Beställ arkivmaterial till en läsesal

Med anledning av coronapandemin har Riksarkivets läsesalar för närvarande begränsat öppethållande. Kontrollera alltid på webbplatsen innan du planerar ditt besök.

Du kan via Nationell Arkivdatabas (NAD) beställa arkivmaterial inför besök i Riksarkivets läsesalar. Beställningen görs antingen i förväg med eget användarkonto eller vid en besöksdator på plats i läsesalen. Du kan bara beställa till en läsesal i taget och du måste besöka den läsesal där materialet förvaras. Läs mer nedan om vad som gäller för de olika läsesalarna.

Läsesalar med beställning via Nationell Arkivdatabas (NAD)

Riksarkivet i Täby (Krigsarkivet) OBS! Gäller enbart beställning av material som flyttats till Täby (Arninge). Läs mer om Krigsarkivets flytt till Täby (Arninge).

Övriga läsesalar

Tillsvidare förbeställer du material till nedanstående läsesalar genom att kontakta dem. Följ länkarna nedan.

Snabbguide – Så beställer du till en läsesal via Nationell Arkivdatabas (NAD)

Sök fram det material du är intresserad av i Nationell Arkivdatabas (NAD). Knappen   Läsesal   visas vid material som kan beställas. Klicka på knappen för att lägga till material i kundkorgen. När du gjort dina val, klickar du på kundkorgen uppe till höger. Här kan du se beställningen, göra ändringar och kompletteringar innan du skickar i väg den till läsesalen.

  • Du behöver ett kostnadsfritt användarkonto i Riksarkivet om du gör beställningen från din egen dator, surfplatta eller telefon.
  • Det är gratis att beställa material till läsesalen.
  • Du kan inte beställa material som är digitaliserat.
  • Du kan inte beställa material från en läsesal till en annan läsesal, dvs. det går inte att fjärrlåna material.
Du kan också beställa enstaka uppgifter och kopior ur arkiven som skickas till dig. Vänligen observera att avgifter då kan tillkomma. Mer information om våra avgifter.

Mer information