Allmänt om domböckerna

Förutom de ordinarie vinter-, sommar- och hösttingen finns ofta extra ordinarie ting, häradssyner, besiktningar m.m.

I slutet av de ordinarie tingen finns, i de äldre domböckerna, samlade förteckningar innehållande bl.a. uppbud, inteckningar och fasta/lagfarter. I postvisningen är sådana förteckningar angivna under rubriken Ting. Samlade förteckningar saknas i domböckerna för åren 1706–1708 och efter 1711. Fr.o.m. år 1713 skall dessa inlämnas till hovrätten och återfinns i småprotokollen på Landsarkivet i Vadstena.

Det förekommer att ett fåtal paragrafer, som finns i de fysiska domböckerna, saknas i ArkivDigitals foton. Detta har kommenterats i fältet Anteckning på aktuella platser i det här registret.

Socknar i domböckerna

Följande socknar ligger inom Västra härad:
Almesåkra (före 1886 även delar i Tveta härad), Bringetofta, Bäckaby, Fröderyd, Hjälmseryd, Hjärtlanda, Hultsjö, Hylletofta, Norra Ljunga, Malmbäck (före 1886 även delar i Tveta härad), Nydala, Ramkvilla, Norra Sandsjö, Skepperstad, Södra Solberga, Stockaryd, Svenarum, Vallsjö, Vrigstad, Ödestugu (före 1888 även delar i Tveta härad).

Angränsande socknar där vissa platser vad gäller rättsliga ärenden behandlats inom Västra härad (s.k. skatar):
Nävelsjö, Byarum, Tofteryd, Hagshult, Fryele, Gällaryd.

Träfflista och postvisning

Vissa förekomster av personnamn har utelämnats i registret:
– Nämndemän då de omnämns i sin tjänst eftersom det skulle blivit väldigt många upprepningar då de t.ex. ofta förordnades att delta i syner och besiktningar. Däremot förekommer de ibland som privatpersoner i tingsärenden.
– Om det förekommer många personer som endast omnämns med förnamn i ett tingsärende, t.ex. om obetalda avgifter, har de utelämnats eftersom det är svårt att identifiera dem.

För varje rad i träfflista och postvisning hämtas från domboken:
Namn och titel/yrke där sådant angetts. Det finns en del tingsärenden t.ex. vissa uppbud eller fasta på gårdsköp där inga personer alls omnämns.
Om det på en viss rad i träfflistan anges att namn saknas kan det ändå i postvisning finnas andra rader i samma paragraf där personer angetts.
Exempel på normerat förnamn: Johan med andra namnformer som Jean, Jaen eller Jan kan förekomma för samma person. Visas t.ex. som Johan (Jean).
Plats och Socken/stad. Platsen kan vara t.ex. by, hemman eller torp. Det finns förstås också personer bosatta utanför Västra härad t.ex. i närliggande socknar eller i Kronobergs län. Om det är osäkert vilken socken som avses visas antingen en sannolik socken (t.ex. socken i geografisk närhet) med avslutande frågetecken eller ingen socken alls. Socken/Stad visas alltid med kursiv stil bl.a. för att tydliggöra vad som avses om Plats saknas.
Datum och paragrafnummer för tingsärendet. Om paragrafnummer helt saknas i dombokens tingsavsnitt och alltså inte syns i ArkivDigital bildvisning har varje tingsärende ändå åsatts ett löpande paragrafnummer i domboksregistret.
Ärende där varje tingsärende har tilldelats ett standardiserat ärendenamn för att man skall kunna se vad ärendet handlar om.
Det förekommer naturligtvis gränsfall där mer än ett namn kan passa in och det är svårt att vara helt konsekvent. Om ett ärende t.ex. omfattar flera åtalspunkter där olika ärendenamn kan passa in eller om ärendet är mycket ovanligt eller svårt att klassificera har Tvist diverse använts som ärendenamn även om det inte alltid gäller en tvist.
Roll för person i tingsärendet t.ex. kärande, svarande, vittne.
Anteckning På ett tingsärendes första rad står ofta en kort beskrivning av ärendet eller omständigheter av intresse. Anteckningen där avser oftast själva ärendet men kan även avse en person som omnämns i ärendet på denna eller annan rad.
På rader med personnamn anges ofta släktskapsförhållanden mellan personer i aktuellt ärende. Nuvarande ord används: far, mor, bror (ej fader, moder, broder). Där kan också finnas ålder eller andra personliga uppgifter då sådana finns angivna i domboken. T.ex. kan den soldatintresserade prova att söka med Poltava.

Tillbaka