1653-03-04
Elskelige Käre Son.

Jag haffver nu snartt 3 vekors tijd hollett ved sengen aff en stark roos som mig ähnnu anfechtar och lempnar quar sine effecter, dogh lijknar ded sig till bettring. För min siukdom skuldh hafver jag på någon tijdh intet schreffvedt till dig. Nu vill jag med få ord ihugkomma, hvadh sig säga lather. För någre dagar sedhan fick jag ditt breff uthur Riga aff den 15 januarij och så tillijka kortt efter daterede breff aff her Adam Hirtenberga, min håpman Sprengporttb och Heinrich Weberbookhollarenc, med ett förslag på 1652 åhrs rentor.d Hvilkedt mig altt tiänar till rettelse, ehuruväl jag icke ändå förnimmer att någott vist om köpmannen som mitt godz anamma skall, ähr afftaaltt. Jag veett väl att sedhan jag Meyers enkiae hafver most förlatha att ded skall giffva mig någott besvär, men så haffver hon mig på sijdstone så lättferdigtt tracterat att jag ded intet längre lijdha kunne.f

Att mina vexlar otijdigtt ähre ankompne och göra mig skadha, ded ähr mig leedt att jag mig däruthij haffver förseett, men så hoppes jag att crediten kan blijffva erhollen, fast ded mig ähn skadhar.g Och sosom jag altt sedhan jag ded sporde, inge vexlar mehra draget haffver, så skall jag eij heller besvära mina tiänare för ähn jag veett att altt ähr richtigtt giordt. Huru nu altt tilstår i Wolmar och dem andhre mina lähn, huru du altt funnett hafver och på hvar ortt förordnatt, ded förvänter jag aff dig information om. Tvijfflar eij heller att du om Wålmars defension och hvadh därtill hörer efter mögeligheett förordnatt haffver och vill fördenskuldh om altt dette förvente ifrån dig en stadigh information.

Jag menar dig vedh denne tijdhen vara i Reval/TallinnReffle och haffva där ridderskaped tillsamman, och föruthan deres rettegonger och landagen tractera medh dem och Revelstadh om contributionen, den jag förnimmer i ded andhra LivlandLijfflandh vara sluten på 100 rdl på hesten. Så förmoder jag och att få aff dig underrettelse om commercierne där i landed, vedh Riga, Reffvel, PernauPernaw och NarvaNarffven, huru de sampt seglationen lather sig medh deres vilie och tilhielp anretta sosom och huruledes ryske handeln sig ansteller.

Här hoos oss ähre nu danske gesanter, Måns Höökh, en rijksrådh dog en slett karl som sig på oxedrifter och husholdh best förstår, och residenten Peder Jueli. Deras verff ähre hårda och föge anned ähn en klaga öfver de engelske sosom perturbatores commerciorum och regnorum, hvilka de mena att moste dempes om någott gott skall fölia däraff.j Kong. M:tt svarar sachtmodigtt och styrker till förlijkning och enigheett och offererar sin mediation, eftersom Appelboomk haffver fått hädhan ordre att intimera sådantt staterne i NederländernaNederlandh och Israel Lagerfeldhl ähr skickat till EnglandEngelandh sosom en envoié till att notificera parlamented Kong. M:ttz intention och sollicitera deres consens. Om dette någott effectuerar eller på en heller både sijderne uthslåås, ded moste man affventa.m Dureliusn ähr hijtt förschreffven och förventes innan någre få dagar att göra information om den torte som svenske och des underliggande provinciers skep i ÖresundÖresundh och KattegattKattegatted ähre vederfaritt.

Så ähr och vår lübeckske tractat uthan effect och fruchtt afflupen och skildh åth och stött sig däropå att de polske intet haffva velett leffverera sina fulmachter till de våra. Man sijr aff altt att intet anned sökes ähn tijdzvinning.

Her Schering Rosenhaneo kommer till Hamburg och blijffver där en tijdh för bremiske sakerne skuldh.

Här ligger ett breff hoos aff Brita Kurkp till digq, ded jag bröt up oforseendes och ähr en klagan öfver Turo Oxenstiernar. Om du kantt hielpa ded veett jag icke. Gudh befaler jag dig till lijff och siäl så och din käre hustru och barn. Aff StockholmStokholm den 4 martij anno 1653.

D.T.T.F.E.J.L.s
Axell Oxenstierna mp.

Mehra en annan gong, om Gudh spar lijffvet och helsan.


Utgivare: Helmut Backhaus

__________________________

Textkritiska noter

Realianoter