1653-12-24
Elskelige Käre Son.

Din schrijffvelse aff den 22 huiusa fick jag igåår medh min lackeij och därjempte greffve Magnib breff till mig så och hans phantastique svar på Hennes M:ttz breff till sig, dem jag sampttligen din broder hafver tilskickatt. Att du mine breff haffver upbrutett att sij och recognoscera dens enes och andras desseiner och ord kan jag väl lijdha och sijr gärna att du tager om altt i tijdh information, deste försichtigare, näst Gudh, att gåå i verlden. Hvilkens rett och natur mig alledagar mehr och mehr mishagar och förtryter, alldenstundh jag dageligen finner henne värre. Uthaff all denne proces synes huru incapabel G. M.c ähr att draga lycko och olycko och huru lätt han ähr kommen däruthij och snärier sig altt mehr och mehr.

Till din underrettelse sender jag dig en copie aff Kong. M:tts breff till mig medh Holmd öfverskickatt och på mitt svar jag giffvett hafver, dem jag sielffver hafver affschriffvedt, att inte komma i andras hender genom de mina heller mitt vållande och till din underrettelse, på ded du deste bettre kantt affmerkia om mitt breff väl heller illa uptages. Jag hafver fuller varitt bekymbratt däröfver och veett iag icke i long tijdh så vara tenterat. G. M. procedere kan jag eij gilla, och om honom ähn någott vore skeett oförmodeligtt, då ähr ingen därtill vållande ähn hans förmätenheett och oförstondh. Jag kan fuller haffva svaratt någott för lijtett och någott för mykedt, så att ded till eventyrs ingen behagar. Men så hafver jag medh ähran och ett gott samvete1 hvarken mehr heller mindre konett göra.

Om någott möte i UppsalaUpsala hafver jag ähnnu inge breff fått, dog achtar jag migh, om Gudh vill, strax efter nyåhredt till Upsala, nyttiandes i medler tijdh Gudz nådhe och mine godha dagar här. Gudh eder alla mildeligen och väl bevara till lijff och siäl och latha oss finnes medh helsan och hugned. Jag blijfver altidh så länge jag lefver

Din trogne tilbenägne Fader
Axell Oxenstierna mp.

Datum StockholmStokholm den 24 decemb. anno 1653.

Bilaga:

Ett ark med påskrift av AO:s hand på baksidan "Copier aff Kong. Mt:z breeff till mig och mitt svar till H. M:t.". Innehåller avskrifter av drottning Kristinas egenhändiga brev till AO, utan datum (dec 1653, Reg.nr 4051), och av AO:s svar den 22 december 1653 (Reg.nr 2602), tryckt i AOSB I:16/2, s. 817 ff.


Utgivare: Helmut Backhaus

__________________________

Textkritiska noter

1 ähran och ett gott samvete tillägg mellan raderna.

Realianoter