Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet i bildvisaren. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Hyres- och arrendenämnden i Stockholm


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/4420
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/nAYex26mBKUQRHKpFySFM7
Omfång
393,1 Hyllmeter 
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)
Arkivbildare/upphov
Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, 1969 – 2005 (Arkivbildare)
Kategori: Statlig myndighet

Innehåll och historik

ArkivhistorikArkivbeskrivning för Hyres- och arrendenämnden i Stockholm

Organisation och arbetsuppgifter

Hyresnämnden i Stockholm bildades som statlig myndighet den 1 januari 1969 och arrendenämnden den 1 januari 1972 med ansvar för Stockholms, Uppsalas och Gotlands län. Den 1 januari 2006 övergick ansvaret för Uppsala län till Hyres- och arrendenämnden i Västerås.
Hyresnämnden medlar i tvister som rör bostäder och lokaler. Hyresnämnden fattar också beslut i vissa frågor, till exempel rätten att hyra ut en lägenhet i andra hand. Arrendenämnden liknar hyresnämnden, men i stället för att handlägga hyres- och bostadsrättstvister handlägger den arrendetvister.

Bestämmelser om hyres- och arrendenämndens verksamhet finns bland annat i jordabalken, lagen (1973:188) om arrendenämnder och hyresnämnder, förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion, förordningen (2001:642) om registerföring m.m. vid hyres- och arrendenämnderna med hjälp av automatiserad behandling, förordningen (2005:1095) om arrendenämnder och hyresnämnder, förordningen (1975:518) om rikets indelning i verksamhetsområden för hyresnämnd och arrendenämnd samt föreskrifter meddelade av Domstolsverket.

Av myndighetsförordningen (2007:515) och förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion framgår vad som gäller i fråga om myndighetens allmänna uppgifter, ledningens ansvar m.m.

Nämndens arbete leds av ett hyresråd som är myndighetschef. Den administrativa enheten förestås av en chefsadministratör.

Nämnden är indelad i fyra organisatoriska enheter, d.v.s. tre rotelgrupper och en administrativ enhet.


Sambandet mellan nämndens arbetsuppgifter och viktigare handlingar

Handlingar tillhörande den dömande verksamheten registreras som ärenden och sammanförs till akter. Akterna består av inkomna och av nämnden upprättade handlingar. Exempel på inkomna handlingar är ansökningar, överklagandeskrifter, yttranden från parterna och bilagor. Upprättade handlingar kan t ex utgöras av protokoll vid sammanträde och beslut. Till varje ärende finns ett dagboksblad som innehåller uppgifter om vilka handlingar som finns i ärendet.

På Hyres- och arrendenämnden finns cirka 60 olika måltyper. Alla måltyper registreras i samma diarium där de inkomna ärendena tilldelas ett målnummer från en löpande nummerserie. Det nummer ett mål får är med andra ord inte kopplat till målgrupp eller måltyp.

Beträffande administrativa handlingar är det diarieförda administrativa handlingar, personakter samt beslutsprotokoll som utgör merparten.


Sökingångar i arkivet

Den främsta sökingången till Hyres- och arrendenämndens arkiv utgörs av arkivförteckningen och digitala målhanteringsstödet Vera. Ärendena registreras digitalt sedan 17 mars 1997. För eftersökning av avgjorda mål finns även dagboksblad, partsregister samt fastighetsregister som är ordnade efter ärendenummer, alfabetisk ordning, personnummer samt organisationsnummer. Ärendena sorteras efter ärendenummer.

Ett alfabetiskt register efter fastighetsbeteckning fördes över ärenden beträffande avstående från besittningsskydd t.o.m. 1988 samt övriga hyres- och arrendenämndsärenden t.o.m. den 16 mars 1997. Ett alfabetiskt register fördes även över ärenden enligt förvärvslagen, ombildningslagen, bostadssaneringslagen och bestämmelser om bostadsförmedlingsavgift t.o.m år 1990 åtskilda från övriga ärenden.

Administrativa ärenden registreras i ärendehanteringssystemet ACTA (t. o. m. maj 2014) och i W3D3 fr.o.m. juni 2014. Det finns en särskild administrativ diarieplan. Handlingarna ordnas årsvis efter diarienummer. Sökregister till det administrativa diariet tas ut årligen.

De ärenden som var öppna (pågående) den 1 januari 2006 och vars geografiska område tillhörighet Uppsala län konverterades i Vera till Hyres- och arrendenämnden i Västerås i samband med att ansvaret för Uppsala län övergick dit. Dessa mål fick nya målnummer hos Hyres- och arrendenämnden i Västerås och krossreferenslistor upprättades för att underlätta återsökning.

Arkiv som myndigheten förvarar

Hyres- och arrendenämnden i Stockholm förvarar handlingar fr.o.m. 2006 fram till idag. Hyres-och arrendenämndens äldre handlingar arkiveras hos Stadsarkivet i Stockholm.

Inskränkningar i tillgängligheten genom sekretess

Huvudregeln är att allmänheten har rätt att ta del av de allmänna handlingar som finns i hyres-och arrendenämndens akter. Vissa uppgifter i handlingarna kan dock vara hemliga, sekretessbelagda. Det finns då ingen ovillkorlig rätt att ta del av den allmänna handling i vilken uppgiften finns. De flesta bestämmelser om sekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Det är inte så vanligt att det förekommer sekretessbelagda uppgifter hos hyres- och arrendenämnden. Sekretess kan dock förekomma i ärenden om förvärv av hyresfastighet och i tvångsförvaltningsärenden för uppgifter som rör enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden 30 kap 22 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Sekretess kan även förekomma beträffande en parts eller vittnes identitet, samt i den personaladministrativa verksamheten.

När en akt tillförs en handling där det kan antas finnas uppgifter som omfattas av sekretess och inte får utlämnas, får hyres- och arrendenämnden göra en anteckning om detta. Sekretesstämpeln ska närmast ses som en varningssignal. Om en person begär att få ut handlingen ska frågan om utlämnande prövas. En myndighets beslut att inte utlämna handlingar får överklagas till kammarrätten.

Gallringsregler

Gallring av Hyres- och arrendenämndens handlingar och akter regleras genom ett antal förordningar och föreskrifter, främst i beslut och föreskrifter från Riksarkivet.

Riksarkivets gallringsbeslut nr 587
Riksarkivets gallringsbeslut nr 701
RA-MS 2008:6
RA-FS 1991:6 (ändrad genom RA-FS 1997:6 och RA-FS 2012:2)
RA-FS 2004:1
RA-FS 2006:5 (ändrad genom RA-FS 2012:9)
RA-FS 2013:1
RA-FS 2015:2


Arkivansvar

Ansvar för arkivverksamheten ligger på chefsadministratören medan registratorn ansvarar för det löpande arbetet.

Revisionshistorik

Revision Datum Beskrivning Ändrat av
A 2009-08-03 Upprättad med uppgifter Marie Adlén Lilja,
specifika för Hyres- och chefsadministratör
arrendenämnden i
Stockholm

B 2014-01-23 Dokumentet justeras Marie Adlén Lilja,
chefsadministratör
C 2016-04-18 Komplettering med Jeanette Stenhammar,
uppgifter om arkivarie
gallringsregler m.m.
Allmän anmärkningHyresnämnden; Arrendenämnden

Kontroll

Skapad2015-04-10 10:29:16
Senast ändrad2025-04-04 14:25:01

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter