bild
Arkiv

SÖDERSJUKHUSET - ORTOPED


Grunddata

ReferenskodSE/AB019/LA_551-1
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/oTxd3YyaDoDUGhudH0CBV6
ExtraIDLA_551-1
Omfång
0 Hyllmeter 
491 Volymer 
Datering
1949 – 2002  (Tidsomfång)
ArkivinstitutionRegionarkivet- Region Stockholm
Arkivbildare/upphov
SÖDERSJUKHUSET - ORTOPED (Arkivbildare)
Kategori: Kommunal myndighet. Ospecificerad (VO Hälso- och sjukvård)
Kategori: Kommunal myndighet. Ospecificerad (VT2 Somatisk specialistsjukvård)
Kategori: Kommunal myndighet. Ospecificerad (VT3 Ortopedisk vård (311 ))

Innehåll och historik

Arkivbildarhistorik
SÖDERSJUKHUSET - ORTOPED
ARKIVBESKRIVNING
Historik
Kliniken startade 1949 under ledning av Arvid Helstadius. Till en början omfattade verksamheten s.k. ”kall” eller klassisk ortopedi, d.v.s. elektiva ingrepp och slutna eller ”konservativa” behandlingar. Skelettinfektioner och mjukdelskorrektioner till följd av tbc och polio var vanligt och därtill kom operation av enstaka diskbråck. Sedan 1965 fick kliniken en mer aktiv operativ inriktning och efter det att en första moderna höftplastiken satts in, 1968, utvecklades även en ersättningsprotes för knäleden. Akut frakturbehandling har sedermera tillsammans med ledplastiker dominerat klinikens verksamhet. Under 1980-talet utvecklades titthålskirurgi - artroskopi - till att omfatta många leder och samtidigt utföres allt fler rekonstruktiva åtgärder, framför allt av ledbandsskador. Under 1990-talet blir traumavården vid kliniken mer markerad, samtidigt som nya metoder för frakturbehandling introduceras i en allt snabbare takt. 1994 har kliniken ca 220 anställda, varav 27 läkare verksamma vid 4 vårdavdelningar med sammanlagt 90 vårdplatser. Antalet operationer 1993 var 6 800, varav 4 800 gjordes i sluten vård. 70 % av patienterna lades in akut.
1996 skedde en organisatorisk sammanslagning med ortopediska sektionen vid Nacka sjukhus. Vårdavdelningen vid Nacka sjukhus användes för elektiv vård, framförallt höft- och knäplastiker till dess den flyttades över till SÖS (avd 24) i samband med den senare nedläggningen av akutmottagningen vid Nacka sjukhus. Detta ledde också till en 20% ökning av den akuta ortopediska belastningen vid SÖS och krävde en omdisposition av klinikens resurser. Jourbemanningen förstärktes sålunda med en jourlinje dagtid och ett samarbete med den geriatriska avdelningen (avd 55) vid sjukhuset inleddes. Enligt överenskommelsen skulle direktinläggning till avd 55 ske vid vissa diagnoser inkluderande cervikala höftfrakturer. Höftoperationerna registrerades som polikliniska operationer och en ortopedkonsult svarade för ronder vid avd 55.
1997
Den omvälvande omställningen under året var den reducering av vårdplatserna från 4 till 3 vårdavdelningar som den reducerade beställningen krävde. Trots en konsekvensbeskrivning som visade att väntetiderna för elektiva operationer skulle öka från nuvarande 3 till 12 månader under året stod beställningen fast. Genom en uppbemanning på kvarvarande avdelningar och en kompetensförskjutning mot 70% sjuksköterskor och 30% undersköterskor begränsades platsreduktionen till 10 vårdplatser men konsekvensbeskrivningen besannades och operationsköerna vid kliniken skapades vid detta tillfälle av detta beslut. För att reducera effekterna av beställarnas olyckliga beslut lade kliniken anbud i en upphandling av led­plastiker från HSN. I en vårdkedja med primärvård och geriatrik samt med veckovårdsplatser på handkirurgiska kliniken gjorde klinikens personal 90 ledplastiker som helgoperationer.
En sektionering vid kliniken inleddes med en höftsektion / ryggsektion (avd 54), en traumasektion (avd 34) och en övre extremitets/knäsektion (avd 24).
1997 blev effekterna av den s k. Utvecklingsplanen tydliga. För att motverka den kvalitetsförsämring av traumavården som avflyttningen av plastikkirurgiska kliniken innebar skrevs ett avtal med en plastikkirurgkonsult (Bill Adams-Ray).
Samarbete inleddes med den nyinflyttade käkkirurgiska kliniken som innebar att en käk­kirurgpatienter i veckan opererades och vårdades vid ortopedkliniken. Den handkirurgiska avdelningen (avd 66) flyttade inte till KS och reducerades till veckoavdelning och dessa patienter överflyttades för vård fredag-måndag vid ortopedkliniken(avd 24) och samtliga jouroperationer förlades till ortopediska operations­avdelningen. Samtidigt saknade ortopedkliniken vårdplatser för den omfattande dagortopediska verksamheten varför samarbetet med handkirurgiska kliniken utvidgades till att omfatta hyra av 4 dagvårdplatser på avd 66. En planerad integrering med ryggsektionen vid HS inleddes med ett läkarutbyte och en gemensam ryggkirurgisk jourlinje.
1998
I februari infördes datajournalsystemet Melior. För att i samverkan med infektions- och medicinklinikerna utveckla omhändertagandet av patienter med komplikationer till framför allt infektioner och diabetes inrättades en infektionskonsulttjänst och en bitr överläkare med ansvar för en fotsektion. Båda funktionerna knöts till avd 34. Ett processtyrningsarbete i samverkan med anestesikliniken ledde till att en inskrivningsmottagning etablerades under hösten. Från höstterminen drevs också KUA(Klinisk UtbildningsAvdelning) med 8 vårdplatser i ny undervisningsform där sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkare utbildas tillsammans för att bl.a. öka förståelsen för varandras yrkesuppgifter.
Ett samarbetsavtal skrevs med SÖSO om korttidsvård av geriatriska patienter och kom att ersätta avtalet om vård vid avd 55.
Den externa verksamheten expanderade:
För att förstärka vårdkedjan för yngre svårt skadade traumapatienter avsattes resurser för konsultverksamhet vid Saltsjöbadens sjukhus (20% överläkartjänst). Konsultationsverksamhet vid Handens sjukhus ökade från 2 till 3 dagar per vecka. Dagortopediverksamheten vid Nacka sjukhus fördubblades när ett ”sportopediskt centrum” skapades. Samtidigt inleddes den medvetna satsningen på att överföra sluten vård i öppenvård genom att korsbandsplastiker började utföras vid Sportopedienheten. Konsultservice till geriatriken omfattade regelbundna ronder vid Rosenlunds, Dalens, Handens och Nynäshamns sjukhus.
1999
Postoperativa uppvakningsresurserna reducerades och för att hävda den elektiva operationsverksamheten omdisponerades en vårdsal (4 platser) på avd 54 till uppvakningsenhet. ST-utbildningen expanderades så att klinken gick från 5 till 10 läkare under utbildning. Samtidigt utformades ett nytt program för ST-utbildningen och en samverkan inleddes med HS. SSPO avvecklade avd 55 och den därmed förknippade jourverksamheten. Samarbetet med käkkirurgiska kliniken avvecklades sedan deras medarbetare utbildats och fått delegation att utföra befogade beningrepp.
Nacka sjukhus privatiserades och övertogs av Proxima AB sedan SÖS möjliggjort accepterandet av deras anbud genom att garantera samverkan. Ortopedkliniken hade också lagt anbud för att fortsätta utveckla den framgångsrika Sportopediverksamheten men förklarades diskvalificerad genom att inte vara ”privat”.
2000
Personalenkäten pekade på att arbetstakten uppfattades som alltför hög och framförallt var det jourbelastningen som genom indragning av geriatrikjour och årlig ökning av antalet jourfall med 5% som blivit alltmer betungande. Jourverksamheten omorganiserades därför så att nattjouren kortades med 6 timmar och ersattes med en frivillig kontant betald kvällsjour kl 16-21.
Akutläkarprojektet inleddes och kliniken utsåg en handledare för den 2-åriga projekttiden.
Sjukvårdspolitikerna hårdlanserade den s k. vårdgarantin samtidigt som man beställde en så begränsad mängd elektiv vård av SÖS att man garanterade att vårdgarantin inte kunde infrias. En kampanj påbörjades av det moderata sjukvårdsborgarrådet där SÖS gjordes ansvarigt för de politiska missgreppen(se 1997).
2001
Akutläkarprojektet ställde i utsikt att kunna ersätta en ortopedisk jourlinje och dagjour 2 indrogs från 1 april. Anestesiresurserna minskade och tvingade till en neddragning av elektiv operations­verksamhet med 33% sedan en uppvaktning hos sjukhusdirektören för en omdisponering av resurserna för att rädda fortsatt ortopedisk operationsverksamhet klingat ohörd. ”One-stop test station” som varit ledstjärnan i mottagningsverksamheten måste överges när sjukhusets röntgenklinik inte kunde upprätthålla sin verksamhet. Åldriga patienter med rörelsehinder tvingades röntgas ”på sta´n” och komma för separat mottagningsbesök och kliniken tvingades skapa avtal med privata röntgenkliniker och hålla eget röntgenarkiv.
Svårigheterna att rekrytera sjuksköterskor har sedan 1998 lett till att nya arbetsmodeller prövats. I år förändrades bemanningsstrukturen på vårdavdelningarna så att fördelningen sjuksköterskor/undersköterskor åter närmade sig 50/50 och en ny organisation för nattverk­samheten innebar att 1 sjuksköterska och 2 undersköterskor bemannar varje avdelning och en bitr. chefsjuksköterska är arbetsledare för hela verksamheten. För att förbättra läkarnas arbetsmiljö under jourtid omdisponerades resurser så att AT-läkarna medverkade i nattjouren och i motsvarande mån minskade sin närvaro i det dagliga vårdarbetet. För att förbättra de yngre läkarnas operativa träning infördes från 1 november en s k. Operationsjour. Avsikten var att genom att en yngre läkare delar beredskap med bakjouren kunna förbättra operativ träning för läkare under utbildning, skapa rimligare arbetsmiljö för bakjourer och förbättra servicen till vårdavdelningarna under helgerna.
Arkivet
Vo Ortopedis administrativa arkiv innehåller handlingar som beslut, protokoll, verksamhetsberättelser och -planer, enkäter och utbildningshandlingar.
Vo Ortopedi har från tid till annan hanterat information i sjukhusgemensamma IT-system, vilka framgår av IT-enhetens systemförteckning.
2002-07-01
Erik Elmstedt
Verksamhetschef

Kontroll

Skapad2024-03-06 09:31:26
Senast ändrad2024-03-06 09:31:26

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter