheter