Torsdagen den 15 maj, klockan 11.00–11.30 och 16.30–22.00, pågår underhållsarbete på webbplatsen. Sökning, bildvisning och andra funktioner påverkas.
Efter en systemuppdatering saknas viss funktionalitet i bildvisaren. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort som möjligt.
bild
Arkiv

Aktionsgruppen mot svensk atombomb (AMSA)


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/1280
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/xYyxLrzqcj8jBtoZf16Z1B
Omfång
0,35 Hyllmeter 
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)

Innehåll och historik

Innehåll
H I S T O R I K

En namninsamling mot svenska atomvapen påbörjades 1957, protesten som undertecknades av närmare 100.000 svenska medborgare varav 169 författare överlämnades till statsminister Tage Erlander den 6 februari 1958. En av dessa författare var Karl Otto Zamore som i protesten såg en möjlighet att samla ovannämda författare till fortsatta aktioner mot atomvapen och därigenom bana vag mot allmän nedrustning och världsfred.

Ett första steg kunde vara ett förslag om att Sverige skulle sanktioneras som Röda Kors-stat av Förenta Nationerna, en idé som ursprungligen framfördes av författaren Jan Fridegård 1957 och som vidareutvecklades av den socialdemokratiske styrelseordföranden i arbetarkommunen Köping: Gösta Lundgren. Sverige skulle som Röda Kors-stat förbinda sig att helt nedrusta försvaret och istället åta sig ansvaret för utbildning av unga män och kvinnor för Röda Kors-tjänst i hela världen.

Zemore vann gehör för denna tanke hos ett flertal av de författare som hade skrivit under protesten. Den 17 mars 1958 samlades författarna för första gången för att diskutera formerna för en aktion. Ett utskott på fem författare utsågs: Per Anders Fogelström som också blev aktionsgruppens ordförande, Carl Emil Englund, Annakarin Svedberg, Gunnar Wahlström och Karl Otto Zamore. Den 7 maj antogs ett program i två punkter som utgick från Röda Kors-statstanken:
"1. Vi motsätter oss under alla förhållanden att kärnvapen införlivas med svenskt försvar.
2. Vi vill fortsatt debatt angående möjligheterna att använda de resurser som nu går till militära ändamål för uppbyggande syften."

Vid samma tillfälle antogs AMSA:s stadgar enligt vilka gruppens syfte var att bedriva upplysnings- och propagandaverksamhet i överensstämmelse med programförklaringen. Gruppen var politiskt och religiöst oberoende.

Aktionsgruppen medverkade i olika radioprogram och i tidningspressen under 1958, men slutade verka samma år.

Arkivet har överlämnats till Stadsarkivet i december 1988 och ordnats och förtecknats under samma tid.


Stockholm i stadsarkivet den 20 december 1988.


Christina Hellgren
Ordning & strukturFörteckning

över

Aktionsgruppen mot svensk atombombs arkiv
Allmän anmärkningArkivet är förtecknat enligt förenklad metod, eventuella dateringar och anmärkningar är preliminära.

Tillgänglighet

SekretessNej

Kontroll

Senast ändrad2020-02-28 10:16:40

Nyheter

den 23 april 2025
Nya sökbara namn i folkräkningsdatabasen
Folkräkningsdatabasen för år 1930 har uppdaterats ...


den 22 april 2025
Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig
Den judiska minoriteten har en lång historisk närv...


Tidigare nyheter