Torsdagen den 22 maj, klockan 16.30–19.00, kommer beställningsfunktionen till läsesal att vara avstängd på grund av underhållsarbete.
bild
Arkiv

DDR kulturcentrum


Grunddata

ReferenskodSE/RA/770032
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/iPdYFecRrH6d0G02H087k3
Omfång
67 Volymer 
5,2 Hyllmeter  (-)
Datering
1960-talet – 1990  (Tidsomfång)
VillkorNej
Sökmedel
Arkivförteckning (godkänd): F häfte (F-exp/pärm)
ArkivinstitutionRiksarkivet i Stockholm/Täby (depå: Marieberg)
Arkivbildare/upphov
DDR kulturcentrum (Arkivbildare)
Kategori: Övriga

Innehåll och historik

Innehåll
DDR kulturcentrums arkiv

DDR kulturcentrum i Stockholm 1967-1990
DDR kulturcentrum öppnades i Stockholm i december 1967, mitt under Tyska Demokratiska Republikens (DDR) kamp för diplomatiskt erkännande. De första åren koncentrerade kulturcentret sin verksamhet på att verka för ett svenskt diplomatiskt erkännande av DDR. I kampen för erkännandet tillhörde Sverige, vid sidan av Finland, den grupp av länder, som man koncentrerade sig på. I Helsingfors fanns det redan sedan 1960 ett östtyskt kulturcentrum.

DDR nådde med det internationella erkännandet 1972/1973 sin dittills viktigaste utrikespolitiska målsättning. Sverige tillhörde den första grupp av västerländska stater som upptog diplomatiska förbindelser med DDR, redan i december 1972. Även efter denna tidpunkt tillhörde Sverige den grupp av europeiska länder som DDR koncentrerade sin propagandaverksamhet på.

DDR kulturcentrum hade en central ställning i DDR:s försök att i Sverige presentera en positiv bild av den socialistiska tyska staten. Det var underordnat Deutsch-Nordische Gesellschaft in der DDR som var en del av Liga für Völkerfreundschaft der DDR (DDR:s Förbund för vänskap mellan folken). Förbundet var i sin tur paraplyorganisation för DDR:s vänskapsföreningar med andra länder och presenterades utåt som en icke-statlig institution men var underordnad SED:s partiapparat - sedan 1967 Abteilung Auslandsinformation - och verksamheten skedde i nära samarbete med DDR:s utrikesministerium. Den viktigaste svenska partnern till Förbundet för vänskap mellan folken och kulturcentret i Stockholm var Föreningen Sverige-DDR. Föreningen grundades redan 1956 och verkade aktivt för DDR:s diplomatiska erkännande.

DDR kulturcentrum verkade inte bara i Stockholm utan i hela Sverige. Under 1970- och 1980-talens lopp utvidgade det sin verksamhet och genomförde även evenemang i Danmark och Norge.

Efter det att staten DDR upphörde i och med den tyska återföreningen 3 oktober 1990 förlorade kulturcentret sitt existensberättigande och stängdes efter två decennier av aktiv verksamhet.

Arkivet
Materialet ger en god inblick i DDR kulturcentrums verksamhet i Sverige. Det består nästan uteslutande av offentligt skriftligt material som exempelvis månadsprogram, inbjudningar, tidningsklipp och enskilda program. Materialet som skulle återspegla kulturcentrets politiska uppdrag till exempel korrespondensen med Förbundet för vänskap mellan folken, årsplaner och arbetsrapporter har sorterats ut av kulturcentrets medarbetare och sannolikt förstörts innan man har överlämnat resten av materialet till Riksarkivet.

Det finns även en del material om DDR kulturcentrum i Stockholm i det tyska nationella arkivet Stiftung Parteien und Massenorganisationen der DDR im Bundesarchiv (SAPMO) i Berlin.

Fotosamlingen
Tillsammans med det skriftliga materialet överlämnades även kulturcentrets fotosamling till Riksarkivet. I denna samling finns framför allt officiella propagandafotografier av den östtyska pressagenturen Allgemeinen Deutchen Presseagentur (ADN). I samlingen ingår dessutom några fotografier som speglar DDR kulturcentrums och Förbundet Sverige-DDR:s verksamhet.

Tillgänglighet
Arkivet och fotosamlingen är fritt tillgängliga för forskning.


Nils Abraham
Universität Greifswald
Januari 2004

Tillgänglighet

DepositionNej

Kontroll

Skapad1993-09-30 00:00:00
Senast ändrad2010-09-15 13:53:09

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter